Vuelta 2022: Voorbeschouwing etappe 16 naar Tomares
foto: Cor Vos
Youri IJnsen dinsdag 6 september 2022 om 14:00

Vuelta 2022: Voorbeschouwing etappe 16 naar Tomares

Na een welverdiende rustdag in Jérez de la Frontera, begint het peloton dinsdag in de Vuelta a España met een – op papier – eenvoudig etappe. De organisatie spreekt van een laatste kans voor de sprinters voor de slotrit naar Madrid, maar dat is geen gesneden koek. Waarom niet? WielerFlits blikt vooruit!

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

De start van de zestiende etappe is in Sanlúcar de Barrameda, in het zuidwesten van Spanje. Na de ontdekking van de Nieuwe Wereld rond het jaar 1500 ontwikkelde deze plaats zich tot een belangrijke haven waar schepen werden klaargemaakt voor een volgende reis. Christoffel Colombus vertrok in 1498 vanuit Sanlúcar de Barrameda met zijn derde vloot naar wat nu Zuid-Amerika is. Sanlúcar de Barrameda dankte haar positie omdat het ligt aan de monding van de Guidalquivír-rivier.

Tegenwoordig heeft het havenstadje – dat in de oudheid bekend werd als het gebied Tartessos – flink aan roem ingeboet. Toch staat het nog altijd bekend om een aantal bijzonderheden. Zo is rondom het stadje nu het Parque Nacional de Doñana te vinden, wat het leefgebied is van onder andere de Iberische lynx. Ook het stierenvechten uit deze plaats is bekend, net als de paardenraces op het strand.

Deze wedstrijden vinden in augustus plaats bij zonsondergang bij de monding van de Guidalquivír en trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Wijnliefhebbers zullen het stadje vooral kennen vanwege de Manzanilla sherrywijnen, terwijl ook de flamenco-muziekindustrie in Sanlúcar de Barrameda zeer bekend is. Dat geldt ook voor de gamba’s die voor de kust van deze plek zwemmen. Een groot deel van de mensen woonachtig in Sanlúcar, werkt in de gamba-visserij.

Trentin won in 2017 in Tomares een Vuelta-rit – foto: Cor Vos

Finishplaats Tomares is dan weer een voorstad van Sevilla. In de Vuelta van 2017 kwam hier al eens een rit aan, die toen vanuit de groep der favorieten gewonnen werd door de overlevende sprinter Matteo Trentin. Tomares werd in 2016 zelfs eventjes wereldnieuws. Tijdens werkzaamheden ontdekten bouwvakkers een schat aan oude Romeinse munten van in totaal zeshonderd kilo in het Zaudin Park. In negentien amforen (een soort kruiken) zaten nieuw geslagen bronzen munten, gestempeld met inscripties van keizers Maximianus en Constantijn. Sommigen waren zelfs verguld in zilver.

Ook vindt er jaarlijks het gastronomische evenement Ruta de la Tapa de Tomares plaats. Ongeveer veertig horecazaken serveren hier dan een verscheidenheid aan gerechten, waaronder lokale specialiteiten als revoltijo (ratatouille met eieren), witte soep (met ei en citroen), Aljarafe-rijst (met kip en olijven) en pavías (gepaneerde tapas) van heek en kabeljauw.


Parcours

Nadat de zware eerste week opgevolgd werd door een nog zwaardere tweede week, beginnen de renners met een vrijwel vlakke etappe aan het slotstuk van de Ronde van Spanje. De Vuelta-organisatie doet de rappe mannen dus een geste. Het zal een dag zijn waar de sprinters – die nog over zijn – de hele tweede week naar hebben uitgekeken, waardoor hun ploegen alles op alles zullen zetten om het in een massasprint te laten uitmonden.

De etappe start in de kustplaats Sanlúcar de Barrameda en eindigt 191,3 kilometer later in Tomares, het noordelijke deel van Sevilla. Al snel koerst het peloton door de geboorteplaats van Juan Pedro López: Lebrija. Eerder dit jaar reed JuanPe tien dagen in de leiderstrui van de Giro d’Italia. Na de Giro werd de Spanjaard dan ook als held onthaald in Lebrija, en ‘een bron van trots voor de stad’ genoemd door de burgemeester. De renner van Trek-Segafredo doet deze Vuelta mee en zal uitkijken naar deze etappe, net als zijn stadsgenoten.

Route Stage 16 Vuelta a Espana 2022

In de zestiende rit rijden de renners na Lebrija verder richting Sevilla, met passages door Les Cabezas de San Juan en Utrera. We bevinden ons nog steeds in de regio Andalusië, het land van sherry en flamenco. Het pak rijdt eerst met een boog via het oosten om Sevilla heen, tot aan Villaverde del Rio. Vanaf daar zullen de renners naar het zuiden koersen om de westkant van Sevilla te bereiken.

Via Alcála en La Algabe komen de renners aan in Tomares, waar de meet ligt. Vanaf La Algabe is het nog slechts zeventien kilometer. Voordat de door de sprinters gehoopte massasprint zal plaatsvinden, resteert er nog een kleine pukkel van anderhalf kilometer aan 6,1% op acht kilometer van de eindbestemming.

Na deze korte klim mogen de sprinttreinen zich gereedmaken om hun sprinters te lanceren. Matteo Trentin won de aankomst in deze voorstad in de Vuelta van 2017. Met een aantal scherpe bochten in de laatste kilometers, een klimmetje van zo’n 500 meter aan 8% én een oplopende finishstraat is het geen makkelijke aankomst. Positionering voor de sprinters is key, mits de vluchters het sprintfeest niet verpesten.

Profile Stage 16 Vuelta a Espana 2022

Officieuze start: 12.45 uur
Officiële start: 13.00 uur
Finish: tussen 17.18 en 17.44 uur
Afstand: 189,4 kilometer

Tijdschema belangrijke passages:
Doorkomst in Utrera: tussen 14.47 en 14.58 uur
Doorkomst in Brenes: tussen 16.12 en 16.31 uur
Tussensprint in Alcala del Río tussen 16.39 en 17.01 uur


Favorieten

Na de derde en laatste rustdag beginnen de nog overgebleven renners in deze Vuelta a España aan de laatste loodjes richting eindbestemming Madrid. Er staan nog enkele verraderlijke etappes op het programma, met name in de regio rond Madrid, maar de organisatie geeft de coureurs dinsdag nog wat respijt. De zestiende etappe naar Tomares is namelijk behoorlijk vlak, al is de finale zeker niet te onderschatten. Toch zullen de (sterke) sprinters deze rit met rood hebben omcirkeld in hun agenda, in de wetenschap dat dit weleens de laatste kans zou kunnen zijn voor de traditionele paraderit naar Madrid.

Mads Pedersen – foto: Cor Vos

We kijken dus voor een voorlaatste keer naar de rappe mannen in dit Vuelta-peloton. We hebben na ruim twee weken koers wel een ander beeld gekregen van de waardeverhoudingen. De vermoeidheid is inmiddels in het peloton geslopen en dus dienen we niet alleen maar te kijken naar wie intrinsiek over de snelste benen beschikt. De vraag is vooral wie nu nog de frisheid heeft om het af te maken. De pure sprinters zijn in dat opzicht zeker niet in het voordeel. Wie wel? We denken spontaan aan oud-wereldkampioen Mads Pedersen, die na vijftien etappes ruimschoots aan de leiding gaat in het puntenklassement.

De Deense krachtpatser van Trek-Segafredo is bezig aan een uitstekende Vuelta. Het begon al in de eerste etappes op Nederlandse bodem. Pedersen werd er twee keer tweede in een pure massasprint, maar ook in Spanje wist hij zich meermaals te onderscheiden. De ultieme beloning kwam er in rit dertien: in Montilla bleef hij met een machtige sprint bergop zijn concurrenten voor. Het zal Pedersen hebben gesterkt in zijn overtuiging dat er nog meer in het vat zit. Dinsdag krijgt hij opnieuw een uitgelezen kans om voor de zege te sprinten. De finale, met een listig klimmetje in de laatste tien kilometer en een oplopende finish, moet hem perfect liggen.

Danny van Poppel – foto: Cor Vos

Voor Danny van Poppel lijkt het eveneens een zeer geschikte finale. De rappe Nederlander van BORA-hansgrohe, die na de opgave van Sam Bennett de sprinthonneurs mag waarnemen binnen zijn ploeg, was in de voorbije sprints al tweede en vijfde. De 29-jarige renner doet met andere woorden volop mee voor de knikkers, maar het moet allemaal eens op zijn plek vallen voor Van Poppel. Misschien dat hij in de rit naar Tomares wel de perfecte sprint kan rijden en zo zijn ploeg een derde ritzege kan bezorgen. De concurrentie is stevig, dat beseft Van Poppel zich maar al te goed, maar dat wil niet zeggen dat het onmogelijk is.

Vraag dat maar aan Kaden Groves. De Australische sprinttroef van BikeExchange-Jayco kwam er in de eerste sprintritten in deze Vuelta nog niet echt aan te pas, maar in de elfde etappe naar Cabo de Gata kwam wel alles samen en versloeg hij Van Poppel en Tim Merlier voor zijn eerste ritzege in een grote ronde. De druk is met andere woorden van de ketel, maar winnen is nu eenmaal verslavend en dus zal Groves ook dinsdag weer zijn beste beentje voortzetten. Wat helpt, is dat de finale hem op het lijf is geschreven. Al slaagde hij er afgelopen vrijdag – in een vergelijkbare rit naar Montilla – niet in om mee te doen voor de winst.

Kaden Groves – foto: Cor Vos

Wie in Montilla wel een gooi deed naar de overwinning was Pascal Ackermann. De snelle Duitser van UAE Emirates ging alleen veel te vroeg aan en werd nog vakkundig geremonteerd door een ijzersterke Mads Pedersen. Met een derde plaats noteerde Ackermann echter wel zijn beste uitslag in deze Vuelta, wat toch een opsteker moet zijn na een zeer pover begin van de ronde. De 28-jarige Ackermann krijgt op papier nog twee kansen om nog iets van zijn Vuelta te maken, want voorlopig staat hij nog met lege handen. Hij kan in de finale normaal gesproken rekenen op zijn lead out-man Juan Sebastián Molano, die eventueel zelf ook kan sprinten, mocht er onderweg iets gebeuren met Ackermann.

Ook voor Bryan Coquard begint de tijd te dringen. De vinnige Fransman van Cofidis blijft, in tegenstelling tot eerdere berichtgeving, gewoon in de Vuelta en hoopt dinsdag aan sprinten toe te komen. Hij zal de zestiende etappe extra hebben aangekruist in het routeboek, gezien de oplopende finish in Tomares. Sprinten bergop, dat is de specialiteit van Coquard. Dit liet hij vrijdag nog zien in de etappe naar Montilla. Coquard moest alleen zijn meerdere erkennen in groenetruidrager Pedersen. Overigens heeft Cofidis met Davide Cimolai nog een tweede sprinttroef achter de hand. De Italiaan kickt eveneens op een hellende aankomststrook.

Is de finale te lastig voor Tim Merlier? – foto: Cor Vos

Niet elke sprinter heeft vertrouwen in de rit van dinsdag. Tim Merlier acht zichzelf bijvoorbeeld niet al te kansrijk, zo liet hij vrijdag nog weten na een opnieuw mislukte ‘sprint’ in Montilla. “Ik had de benen niet. Ik had geen versnelling meer op het steilste stuk en dan kraakt het ook in het hoofd. Dinsdag is de finale nog lastiger. Hopelijk wordt het de slotrit in Madrid.” De sprintkopman van Alpecin-Deceuninck verwacht er kortom niet al te veel van, maar toch plaatsen we de Belgische kampioen bij de schaduwfavorieten. Je weet het namelijk nooit met een absolute topsprinter als Merlier: het kan ook zomaar de goede kant opvallen.

Verder doen we er goed aan om mannen als Daniel McLay (Arkéa-Samsic), Fred Wright (Bahrain Victorious) en John Degenkolb (Team DSM) in de gaten te houden, mocht de etappe uitdraaien op een spurt. McLay was in deze Vuelta al eens derde en twee keer zesde en zal zich ook nu weer willen smijten. Van Wright is inmiddels bekend dat hij zich graag laat zien in de vroege vlucht, maar de jonge Brit is tevens rap aan de meet. Dat liet hij reeds zien met een achtste plek in Cabo de Gata en in Montilla, waar hij zelfs als vierde over de streep kwam. Degenkolb was al een keertje zevende en negende in de Vuelta-sprints.

We zijn er nog niet helemaal, want ook Mike Teunissen (Jumbo-Visma), Cedric Beullens (al achtste en negende in respectievelijk Breda en Cabo de Gata), Fabian Lienhard, Quentin Pacher (Groupama-FDJ) Francisco Galván (Equipo Kern Pharma), José Joaquín Rojas (Movistar), Carlos Canal (Euskatel-Euskadi), Jesús Ezquerra (Burgos-BH), Daryl Impey (Israel-Premier Tech) en Joris Nieuwenhuis (Team DSM) toonden in deze Vuelta al hun snelle benen. Of is de finale lastig genoeg voor een puncheur Primož Roglič (Jumbo-Visma)?Favorieten volgens WielerFlits:

Vuelta 2022: Deelnemerslijst


Weer en TV

In startplaats Sanlúcar de Barrameda is het dinsdag zonnig en een graad of 25. De gemiddelde temperatuur zal tegen de middag, op weg naar Tomares, oplopen tot ruim boven de dertig graden. Zweten geblazen dus voor de heren renners! Het blijft verder droog en de wind waait zacht vanuit het westen.

De twaalfde etappe is vanaf 14.30 uur live te volgen via Eurosport 1, de Eurosport Player en GCN+Sporza (op Eén) schakelt eveneens in om 15.50 uur. Ben je niet in de gelegenheid om naar de televisie te kijken, dan hoef je in het liveblog van WielerFlits niets te missen!


 
30 Reacties
Sorteer op:
4 september 2022
500 meter aan 8% daar zie ik Roglic wel aanvallen. Hij kan elke seconde gebruiken.
  4 september 2022
  Zal hem niks opleveren
  5 september 2022
  Na de top is het nog dik 2,5 km naar de meet. Dat lijkt me veel te ver om het te kunnen volhouden tegen een aanstormend peloton.
  5 september 2022
  @josi Na de punch nog even een klein proloogje eruit persen. En laten dat toevallig net de twee disciplines zijn die je wel aan Roglic kunt toevertrouwen. JV heeft ook eigenlijk niet meer keuze dan Primoz elke dag op boni jacht te sturen. Denk dat hij Remco in de resterende etappes alleen in de diepe finale kan losschudden, zoals gisteren. Geen hap-slik-weg is de achterstand, maar het vileine knabbelwerk van hier 10 seconden, daar 20.
  6 september 2022
  Hier het profiel van de laatste 5km, om te zien dat na dat klimmetje van 8% de laatste 1,3km wéér bergop loopt. Het hele aanstormende peloton is dan allang tot achter de oren verzuurd. Kortom, het is voor de punchers. Zelfs Kelderman acht ik niet kansloos, maar dat is meer tegen beter weten in;-) https://www.procyclingstats.com/images/profiles/ap/ee/vuelta-a-espana-2022-stage-16-finish-n2-ddb6933eb8.png
5 september 2022
Als ik ploegleider was bij alpecin zou ik voor de aankomst van morgen eens alles zetten op Gianni Vermeersch. Merlier zit duidelijk niet op zen beste niveau en met die lastige finale is hij sowieso al niet in het voordeel. Vermeersch kan na een lastige slotfase zeker verrassen
4 september 2022
Coquard zou toch afstappen?
  4 september 2022
  Dat was het idee maar hij doet nog mee dus.
  5 september 2022
  Hij mag toch geen andere koers rijden tijdens de Vuelta zonder toestemming van de Vuelta directie. In die zin was het aankondigen van z'n vertrek niet zo'n verstandige zet.
4 september 2022
Aardige finale, maar wederom een ultravlakke aanloop.
5 september 2022
Teunissen met een coup a la Laporte in de Tour de France
5 september 2022
Pedersen, Teunissen of Coquard zou ik zeggen. Merlier had er alvast 0% vertrouwen in.
  6 september 2022
  Toch maar Coquard en Pedersen een trap of drie hoger dan.
  6 september 2022
  Dat is ook weer waar. Hij is niet in goede vorm. Tot nu toe.
  6 september 2022
  Daar gaat het niet om. Pedersen is 26 en heeft 25 overwinningen, Coquard en Teunissen beiden 30. Coquard heeft 45 overwinningen, Teunissen 6. Teunissen is gewoon -met respect- een veel mindere renner...
  6 september 2022
  Zelfs als "mindere renner" kan hij nog altijd een etappe winnen natuurlijk.
  6 september 2022
  Zeker, dat is het mooie aan koers.
  6 september 2022
  Teunissen is al een heel seizoen vrij onopvallend en kampt deze Vuelta met het ene probleem na het andere. Ondertussen wel duidelijk dat 2019 een uitschieter was en niet de norm, kans lijkt steeds kleiner dat dat nog gaat terugkeren. Maar sympathiek dat men blijft verwachten dat hij plots terug een afmaker gaat worden.
5 september 2022
Denk dat Roglic morgen zijn weg der geleidelijkheid zal voortzetten, dus kleine hapjes van Remco’s voorsprong nemen. Dat vol inzetten op aanvallen in de vroege finale is ook helemaal niet zijn ding, tenzij het in een afdaling is. Wordt er ook altijd een beetje ongemakkelijk van als hij op z’n MAL’s probeert te fietsen. Zie hem liever bij dit soort etappes zijn kunstje flikken.
5 september 2022
Zou die laatste klim wat voor Meintjes zijn?
  5 september 2022
  Nee, wel voor Jauwtjes
  6 september 2022
  Volgens mij niet. Meintjes is niet explosief genoeg voor dit soort finales. De powerhouses gaan dit klusje klaren, inclusief Roglic en Evenepoel.
  6 september 2022
  Kwestie van een volledig uitgemolken grap nog eens uit te melken.
  6 september 2022
  Sjipssss... ik had hem niet door.
5 september 2022
Nog niemand met Covid vandaag?
5 september 2022
Bryan Cockhard zal zeker overeind blijven en zich staande houden, maar Pedersen wint hier.
  5 september 2022
  En door de pure euforie wordt bij Mads cockhard?
4 september 2022
De Gendt vanuit ‘the breakaway’
4 september 2022
Lijkt me echt wat voor Meintjes. Of voor Jauwtjes, kies maar

Reacties zijn gesloten.