Bryan Coquard stapt na vandaag uit Vuelta vanwege UCI Team Ranking

vrijdag 2 september 2022 om 09:52
Bryan Coquard stapt na vandaag uit Vuelta vanwege UCI Team Ranking

foto: Cor Vos

Bryan Coquard van Cofidis zal na vandaag de Vuelta a España verlaten om in andere wedstrijden punten voor de UCI Team Ranking te behalen. Dat zegt zijn teamgenoot Davide Cimolai tegen het Italiaanse Bici.PRO. “Het puntensysteem is een schande”, reageert Cimolai fel.

“Vrijdag gaat Coquard naar huis om aan andere wedstrijden deel te nemen”, aldus de Italiaan. Coquard zal dan wel goedkeuring van de Vuelta-organisatie moeten krijgen om in die andere koersen van start te mogen gaan. “We moeten punten scoren, maar ik vind het belachelijk. Het levert het hele jaar al enorm veel stress op. Het paradoxale aan de situatie is dat er in kleine wedstrijden veel meer punten kunnen worden verdiend.”

“Vorig jaar pakte ik bijvoorbeeld met een derde plek in een etappe in de Tirreno en twee tweede plaatsen in etappes in de Giro d’Italia ongeveer 100 punten, terwijl andere renners door één kleine koers te winnen 125 punten pakken.”

Ondanks zijn persoonlijke mening zal Cimolai zich moeten schikken in de situatie. “Ik ben er niet blij mee, maar ik begrijp de ploeg. Het doel is om in de WorldTour te blijven, en zelfs als we rustig blijven zal dat een uitdaging zijn. Ik had niet verwacht dat het jaar zo zou verlopen, maar ik houd mijn mond en doe mijn werk”, zegt de sprinter.

Cofidis is nog veilig
Met de aanstaande opgave van Coquard is het doel van Cimolai nu om de laatste etappe in Madrid te winnen. “Het is mijn enige persoonlijke doel deze Vuelta. Het zal echter vooral persoonlijke voldoening opleveren, want veel punten zijn er niet te halen”, besluit de 33-jarige renner.

Op dit moment vecht Cofidis tegen degradatie uit de WorldTour. De Franse formatie staat voorlopig nog aan de goede kant van de streep, maar heeft slechts een kleine voorsprong op Lotto Soudal, de eerste ploeg in de degradatiezone.

Dit artikel delen:

57 Reacties

Craig Vanderswag 2 september 2022 om 10:03

Dit zou de Vuelta-organisatie toch niet mogen toestaan.
Een grote ronde starten met het idee om die niet uit te rijden is één ding, maar halfweg doelbewust uitstappen, om nog tijdens de duur van die ronde andere wedstrijden te gaan rijden, dat vind ik een brug te ver.

12
Koers 2 september 2022 om 10:39

Het probleem met weigeren in dit geval, maar bijv. ook bij de sprinters in de Giro is dat de toppers dan misschien helemaal niet meer komen.

0
Ab Normaal 2 september 2022 om 11:01

Het probleem ligt bij de UCI en niet bij de renners.
Arkea rijdt daarom gewoon de Giro niet.
Cofidis is een grote sponsor van de Vuelta dus wilden hun beste team aan de start.

Anders had Coquard waarschijnlijk niet gereden en die kleinere koersjes op het programma gehad.
Dus ik begrijp ze wel en vind dat ze dus wel toestemming mogen geven. Ze zijn in ieder geval gestart en zijn er eerlijk over. Niet uitstappen met een griepje en 3 dagen later weer hersteld zijn.

Overigens rijdt Bryan als een natte krant rond en verwacht ik zelfs in die kleine koersen niets van hem.

0
Maillot à Pois 2 september 2022 om 11:12

Ik snap Cofidis ook wel, maar Arkea is wel een andere situatie. Die zijn geen WorldTour, maar krijgen als goed ProTeam de kans om mee te doen. Zoals ook Alpecin her en der niet aan de start komt.
Daar vallen ook wel vragen bij te stellen, maar niet aan de start komen is nog anders dan bewust uitstappen.
En of Cofidis er eerlijk over is… Cimolai is er eerlijk over, ik denk eigenlijk dat Cofidis er liever geen deining over gehad had.

0
Samamba 2 september 2022 om 11:20

Ab normaal, Cofidis staat hier absoluut niet aan de start met hun beste team. Enkel Herrada en Coquard stonden van hun potentiële puntenscorers (Coquard staat zelfs pas 11e op dit moment) aan de start. Cofidis hield bewust mannen als Martin en Izaguirre thuis (die wilden eigenlijk beiden gaan). Je argument klopt dus echt niet.

0
fransestinkkaas 2 september 2022 om 10:25

Zal wel een inpopulaire mening zijn, maar ze hebben verdomme drie jaar gehad om hier over na te denken en alle ploegen in de gevarenzone maken er nu ineens een probleem van. Heb de vergelijking al eerder gemaakt, maar in de voetbalwereld hebben ze dit veel beter voor elkaar. Je degradeert want je deed het niet goed genoeg, helder. De puntenverdeling mag wat logischer, maar ook dat is iets wat ze al drie jaar wisten.

8
Simcha 2 september 2022 om 10:33

Wel mee eens. En het was ook niet zo Coquard dit jaar in de Vuelta de stenen uit de weg reed. Ergaat weinig aan verloren. En voor het wielrennen zelf is het ook een goede ontwikkeling als de focus niet alleen ligt op de grote rondes en een paar klassiekers, dus alleen maar goed als de betere ook zichtbaar zijn in de “mindere” koersen.

0
Samamba 2 september 2022 om 11:23

Wielrennen is voetbal niet. In het voetbal speelt iedereen een gelijk aantal wedstrijden en is elke wedstrijd van gelijkwaardig belang, in het wielrennen kun je bijna kiezen hoeveel en welke wedstrijden je rijdt (en tegen wie) en zijn sommige wedstrijden meer waard dan anderen. Totaal niet vergelijkbar. Bij een systeem waarin enkel WT wedstrijden zouden tellen was de vergelijking misschien wat meer waard, maar dat is nu dus absoluut niet het geval.

Ik ga wel akkoord dat dit natuurlijk al 3 jaar geweten is en er een reden is dat Arkea en Cofidis bijvoorbeeld safer zitten, namelijk omdat ze al 3 jaar voor de punten zitten te rijden. Maar als iedereen al 3 jaar voor de punten zat te rijden had het er ook echt niet uitgezien hoor en waren er nu ook nog altijd een aantal teams geweest die in de gevarenzone zaten en zouden klagen.

0
Koers 2 september 2022 om 10:44

Dat lijkt me wat te makkelijk gedacht. Het is idee is dat je op de grote wedstrijden de sponsors in de kijker rijdt. Als je in de eerste jaren voor plek behoudt gaat rijden rij je niet perse in de grote wedstrijden, en aan het eind kan het betekenen dat het niet nodig was. Zeker ook omdat je niet weet hoe de andere ploegen gaan rijden. Of sponsoren in die eerste jaren willen dat je de grote wedstrijden rijdt. Het is met name de rankingpunten die wat vreemd verdeelt zijn die voor problemen zorgen.

-1
fransestinkkaas 2 september 2022 om 12:00

Hahaha, gelukkig is wielrennen inderdaad geen voetbal. Echter snap je mijn vergelijking wel, en er is inderdaad een keus, maar wel binnen één categorie, die van de UCI koersen, de mogelijkheid om koersen te kiezen heeft iedere ploeg dan.

Zelf denk ik eigenlijk dat het goed is voor de ontwikkeling van de wielersport, grote teams worden verplicht om kleinere koersen te rijden, de kleinere teams in die koersen worden ook sterker en vaker gezien doordat er worldteams in de 1.1 tot en met 2.UWT rijden. Natuurlijk moet die puntenverdeling minder scheef, maar ik vind het een mooi systeem.

-1
Monsieur Bendy 2 september 2022 om 10:24

Het klinkt allemaal leuk en aardig zo’n promotie/degradatie systeem. In de praktijk blijkt het echter een gedrocht van jewelste te zijn dat zorgt voor dit soort krankzinnige dingen.

4
Duh 2 september 2022 om 10:38

De kop is een beetje opgeblazen, mogen wel “aanhalingstekens” omheen. Uitspraak is al van eergisteren. Cimolai is gefrustreerd dat hij voor Coquard moet knechten in de sprint, omdat Coquard nog punten voor de UCI ranking kan scoren, terwijl hij nog 0 punten heeft en dus nooit in de top10 kan komen. Hij vertelt over het geplande vertrek van Coquard t.b.v. andere races, zodat hij voor eigen kans mag gaan in Madrid (maar daar is hij blijkbaar ook niet blij mee).

3
Thoin 2 september 2022 om 10:43

Waarschijnlijk was Cimolai voor het seizoen aangeduid als spurter voor de Vuelta en heeft Cofidis nog snel Coquard er tussen geduwd in de hoop op punten. Dus ik snap hem wel.

-1
S. Morgenstern 2 september 2022 om 10:42

Wielrennen is geen sport voor een promotie degradatie systeem. Dat is met verschillende licenties, niveaus en wedstrijden die allemaal door elkaar heen lopen gewoon nooit goed in te richten.

3
Shinzawai 2 september 2022 om 11:48

De UCI kan dat licentiegeld niet zomaar incasseren, want dan gaan de organisatoren van de grote rondes klagen over te weinig wildcards.

-1
Thoin 2 september 2022 om 10:45

Plus is ook gewoon verlieslatend voor de UCI zelf. Dat is hetgeen ik niet snap aan heel deze situatie. Als je licentiegeld van 20 ploegen kan krijgen ipv 18… Zeker als je weet dat de UCI altijd winst voor alle andere facetten heeft geplaatst…

-2
Drossard Kudus 2 september 2022 om 10:22

Is Cofidis nog steeds hoofdsponsor van de Vuelta? Dan zou die toestemming slechts een sinecure worden denk ik.

1
Thoin 2 september 2022 om 10:23

Niet meer hoofdsponsor, dat is Carrefour denk ik nu. Maar nog steeds sponsor.

0
Olly 2 september 2022 om 11:10

Wat was er mis met het vorige systeem dat dit veranderd is en bij de ploegen druk oplevert.

1
Abdoe 2 september 2022 om 10:06

Een belangrijk zinnetje: "Coquard zal dan wel goedkeuring van de Vuelta-organisatie moeten krijgen om in die andere koersen van start te mogen gaan".

Dit gebeurt normaal gesproken alleen als een renner uitvalt door een kortdurende blessure/ziekte of iets dergelijks. Ik kan me voorstellen dat de Vuelta-organisatie niet geamuseerd is door deze actie. Benieuwd welk staartje dit gaat krijgen.

0
Thoin 2 september 2022 om 10:20

Cofidis is sponsor van de Vuelta…

10
Reusjen 2 september 2022 om 10:29

Volgens mij gebeurd het gewoon altijd. Ik heb nog nooit gehoord dat een renner niet mocht starten. Zeker met jongeren renners wordt dit geintje zo vaak gedaan.

-1
rovi 2 september 2022 om 11:57

Is wel eens gebeurd, als ik me goed herinner bij Nibali na zijn dsq voor aan de auto hangen

-1
japio 2 september 2022 om 10:29

Wat een gemekker hierover zeg door de renners. Over de druk en noodzaak van punten moeten halen…In elke sport is promotie/degradatie de normaalste zaak van de wereld. Ik hoor de spelers van pak ‘m beet RKC ook niet klagen dat het niet eerlijk is ofzo.

0
Thoin 2 september 2022 om 10:31

Verschil is, daar heb je een jaar om terug te komen. Nu zit je drie jaar vast in de Pro-Conti. Jaarlijks lijkt mij beter, een slecht jaar kan daardoor het jaar nadien al worden opgevangen door een goed jaar en achtervolgt je minder.

3
japio 2 september 2022 om 10:35

@Thoin: dat klopt, maar je degradeert ook op basis van 3 jaar. Dus ploegen hebben tijd zat om zich te versterken tussendoor. Als dat niet lukt vanuit de ploeg moet men daarover nu niet beginnen klagen.

0
Koers 2 september 2022 om 10:45

Maar RKC stapt niet ineens uit de eredivisie(?) om in de eerste klasse te spelen voor behoudt van eredevisiestatus.

0
Thoin 2 september 2022 om 10:41

Ja en nee, want dat slecht jaar draag je dan altijd mee. Kijk nu bv naar Lotto. Die hadden een slecht 2020 en staan mede daardoor in de problemen. DSM is net omgekeerd, die hadden een uitmuntend 2020 en zijn daardoor veilig want 2021 was op de Vuelta na erbarmelijk. Het lijkt mij eerlijker af te gaan per jaar. Dan zouden op dit moment EF en Israël zakken op basis van 2022. Ploegen die sterk genoeg zijn om in 2023 beste Pro-Conti te worden.

-1
Netraam 2 september 2022 om 12:16

In het voetbal doen ze net zo goed raar om degradatie te ontlopen, op de transfermarkt in januari ineens spelers halen voor salarissen die ze nu eigenlijk al niet kunnen betalen om maar de inkomsten van de hoogste divisie te houden of Europees voetbal af te dwingen.
In Nederland iets minder dan in Engeland, maar waar een regeling is zullen mensen zijn die er slim mee om proberen te gaan. In welke situatie ook.

-1
Wheely 2 september 2022 om 10:56

Toen ik de titel las dacht ik even dat het een protestactie was. Zo van #ikdoenietmeermee.

0
Limal 2 september 2022 om 18:36

Met een zelfbeschreven kartonnen bordje voor het hoofdkantoor van de UCI

0
Oscar Pereiro Saus 2 september 2022 om 11:01

Haha, ik kan zo’n uitspraak een stuk beter waarderen dan zo’n “geveinsde zitvlakblessure” van een renner die 3 dagen later weer ergens in Frankrijk een kermiskoers voor 35 punten rijdt…

0
VincentK 2 september 2022 om 11:24

Erg onhandig dat Cofidis niet claimt dat Coquard positief heeft getest op COVID. Misschien was dat ook het plan, maar heeft Cimolai zijn mond voorbij gepraat. Zou me niet verbazen als al wat renners op valse gronden (positieve test) de Vuelta hebben verlaten.

0
Romāns Vainšteins 2 september 2022 om 11:38

Vanochtend liep er iemand door de brandgang die ik niet als buurtgezicht herken maar wel spannend veel op Bill Gates leek. Maar ik verbaas me sowieso al niet veel.

-1
Duh 2 september 2022 om 10:08

Geen handige uitspraak van Cimolai… Coquard staat nu ook nog niet bij de 10 best scorende renners (11e).

-1
Shinzawai 2 september 2022 om 10:09

Hopelijk toont de Vuelta begrip voor de situatie, anders kunnen ze in de toekomst op een zwakker deelnemersveld rekenen, waarbij de wat kleinere ploegen hun sterkere renners elders gaan inzetten. Wel een beetje vreemd dat Cofidis dit meent te moeten doen, zo slecht staan ze er niet voor.

-1
Thoin 2 september 2022 om 10:20

Cofidis is sponsor van de Vuelta…

1
Johnnie Doe 2 september 2022 om 10:48

Is alles al geregeld met Vuelta. Als Lotto zijnde is dit natuurlijk dan weer belachelijk.

-1
Samamba 2 september 2022 om 14:20

En waarom kijken jullie enkel naar dit jaar? Dat Lotto dit jaar zo focust op die kleine koersen waardoor de grote (belangrijkere) koersen verwaarloosd worden is een rechtstreeks gevolg van het systeem en het feit dat ze de vorige 2 jaar wel (soms met succes) gefocust hebben op de grotere wedstrijden maar qua UCI punten nergens stonden omdat ploegen als Arkea, Intermarché en Cofidis maar bleven puntjes sprokkelen in kleine koersen. Het is een 3jaars ranking dan moet je ook daar naar kijken.

Ik heb het hier al eens aangehaald maar vorig jaar scoorde Lotto maar liefst 1800 WT punten meer dan Arkea en 1000 WT punten meer dan Intermarché en Cofidis en toch stonden ze op de UCI ranking van 2021 respectievelijk 400, 800 en 850 punten achter. Voor Arkea is dat een nettoverschil van 2200 UCI punten. Ja, 2200 punten dat ze goedmaakten op het continentaal circuit t.o.v. Lotto. Intermarché en Cofidis maakten 1800 en 1850 punten goed daar. Intermarché heeft dit jaar natuurlijk bewezen absoluut die WT status te verdienen, maar Arkea en Cofidis zitten ondertussen respectievelijk aan 0 en 2 overwinningen in grote rondes in de laatste 3 jaar, Lotto Soudal heeft er 8.

Kortom, dat gezaag over Lotto dat het enkel doet in kleine koersjes mag wel een stoppen als er tegelijkertijd 2 Franse ploegen zijn die al 3 jaar niets anders doen. Als enkel WT punten telden, was er al heel het jaar geweten welke ploegen hun WT licentie zouden krijgen en welke niet.

1
Sean Kelly 2 september 2022 om 11:20

Klopt yoeri. Ik heb eens gekeken naar het aantal gescoorde punten in alleen WT wedstrijden dit seizoen. Daarmee staat lotto op een 19e plaats. Dat laat dus zien dat zij bijna al hun punten in de mindere wedstrijden halen. Van de WT teams scoort op dit vlak alleen Astana nog slechter. Opvallend: Ook Arkea scoort op dit vlak slechter dan Lotto en TotalEnergies juist beter.

0
Sean Kelly 2 september 2022 om 18:29

@Thoin. Lotto staat 19e over de afgelopen 3 jaar. Ik heb het over dit jaar. Daarin staat lotto een stuk hoger dan 19e.

0
yoeri 2 september 2022 om 11:03

Vind dit een erg kromme uitspraak van een Lotto aanhanger. Bedoel dit niet uit haat, maar wel over het gebruikmaken van de situatie. Als er één team is dat gebruikgemaakt heeft van alle regeltjes binnen de promotie/degradatie regeling dan is dat Lotto wel. Die hebben merendeel van hun punten (over dit seizoen) behaald bij wedstrijden in/tegen de topklasse (voorbeeld voetbal) om zo door te gaan in de Champions League (voorbeeld voetbal).

-1
Thoin 2 september 2022 om 12:32

SK: Lotto staat nu ook 19de? Dus het verschil is dan toch minimaal. Enkel staat dan Astana achter heb en niet Israël. Ergens ook logisch aangezien Jumbo-Ineos en QS de meeste WT koersen domineren en veel punten pakken daar.

-1
Barry Batsbak 2 september 2022 om 11:07

Cofidis ja? De ploeg van Guillaume Martin die vorig jaar nog wel wat “vond” van rijders die vroegtijdig een grote ronde verlaten? Ik neem aan dat Martin deze beslissing ook wel luidkeels in de media zal bekritiseren?

-1
Lalsacien 2 september 2022 om 11:21

Cimolai is de woordvoerder van Martin. Of wil je het persé uit zijn eigen mond horen?

-1
Sean Kelly 2 september 2022 om 11:14

Ik denk nog steeds dat de UCI aan het einde van het naar niemand laat degraderen. Mogelijk wordt wel de licentie van Astana ingetrokken aangezien zij al lange tijd met financiele problemen kampen (en daarbij presteert die ploeg dit jaar ook nog eens heel slecht). Kans is groot dat we dan volgend jaar 19 WT teams hebben met Alpecin en Arkea erbij.

-1
VincentK 2 september 2022 om 11:39

Daarmee benadeel je weer wel de ploegen op het lagere niveau, omdat die de komende jaren minder gemakkelijk in bijvoorbeeld grote rondes mee kunnen doen (Meer plaatsen vergeven). Maar misschien is het wel de minst kwade oplossing.

0
Thoin 2 september 2022 om 10:07

Coquard staat niet eens bij de beste 10 op dit moment. Dus hij moet nog 14 punten goedmaken alvorens zijn punten tellen.

-2
Wheely 2 september 2022 om 10:23

Cofidis is sponsor van de Vuelta…

3
Maillot à Pois 2 september 2022 om 14:16

@Thoin
PCS houdt blijkbaar geen rekening met aftrek van punten bij sancties.
Lafay heeft 25 strafpunten en daarom maar 317 punten (zie breakdown op de UCI site).
Ook Benjamin Thomas en Simon Geschke hebben respectievelijk 40 en 25 punten minder dan in de PCS breakdown (maar blijven wel in de top 10).

0
Maillot à Pois 2 september 2022 om 10:38

Er komen natuurlijk wel een aantal koersen aan zoals Fourmies of de GP Impanis waar hij meer kans maakt dan de top-10 om punten te scoren voor Cofidis.

-1
Thoin 2 september 2022 om 10:47

Goh Coquard die al 2/3 jaar meer achteruit fietst dan vooruit, zou ik dit niet meteen zeggen. Zeker als een De Lie, De Buyst, Ewan, Nizzolo, Groenewegen en co gaan meedoen. Dan zou ik eerder met een Zingle, Consonni, Wallscheid en Allegaert aanvallend koersen zoals Lotto doet met Campenaerts bv.

-1
Sean Kelly 2 september 2022 om 11:09

Volgens pcs staat ie nu precies tiende met 328 punten dit jaar.

-1
Maillot à Pois 2 september 2022 om 11:20

ha, inderdaad Sean, op de UCI site zijn de 12 punten van Coquard uit rit 3 in de Vuelta nog niet meegeteld. Die verrekent de UCI pas op het eind van de Vuelta.

-1
Sean Kelly 2 september 2022 om 11:24

@duh dat zal het idd zijn. Mooie van PCS is dat de ranking dagelijks wordt bijgewerkt. Na de winst van Groves zie je dat ze weer een plekje naar boven zijn opgeschoven. UCI verwerkt pas na afloop van een rittenkoers.

-1
Thoin 2 september 2022 om 13:50

https://www.procyclingstats.com/team/cofidis-2022/results/uci-world-teams

Tenzij mijn ogen mij bedriegen staat hij toch elfde met 14p minder dan Lafay…

-1
SoloSlim 2 september 2022 om 12:12

Het blijft wel onlogisch dat 1.1 wedstrijden meer punten opbrengen dan een rit in een grote ronde.. 1.1 en lager moet gewoon minder punten opbrengen.. Voor de rest klopt het pintensysteem wel redelijk.

-2

Headlines

Populair

Materiaalzone