Vuelta 2022: Primoz Roglic gaat niet meer van start na zware val

woensdag 7 september 2022 om 09:36
Vuelta 2022: Primoz Roglic gaat niet meer van start na zware val

foto: Cor Vos

Een bittere pil voor Jumbo-Visma: Primož Roglič zal vandaag niet meer aan de start verschijnen van de zeventiende etappe van de Vuelta a España. De nummer twee in het voorlopige klassement kwam dinsdag in de finale van de zestiende etappe hard ten val.

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Er leek gisteren niets aan de hand voor de Sloveense klassementsrenner van Jumbo-Visma op weg naar Tomares. Hij plaatste in de laatste drie kilometer een demarrage, die door slechts vier sprinters gevolgd kon worden. In de laatste rechte lijn ging Roglič echter op aparte wijze hard onderuit, waarna hij onder het bloed en flink geschaafd de finish bereikte.

Jumbo-Visma liet in de uren na de val weinig los over de schade bij Roglič. “Hij is gehavend”, kon ploegleider Addy Engels wel vertellen na de finish. “Dat is duidelijk, maar het is nu zaak om alle wonden schoon te maken. Dan kunnen we zien hoe erg het nu is.” Roglič heeft geen breuken overgehouden aan zijn val, maar blijkt te gehavend om zijn weg nog te vervolgen in de Vuelta.

Geen duel met Evenepoel
“Jammer genoeg zal Primož Roglič niet kunnen starten in de zeventiende etappe als gevolg van zijn valpartij van gisteren”, meldt zijn Nederlandse werkgever. “Word snel beter kampioen! Dankjewel voor alle mooie momenten in deze Vuelta. Je had ambitieuze plannen voor de laatste dagen, maar jammer genoeg mag het niet zijn.”

Met het uitvallen van de drievoudige Vuelta-winnaar ligt de weg voor Remco Evenepoel plots open. De renner van Quick-Step-Alpha Vinyl gaat na zeventien etappes aan de leiding in het klassement en heeft een voorsprong van 2m01s op Enric Mas, die nu zijn grootste uitdager is voor de eindzege. De pas 19-jarige Juan Ayuso schuift nu op naar een (virtuele) derde plaats, op 4m49s van Evenepoel.

Uitvallers

Etappe 2
Etappe 3
Etappe 5
Etappe 6
Etappe 7
Etappe 8
Etappe 9
Etappe 10
Etappe 11
Etappe 12
Etappe 13
Etappe 14
Etappe 15
Etappe 16
Etappe 17
Etappe 18

Dit artikel delen:

174 Reacties

Romāns Vainšteins 7 september 2022 om 09:55

Aan de ene kant : ontzettend jammer dat dit gebeurt, zonde voor de koers
Aan de andere kant : Dit is er wel onderdeel van. Vaak is het Roglic, iets minder een ander, nagenoeg nooit Pogacar. Net zoals een mooie tijdrithouding of lekker functioneren boven de 2000 meter een eigenschap waar je het mee te doen hebt.

13
zietemgaan 7 september 2022 om 10:17

Ja, en deze specifieke val was écht helemaal volledig zijn eigen schuld, hij was wellicht opgewonden en onder adrenaline over zijn geslaagde coup, maar hij kan het enkel zichzelf verwijten …

7
Romāns Vainšteins 7 september 2022 om 10:04

Laten we nou niet meteen de moed opgeven, die Más ziet er nog prima uit. Vandaag sowieso al een kans om er tegenaan te gaan en zaterdag is loeigevaarlijk.

Daarbij: als Evenepoel deze ronde wint is het dubbel en dwars verdiend. Hebben we een jaar met 3 (!) nieuwe groterondewinnaars gehad die allemaal bewezen kampioenen verslaan. Er is vast wel iemand van de details die na kan gaan hoe lang geleden dat …

13
Wheely 7 september 2022 om 10:13

Ik hoop met je mee maar ik zie Mas het niet flikken hoor.

Laatste keer drie nieuwe GT winnaars was 2019 trouwens.

2
Romāns Vainšteins 7 september 2022 om 10:24

En versloegen ze toen ook gewezen kampioenen?

0
Reusjen 7 september 2022 om 10:26

Evenepoel verslaat hier toch geen gewezen kampioenen? Of bedoel je in een aantal etappes?

-1
Wheely 7 september 2022 om 10:45

@RV Op papier zeker wel ja in 2019
Giro 1.Carapaz 2.Nibali
Tour 1.Bernal 2.Thomas
Vuelta 1.Roglic 2.Valverde

2020 was ook niet mis met Pogi en Hart. Zo uniek is het niet wat Evenepoel hier doet ;)

0
Stabanger 7 september 2022 om 12:30

Evenepoel staat anderhalve minuut voor op Roglic

Roglic moet opgeven doordat hij risico's nam.

Dan heeft Evenepoel Roglic gewoon geklopt. (op z'n minst 15 etappes)

COVID of een gebroken ketting op de laatste col zou je kunnen klasseren als "niet geklopt".

2
Dikke Vrouw 7 september 2022 om 09:41

:( :( :( weg spanning , arme primoz

9
FDJ 7 september 2022 om 09:45

Enorm balen. Had echt het gevoel dat dit zijn week zou worden. Drie dagen op rij tijdwinst en bijna 1.20 teruggepakt. Het is hem niet gegund helaas.

9
Wheely 7 september 2022 om 09:50

Of het hem gelukt zou zijn zullen we dus nooit weten maar ik had er ook nog goede hoop in.

8
zietemgaan 7 september 2022 om 10:12

Het zou hoe dan ook n thriller geworden zijn

4
kleomantre 7 september 2022 om 11:46

Lijkt er in ieder geval niet op dat Remco echt goed over drie weken kan zijn. Nou is Roglic ook niet altijd even sterk op dat vlak maar toch. Hopelijk gaan Mas en Lopez nog eens op avontuur om het niet in een sof zonder strijd te laten eindigen.

-3
Mooie Sjors 7 september 2022 om 11:51

Wanneer je na 2,5 week nog ruim een minuut voor hebt op je eerste achtervolger, valt dat wel mee toch met dat niet goed zijn? Binnen een halve week kan het er natuurlijk vollédig anders uitzien.

5
Laurens snauwaert 7 september 2022 om 14:00

Volgens mij ging/gaat Remco niet veel tijd meer verliezen.

Remco was onverslaanbaar voor zijn val.
De dag erna verloor hij 3/4 minuut tegenover Roglic en de zondag verloor hij +/- 13 seconden op Roglic.

Volgens mij is de derde week niet zwaar genoeg om veel tijd te verliezen.
In de tijdrit verloor Mas bijzonder veel tijd, daar waren er ook een aantal oplopende stukken.

Het enige wat volgens mij de spanjaarden kunnen doen is proberen ervoor te zorgen dat Evenepoel snel geïsoleerd is zodat de spanjaarden elk een demarrage kunnen plaatsen en met teamgenoten in een volgend groepje dan het tempo voor hun kopman verhogen of instandhouden. Want laat Angel Lopez en Mas alleen rijden tegen Evenepoel en Evenepoel haalt ze gewoon terug.

0
Bimbo Visma 7 september 2022 om 10:10

Roglic kon gelukkig al snel relativeren: “Mijn vlucht is gelukkig niet met vier uur vertraagd”

7
LDV 7 september 2022 om 09:41

Enorm spijtig. Wens je niemand toe!

6
uit de waaier 7 september 2022 om 15:53

Dat bluffertje zou nu de Vuelta wel winnen, bij gebrek aan tegenstand.

0
Wildebert 7 september 2022 om 10:00

Elke keer denk je weer het kan hier niet dieper zinken. Maar sommige posts bewijzen dat het wel kan op wielerflats, waar je er maar van van alles uit kan gooien. Ooit was dit antisupporteren.

Aanvulling, zie dat die post dat het heerlijk nieuws betrof verwijderd is. Toch begrijp ik het ban beleid niet meer. Als dit geen rode kaart is, wat dan nog wel?

6
zietemgaan 7 september 2022 om 10:22

Je hebt gelijk, er verschenen gisteren plots wel heel wat lelijke trollen pro zowel als contra Roglic en Evenepoel, namen die ik hier nog nooit gezien heb. Er waren plots héél wat nare scheldpartijen hier. Ik begrijp WF niet dat ze er niet in slagen wat meer respect en digitale hygiëne op haar site te houden …

5
RLM 7 september 2022 om 10:53

Heel veel namen zijn ook veranderd in “Het drietrapsstokpaardje van Ditdatdetdutdotstad”, maakt het niet makkelijk.

1
Romāns Vainšteins 7 september 2022 om 11:54

Ik vraag me ook af waarom de redactie die achterlijke naamsveranderingen steeds toestaat. Megasimpele kwaliteitsinjectie om dat vast te leggen.

4
hjjanssen1973 7 september 2022 om 09:48

Zeer spijtig. Hij heeft kleur gegeven aan de koers, en leek nog echt kans te hebben om te winnen. Agressief gekoerst, mooi voor het publiek, en helaas ook een brokkenpiloot. Beterschap, Primoz, en hopelijk nog iets mooi in het najaar, maar ik denk beter einde seizoen voor hem.

5
Jacco van Stierop 7 september 2022 om 10:09

Bijzonder jammer, leek in staat om het nog erg spannend te maken. Zat er gister na die val erg aangeslagen bij, heb hem zelden zo gezien. Behalve de fysieke pijn was het waarschijnlijk ook een mentale dreun. Hij is een bikkel, maar ook bij hem zijn er grenzen. Volledig herstel is nu de voornaamste prioriteit, zou mooi zijn als hij Lombardije haalt.

5
Krist The Vanma 7 september 2022 om 11:02

Men schijnt hier blijkbaar vergeten te zijn dat Evenepoel royaal aan de leiding stond op het moment dat Roglic uitviel.

Er waren inderdaad tekenen dat Roglic beter werd, evenveel tekenen waren er dat de mindere dag van REV te wijten was aan zijn val. In de koninginnerit van zondag oogde REV minstens zo sterk als Roglic en Mas, én was er de morele winnaar. Gisteren kon Evenepoel door pech zich niet verdedigen.

Dus helemaal niets in de schoot geworpen gekregen, enkel zijn eigen verdienste.

5
Gr.R. 7 september 2022 om 11:10

Je hebt het er maar druk mee Krist. Maar ondertussen lijk je te vergeten dat Evenepoel keer op keer tijd aan het verliezen was, in de laatste etappes en dat was de verdienste van Roglic.

Ja, de kans op winst voor Evenepoel was goed, maar gewonnen had hij'm nog niet. Nu waarschijnlijk wel. Dus is "in de schoot geworpen" niet overdreven hier.

-6
GerminalJerre 7 september 2022 om 11:11

Amen. Klasse Krist.

1
Deel Koeper 7 september 2022 om 11:22
Quote:
Dus is “in de schoot geworpen” niet overdreven hier.

Dat was accuraat als de situatie omgekeerd was, als Evenepoel was weggevallen en Roglic plots het rood had gekregen.

Je krijgt iets in de schoot geworpen als je winstkansen van onwaarschijnlijk naar waarschijnlijk gaan, niet van waarschijnlijk naar nog net iets waarschijnlijker.

7
Pascal Mortier 7 september 2022 om 11:54

Gisteren een fenomenale actie gezien van Primoz- ongeacht het gegeven Remco.
Ik vermoed dat hij daarin zó diep is gegaan in zijn actie dat het op een gegeven moment een beetje zwart werd voor de ogen waarna hij tegen Fred Wright is aangereden.
Jammer voor hem, jammer voor de Vuelta en jammer voor de liefhebbers van de koers… We wensen hem vooral een spoedig herstel toe.

5
Maenhout 7 september 2022 om 12:02

Helemaal eens met dat ‘zwart voor de ogen’. De vier topsprinters in zijn wiel klaagden al dat Roglic zo ontiegelijk hard fietste dat ze het wiel amper konden houden en niets meer zagen buiten een streepje achterwiel van hun voorganger. Niet alleen heeft Roglic die Wright niet gezien, Wright had zelf van vermoeidheid amper door wat er nu eigenlijk gebeurde.

4
Deel Koeper 7 september 2022 om 11:01

Zag hem sowieso niet meer voorbij Evenepoel gaan, maar hij had de komende dagen misschien wel iets in gang gestoken waarvan Mas kon profiteren, die zal het nu zelf moeten gaan doen.

4
Wheely 7 september 2022 om 09:47

Nou daar gaat de Vuelta, wat enorm zonde dit zeg.

3
Dr. Pozzo 7 september 2022 om 09:42

Wat een pech deze man. Hopelijk kan hij snel weer iets moois winnen

2

Die baal hooi en de bodycheck van Colbrelli in de TdF waren pech. Dit was m.i. gewoon slecht sturen.

17
RLM 7 september 2022 om 10:47

Roglic is mentaal ijzersterk, en is de koers na een pechgeval altijd goed. Zelfs nu won hij nog half gebroken van de Tour een rit en was op weg naar podium. Zie hem dus wel nog Il Lombardia winnen.

1
Willem170 7 september 2022 om 09:43

De Vuelta is ontschouderd. Zonde.

2
Wim Kruithof 7 september 2022 om 09:49

precies, zo droevig dit. Hoop dat hij in de Giro huis zal houden en wellicht nog een mooie Italiaanse najaarsklassieker meepakt.

0

Rusten lijkt me beter voor hem Wim. dat lichaam heeft twee zulke mega klappen gehad dit jaar dat haasten om klaar te zijn voor Italië over een maand mij ongezond lijkt.

1
Wim Kruithof 7 september 2022 om 10:52

dat is ook zo, heb je gelijk in. Maar ik mis hem nu alweer op de fiets en het is pas net september. Echt zo hard balen.

0
Dikke Vrouw 7 september 2022 om 09:49

Remco zal dit vast ook erg jammer vinden

2
Wheely 7 september 2022 om 09:53

Een dubbel gevoel zal die hebben, sportief gezien nooit leuk dit maar de kans dat hij de Vuelta wint is nu wel mega groot geworden. Dat laatste zal snel overheersen.

8
De Štangelj Fanclub 7 september 2022 om 09:56

Winnen is winnen, maar een overwinning is veel meer memorabel als je sterke tegenstanders in een rechtstreeks duel verslaat. Dat blijft echt hangen bij de mensen. Evenepoel kan uiteraard niets doen aan de val van Roglic.

10
De zeekomkommer van Zevenbergen 7 september 2022 om 10:33

Dat denk ik ook, je wilt als kampioen je rechtstreekse opponenten verslaan op de fiets en niet op deze manier. Aan de andere kant denk ik dat Rev ook met Roglic de Vuelta zou gaan winnen.

5
AdZ 7 september 2022 om 11:01

Met Mas op plek 2 moet Remco niet nog een keer vallen of pech krijgen.

Ik denk dat men dan niet meer braaf wacht, maar de koers dan ontploft en alle Spaanse ploegen in de slag gaan om hem alsnog uit die rode trui te rijden.

Ik verheug mij al op nog een paar spannende dagen.

-3
westmalle1965 7 september 2022 om 13:06

Remco wordt na as zondag met tadej de beste wielrenner ter wereld voor hun 23ste een grote ronde klassiekers en een monument gewonnen

2
AnderJ 7 september 2022 om 13:16

Ik was voor deze Vuelta geen fan van Evenepoel en ben dat nog steeds niet. Dat gezegd hebbend, heeft hij als hij de Vuelta wint dat gewoon dubbel en dwars verdiend. Neemt niet weg dat ik graag had gezien dat Roglic voor een hete derde week zou hebben gezorgd én dat dat de eventuele overwinning van Evenepoel dan meer glans zou hebben gegeven. Voor dat laatste geldt dat dan nog dat (bijna) niemand dat ontbreken van extra glans in de toekomst zal herinneren en het feest in België er terecht niet minder om zal zijn.

2
Marlin 7 september 2022 om 13:31

En nog zijn er volgers die gaan beweren dat Roglic zou gewonnen hebben zonder zijn valpartij. Die kenners vergeten dat Evenepoel, door zijn val, zowat de helft van zijn voorsprong kwijtgeraakt is. Ik geloof namelijk nooit dat Roglic Evenepoel uit de wielen zou gereden hebben als deze laatste blessurevrij zou gebleven zijn. Hooguit zou Mas, als gevolg van een tactisch steekspel, wat tijd kunnen terugnemen hebben. Het volgende perfide spelletje dat gespeeld wordt door de Jumbo-aanhangers, is stellen dat de tegenstand ondermaats is, dat Evenepoel geluk (door zijn eigen valpartij ?) gehad heeft enz. enz. Gisteren klonk het nog dat de bandbreuk van Evenepoel fake was. Je moet maar durven. Gelukkig doken beelden op die deze laster konden weerleggen. Nergens heb ik ondertussen excuses gelezen over deze lasterlijke aantijgingen. Zelfs het feit dat Roglic geheel door eigen fout viel, wordt door de meesten onder de mat geveegd. Een laatste punt is de verzwakte ploeg van Evenepoel. Het nadeel voor Evenepoel was veel groter dan voor Roglic (Kuss,Affini). Kuss was namelijk volledig uit vorm, en was nauwelijks een steun voor Roglic. Het uitvallen van Serry en Alaphilippe was wel een zware aderlating voor de klimtrein van Evenepoel.

2
Geel Zwarte Bril 7 september 2022 om 09:42

Meeste kutte nieuws van de dag. Vallen hoort erbij, maar hij ligt er wel vaak bij.

1
Dikke Vrouw 7 september 2022 om 09:46

Get well soon champ , beterschap toe gewenst

1
meqadon 7 september 2022 om 10:02

Spoedig herstel gewenst vanwege een remco fan! Hopelijk zijn de gevolgen voor de rest van het seizoen niet te erg. Remco verliest 1 van zn grootste concurrenten. Dit wens je niemand toe en je wint toch het liefst tegen de sterkste renners.
Maar best nog niet te vroeg victorie kraaien. Mas was sinds dit weekend de beste klimmer in de vuelta. Hieraan zal remco ook nog een vette kluif hebben.

1
jv88 7 september 2022 om 10:43

Het is vrij explosief wat komen gaat. Daar was Roglic de grote kanshebber geweest. Mas zie ik op aankomende etappes niet veel tijd pakken!

1
meqadon 7 september 2022 om 12:22

Mas leek mij toch de beste klimmer van de drie. In het begin was dat remco, maar de laatste bergritten was mas sterker en mss zelfs de beste klimmer van allemaal. Roglic heeft maar 1 bergrit van 6-7 voor de andere 2 kunnen eindigen.

0
Japsie 7 september 2022 om 10:03

Zeer jammerlijk voor hem en de spanning. Je zou zeggen uitrusten en fris de winter in. Het zou me echter niet verbazen wanneer hij gewoon nog gaat deelnemen aan het Italiaanse najaar, de man heeft een extreme mentale weerbaarheid.

1
ken dcq 7 september 2022 om 12:02

Roglic moet gewoon stoppen met koersen voor dit jaar want ze lappen hem al heel het jaar op. Dat hij de tijd maar eens neemt om alles echt helemaal te laten herstellen, en dan opnieuw opbouwt naar een GT waar hij als kopman kan/mag starten. :-)

0
Jacob Lohof 7 september 2022 om 14:32

Roglic gewoon weg bij Jumbo !!!! Ploeg waar Nederlanders slechter worden (Dumoulin,Geesink,Oomen en Kruiswijk!!)
Met veel arrogante en strak. Zie weinig renners met plezier. Wat je wel ziet bij van der Poel , Mollema ,Poels en van Baarle ( maakt verkeerde keuze)

-2
re-cycle 7 september 2022 om 10:15

nog een aantal dagen kansen voor de rest van de wielrenners van Jumbo Visma. Kunnen nu voor eigen kansen gaan.

1
Laatste man 7 september 2022 om 10:23

Wat ontzettend zonde voor Roglic, Jumbo en de Vuelta. Dit had nog een prachtige slotweek geworden.

Jumbo maar proberen voor een rit te gaan met Harper (Oomen, Dennis, Gesink, Teunissen geef ik minder kans) uit de vlucht.

1
RLM 7 september 2022 om 10:58

Teunissen mag nu wel zeker sprinten in Madrid.

Voor NL wielerfans een beetje alsof een stuk van 1 euro vinden nadat je huis is afgebrand, maar vooruit.

-1
Anton van Valouwe 7 september 2022 om 13:55

Inderdaad opmerkelijk, Harper de man die geen contract verlening kreeg..

-1

Headlines

Populair

Materiaalzone