Vuelta 2022: Carapaz klopt Kelderman op Peñas Blancas, gevallen Evenepoel houdt stand

Vuelta 2022: Carapaz klopt Kelderman op Peñas Blancas, gevallen Evenepoel houdt stand

foto: Cor Vos

donderdag 1 september 2022 om 17:11

De twaalfde etappe van de Vuelta a España 2022, met aankomst op Peñas Blancas, is gewonnen door Richard Carapaz. De olympische kampioen van INEOS Grenadiers maakte onderdeel uit van een monstervlucht en was de beste aanvaller op de lange slotklim. Een strijdende Wilco Kelderman werd tweede. Rode trui Remco Evenepoel kwam onderweg ten val, maar werd daar niet door gehinderd. Met speels gemak hield hij zijn concurrenten onder bedwang.

Alweer werd het Vuelta-peloton opgeschrikt door enkele coronagevallen. Boy van Poppel en Santiago Buitrago gingen vandaag niet meer van start. Jay Vine en Richard Carapaz stonden wel aan het vertrek en schoven vroeg in de rit mee in een ontsnappingspoging. Die mislukte, net als vele andere demarrages.

Ruim dertig vluchters op pad
Na ongeveer 40 kilometer koers was het wel raak. Maar liefst 32(!) renners schoven mee met in de aanval. Quick-Step-Alpha Vinyl en Groupama-FDJ wilden het gat klein houden, maar gaven de grote groep toch meer dan een minuut voorsprong. Dat gebeurde allemaal in de grotendeels vlakke fase van deze rit, waarin de renners pas na ruim 100 kilometer enkele serieuze hoogtemeters voor de voeten kregen.

In de kopgroep zagen we onder meer Mike Teunissen (Jumbo-Visma), Wilco Kelderman (BORA-hansgrohe), Alexey Lutsenko (Astana Qazaqstan), Richard Carapaz (INEOS Grenadiers), Jan Bakelants (Intermarché-Wanty-Gobert), Louis Vervaeke (Quick Step-Alpha Vinyl), Marc Soler, Jan Polanc (beiden UAE Emirates), Lionel Taminiaux, Gianni Vermeersch en tweevoudig ritwinnaar Jay Vine (Alpecin-Deceuninck).

De kopgroep van de dag – foto: Cor Vos

Valpartij Evenepoel, Kelderman komt dichtbij
Quick-Step-Alpha Vinyl hield de voorsprong lange tijd op drie minuten, maar kon dat tempo niet volhouden. De kopgroep kon zo uitlopen richting een voorgift van ruim tien minuten. Dat vormde geen gevaar voor Remco Evenepoel, want Kelderman was op 14.04 minuut de best geplaatste vluchter. Vanuit de kopgroep probeerde Samuele Battistella nog solo in de aanval te gaan, maar de Italiaan van Astana Qazaqstan werd weer ingerekend.

Dat gebeurde ruim 40 kilometer voor de finish. Vlak daarvoor werd het peloton opgeschrikt door een valpartij van Remco Evenepoel in een afdaling. Hij kon met enkele schaafwonden aan arm en bovenbeen verder, maar het tempo in het peloton viel daardoor wel stil. Het gat groeide daardoor tot 11.30 minuut, waardoor koploper Kelderman virtueel tweede werd in het klassement.

Dat was te gortig voor Quick-Step-Alpha Vinyl, dat het tempo in aanloop naar de slotklim wat verhoogde en het verschil zo naar beneden bracht. Zelfs Louis Vervaeke liet zich uitzakken uit de kopgroep om zijn kopman te helpen in het pak. Mede daardoor begonnen de 31 koplopers met een voorsprong van 10.50 minuut aan Peñas Blancas (19 km aan 6,7%).

Strijd om de ritwinst
Bij de vluchters werd de groep gelijk uitgedund door werk van BORA-hansgrohe. Het was Matteo Fabbro die zich inzette voor Kelderman. Carapaz, Vine, Soler, Polanc, Marco Brenner, Carl Fredrik Hagen en Elie Gesbert hielden het langst stand in het wiel van de twee BORA-renners. Dat was geruime tijd zo’n negen kilometer voor de favorieten.

Gesbert opende vijf kilometer voor de finish de debatten. Kelderman reageerde meteen met Vine en Carapaz in zijn wiel, maar ook de rest kwam terug. Polanc plaatste een volgende aanval, maar hij werd gecounterd door Gesbert. Kelderman, Brenner, Carapaz en Polanc moesten in de achtervolging en wisten verrassend Vine te lossen.

Vlak voor de boog van de laatste twee kilometer volgde een hergroepering vooraan. Carapaz had nog geen krachten hoeven verspelen en wist zich met een ferme versnelling te ontdoen van de rest. Het werd een man-tegen-mangevecht in de steile laatste kilometers. Kelderman koos zijn eigen tempo en hield Carapaz in het oog, maar strandde op tien seconden. Soler werd nog derde.

De schaafwonden bij Remco Evenepoel – foto: Cor Vos

Strijd der favorieten
In de favorietengroep werd aan de voet van Peñas Blancas het tempo hoog opgevoerd door Rohan Dennis, waardoor we een aanvalspoging van Jumbo-Visma-kopman Primož Roglič mochten verwachten. Na een flinke inspanning van Dennis, die voor een grote schifting zorgde, nam Chris Harper het commando over.

Niet lang daarna koos Movistar voor een versnelling, maar die poging werd weer overgenomen door Harper. Toen de Australiër klaar was met zijn kopbeurt, was er geen volgende helper voor Roglič. De ploegmaats van Evenepoel namen het initiatief en legden een strak tempo op. Dat was voor Dani Navarro te langzaam, want hij mocht aanvallen.

Door een nieuwe versnelling van Movistar werd de favorietengroep nog verder uitgedund. Het was het teken voor Mas om aan te vallen, met Evenepoel en Miguel Ángel López in zijn wiel. Roglič, Juan Ayuso en Carlos Rodriguez konden niet meteen mee, maar sloten even later toch aan.

Movistar en INEOS Grenadiers bepaalden vervolgens het tempo, maar die ploegen konden Evenepoel niet in verlegenheid brengen. Hij nam na een demarrage van Rodriguez zelf het heft in handen met Rodriguez, Mas, Ayuso, Roglič en López in zijn wiel. Dat deed Evenepoel tot in de laatste kilometer. Met een ferme eindsprint deed hij de concurrenten nog pijn, maar Mas, Roglič en Ayuso finishten in zijn wiel. Evenepoel behoudt daardoor zijn leiderstrui.

Kelderman klimt naar zesde plaats
Uiteindelijk kwam de favorietengroep met Evenepoel op 7.30 minuut van Kelderman over de finish. De Nederlander schuift daardoor op naar de zesde plaats in het algemeen klassement, op 6.28 minuut van de rode trui. Ook Jan Polanc bestormt de top-10, hij is nu te vinden op de negende plaats.

Dit artikel delen:

70 Reacties

Stims 1 september 2022 om 17:24

Meh, Evenepoel is zo veel beter dan de rest dat dit een doodsaaie 2e deel van de Vuelta gaat worden.

Kan iemand mij trouwens de tactiek van Jumbo-Visma uitleggen? Waarom zou je je toch al niet heel sterke klimploeg opofferen terwijl al de hele Vuelta duidelijk is dat je kopman niet in topvorm is..? Het zag er nu wat koddig uit allemaal.

10
Fenno de Groot 1 september 2022 om 17:26

Ik vond roglic helaas ook totaal niet sterk ogen vandaag. Die was vgm blij dat hij er bij kon blijven. Dus ik snap de tactiek ook niet.

7
Steven_E 1 september 2022 om 17:26

Even testen of Evenepoel niet zou kraken na z’n val leek mij dat. Anders zitten

3
Steven_E 1 september 2022 om 17:27

ze daar in het wiel, en lossen ze misschien een kilometertje later.

1
vevie 1 september 2022 om 17:30

Ik denk idd testen. Al blijkt Evenepoel veel beter dan de rest, ze zullen de koers toch hard moeten maken. Dus TJV en Movi zal het nog proberen. Of het wat gaat uitmaken? Wellicht niet, maar dat ze helemaal niks proberen willen we helemaal niet zien.

0
YogiBear 1 september 2022 om 17:37

Denk inderdaad even testen. Tempo zo constant mogelijk voor Roglic. Roglic schoof in de laatste kilometer makkelijk naar voren als er een gaatje dreigde te ontstaan en had het makkelijker met zijn sprint dan Evenepoel. Zag er zeker in de laatste kilometer gewoon goed uit.

-1
Craig Vanderswag 1 september 2022 om 17:56

Da’s vooruitdenken. TJV wil hier een podiumplaats behalen, zodat ze binnen twee of drie jaar niet in degradatiegevaar komen.

1
YogiBear 1 september 2022 om 18:04

@Craig In dat geval kunnen ze volgens mij beter afstappen bij TJV, want volgens mij begint de teller volgend jaar weer op nul. Kunnen ze nu beginnen met de voorbereiding voor volgend jaar.

0
Anton van Valouwe 1 september 2022 om 18:34

Waarom blijft Roglic dan netjes in het gareel ipv zoals te doen gebruikelijk in het verleden, nog even weg te poefen en de concurrentie op grote achterstand te zetten…?

0
Angelo Pauwels 1 september 2022 om 17:55

We zijn nu toch al 2 weken ver, Remco heeft toch stappen gezet dit jaar en “kennielangklimmen” kunnen we ook schrappen van het lijstje.

7
thenewGOAT 1 september 2022 om 18:08

Wie nu nog steeds een ‘kennielijstje’ heeft moet toch wel écht wanhopig zijn, of stekeblind, dat kan ook. Die jongen ken gewoon alles.

5
Angelo Pauwels 1 september 2022 om 18:21

@thenewGOAT, helemaal mee eens, als superfan heb ik altijd al geweten dat Remco dit kan, het was gewoon een kwestie van tijd.

0
Gelei 1 september 2022 om 18:30

“kennieopkasseienrijen” staat er nog steeds op.

2
Wildebert 1 september 2022 om 18:31

Ben je nou angelo pauwels of eric v. Die schreef gisteren precies hetzelfde als angelo.

0
Lalsacien 1 september 2022 om 18:31

Hij is een top renner die Remco maar je adoratie is aandoenlijk.

0
vevie 1 september 2022 om 17:18

Heerlijk, Richie!

Ze moeten wel anders gaan koersen als ze nog wat willen. Remco wint anders met twee vingers in de neus.

Remco moet echt zelf een mindere dag hebben, want de rest lijkt niet bij machte om het op eigen kracht te kunnen. Dit zou best eens het beeld van de overige bergritten kunnen zijn. Een optocht tot de laatste kilometers. Iemand die het halfhartig probeert en niemand die echt wat kan uithalen. Remco zou er goed aan doen om zelf nogmaals de zweep erop te leggen. Ze definitief knock-out slaan voordat ze toch de geest krijgen.

4
Fenno de Groot 1 september 2022 om 17:21

Mas probeerde het tenminste nog een soort van. De rest was matig.

3
LeoR 16 1 september 2022 om 17:29

Denk niet dat we meer kunnen verwachten voorlopig. Even proberen, kan Remco mee, is het voor de rest terug in spaarstand tot de volgende bergrit.

2
re-cycle 1 september 2022 om 18:41

Twee vingers in de neus en fopspeen in de mond om het virus uit het systeem van evenepoel te houden. Omicron heeft al 23 renners verschalkt. Gelukkig houden ze vooralsnog de apenpokken uit het peloton. Hopelijk wordt de uitslag van vuelta 2022 niet verder verziekt

1
Baroudeur Baroudeur 1 september 2022 om 18:16

Autoritair gereden van Remco. Als Roglic en Mas de benen hadden, hadden zij zeker iets geprobeerd. Ik heb de indruk dat het van niet beter kunnen is terwijl Evenepoel nog wat over heeft. Als je dit allemaal ziet is een uppercut van Evenepoel in het weekend waarschijnlijker dan een uppercut voor Remco. Toch wel klasse…

3
Stabanger 1 september 2022 om 18:25

goh 2500m met die klim ervoor en de zaterdag ervoor is toch weer een nieuwe opgave.
Taaiheid zal zeker meespelen en daar hebben Roglic en Mas waarschijnlijk wel nog een streepje voor.

0
zietemgaan 1 september 2022 om 17:22

als ze Remco er niet afrijden zaterdag en/of zondag is het gespeeld

2
Lalsacien 1 september 2022 om 17:32

De Vuelta is pas de zondag erop in Madrid. Er kan nog van alles gebeuren. Corona, valpartij, etc…

1

Madrid is nog ver. Tot nu toe een enerverende Vuelta.

-2
Wildebert 1 september 2022 om 18:25

Dat erafrijden zietikem niet gaan gebeuren. En wie nog wel vraag ik me af. Als je ziet hoe vlot Remco hersteld en over gaat op de welverdiende kersendrank na de finish. Die steekt er ondanks zijn postuur met kop en schouders boven uit.

1
djerkson 1 september 2022 om 19:50

Iets meer pech bij de valpartij en het was zo afgelopen.

1
Gelei 1 september 2022 om 17:47

Weer een ritje afgevinkt, morgen herstellen en zaterdag copy-paste (zonder val).

2
Al Phila 1 september 2022 om 18:08

Hoeveel ritten is Wilco nu al in de top-10 van een WT wedstrijd geëindigd zonder winst ?? Dat moet een gigantisch record zijn. Misschien wil hij dat record nog verder uitbreiden.

2
thenewGOAT 1 september 2022 om 18:11

@Al Phila, misschien gaat ie gewoon voor de titel van “saaiste renner aller tijden”

0
Brabander 1 september 2022 om 18:12

135 dacht ik ofzo? Hij staat in ieder geval mijlenver voor op de nummer 2 in dat lijstje. Wel nog actieve coureurs dan hè

0
Maarten_85 1 september 2022 om 19:06

Hoeveel krijg je als je in het Guinness Book komt? Elke renner heeft zijn doelen. Misschien is Kelderman gewoon wat origineler.

1
girardengo 1 september 2022 om 18:39

Afgaande op deze Vuelta beloven het nog mooie jaren te worden in de grote rondes. Als Ayuso en Rodriguez nog een stap zetten vormen zij de grote vijf met Vingegaard, Pogacar en Evenepoel.

2
Merzbow 1 september 2022 om 22:47

En Uijtdebroeks niet vergeten. Al moet die uiteraard zijn eerste grote ronde nog rijden.

0
Maillot à Pois 1 september 2022 om 23:29

Zo ziet het ernaar uit.
Maar het feit dat je Bernal niet noemt, toont aan hoe fragiel en vluchtig het allemaal is. Voor hetzelfde geld noemen we binnen 2 jaar nog andere namen.

1
achilles 1 september 2022 om 17:32

Carapaz redt zijn vuelta, Evenepoel autoritair. Benieuwd of dat gradueel versnellen echt genoeg is tegen een Pogacar of Vingegaard in topvorm. Of dat er toch echt wat meer punch moet opzitten.

Ayuso toch een bijtertje hoor. Vrat zijn stuur net niet in tweeën om er toch nog bij te zitten op het eind. Mogelijk Top 5 in een grote ronde als tiener, is dat de laatste 50 jaar vertoond?

1
vevie 1 september 2022 om 17:36

Dat is een zorg voor later. Met Evenepoel kun je sowieso niks meer uitsluiten. De Tour zou hem nog het beste moeten liggen, denk ik.

2
Romāns Vainšteins 1 september 2022 om 17:40

Evenepoel kan het op de tour op niet lossen gooien. Als er een tijdrit van 30-40 in zit maakt hij daar het verschil.

-4
FDJ 1 september 2022 om 17:52

@Romans Pogi en Vingegaard zijn na 3 weken koers uitmuntende tijdrijders en zijn veel explosiever bergop.

-1
Romāns Vainšteins 1 september 2022 om 18:03

Laat ze eerst maar eens alle 3 aan de start komen daar sowieso.

Maar jouw opmerking als waarheid aannemend blijft de toe te passen tactiek dus hetzelfde, niet lossen en toeslaan in de tijdrit. Wat moet ie anders doen?

-1
Mooie Sjors 1 september 2022 om 18:25

Iedereen uit het wiel blaffen bergop?

0
vevie 1 september 2022 om 18:26

Idd, gewoon volgen en toeslaan in de tijdrit. Zo hebben Wiggins en Thomas (in mindere mate) het ook gedaan. Je hoeft natuurlijk niet de beste bergop te zijn om een ronde te winnen, vooral niet met een tijdrit erin. In principe kun je wellicht (veel minder mooie renners, dat wel) liever een Thomas of Wiggins zijn en rondes winnen/podium rijden, dan Landa’s, MAL’s en de overige sierlijke klimmers. Die twee hebben ook podium gereden, maar dat soort renners moeten het zo hebben van een route die hun echt ligt. Dat terwijl de allrounders niet zoveel minder klimmen en een veel betere tijdrit hebben. Minder leuk voor ons tv kijker, wel leuker voor hun palmares.

1
Romāns Vainšteins 1 september 2022 om 18:26

Dat gaat niet want Pogi & Vingy zijn veel explosiever bergop, die rijden er dan naar toe.

-1
Dikke Vrouw 1 september 2022 om 17:44

Ach wat jammer voor wilco weer net 1tje net wat beter ..
Verder heel mooi uitgecontroleerd door remco en ze wolfjes

1
Stabanger 1 september 2022 om 18:07

"houdt stand"?
klinkt alsof ie aangevallen werd en moest knokken

Wat ik gezien heb is datie niet meer dan een fietslengte is afgeweken van de "versnellingkjes" die er geweest zijn en dat hij daarna maar zelf als autoritaire leider de kop genomen heeft

waarmee hij die laatste aanvaller (C.Rodriguez) nog parkeerde op 400m van de meet.

"met verve" of "soeverein" dekt de lading beter m.i.
maar goed dit kan geklasseerd worden als "overgangsrit"

1
Wildebert 1 september 2022 om 18:32

Precies. Het was verre van spannend.

0
Johnny7 1 september 2022 om 18:26

Lekker Wilco ze willen we je zien. Niet gewonnen maar wel voluit tot de laatste meter. Gewoon blijven proberen de komende 1,5 week.

1
Anton van Valouwe 1 september 2022 om 18:51

Eervolle vermelding voor de pas 20j. Marco Brenner van DSM!

1
Alfred Issendorf 1 september 2022 om 19:05

Inderdaad knap. En dus waarschijnlijk de eerstvolgende die bij DSM vertrekt…

2
djerkson 1 september 2022 om 19:39

Ik moet toegeven dat Movistar tactisch gezien een slimme koers reed. Helaas voor hen kon de kopman het orgelpunt niet zetten.

1
Cochise 1 september 2022 om 22:06

Ik moet mijn excuses aanbieden aan Carapaz! Geloofde langs geen kanten dat hij een rit kon winnen met 25 renners in het peloton die beter leken te klimmen in de eerste helft van de Vuelta dan hij. Hij zet me hier even mooi op m’n nummer (al zal hij het zelf belangrijker vinden dat hij Kelderman en Vine op hun nummer zette).

1
de adelaar 1 september 2022 om 17:25

Mooie winnaar maar wat zat Kelderman op 1,5 nou te slapen? Reed op kop door de bocht keek naar rechts en hoppa leek wel de Omg

0
roeleur 1 september 2022 om 17:30

Kelderman kijkt altijd meteen opzij als hij op kop komt. Angst voor de lege weg en de overwinning.

10
joern00 1 september 2022 om 17:31

Idd. Zit met het gevoel dat als die meteen had gereageerd, hij wel mee zou gekunnen hebben. Ongelofelijk dat je zo kort bij de meet nog aan sightseeing loopt te doen

2
Brabander 1 september 2022 om 18:10

@roeleur: wat mooi verwoord zeg. Hulde
Heb dat gevoel ook altijd bij hem. Die moet gewoon minstens 1 iemand voor hem hebben. Anders ‘choket’ hij

0
Wildebert 1 september 2022 om 18:29

Kom kom, tikkie respect voor Wilco, zet hier een prima prestatie neer. Helaas niet scherp genoeg op het aller steilste stuk, maar om hem nou van sight seeing te betichten, dat is dan weer onder de gordel.

2
Brabander 1 september 2022 om 18:33

Ik zie hier nergens iets respectloos over Wilco staan. Meer een verklaring waarom hij nimmer wint

3
Anton van Valouwe 1 september 2022 om 18:53

Ik vind Carapaz een beetje een luizige renner..

0
zacht 1 september 2022 om 18:08

Naast Kelderman sluipt ook Polanc de top 10 in.

0
Retro Lex 1 september 2022 om 18:49

Kelderman die weer net niet kan winnen….
Ook belangrijk; Poultjesleed. Ik sta tweedes en kan niet meer winnen

0
Alfred Issendorf 1 september 2022 om 19:03

Niet kan winnen? Hij heeft met zijn pasgetekende contract bij TJV de jackpot gewonnen. Wat hij in een jaar gaat verdienen daar moet ik veertig jaar voor werken. Het is hem gegund, daar niet van…

0
Wheely 1 september 2022 om 21:14

Jij bent ook eigenlijk een beetje de Kelderman van de poultjes Lex. ;-)

0
Wheely 1 september 2022 om 21:12

Zit nu de slotklim te kijken, wat een baasje die Fabbro!

0
Mooie Sjors 1 september 2022 om 23:30

Weinig aan te doen momenteel. Doet het voorlopig met de stijl van de Groten. 7watt/kilo voor wie wil?? De klasse jongeuh.

0
VTI 2 september 2022 om 11:06

Carapaz effectief. De ooit zo attractieve renner toont zich een calculerende renner die uiterst efficiënt de winst behaald. Als je niet beter kunt is dit gewoon heel slim en sterk gereden

0
Romāns Vainšteins 1 september 2022 om 18:25

Ik vond trouwens, voor wat het waard is, van de elite Rodriguez het frist overkomen onderweg, Ayuso had het wat lastiger.

-1
Solkanar 1 september 2022 om 18:32

Lag er wel af op 400m van de meet! Zo fris zal dat dus niet echt meer geweest zijn.

6
Romāns Vainšteins 1 september 2022 om 17:21

Etappe die op default-setting verloopt.

Falende kopman haalt gram met eclatante ritzege en top komt niet van elkaar af.
Dikke mentale opsteker wel voor Evenepoel dat hij na een bekkletter relatief eenvoudig overleeft, erg uitgedaagd werd hij ook niet. Concurrentie speelt het spelletje geduldig.

Opvallend, Vine is op, Oliviera?

-6
Mooie Sjors 1 september 2022 om 18:09

Raar hoor, hij was nochtans “de beste klimmer van deze Vuelta” :D

-2
Tom Bidon 1 september 2022 om 18:31

Pico Jano en Fancuaya waren in vrij frisse weersomstandigheden, net als Gaustatoppen in Noorwegen waar hij zeer hoge wattages haalde. Hij had ook best veel zoutafzetting op de broek. Niet zo goed in de warmte?

0
Stabanger 1 september 2022 om 20:44

goede analyse Tom Bidon
Dat verloren zout zal 'm inderdaad genekt hebben vandaag.
Maar via voedingsgeleerden kan daar wel iets aan gedaan worden toch?
Jammer dat zijn fanclubleider Panache hem niet coacht deze Vuelta.
Die had dit zien aankomen…

-1

Headlines

Populair

Materiaalzone