Vuelta 2020: Voorbeschouwing zevende etappe naar Villanueva de Valdegovía

dinsdag 27 oktober 2020 om 07:30
Vuelta 2020: Voorbeschouwing zevende etappe naar Villanueva de Valdegovía

foto: Cor Vos

De renners krijgen na een welverdiende rustdag weer een pittige etappe voorgeschoteld in het noorden van Spanje. De zevende rit naar Villanueva de Valdegovía is er eentje voor de rasaanvallers met klimbenen. Wie schrijft de tweede dinsdagetappe op zijn naam? We blikken vooruit op het parcours en de potentiële ritwinnaars.

Parcours

Na een intensieve openingsweek heeft het peloton in Vitoria-Gasteiz de tijd om een dagje bij te tanken. In de hoofdstad van het Baskenland begint ook de zevende etappe, die op maat lijkt gemaakt voor de aanvallers. Hoewel de naam anders doet vermoeden is Vitoria-Gasteiz geen dubbelstad zoals bijvoorbeeld Boedapest. De stad wordt ‘Vitoria’ genoemd door Spaanstaligen, ‘Gasteiz’ is de Baskische benaming.

In de stad zagen coureurs als Mikel Landa, Koldo Fernandez en Igor Gonzalez de Galdeano het levenslicht. Jon Aberasturi is de enige in Vitoria-Gasteiz geboren renner die hier ook aan de start zal verschijnen voor de rit naar Villanueva de Valdegovía. Het zal voor hem dus hoe dan ook een speciale dag worden. Volgens diverse lijstjes is Vitoria Gasteiz een van de prettigste Spaanse steden om in te wonen.

Een goede indicatie hiervoor is het feit dat Vitoria-Gasteiz afgelopen jaar door de Verenigde Naties werd onderscheiden met de World Green City Award. Ook het leuke centrum met diverse bezienswaardigheden en de jaarlijkse ‘feesten van de Witte Maagd’ dragen hieraan bij. De renners beginnen de rit door in noordoostelijke richting te rijden naar het stuwmeer van Ullíbarri-Gamboa.

Bij het plaatsje Landa – niet genoemd naar Mikel – vervolgt de meute de rit in westelijke richting. Niet veel later volgt een passage langs het stuwmeer van Urrunaga, waar renners opnieuw hun ogen uit kunnen kijken. Na goed vijfenveertig kilometer draaien de coureurs een lange omloop op die anderhalf keer moet worden afgelegd. Centraal in deze omloop staat de Puerto de Orduña (7,8 km aan 7,7%), de scherprechter van de dag.

Het is een stevige beklimming met een piek van 14% nabij de top, waar een klassementsman die hoopte op een rustig dagje misschien in de problemen kan komen, al ligt dat niet direct in de lijn der verwachting. Of ze aandacht zullen besteden aan het mooie uitzicht valt te betwijfelen. De televisiehelikopter hoopt ook mooie beelden te maken van de grootste waterval van het Iberische schiereiland. Bij de Salto del Nervion stort het water met dank aan de Délika-kloof immers liefst 222 meter de dieperik in. Tenminste, op sommige dagen. Laten we hopen dat het 27 oktober zo’n dag is…

Op de top van de klim is het iets minder dan twintig kilometer rijden tot finishplaats Villanueva de Valdegovía, waar slechts zo’n 120 mensen resideren. De renners slaan echter niet gelijk af richting de streep, daar er dan nog een omloop moet worden afgewerkt. Die voert langs de Salinas de Añana, een van ’s werelds oudste zoutwinningen. Hierna volgt het peloton de AP-6 richting Izarra, waar een tussensprint ligt. Daarna weet het peloton wat hen te wachten staat: een afdaling en een laatste keer de Puerto de Orduña opknallen.

Datum: dinsdag 27 oktober
Start: 13.22 uur in flag-es Vitoria-Gasteiz
Start tv-uitzending: 14.35 uur
Finish: tussen 17.15 en 17.27 uur in flag-es Villanueva de Valdegovía


Favorieten

De rasaanvallers, truienverzamelaars en rittenkapers zullen deze etappe met rood hebben omcirkeld in hun agenda. Met twee bergen van eerste categorie en veel ‘Spaans vlak’ is het een etappe voor de vluchters, al zullen de aanvallers wel over goede klimbenen moeten beschikken. De Puerto de Orduña is een zeer pittige klim, waar het kaf van het koren zal worden gescheiden.

Tim Wellens – foto: Cor Vos

De Vuelta van Tim Wellens kan eigenlijk al niet meer stuk, na zijn overwinning in de vijfde etappe naar Sabiñanigo. De renner van Lotto Soudal komt uit een zeer moeilijke periode, maar was afgelopen zaterdag weer als vanouds de beste en meest snuggere renner na een felbetwiste vluchtersetappe. “Ik kan nu de komende twee weken met minder druk koersen”, zo liet hij na afloop weten. Een ontspannen Wellens kan ook zomaar deze etappe winnen.

De rasaanvaller is in een kopgroep namelijk altijd een van de betere klimmers, durft te gokken in een finale, is bijzonder leep als er gepokerd moet worden om de ritzege en beschikt na een zware koers bovendien over de nodige punch. Kan Wellens zijn ploeg Lotto Soudal dinsdag een tweede ritzege bezorgen? Het is binnen de Belgische formatie ook uitkijken naar Kobe Goossens, die bergop zijn mannetje staat en al wat verder staat in het klassement.

Welke ploeg we sowieso in de gaten moeten houden in de etappe naar Villanueva de Valdegovía? Astana heeft misschien wel vijf kandidaat-ritwinnaars in de selectie met Alex Aranburu, Luis Léon Sánchez, de gebroeders Ion en Gorka Izagirre en Omar Fraile. En dan hebben we ook nog het Russische rondetalent Aleksandr Vlasov, die inmiddels de goede vorm te pakken heeft en zich misschien nog wel zal focussen op een aardig klassement.

Alex Aranburu – foto: Cor Vos

Alex Aranburu lijkt de voornaamste Astana-kandidaat voor de ritzege. De explosieve Bask zal in dit soort etappes moeten scoren. De finale is lastig met de Puerto de Orduña, maar Aranburu moet in staat zijn om deze klim van eerste categorie te overleven. Als de 25-jarige renner in een kansrijke positie over de top komt, dan is hij met zijn snelheid en explosiviteit een zeer gevaarlijke klant voor de ritzege. Aranburu was eerder deze ronde al in de aanval en werd in Sabiñanigo keurig zesde.

Met Luis León Sánchez heeft Astana de beschikking over een ervaren rot die rittenkapen tot kunst heeft verheven. De Spaanse kampioen won al etappes in de Tour de France, maar zoekt gek genoeg nog altijd naar zijn eerste zege in zijn thuisronde. Sánchez staat nog altijd redelijk dicht in het klassement, maar zal wel de ruimte krijgen van de klassementsteams. De Murciaan is in een vlucht altijd kansrijk gezien zijn klimcapaciteiten, slimmigheden en prima sprint.

Ook Ion Izagirre en Omar Fraile zijn kanshebbers op de ritzege. Die eerste staat al op ruime achterstand en is dus geen gevaar meer voor de rode leiderstrui. Ion heeft in het verleden al laten zien dat er een uitmuntende rittenkaper in hem schuilt, met ritzeges in Parijs-Nice en de Tour de France, toen hij sterk genoeg bleek om uit een goede vlucht weg te rijden en solo aan te komen. Afgelopen zondag won hij al de verregende etappe naar Formigal.

Ook Fraile heeft ervaring met geslaagde vluchtpogingen, maar is niet aan zijn beste seizoen bezig.

Nans Peters – foto: Cor Vos

Bij AG2R La Mondiale koerst ene Nans Peters, die in de voorbije Tour de France indruk wist te maken met een ritzege in Loudenvielle. Peters bleek toen sterk genoeg om in de Pyreneeën een solo uit zijn ferme dijen te persen. De Fransman won vorig jaar ook al op een vergelijkbare manier een rit in de Giro d’Italia en kan zich dit jaar in een rijtje fietsen van renners die in alle grote rondes een etappe hebben gewonnen. Dinsdag lijkt een geschikte dag.

Michael Woods begon met een flinke valpartij aan de Vuelta a España, waardoor hij inmiddels is uitgeschakeld voor het algemeen klassement. De Canadees mag de komende dagen gaan jagen op ritwinst en dinsdag is weer een uitgelezen dag om in de aanval te gaan. De renner van EF Pro Cycling hoeft bergop voor niemand schrik te hebben en beschikt ook nog eens over een ferme eindsprint. In Formigal eindigde Woods als tweede, is het dinsdag wel raak?

Zien we Thymen Arensman opnieuw in de aanval? – foto: Cor Vos

Met Rui Costa, Guillaume Martin, Julien Simon en Robert Stannard hebben we nog vier potentiële ritwinnaars. Costa was vroeger een specialist in het winnen van dit soort heuveletappes en werd in Formigal al derde. Martin was in Sabiñanigo al dicht bij de ritzege en was zondag ook mee in de goede vlucht. De rappe Simon werd achtste in de vijfde etappe en zal zijn ploeg Total Direct Energie graag een ritzege willen bezorgen.

De aan de finish snelle Stannard is wellicht de vreemde eend in de bijt, maar de beloftevolle Australiër heeft dit seizoen al mooie uitslagen gereden in de wat lastige eendagskoersen. Ook zat hij er goed bij in de etappe naar Sabiñanigo. Let verder op mannen als Ide Schelling (WielerFlits sprak hem uitgebreid voor de start van de Vuelta), Gonzalo Serrano, Jefferson Cepeda, Michael Valgren, Georg Zimmermann en Nick Schultz.

Ook Andrea Bagioli heeft inmiddels veel tijd verloren na een slechte dag in de zeiknatte etappe naar Formigal en is dus een gevaarlijke klant voor de etappe van dinsdag, gezien zijn snelle benen en klimvermogen.

Het is ook weer uitkijken naar de jonge talenten van Team Sunweb. Thymen Arensman werd al knap derde in de etappe met aankomst in Sabiñanigo. Kan hij dinsdag nog hoger mikken? Ook Robert Power (vierde in Formigal) en Mark Donovan moeten wel iets kunnen uitrichten. En dan hebben we ook nog Clément Champoussin (AG2R La Mondiale) en Carlos Verona, al zal die laatste wellicht geen vrijheid krijgen van de ploegleiding. Movistar koerst, zeker in de Vuelta, vaak in blok.

Primož Roglič, die zijn rode trui kwijt is, met zijn ploeggenoten van Jumbo-Visma – foto: Cor Vos

Dit is in principe ook een etappe voor mannen als Sergio Henao, Mattia Cattaneo, Gorka Izagirre en Davide Formolo, maar deze renners staan misschien nog te dicht in het klassement. Over het algemeen klassement gesproken. Mochten de favorieten het gaan uitmaken voor de ritzege, dan is het uitkijken naar geijkte namen als Primož Roglič, Daniel Martin, Richard Carapaz, Hugh Carthy, Marc Soler, Esteban Chaves, Felix Großschartner en Alejandro Valverde.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Tim Wellens
*** Alex Aranburu, Michael Woods
** Nans Peters, Rui Costa, Andrea Bagioli
* Luis León Sánchez, Ion Izagirre, Guillaume Martin, Michael Valgren

Deelnemerslijst: Vuelta 2020


Weer en TV

De renners beginnen dinsdag in bewolkte omstandigheden aan de zevende etappe. De gemiddelde temperatuur zal de hele schommelen rond de twaalf tot dertien graden Celsius. De kans op wat regen is aanwezig, maar het blijft toch overwegend droog. Er waait dinsdag wel een vrij stevige wind.

De Vuelta wordt dit jaar dagelijks uitgezonden door Sporza, Eurosport en Eurosport.nl. De NOS brengt, bij gebrek aan schaatsen, in het weekend ook de Vuelta op de buis. De rechtstreekse uitzending op Sporza begint al om 14.35 uur.


Dit artikel delen:

43 Reacties

Koers 26 oktober 2020 om 12:41

Het lijkt wel alsof er elke dag een klim van de eerste categorie op het programma staat in de vuelta

Wheely 26 oktober 2020 om 13:23

De ene klim van 1e categorie is de andere niet gelukkig. Ze plakken er her en der in de koersen lukraak wat getalletjes op lijkt het wel de laatste tijd.

Hangtieniedanstaatie 26 oktober 2020 om 13:07

Deze moet haast wel voor Woods zijn.

vincenzo 26 oktober 2020 om 13:23

Lijkt mij ook

WernerFranke 26 oktober 2020 om 13:24

Er is nog een afdaling na de klim…

vincenzo 26 oktober 2020 om 13:47

Woods kan alleen boven komen. Daarna is het dalen en vervolgens Spaans vlak tot de finish. Met 30 seconden voorsprong op de top is alleen aankomen haalbaar. En anders de sprint winnen in een (zeer) klein groepje.

hartstikkebedankt 26 oktober 2020 om 17:22

Dag erna is ook mooi voor Woods als hij echt goede benen heeft. Morgen lijkt me goed voor Bagioli

mackie 26 oktober 2020 om 13:23

ik verwacht dat er juist wel GC mannen in de problemen raken op die klim. top5 misschien niet maar daaronder verwacht ik en aanvallen en mensen die er doorheen zakken op de laatste klim.

Ik zou als ik Wout Poels was, eens kijken of je weg kunt springen op de laatste klim en kijken of je zo wat tijd terug kunt pakken in het GC. Was zondag 1 vd betere renners, staat genoeg achter dat hij niet direct een gevaar vormt en daarom zal Movistar of Ineos niet direct achter Poels aan gaan rijden

Sjaak P 26 oktober 2020 om 17:14

Het zou Poels goed uitkomen als het slecht weer bleef, maar voor morgen ziet het er te gemoedelijk uit.
Denk wel dat de klassementsploegen morgen gaan sleuren, kijken of Roglic al hersteld is. Misschien een dag voor een Jumbo om in de vlucht mee te zitten.

Txirrindularitza 26 oktober 2020 om 13:28

"Bij het plaatsje Landa – niet genoemd naar Mikel"

Inderdaad grapjassen, het is juist andersom: Mikel's voorvaderen komen uit Landa. Vandaar ook die achternaam.

VerstandOpNul 27 oktober 2020 om 08:33

Vernoemd naar Mikel, avant la lettre..

Baukema Tomoulin 27 oktober 2020 om 09:11

En komt Hans Landa daar ook vandaan?

Tinus1984 26 oktober 2020 om 13:28

Denk dat na gister kuss mee in de aanval mag/gaat. Kan zich altijd nog terug laten zakken op laatste beklimming en anders voor ritzege gaan. En misschien wat tijd terug pakken

vincenzo 26 oktober 2020 om 13:44

Kuss moet moet Roglic slepen …. Hij gaat niet voor het AK.

Tinus1984 27 oktober 2020 om 14:39

Hij probeert het wel.

lander luypaert 26 oktober 2020 om 13:29

Formolo staat al op 7:56 die kan toch perfect mee in de ontsnapping.

vincenzo 26 oktober 2020 om 13:45

Lijkt mij ook

ivo001 26 oktober 2020 om 14:13

Zou Sosa dit niet kunnen winnen?

MeintjesHero 26 oktober 2020 om 14:33

Ik verwacht Sosa, I. Izagirre of Peters

Veloburto 26 oktober 2020 om 15:12

Alles kan, maar denk het niet

Titaantje 26 oktober 2020 om 15:29

Aranburu? Te groot voor het tafellaken, te klein voor het servet: die zal op een klm van 7km aan 7% toch wel gelost worden – ook binnen een vluchtgroep. Voor hem zijn er betere kansen iets later in de vuelta.

zomaareens 26 oktober 2020 om 15:39

Die klimt wel prima hoor..

bergop 27 oktober 2020 om 02:06

LOL: te klein voor een tafellaken, te groot voor een servet.

Lennimator 26 oktober 2020 om 16:24

Dit wordt oorlog!

Zjoske 26 oktober 2020 om 16:32

Schelling heeft deze rit aangestipt.

Pogiboy 26 oktober 2020 om 18:14

Verwacht wel wat van Peters. Reed zondag ook behoorlijk sterk

harryjohan71 26 oktober 2020 om 19:33

Als de wind gunstig staat verwacht ik oorlog op het vlakke gedeelte tussen de bergen. Zeker als een favoriet in de problemen is. Mannetjes meesturen in de vlucht kan wel eens heel belangrijk zijn om die in dat gedeelte te kunnen gebruiken.

josi 26 oktober 2020 om 19:55

Alleen de eerste tientallen kilometers zit de wind schuin van achter, de rest van de dag zit hij schuin tegen.

Aerosolo 26 oktober 2020 om 20:39

Als ze een grote ronde rijden, dan zal ergens op die ronde toch ook de wind schuin van achter komen?

harryjohan71 26 oktober 2020 om 21:53

Als de wind de eerste tientallen km’s gunstig staat voor waaiers, ontstaat de vlucht pas in de 1e klim dan wel licht het veld al uitelkaar en krijgen we een leuke etappe. Jammer dat de uitzending pas begint als de renners aan de 1e klim begonnen zijn

sooike 26 oktober 2020 om 23:35

De NOS is in het weekeinde “prominent” aanwezig bij de Vuelta, maar op doordeweekse dagen wordt volstaan met een dagelijks itempje van zo’n 2 minuten. Hoe is dat in journalistiek opzicht te verkopen? Gelukkig is er nog Sporza en Eurosport !

Bollentrui 27 oktober 2020 om 01:58

De NOS is inderdaad echt een grap wat dat betreft. Erger me echt dood aan die fossiele organisatie. Verbaast me trouwens dat de Belg wel de Vuelta uitzendt. De Giro hebben ze ook grotendeels overgeslagen. Vorig jaar ook al btw. En dus zap ik tegenwoordig maar automatisch naar Eurosport. Sinds Martijn Berkhout en Zonneveld daar weg zijn is het nivo wel echt om te janken. God zij dank is José Been van de radar verdwenen maar die babbel Belg doet ook echt pijn aan je oren. De combi van Traksel en die nono (die n de vuelta) mogen doen zijn echt slaapverwekkend. Die beleving bij die laatste episch bergrit werd daardoor echt minder imo. Zo zonde. Hopelijk lezen ze mee bij EUrosport. Kap gewoon met dat Nederlandse commentaar en doe maar dat internationale (Engelse) commentaar, scheelt weer wat knaken!

Maillot à Pois 27 oktober 2020 om 07:19

@bollentrui
De Belg brengt enkel uit noodzaak geen live uitzending van de Giro, omdat ze helaas al een aantal jaar de tv rechten niet hebben kunnen bemachtigen.
Overslaan kan je niet zeggen, met elke dag een live ticker op de website en in het weekend ook live verslag op de radio.

McMulenga 27 oktober 2020 om 08:01

Tsja, het moet wel opleveren en we weten allemaal dat de Tour veel populairder is toch. En ik weet zelf ook niet hoe het met de rechten zit? Dat wij wielerflitters graag wielrennen kijken betekent niet dat de rest van Nederland dit ook doet. Al helemaal niet zonder Nederlandse toppers.

Dr op en dr over 27 oktober 2020 om 08:11

@Bollentrui …> RCS heeft de uitzendrechten enkele jaren geleden al voor heel Europa verkocht aan Eurosport, omdat daar meer mee te verdienen was/is dan de uitzendrechten afzonderlijk te verkopen aan de verschillende partijen.

Daarom helaas geen Giro meer bij Sporza.

Wim Kruithof 27 oktober 2020 om 06:13

Sooike en Bollentrui, geheel eens. Het contrasteert met de Tour waar je de ganse dag beelden van ziet en her en der gasten van de straat worden geplukt.

Terwijl de Vuelta doorgaans een veel mooier schouwspel is. Op deze wijze raakt ‘t gros nooit bekend met andere koersen. Dit weekend was de presentatrice ook 0 ingelezen in de koers, met Nelissen als slappe (volle) hap erbij. Breukink redde nog enigszins de meubelen maar het deed pijn aan de ogen.

ps; Wielerflits wat een mooie en volledige beschouwing weer. Iedere dag weer het meermaals bezoeken meer dan waard.

SteelHorseCowboy 27 oktober 2020 om 09:47

Zelden zo een ‘random’ lijst van kanshebbers gezien.
Het is dus een rit die gewonnen zou kunnen worden door allerlei verschillende typen renners. Laat de renners dan maar de koers maken..

JasperMollema 27 oktober 2020 om 11:28

Ik ga voor de UAE mannen, Formolo of Rui Costa!

Jean Dumas 27 oktober 2020 om 11:30

0 positieve gevallen in ieder geval, meldt La Flamme Rouge net.

fietsvriend 27 oktober 2020 om 12:55

Wel live blog vandaag toch?

Wheely 27 oktober 2020 om 13:04

Dat is nog een verrassing….

En het is een nee geworden.

orlando dani 27 oktober 2020 om 13:27

Krijgen we nog een Vuelta Chat

Jean Dumas 27 oktober 2020 om 13:38

Blijkbaar niet. Jammer, de live chat is wel een must geworden.

Headlines

Materiaalzone

Populair