Vuelta 2020: Voorbeschouwing etappe 10 naar Suances

vrijdag 30 oktober 2020 om 12:00
Vuelta 2020: Voorbeschouwing etappe 10 naar Suances

De Vuelta-etappe van vrijdag staat te boek als een ‘vlakke’ rit. Voor Vuelta-begrippen zijn er weliswaar relatief weinig hoogtemeters, maar of het ook op een sprint gaat uitdraaien is nog maar de vraag. We blikken vooruit op het parcours en de favorieten.

Parcours

De tiende rit is er een die langs de Cantabrische kust trekt. Afgaande op het profiel zou je in eerste instantie misschien geneigd zijn te denken dat dit een etappe is voor sprinters, maar dit lijkt eerder een ritje voor sterke vluchters te zijn. Meer dan tweeduizend hoogtemeters en listige slotkilometers zijn maar een paar ingrediënten die de etappe kruiden.

Voor de renners is het 185 kilometer fietsen tussen Castro Urdiales en finishplaats Suances. Castro Urdiales is de meest oostelijke plaats van de regio. Van hier duik je zo het Baskenland in, maar Fernando Escartín besloot de karavaan precies de andere kant op te sturen. De startplaats werd al ver voor de geboorte van Jezus Christus bewoond, dus de stad kan bogen op een rijke historie. Hiervan vind je voornamelijk in de binnenstad nog allerhande bewijzen. Onder meer de gotische Iglesía de Santa Maria de la Asunción is een bezoekje meer dan waard, net als het daarnaast gelegen kasteel van Santa Ana.

Zoals veel plaatsjes aan de Cantabrische kustlijn, zijn toerisme en visvangst belangrijke bronnen van inkomsten in Castro Urdiales. Kleurrijke vissersplaatsjes worden tijdens de eerste pakweg honderd kilometer afgewisseld met fraaie natuur. Voor zonaanbidders zijn er mooie, brede zandstranden, maar ook liefhebbers van steile kliffen en spectaculaire rotsformaties komen aan hun trekken.

Na circa zeventig kilometer koers, komt de karavaan uit bij de baai van Santander. De regiohoofdstad wordt echter overgeslagen. In plaats daarvan rijdt het peloton richting het rustige en mooi gelegen maritieme plaatsje Suances. Vlak voor de plaats waar Paolo Bettini in 2008 zijn laatste zege als wielerprof boekte, wordt het binnenland in getrokken. Bij het buitenrijden van Torrelavega, de stad van onder meer Manolo Saiz en drievoudig wereldkampioen Óscar Freire, wacht de Alto de San Cipriano (4,3 km aan 5%). Na de enige gecategoriseerde klim van de dag blijft het golven.

Slotfase:

Voornamelijk de slotkilometers kunnen wel eens bepalend worden voor de rituitslag. In de laatste twee kilometer loopt het wegdek net als in 2008 aan zo’n vijf procent omhoog. Hier zullen de benen zich langzaam maar zeker vullen met melkzuur, terwijl de snelheden nog behoorlijk hoog kunnen liggen. Is er hier iemand in staat om van de rest weg te kletsen? Houdt een dappere voortvluchtige hier achtervolgers af? Verscheidene scenario’s kunnen op deze finale worden losgelaten. Nee, er zal hier door de klassementsmannen niet met minuten worden gesmeten, maar een paar seconden zijn al gauw gepakt of verloren…


Favorieten

Zoals gezegd kunnen er verschillende scenario’s losgelaten worden op de etappe van vrijdag. Indien de sprintersploegen het bij elkaar weten te houden, dan ligt er voor sprinters met de nodige macht in de benen hier weer een kans op dagsucces. Doordat de finale lastig te controleren valt, is het eveneens een reële optie dat in deze rit een vluchtersgroepje vooruit blijft. Het lijstje met kanshebbers bestaat dus uit een mix van snelle aankomers en avonturiers.

Een aankomst met een hellende finishstraat wordt door organisatoren gretig in het etappeschema opgenomen, omdat het doorgaans voor een aantrekkelijke finale zorgt. De eerlijkheid gebiedt echter te zeggen dat de deelnemerslijst van deze Vuelta weinig specialisten op dit gebied bevat. Geen Peter Sagan, Michael Matthews, Diego Ulissi of Julian Alaphilippe aan de start. Er zullen maar weinig ploegen bereid zijn om de wedstrijd te controleren.

Sam Bennett – foto: Cor Vos

Bij Deceuninck-Quick-Step zal men deze rit ondanks de nodige hindernissen onderweg aangestipt hebben. Sprinter Sam Bennett vindt hier immers een kans op sportieve revanche. Met twee gewonnen sprints heeft de Ier aangetoond op het vlakke de snelste finisher van deze Vuelta te zijn, al werd de tweede ritzege hem achteraf nog ontnomen. Bovendien draait Bennett zijn hand niet om voor een lastige finish. Denk bijvoorbeeld maar eens terug aan zijn ritzege in de Ronde van Burgos, waar hij bij een lastige aankomst met een verrassingsaanval zijn concurrenten voorbleef.

Daarom schrijven we Bennett ook hier als topfavoriet op. Mocht zijn ploeg erin slagen om het in de finale bij elkaar te houden, dan is het afwachten of Jasper Philipsen en Pascal Ackermann opnieuw de strijd met hem aan kunnen gaan. Indien Bennett het niet haalt, dan beschikt de blauw-witte formatie met Andrea Bagioli (zevende in de Brabantse Pijl) over een uitstekend alternatief, terwijl ook Zdeněk Štybar hier kan verrassen.

Rui Costa – foto: Cor Vos

Mocht een vluchtersgroep erin slagen om uit de greep van het peloton te blijven, dan komen er een ander soort renners in beeld. Rui Costa reed deze Vuelta al meermaals in de aanval, maar is er ondanks enkele ereplaatsen tot dusver nog niet in geslaagd om een overwinning te vieren. Astana beschikt over meerdere renners die hier kunnen meestrijden voor de zege. Omar Fraile is een van die renners die hier een aankomst vindt die aansluit bij zijn kwaliteiten. De Bask was in Villanueva de Valdegovía al dichtbij een ritzege, maar moest toen nog Michael Woods voor zich dulden. Ook streekgenoot Alex Aranburu kan op dit terrein uit de voeten. Indien een vlucht voorop blijft, dan is Luis León Sánchez een gevaarlijke kandidaat.

De ijzersterke Movistar-ploeg is er met name op ingericht om kopman Enric Mas aan een goede eindklassering te helpen. Dat sluit echter niet uit dat zijn ploeggenoten in de gelegenheid kunnen komen om zelf een etappe te winnen. Dat bewees Marc Soler met een ritzege op de tweede dag. Krijgt vrijdag Alejandro Valverde zijn kans? In zijn goede jaren zou hij op lastige aankomsten als deze topfavoriet zijn, maar nu zijn ooit zo venijnige punch wat afgestompt is moet ‘El Imbatiddo’ hopen op een goeie dag om boven zichzelf uit te stijgen.

Tim Wellens – foto: Cor Vos

Ook Lotto Soudal komt hier met winstkansen aan de start. Tim Wellens was deze Vuelta al succesvol in Sabiñanigo, maar zijn honger naar succes zal nog niet gestild zijn. Bovendien vindt hij hier een kans om weer bergpunten te scoren. De Belgische formatie heeft in de persoon van Stan Dewulf nog een tweede troef om uit te spelen. Mocht het bij elkaar blijven, dan kunnen ze sprinter Gerben Thijssen uitspelen.

Bij NTT Pro Cycling is het uitkijken naar Michael Valgren. De oud-winnaar van de Amstel Gold Race werd zondag al knap vijfde in de bergetappe naar Formigal, maar vindt hier een parcours dat beter bij zijn kwaliteiten past. De Deen komt volgend seizoen uit voor EF Pro Cycling en zal zijn huidige ploeg nog een mooi afscheidscadeau willen bezorgen.

En de klassementsmannen? Hoewel het niet in de lijn der verwachtingen ligt dat zij in deze etappe op de voorgrond zullen treden, kunnen de dure bonificatieseconden wellicht een reden zijn om zich hier toch te laten zien. Voor de pure klimmers lijkt deze finale echter niet lastig genoeg. Mocht het echter bij elkaar blijven, dan moeten we niet raar opkijken wanneer Primož Roglič zich gaat mengen in de strijd om te overwinning. De Sloveen beschikt immers over een sterk eindschot, wat hem zou kunnen helpen om dichter in de buurt van de rode leiderstrui te komen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Sam Bennett
*** Rui Costa, Omar Fraile
** Tim Wellens, Michael Valgren, Andrea Bagioli
* Alejandro Valverde, Alex Aranburu, Luis León Sánchez, Primož Roglič

Deelnemerslijst Vuelta 2020


Weer & TV

De renners krijgen vrijdag in Cantabrië te maken met prettig koersweer. De zon schijnt, het is droog en de temperatuur is met 18 graden Celsius aangenaam. De wind komt uit het noorden, maar heeft slechts windkracht 1.

De Vuelta a España wordt doordeweeks uitgezonden door Sporza en Eurosport. Zowel Eurosport (commentaar van Sander Kleikers en Karsten Kroon) als Sporza (met Renaat Schotte en José de Cauwer) beginnen om 14.35 uur met de rechtstreekse uitzending.

Vuelta 2020 – Etappe 10
Datum: vrijdag 30 oktober
Start: 12:45 uur in flag-es Castro Urdiales
Start tv-uitzending: 14.35 uur
Finish: tussen 17:03 en 17:29 in flag-es Suances


Dit artikel delen:

47 Reacties

Hangtieniedanstaatie 29 oktober 2020 om 19:05

Hele vreemde voorbeschouwing.

Wheely 29 oktober 2020 om 20:00

Licht toe?

xistnc 29 oktober 2020 om 20:05
Quote:
Voornamelijk de slotkilometers kunnen wel eens bepalend worden voor de rituitslag.

Niets aan gelogen toch?

vincenzo 29 oktober 2020 om 20:51

Een raadselachtige verwijzing naar 2008?

JellevanderLinden 29 oktober 2020 om 19:13

Zou Aranburu qua sterren eerder omruilen met Fraile. Aranburu is een van de topfavorieten van morgen

vincenzo 29 oktober 2020 om 20:40

Precies!

Murcia 29 oktober 2020 om 19:13

DQS wil wat rechtzetten neem ik aan dus zet ik in op Bagioli dit keer.

lander luypaert 29 oktober 2020 om 19:38

Voor mij Riabushenko, Bagioli en Aranburu de grootste kanshebbers. Indien Bennett er niet af ligt dan is het voor hem.

Abdoe 29 oktober 2020 om 19:52

Er is niet echt een duidelijke topfavoriet voor deze finale, wat kan betekenen dat er geen ploegen gaan werken om de vlucht terug te halen. Of Bennett zou moeten denken dat hij hier kan winnen.

Zo’n Aranburu is een prima kanshebber, maar ik zie Astana daar niet volle bak voor gaan rijden. Hij kan misschien beter proberen in de vlucht te zitten. Cort, Bagioli, Aberasturi misschien, geldt allemaal hetzelfde voor.

bartp25 29 oktober 2020 om 19:53

Eigenlijk zou bennett een kopstoot moeten krijgen in de sprintvoorbereiding. Zeer benieuwd naar de reactie van lefevere.

Merlinappa 29 oktober 2020 om 20:04

Lastige bochtige finale met een laatste kilometer die op plekken nog vies steil (denk tegen de 8%) oploopt. Laatste 200 meter lijkt dan wel weer redelijk vlak. Loont de moeite om eens te bekijken op Maps.
Een massasprint is hier absoluut geen zekerheidje, dit zou inderdaad maar zo voor een type Aranburu kunnen zijn

xistnc 29 oktober 2020 om 20:06

Loopt 80m omhoog in anderhalve kilometer. Dat is dus zeker geen 8%.

Gevalletje Amerongse Berg, dit. Van de lastigste kant, dat wel.

Merlinappa 29 oktober 2020 om 20:39

@Xistc

Ik zeg niet dat de hele klim 8% is. Ik zeg dat er stukken in zitten van 8%. Dat kan de sprinters wel opbreken.

nasibal 29 oktober 2020 om 23:16

De ‘lastige kant van de Amerongseberg’… Bedoel je daarmee dwars door het bos over de MTB paadjes?

lnnrt 30 oktober 2020 om 10:00

Nee, via die lastige aanloop door Noorwegen bedoelt ie…

Wheely 29 oktober 2020 om 20:06

Ik zie Carapaz hier ook wel herhalen wat hij in de Ronde van Polen deed. Was ook een sprint aankomst.

R Maas 29 oktober 2020 om 20:18

Zou toch Cort er bij zetten.
En Carapaz inderdaad eerder dan Valverde of Roglic op deze aankomst

vincenzo 29 oktober 2020 om 20:42

Ik mis de namen als Barbero, Smith en Stannard in de voorbeschouwing. Winst voor Valverde lijkt me sterk.

vincenzo 29 oktober 2020 om 20:43

"In de laatste twee kilometer loopt het wegdek net als in 2008 aan zo’n vijf procent omhoog."

Wat is het verband met deze etappe en die van 2008 dat de vergelijking wordt gemaakt?

zeewolde 29 oktober 2020 om 22:11

Waarschijnlijk bedoelen ze dat het dezelfde aankomst is, en dat de weg in die twaalf jaar niet is gezakt.

Veloburto 29 oktober 2020 om 21:25

Ik denk dat wellens zijn energie in zaterdag en zondag gaat steken om bergpunten te pakken en morgen dus een rustdag neemt

zomaareens 29 oktober 2020 om 21:49

Philipsen kan dit toch ook wel?

Veloburto 30 oktober 2020 om 12:33

Nope

wilbertdh 29 oktober 2020 om 22:05

In de laatste jaren hebben Carapaz (Giro, Polen), Grossschartner (Burgos Castillo), Aberasturi (ook Burgos), Aranburu en Barbero (allebei Burgos, Clunia) op precies zulke aankomsten gewonnen. Een van die zal het wel worden

Ward 29 oktober 2020 om 22:16

Lijkt een ander tijdperk en dan reed Valverde ook gewoon al mee :)

Wheely 29 oktober 2020 om 22:33

In die rit lag er overigens wel meer klimwerk in de aanloop dan morgen.

https://www.procyclingstats.com/images/profiles/ap/ac/vuelta-a-espana-2008-stage-12-profile-aee30e63f8.jpg

xistnc 29 oktober 2020 om 22:48

Valverde kreeg in die rit 3 minuten aan zijn broek, omdat hij zijn regenjasje niet aan kreeg. Niets nieuws onder de zon.

Duh 30 oktober 2020 om 09:21

Mooi om zo’n uitslag eens door te nemen. Ik betrap me erop dat ik meer van die namen ken dan van het huidige peloton. Rebellin, Gesink, César Veloso, Lemoine, Roche, Valverde, Paulinho, GvA, Gilbert, Erviti, Ladagnous, Gatto, Frank, Vanendert, Sabatini, Delage…
Mooie namen met lange carrières die toen al meereden.

Titaantje 29 oktober 2020 om 22:17

Bennett heeft wel eerder op dit soort aankomsten gedomineerd. Na vandaag zullen Sam en QS nog gretiger zijn. Die gaan het gewoon controleren en Sam gaat het nu zonder schouderduwtjes winnen. Ackermann kan dit ook wel, maar daarachter zullen het wel wat andere sprinters zijn.

**** Bennett
*** Ackermann, Aranburu
** Cort, Philipsen, Aberasturi
* Carapaz, Bagioli, Champoussin, Valgren

tvm 29 oktober 2020 om 22:18

Van Santander naar Santander

Duh 29 oktober 2020 om 22:45

Bennett 5 sterren en de Philipsen en Ackermann 0? Da’s toch niet logisch? Ackermann ging gister als enige sprinter over de eerste berg, die schat ik niet slechter in dan Bennett, al zal die getergt zijn.

Marco Willems 30 oktober 2020 om 01:05

DQS hoeft niet persé te controleren. Met mannen Als Cavagna, Jungels, Steimle en Bagioli kunnen ze ook de aanval kiezen en het aan andere ploegen over laten. Stannard, Smith, Barbero, Riabushenko ook gevaarlijke outsiders hier, ook benieuwd of Tersptra hier iets kan laten zien. Wordt interessante finale iig!

bergop 30 oktober 2020 om 01:52

Jungels rijdt hier niet.

bergop 30 oktober 2020 om 01:53

Vreemd dat Tosh nergens genoemd wordt.

MeintjesHero 30 oktober 2020 om 08:26

Helemaal mee eens, mooi ritje voor Tosh!

Bas Romijn 30 oktober 2020 om 06:20

M.Woods is ook een uitstekende puncheur

assen 30 oktober 2020 om 07:03

Leuke etappe weer, met schitterende beelden!

Etappe doet me denken aan paar jaar terug, toen Van Baarle tweede werd en werd genaaid door die official die als een op hol geslagen koe achter de finish op straat holde. Waren ook schitterende beelden langs de kust.

hjjanssen1973 30 oktober 2020 om 09:01

Hopelijk geen vluchtersetappe, maar een spannende finale met de puncheurs en AK renners.

Dannydk 30 oktober 2020 om 09:41

Wordt de kaart Vingegaard eens gespeeld bij Jumbo?

Vibeman 30 oktober 2020 om 11:06

Wat denk je zelf? Alle ballen op Rogla natuurlijk!

poekie 30 oktober 2020 om 10:26

Wat dachten jullie van meneer Serrano dan,hij kan als een duveltje uit een doosje komen op deze aankomst !

wilbertdh 30 oktober 2020 om 10:46

Dat is inderdaad de ham-vraag

Vibeman 30 oktober 2020 om 11:07

Meneer Serrano zit in de vlucht vandaag.

vincenzo 30 oktober 2020 om 11:51

Serrano heeft liever wat steilere aankomsten dan 5 %

Headlines

Materiaalzone

Populair