Vuelta 2019: Voorbeschouwing – Het puntenklassement

Door , woensdag 21 augustus 2019 om 20:00
Vuelta 2019: Voorbeschouwing – Het puntenklassement

Viervoudig winnaar Alejandro Valverde - foto: Cor Vos

Naast de witte trui en de wit-blauwe bolletjestrui staat de komende drie weken ook de groene trui op het spel in de Vuelta a España, de Maillot Verde voor de aanvoerder van het puntenklassement. Paradoxaal genoeg kan dit tricot zomaar terechtkomen bij een niet-sprinter en maken zelfs klimmers kans om de eindwinst te pakken. Verovert Alejandro Valverde een vijfde recordzege? WielerFlits blikt vooruit!

Historie

In de jongste van de drie grote ronden heeft de trui voor de aanvoerder in het puntenklassement dezelfde kleur als in de Tour de France, namelijk groen. Toch is dat niet altijd zo geweest, met de blauwe vissentrui medio jaren 2000 als radicaalste voorbeeld. Tien jaar geleden kreeg het tricot zijn huidige kleur en intussen neemt het een herkenbare plek in naast de rode leiderstrui van het algemeen klassement, de wit-blauwe bergtrui en de witte jongerentrui.

Max van Heeswijk in 2004 met de opvallende vissentrui om de schouders – foto: Cor Vos

Door de jaren heen gebeurde het meer dan eens dat de winnaar van het puntenklassement ook de winnaar van het algemeen klassement was, zoals Jan Janssen in 1967 en Eddy Merckx zes jaar later. Viervoudig Tourwinnaar Chris Froome sloeg in 2017 de meest recente ‘dubbelslag’. Met dertien eindzeges in het puntenklassement moet België alleen gastland Spanje voor zich dulden. Behalve Merckx wonnen ook o.a. Rik Van Looy, Freddy Maertens en Frank Vandenbroucke.

Vijf keer won een Nederlander het puntenklassement. Na 1967 pakte Jan Janssen een jaar verder nog eens de winst, terwijl Bas Maliepaard (1963) en Jos van der Vleuten (1966) hem al voor waren gegaan. Op de vijfde triomf moest Nederland liefst 43 jaar wachten. Na de twintigste etappe van de Vuelta a España van 2011 moest Bauke Mollema alleen Joaquim Rodríguez voor zich dulden, met nog slechts de slotrit naar Madrid voor de boeg.

Op de nerveuze laatste dag hadden de overgebleven sprinters duidelijk hun zinnen gezet op deze laatste vlakke etappe. Mollema werd door zijn ploegmaats bij, toen nog, Rabobank goed vooraan gehouden. “De sprint was licht bergop, dat was in mijn voordeel. Ik keek over mijn schouder en toen ik Rodríguez niet zag, wist ik dat het goed zat.” Als negende kwam de Nederlander over de finish, streek daarmee genoeg punten op om zijn Spaanse tegenstrever voorbij te steken.

Bauke Mollema in 2011 als winnaar van het puntenklassement – foto: Cor Vos

“Dit laat zien dat ik een erg regelmatige ronde gereden heb. Ik wist dat ik aardig kon aankomen en dat ik me in massasprints goed kan plaatsen. Het was in mijn voordeel dat er weinig massasprints zijn geweest deze ronde. Dit komt erg onverwacht. Ik had niet verwacht dat ik een sprinttrui zou pakken in een grote ronde”, zei Mollema destijds, toen hij nog niet kon bevroeden dat zijn vierde plek in het klassement acht jaar later zou worden omgezet in een derde.

Sinds Mollema’s eindzege ging het puntenklassement liefst viermaal naar Alejandro Valverde, die daarmee het gedeelde record van Sean Kelly en Laurent Jalabert evenaarde. Ook de Duitser John Degenkolb, de Italiaan Fabio Felline en de al eerder genoemde Chris Froome grepen de eindwinst sinds 2011.

Laatste tien winnaars puntenklassement Vuelta a España
2018: flag-es Alejandro Valverde
2017: flag-gb Chris Froome
2016: flag-it Fabio Felline
2015: flag-es Alejandro Valverde
2014: flag-de John Degenkolb
2013: flag-es Alejandro Valverde
2012: flag-es Alejandro Valverde
2011: flag-nl Bauke Mollema
2010: flag-gb Mark Cavendish
2009: flag-de André Greipel


Vorig jaar

Vorig seizoen streek Alejandro Valverde voor de vierde keer in zijn toch al indrukwekkende carrière de winst op in het puntenklassement van de Vuelta. De eerste slag werd evenwel geslagen door Rohan Dennis met zijn winst in de individuele tijdrit door Málaga, waarmee hij meteen 25 punten opstreek. Omdat hij vanzelfsprekend ook het algemeen klassement aanvoerde, droeg hij op de tweede dag echter de rode trui en schoof het ‘groen’ door naar Victor Campenaerts.

Victor Campenaerts – foto: Cor Vos

De Belg was weliswaar pas derde in de tijdrit achter Michał Kwiatkowski, maar de regels schrijven voor dat de Pool als nationaal kampioen zijn kampioenstrui moet dragen. En daarom verscheen in badplaats Marbella Campenaerts in de groene trui, een tricot dat hij overigens maar een dag zou dragen. Kwiatkowski veroverde vervolgens de leiding in het puntenklassement dankzij een nieuwe tweede plek in de etappe naar Caminito del Rey. Ook Valverde deed goede zaken dankzij ritwinst.

Kwiatkowski zou het puntenklassement vijf etappes aanvoeren, op dagen dat het woord aan de sprinters en vluchters was. Valverde mocht het ‘groen’ al dragen toen Kwiatkowski leidde in zowel het algemene als het puntenklassement, maar in de zevende etappe werd de Spanjaard ook voor het eerst de rechtmatige eigenaar van de trui na zijn derde plaats in Pozo Alcón. Met zijn tweede ritzege in Almadén nam hij een dag later meteen serieus afstand van de concurrentie.

Peter Sagan toonde zich een belangrijke tegenstrever van de Spanjaard door naar de tweede plaats te klimmen. In de rit naar Fermoselle ging hij zelfs even voorbij Valverde in het klassement, maar een dag later in de heuveletappe naar Luintra draaide de Spanjaard de rollen alweer om. Terwijl de Slowaak bleef steken op 83 punten, sloeg hij vervolgens zijn slag in de bergritten naar Les Praeres en Lagos de Covadonga met een derde (+ 16 punten) en vierde (+ 14 punten) plaats.

Peter Sagan – foto: Cor Vos

In de slotweek bleef Valverde puntjes sprokkelen in de tweede tijdrit en de bergrit naar Balcón de Bizkaia, terwijl Sagan daar alleen een derde plaats in de door Jelle Wallays gewonnen rit naar Lleida tegenover zette. In de bergritten naar Andorra Naturlandia en Collada de la Gallina kon de Spanjaard nog eens uitlopen, waarmee hij de strijd om het puntenklassement wel bezegelde. Uiteindelijk eindigde Sagan tweede en rukte Elia Viviani op de slotdag nog op naar plek drie.

Valverde won het puntenklassement niet doordat hij zo vaak in de top-5 eindigde. Dat deed hij namelijk net zo vaak als Viviani en Miguel Ángel López en zelfs een keer minder dan Sagan. Als we alleen de punten zouden meetellen voor een top 5-klassering, zouden Sagan en Viviani zelfs boven de Spanjaard zijn geëindigd. Juist door slechts zeven keer puntloos te blijven maakte hij het verschil en veroverde hij de groene trui.

Daarmee scoorde hij vaker wél punten, dan niét: of het nu een rit was met de aankomst heuvelop, een massasprint of een etappe voor de vluchters, telkens eindigde de huidige wereldkampioen bij de beste vijftien renners in de daguitslag. In liefst acht etappes eindigde hij buiten de top-5, maar wel in de punten: goed voor 33 punten. Sagan en Viviani boerden vooral goed in de sprints, terwijl Simon Yates en López voornamelijk in de bergen punten pakten.

Top-5 puntenklassement Vuelta a España 2018
1. flag-es Alejandro Valverde (Movistar) – 131 punten
2. flag-sk Peter Sagan (BORA-hansgrohe) – 119 punten
3. flag-it Elia Viviani (Quick-Step Floors) – 105 punten
4. flag-gb Simon Yates (Mitchelton-Scott) – 104 punten
5. flag-co Miguel Ángel López (Astana) – 103 punten

Alejandro Valverde – foto: Cor Vos


Puntentelling

Het puntenklassement wordt opgemaakt aan de hand van de som van de punten, die renners verdienen in elk van de 21 etappes (de eerste etappe uitgezonderd) en in alle tussensprints. Bij gelijke punten wordt gekeken naar de volgende criteria: eerst het aantal etappezeges, dan het aantal gewonnen tussensprints die meetellen voor het puntenklassement en ten slotte de positie in het algemeen klassement. De renner die het puntenklassement aanvoert, draagt de groene trui.

flag-es Eindsprint (eerste vijftien renners)
25 – 20 – 16 – 14 – 12 – 10 – 9 – 8 – 7 – 6 – 5 – 4 – 3 – 2 – 1

flag-es Intermediate sprints (eerste drie renners)
4 – 2 – 1

Ook staat er een financiële beloning op de doorkomsten aan de tussensprints en de winst van het puntenklassement. De eindwinnaar mag 11.000 euro bijschrijven op zijn rekening, evenveel als de winnaar van het jongerenklassement. Bij elke tussensprint ligt 550 euro klaar voor de winnaar.

flag-es Prijzengeld eindklassement puntenklassement (eerste drie renners)
€ 11.000 – € 5.000 – € 2.000

flag-es Prijzengeld per tussensprint (eerste drie renners)
€ 550 – € 180 – € 95

Imanol Erviti (l) en Alejandro Valverde – foto: Cor Vos


Favorieten

Anders dan in de Tour de France, waar aan de tussensprints veel punten te verdienen zijn, hoeven we in de Vuelta a España geen sprinters in de vroege vlucht te verwachten om op die manier maar zoveel mogelijk punten te verzamelen. De punten onderweg zullen voornamelijk worden opgeslokt door de vroege vluchters. Ook zijn de punten aan de finish niet afhankelijk van het parcours: of de route nu vlak, heuvelig of bergachtig is, het aantal te verdelen punten is gelijk.

Alejandro Valverde – foto: Cor Vos

De strijd om de groene puntentrui lijkt opnieuw spek naar de bek voor Alejandro Valverde. Alleen in zijn eerste van inmiddels twaalf deelnames aan de Vuelta moest hij de strijd vroegtijdig staken; in alle andere elf deelnames eindigde hij steevast bij de beste drie in het puntenklassement. Vier keer wist hij het nevenklassement al te winnen, waarmee hij mederecordhouder is met Sean Kelly en Laurent Jalabert. Een nieuwe eindzege brengt hem alleen het record in handen.

Vorig jaar pakte de Spanjaard veel punten dankzij zijn twee ritzeges op een steile slotklim en top 5-klasseringen in etappes met aankomst bergop. Maar ook door telkens in de top-15 te eindigen op vlakke dagen en in ritten waar de vluchters een vrijgeleide kregen, krikte hij zijn puntentotaal stevig op. Zijn eerste regenboogtrui uit zijn lange loopbaan wil hij ongetwijfeld laten zien aan zijn landgenoten, waarmee hij automatisch goede zaken doet voor het puntenklassement.

Sam Bennett – foto: Cor Vos

In het peloton kent Valverde weinig gelijke renners, die ongeacht het etappeprofiel vaak van voren finishen. Sprinters moeten daarom simpelweg zoveel mogelijk etappes winnen om de Spanjaard van een nieuwe groene trui te houden. Dan kom je al snel uit bij Sam Bennett. Voor Bennett wordt dit de vijfde grote ronde in zijn loopbaan, nadat hij eerder al tweemaal de Tour de France en de Giro d’Italia reed. In de Giro eindigde hij al tweemaal top-3 in het klassement om de punten.

In het Vuelta-peloton is de Ierse kampioen zonder twijfel de meest succesvolle sprinter van dit jaar met elf successen. Als hij dat in de Vuelta weet om te zetten in punten, kan hij hoog eindigen in dit nevenklassement. Winnen deed hij al vroeg dit jaar in de Vuelta a San Juan en de UAE Tour en vervolgens trok hij die sterke lijn door naar Parijs-Nice, de Ronde van Turkije, het Critérium du Dauphiné en het Ierse kampioenschap. In de BinckBank Tour won hij onlangs de eerste drie ritten.

Vijf (liefst met een ritzege) of zes keer top-5 in de daguitslag volstond vorig jaar voor een plaats bij de beste vijf in het puntenklassement en dat maakt ook Girowinnaar Richard Carapaz een grote kanshebber in de strijd om de groene trui. In zijn gewonnen Giro d’Italia won de Ecuadoraan twee etappes en eindigde daarnaast nog eens driemaal bij de beste vijf renners. Met de benen die hij in Italië had, moet hij het in het puntenklassement ver kunnen schoppen.

Update: Richard Carapaz is de zondag voor de Vuelta hard gevallen in het criterium van Etten-Leur. Hij heeft daarbij zijn rechterschouder gekneusd en zal daarom niet starten. De Ecuadoraan wordt vervangen door José Joaquin Rojas. 

Richard Carapaz – foto: Cor Vos

Het lijstje favorieten is een ratjetoe, maar het is simpelweg lastig een regelmatige verdeling van de sterren samen te stellen doordat zowel sprinters als klimmers in aanmerking komen voor de trui. Fernando Gaviria won dit jaar pas viermaal, mede door knieklachten die hij overhield aan een val op de piste. Met twee tweede plaatsen in de Ronde van Polen lijkt de Colombiaan op tijd gereed voor de Vuelta, waarin hij bij UAE Emirates voor het mooie weer moet zorgen in de massasprints.

Van sprinter Gaviria springen we dan over naar zijn landgenoot en klimmer Miguel Ángel López, die vorig jaar vijfde was in het puntenklassement van de Vuelta. De Colombiaan stapte vooral in de laatste week met zevenmijlslaarzen door dit klassement, dankzij zijn tweede plaatsen in de ritten naar Les Praeres, Lagos de Covadonga en Collada de la Gallina. Als een van de kopmannen bij Astana moet López opnieuw hoge ogen kunnen gooien.

Op het lijstje van ProCyclingStats met meeste overwinningen in wedstrijden van het niveau .1 en hoger is de naam van klassementsrenner Primož Roglič een opvallende tussen allrounder Julian Alaphilippe en sprinters als de eerdergenoemde Sam Bennett, Dylan Groenewegen en Pascal Ackermann. De Sloveen won al negenmaal, waaronder twee etappes in de Giro d’Italia. Als leider van Jumbo-Visma mogen we hem opnieuw vaak van voren verwachten tijdens de Vuelta.

Primož Roglič – foto: Cor Vos

Caja Rural-Seguros RGA is al jarenlang een trouw gezicht in de Vuelta a España, maar de laatste ritzege dateert al van 2012! Destijds bezorgde de inmiddels gestopte Antonio Piedra zichzelf het grootste succes uit zijn wielerloopbaan door de bergrit naar Lagos de Covadonga te winnen. Op de slotklim bleek de Spanjaard als laatst overgebleven renner uit de ontsnapping over de sterkste benen te beschikken en kwam solo over de finish.

Sindsdien werd tweemaal eindwinst in het bergklassement gepakt in de Vuelta a España met Luis León Sánchez (2014) en Omar Fraile (2015), maar dagsuccessen bleven uit. Daar kan dit seizoen zomaar verandering in komen, want met Jon Aberasturi en Alex Aranburu heeft de ploeg twee renners aan het vertrek die op scherp staan. Beide coureurs zijn snel en lieten in de Vuelta a Burgos al zien te kunnen winnen. Bovendien maakte Aranburu indruk op de korte klimmetjes.

Het gebruikelijke tenue van de ploeg is weliswaar al groen, maar zowel Aberasturi als Aranburu moeten zich in meerdere etappes van voren kunnen laten zien en zo punten opstrijken in de strijd om de groene puntentrui. Voor Luka Mezgec wordt dit zijn achtste grote ronde uit zijn loopbaan, maar winnen deed hij pas slechts eenmaal in de Giro d’Italia. Dit seizoen staat de teller al op drie en de Sloveen moet zich in de sprint kunnen mengen met de Bennetts en Gaviria’s in het peloton.

Dylan Teuns – foto: Cor Vos

Uit de top-10 van het puntenklassement van vorig jaar staan alleen Alejandro Valverde, Miguel Ángel López, Steven Kruijswijk…en Dylan Teuns aan de start. De Belg van Bahrain Merida was destijds zevende in het klassement, mede doordat hij geregeld meesprong in de ontsnapping en op die manier meerdere korte uitslagen reed. Ook voor de komende Vuelta schrijven we Teuns’ naam bij de favorieten voor de groene trui na zijn ritwinst op La Planche des Belles Filles in de Tour.

In de Vuelta a España is de winnaar van het puntenklassement mogelijk een allrounder of zelfs een klimmer, maar omdat de groene trui toch vaak met de sprinters wordt geassocieerd willen we de rappe mannen in deze Vuelta toch nog kort onder het voetlicht brengen. Met Sam Bennett, Fernando Gaviria, Jon Aberasturi en Luka Mezgec hebben we al enkele namen genoemd, maar er zijn meer mannen die rap kunnen aankomen.

Denk hierbij aan de Nederlander Fabio Jakobsen, die in de Vuelta zijn debuut maakt in een grote ronde. In de eerste maanden van het seizoen won hij al een etappe in de Volta ao Algarve en de Scheldeprijs om vervolgens ook op WorldTour-niveau zijn ritzeges mee te pikken in de Tour of Turkey en de Amgen Tour of California. In Ede snelde hij vervolgens naar de nationale titel tijdens het Nederlands kampioenschap, waardoor hij in de Vuelta in de rood-wit-blauwe trui rijdt.

Voorts treffen we bij Trek-Segafredo Edward Theuns en John Degenkolb, al wist de Duitser dit seizoen pas een keer te winnen. Zijn landgenoot Max Walscheid is de snelle man bij Sunweb en hij zal ditmaal niet verward kunnen worden met ploegmaat Cees Bol, omdat de Nederlander er niet bij is. Marc Sarreau is de troef bij Groupama-FDJ, nadat hij onlangs het puntenklassement van de Ronde van Polen op zijn naam schreef.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Alejandro Valverde
*** Sam Bennett, Richard Carapaz
** Fernando Gaviria, Miguel Ángel López, Primož Roglič
* Jon Aberasturi, Alex Aranburu, Luka Mezgec, Dylan Teuns

Deelnemerslijst


Dit artikel delen:

17 Reacties

Andrew 21 augustus 2019 om 07:56

Ik verwacht ook Gilbert in deze strijd

snoek1974 21 augustus 2019 om 09:32

Gilbert en Maijka kan je ook wel aan deze lijst toevoegen

Jan Blokland 21 augustus 2019 om 11:24

Normaal gesproken Valverde. Voor sprinters zijn er weinig mogelijkheden lijkt me. Etappe 3 en 4 en daarna pas weer heel laat in het etappe schema. De vraag is sowieso of iedereen er dan nog bij zit. De tijdslimiet in deze Vuelta zal voor sprinters weleens fataal kunnen zijn.

ZK 21 augustus 2019 om 11:27

Gilbert nooit, die gaat max 2/3x mee in ontsnapping met oog op ritzege. En heeft WK als grote doel. Hij sprint niet mee in vlakke etappes, dus loopt daar al hoop punten mis en in bergetappes gaat hij nooit voor valverde en consorten blijven. Dus echt 0% kans op puntenklassement.
Maijka in theorie meer kans, maar is absoluut niet de beste bergop en sprint ook niet mee op het vlakke; dus normaal gesproken ook geen kanshebber.

jp.vanoosterhout 21 augustus 2019 om 12:14

vergeten we hier higuita,die is snel en kan een bergje over !of heb ik het mis?

Adelaar 21 augustus 2019 om 12:49

Als ik het parcours bekijk, verwacht ik een stuk of 5 massasprints en verder etappes die door de beste klimmers of de vluchters gewonnen gaan worden.

Waar moet Valverde dan al die punten vandaan halen? Bergop gaat hij in mijn ogen tekort komen tegen Roglic, Lopez en de andere echte topfavorieten. Voor groen zie ik dan eigenlijk 4 topkandidaten: Roglic, Lopez, Bennett en Gaviria. Mits in goede vorm kan een Carapaz daar nog bij komen.

Of zien jullie Valverde meesprinten in de massasprints en bergop regelmatig bij de top 3 eindigen?

vincenzo 21 augustus 2019 om 13:02

Ja dat zie ik

Groningen 21 augustus 2019 om 13:31

Ik ook

Geraint 21 augustus 2019 om 13:49

Op dezelfde manier als vorig jaar hé. Er zitten toch wel wat etappes tussen waar Valverde kan winnen. En zoals in het artikel staat aanklampen op de cols en top 15 sprinten in de Spaans vlakke ritten.

Jan Blokland 21 augustus 2019 om 16:49

Juist met zo weinig sprintkansen maken Bennett en Gaviria geen schijn van kans. Als Valverde 1x 1e wordt, 2x 5e wordt, en vervolgens nog een keer of 3 á 4 etappes bij de eerste 10 eindigt (en dat is niet denkbeeldig) hij minimaal al op 73 punten. Dat is al bijna 3 keer een etappe winst voor Bennett of Gaviria. Vervolgens moeten zij eerst nog maar eens die zware bergetappes overkomen voordat ze aan de derde sprint toe zijn. Want je zit dan al in rit 14.
De kans lijkt me dus erg klein dat een sprinter de puntentrui pakt.
Of Valverde de puntentrui pakt hangt ook af van Roglic denk ik. Hoe gretig is Roglic om kort te eindigen. Of is geregeld aankomen in de favorietengroep voldoende voor hem.

Maglia Rosa 21 augustus 2019 om 23:12

Die 3 ritten wint Bennett met 2 vingers in zijn neus. Doe er nog 2 top3’s bij en wat tussensprints en Bala Balin is gezien.

Bergbeklimmer 21 augustus 2019 om 15:29

Wat verwachten jullie van Sarreau? Gaat hij ook meedoen in de finale van de heuvelettapes?

Jan Blokland 21 augustus 2019 om 16:54

Nee, ik denk van niet. Er zijn veel coureurs in deze Vuelta die een heuvel over kunnen. Daar hoort Sarreau niet bij mijns inziens. Maar uiteraard wel een paar mooie uitslagen in de sprints verwacht ik.

Niklas 22 augustus 2019 om 09:24

Sarreau was in Polen erg sterk!

ONCE 21 augustus 2019 om 17:32

Valverde roglic of carapaz.

rovi 21 augustus 2019 om 20:57

Als Valverde zijn regeboogtrui wil laten zien moet hij juist NIET voor het puntenklassement gaan…

Patrick1987 25 augustus 2019 om 11:10

Als je moet kiezen wat zou de beste optie zijn ook met het oog dat ze een klimmetje kunnen Verteren?

Degenkolb,Walscheid,Bauhaus of Sarreau ?

Headlines

Materiaalzone

Populair