Vuelta 2019: Voorbeschouwing bergetappe naar Mas de la Costa

vrijdag 30 augustus 2019 om 08:00
Vuelta 2019: Voorbeschouwing bergetappe naar Mas de la Costa

foto: Cor Vos

Na de bergetappes naar Javalambre en Ares del Maestrat ligt ook in de zevende etappe de finish bergop. De slotklim naar Mas de la Costa is niet berucht om zijn lengte van vier kilometer, maar de stijgingspercentages tot 25 procent zullen het peloton doen sidderen. Weet Dylan Teuns de rode trui te behouden? WielerFlits blikt vooruit!

Wie wint etappe 7 van de Vuelta 2019?

  • M.A. Lopez 5.50
  • Primoz Roglic 9.00
  • Wout Poels 12.00


Parcours

De etappe van vrijdag gaat door de provincie Castellón en finisht voor de derde dag op rij bergop. Het is een rit met twee gezichten. Het eerste gedeelte kent weinig hoogtemeters, maar dat wordt in de tweede helft ruimschoots goedgemaakt. Dan krijgen de renners immers vijf beklimmingen met een supersteile slotklim voor de kiezen.

Het startschot klinkt in het plaatsje Onda. Tijdens de openingsfase van de etappe rijdt het peloton aanvankelijk oostwaarts richting de kust. Het zorgt voor een begin met voornamelijk vlakke kilometers. De renners rijden noordwaarts tot aan kustplaats Benicasim, waarna de route in omgekeerde richting verder gaat.

Eenmaal terug in het binnenland loopt het wegdek weer omhoog. Halverwege volgt met de beklimming van de Puerto del Marianet (3,7 km aan 5,5%) de eerste klim van de dag. Het is de eerste van een drieluik beklimmingen die elkaar snel opvolgen. Na de Puerto de Eslida (6 km aan 4,5%) en de Puerto de Alcudia de Veo (4,2 km aan 4,4%) kunnen de renners zich opmaken voor een pittige finale.

Na een terugkeer in startplaats Onda, waar een tussensprint ligt, gaat het peloton noordwaarts voor de finale. Tijdens de beklimming van de Puerto del Salto del Caballo (10,4 km aan 4,6%) zal het kaf van het koren gescheiden worden, alvorens de definitieve beslissing valt op de Alto Mas de La Costa. Deze slotklim is niet bijzonder lang, maar tijdens de 4,1 kilometer lange beproeving komt het stijgingspercentage zelden onder de tien procent. Halverwege moeten de renners zelfs over een bijzonder steile passage van 25%.

Profiel Alto Mas de la Costa

De Vuelta finishte hier eerder in 2016. Drie jaar geleden werd de (destijds) zeventiende rit gewonnen door vroege vluchter Mathias Frank, die Leopold König en Robert Gesink achter zich hield. Nairo Quintana won een jaar later in de Ronde van Valencia. Het parcours bevat in ieder geval de ingrediënten voor een enerverende finale.


Start: 12.30 uur in Onda
Finish: 17.19-17.53 uur in Mas de la Costa


Favorieten

Dat de zevende etappe naar de uitdagende Mas de la Costa een belangrijke test wordt voor de favorieten voor de eindwinst, daar twijfelt parcoursbouwer Fernando Escartín niet aan. Volgens de Spaanse oud-renner, inmiddels 51 jaar oud, moeten de klassementsrenners de tegenstand goed in het oog houden op de slotklim om tijdsverlies te voorkomen. Hier zakken de percentages amper in de enkele cijfers en blijft het steil tot aan de laatste meters. Springveren zullen ervan smullen!

Miguel Ángel López – foto: Cor Vos

Wellicht is Miguel Ángel López op papier een van de belangrijkste kanshebbers voor etappewinst. De Colombiaan, die al twee keer de leiderstrui droeg deze Vuelta, maakte indruk in de etappe naar Javalambre. Op de lastige klim liet hij Primož Roglič en Alejandro Valverde achter, om vervolgens dichter bij de vroege vluchters te komen. Voor ritwinst kwam hij driekwart minuut tekort, maar wel hees hij zich opnieuw in de rode leiderstrui. Weet hij een minuut goed te maken op Dylan Teuns, dan krijgt López voor de derde keer het rood omgehangen.

Zijn naam is al gevallen: Primož Roglič toonde zich een dag na de beroerd verlopen ploegentijdrit van Jumbo-Visma al veerkrachtig en bewees in de rit naar Javalambre nog maar eens dat hij een levensgevaarlijke klant is voor de eindzege. Samen met Valverde moest hij López weliswaar laten gaan, maar als de favorieten gaan strijden om etappewinst op weg naar Mas de la Costa is de Sloveen normaal gesproken een van de protagonisten.

Hetzelfde geldt voor Alejandro Valverde. De Spanjaard hield in een perscommuniqué van Movistar weliswaar de schijn op dat Nairo Quintana de kopman is in de Vuelta, maar in de etappe naar Javalambre reed hij ruim veertig seconden weg bij de Colombiaan. Het lijkt erop dat de huidige wereldkampioen altijd een schepje erbovenop kan doen in de Vuelta, waarin hij drie jaar geleden voor de laatste keer buiten de beste dertig eindigde in de daguitslag. Deze steile aankomst ligt Valverde als gegoten.

Alejandro Valverde en Primož Roglič – foto: Cor Vos

Als de nieuwe evenknie van Alejandro Valverde valt steeds vaker de naam van Sergio Higuita. Ook de Colombiaan staat namelijk als een klimmer met de nodige punch te boek. Higuita is een lichtgewicht met zijn 57 kilogram. Daardoor schuift hij een paar plekken op in het aanwijzen van de favorieten voor ritwinst in Mas de la Costa. In de zesde rit zag hij kopman Rigoberto Urán wegvallen, waardoor hij wellicht meer de ruimte krijgt van zijn ploeg. Alleen lag Higuita zelf ook bij de valpartij, dus het is de vraag of hij daar volledig van hersteld is.

Met Nairo Quintana komen we aan bij de volgende Colombiaan in dit rijtje, wellicht de bekendste bij het grote publiek. Net als zijn landgenoten is hij een lichtgewicht met slechts 59 kilogram. In tegenstelling tot zijn landgenoten heeft Quintana al een ritzege te pakken in deze Vuelta na zijn etappewinst in Calpe. Bovendien won hij al eens op de Mas de la Costa. Wel moest hij drie dagen na zijn ritzege ploegmaat Alejandro Valverde laten rijden toen de route opnieuw opliep. Kan de kopman van Movistar de orde herstellen?

Met Sergio Higuita (22) hebben we al de naam van een jongeling laten vallen – hoewel ook Miguel Ángel López nog meestrijdt om het jongerenklassement – maar ook Tadej Pogačar (20) hield zich in de eerste dagen van zijn eerste grote ronde knap staande. In Calpe was hij samen met Higuita de snelste van de tweede groep en op Javalambre kwam hij op de zevende plaats boven. Donderdag zette hij op de slotklim de verhoudingen nog eens op scherp bij de favorieten met een late aanval. Hij pakte twee seconden. Wat zit er nog meer in het vat van de Sloveen, winnaar van de rondes- van de Algarve en Californië?

Tadej Pogačar – foto: Cor Vos

Met Esteban Chaves treffen we een échte springveer tussen de favorieten. Chavito, die op basis van de gegevens van ProCyclingStats amper 55 kilogram weegt tegen een lengte van 1,64 meter, heeft alvast zijn gewicht mee op de steile klim naar Mas de la Costa. In eerdere seizoenen bewees hij al de Spaanse beklimmingen goed te kunnen verteren en ook dit jaar is hij op dreef met de tiende plaats in de etappe naar Javalambre, de eerste rit met aankomst bergop. Chaves staat in het klassement achtste. Pierre Latour laat zich ook al zien namens AG2R La Mondiale. Hij behoort tot een groep met Rafał Majka, Wilco Kelderman en Fabio Aru die hopen op een uitschieter richting de top-5. Mogelijk krijgen zij de ruimte als de favorieten naar elkaar kijken.

Het onvoorspelbare karakter van de Vuelta a España indachtig hebben aanvallers altijd een kans. Denk hierbij dan aan de betere klimmers in het peloton. Wout Poels is weggezakt in het klassement en kondigde al aan te willen aanvallen. Op basis van het verleden zou hij dit moeten kunnen verteren. Donderdag pakte Poels al acht punten in het bergklassement. Gaat hij weer op jacht naar bergpunten en ritwinst? Een ander voorbeeld is Daniel Felipe Martínez. Aanvankelijk zou je ook Dylan Teuns in de rij met aanvallers willen noemen, maar nu hij de rode trui draagt zal hij zich begeven tussen de favorieten. Dan nog is deze aankomst iets voor Teuns, die specialist is op de Waalse Pijl-heuvels. De slotklim is alleen wel iets langer. Stijgt Teuns boven zichzelf uit?

Wie wint etappe 7 van de Vuelta 2019?

  • M.A. Lopez 5.50
  • Primoz Roglic 9.00
  • Wout Poels 12.00


Favorieten volgens WielerFlits
**** Miguel Ángel López
*** Primož Roglič, Alejandro Valverde
** Tadej Pogačar, Nairo Quintana, Esteban Chaves
* Sergio Higuita, Daniel Felipe Martínez, Wout Poels, Dylan Teuns

Vuelta 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en TV

De renners kunnen zich opmaken voor tropische temperaturen, want naar verwachting loopt het kwik ’s middags op tot bijna 35 ℃. Het is zonnig en de neerslagkans is vrijwel nihil. De wind is zwak tot matig aan windkracht 3 à 4.

De etappe naar Mas de la Costa is vanaf 15.00 uur rechtstreeks te zien bij Sporza wielrennen op één met commentaar van Michel Wuyts en José De Cauwer. Ook op Eurosport 1 en de Eurosport Player is de koers vanaf 15.00 uur live te volgen. En op WielerFlits hoef je de komende drie weken niets te missen van de strijd om de rode leiderstrui!


Dit artikel delen:

31 Reacties

Covadonga 29 augustus 2019 om 20:03

Edit: Dat is niet nodig. Aangepast

Jacco van Stierop 29 augustus 2019 om 20:42

edit wf: correct, aangepast

TijmenCamps 29 augustus 2019 om 20:45

Nu pas twee reacties? Gaat hier iets mis of is er weinig animo?

Nul verstand 29 augustus 2019 om 21:32

Wat verwachten we?

Romāns Vainšteins 29 augustus 2019 om 21:38

Een aanloop die minder uitnodigt tot meteen meezitten als klimmende aanvaller, dit lijkt me er eentje voor de favorieten te gaan worden en in zijn huidige vorm zie ik Lopez wel de bloemen pakken. Toch de meest pure klimmer in de beste conditie hier nu.

Titaantje 29 augustus 2019 om 21:53

Poels morgen op z’n EvenePoels. Solo vanaf de start, ze zien hem niet meer terug.

TijmenCamps 29 augustus 2019 om 21:58

Wint ie dan zoals Van der Poels? Hopelijk valt hij niet want dan is het foute poel. Laten we maar stoppen met deze woordgrappen. Alhoewel ik las nog iets over Poels-Dolmans…

Romāns Vainšteins 29 augustus 2019 om 23:25

*doordekopschietsmiley*

Polleke 29 augustus 2019 om 21:59

Belachelijk steil… niet breder dan een auto… zeer oneffen betonnen wegdek…. welkom in de Vuelta… fingers crossed dat alles regelmatig verloopt al hoopt de organisatie op pure chaos, waarom zouden ze anders hier naar toe trekken…

ParijsTours2004 29 augustus 2019 om 22:15

Wat een onzin, het gaat bergop hoor, niet bergaf, dus ze rijden onder de vijftien per uur, en de auto’s zullen er voor de slotklim wel af moeten, dus wat kan er in vredesnaam misgaan?
Ik vind dit soort klimmen juist mooi, omdat je tegenwoordig op die grote cols van gemiddeld een procentje of 8 toch nog heel vaak ziet dat er tot kort onder de top weinig gebeurt omdat ze nog zo hard gaan dat ze profiteren van in het wiel zitten. Dat doe je bij dit soort snelheden niet meer, dus krijg je meer spektakel.

Brabander 30 augustus 2019 om 00:49

Ik ga ook mee in ‘wat een onzin’.
Dit soort klimmen zijn juist de charme van de Vuelta

Groningen 29 augustus 2019 om 22:02

Ik geef de kopgroep weer een goede kans. Als er vuurwerk komt bij de favorieten lijkt me dat Teuns de rode trui zal kwijtraken een Astana wil het rood nog niet, dus dat zijn twee ploegen die normaalgezien de vlucht zouden moeten controleren die dat nu wellicht niet zullen doen. Misschien dat Movistar en/of UAE op de ritzege mikken, maar anders verwacht ik een vergelijkbaar verloopt als gisteren en vandaag.

de winnaars 29 augustus 2019 om 22:08

99.9% zeker een ontsnapping die het red. De ak renners laten gewoon wéér lopen

Tinus1984 29 augustus 2019 om 22:11

Ik denk dat het TJV treintje rustig aan rijdt. Roglic nog niet in het rood wik.

Movistar wil hem denk ik ook nog niet.

Astana vind het ook te vroeg.

Bahrein wil hem wel maar denk dat de beklimming te steil is voor theuns.

Dus ik gok voor vluchters weer. En kleine verschillen tussen ak.

Brabander 30 augustus 2019 om 00:50

Voor Edward Theuns is-ie inderdaad te steil

Goos Bies 29 augustus 2019 om 22:17

Poels zet de aanval in op Madrazo. Verwacht ook nog wat van Oscar Rodriguez

VerstandOpNul 29 augustus 2019 om 22:31

Thomas de Gendt vanuit de vroege vlucht.. Laatste paar honderd meter doet hij lopend..

Nul verstand 29 augustus 2019 om 23:02

Vuurwerk komt bij de klassementsrenners… De klim is toch dusdanig zwaar dat er automatisch verschillen ontstaan?

De koplopers moeten wel van goede huizen komen. Denk dat het sowieso lang duurt totdat een kopgroep wegrijdt, vanwege de vlakke aanloop. De vlakke aanloop is tevens niet optimaal voor klimmende vluchters om mee te gaan in de ontspanning. Met de kleine voorsprong uit de eerste 80 vlakke km’s moet de kopgroep dan het halen tot de streep. Met die steile finish nog voor de boeg..

superbove 29 augustus 2019 om 23:48

zou poels een doel maken van de bollen?
niemand een interview gezien van hem ?

Dumoulist 30 augustus 2019 om 00:47

In een normale vorm heeft Poels geen kopgroep nodig om deze etappe te winnen.

de winnaars 30 augustus 2019 om 01:57

Alleen zijn vorm is belabberd

Poeksel 30 augustus 2019 om 11:01

Belabberde vorm? Lawson Craddock denkt vast anders over…

Jungle Man 30 augustus 2019 om 08:53

Ik verwacht ook dat er een groepje gaat lopen met mannetjes zoals bijv. Atapuma / Poels, waana het in de laatste kilometers zal gaan tussen een vluchter en een typetje als Angel Lopez vwb de etappewinst.

waggie 30 augustus 2019 om 09:10

Jammer dat er niks over het tragische verhaal van de gebroeders Cabedo in staat, afkomstig uit startplaats Onda.

Broer Victor was zeer talentvol, reed 1 jaar voor Euskaltel maar overleed dat jaar (2012) tijdens een trainingsrit. Broer Oscar begon als eerbetoon aan hem te fietsen en rijdt deze Vuelta voor Burgos, waar 3e broer José één van de ploegleiders is.

west 30 augustus 2019 om 09:14

Poels een sterretje ja? Die ster is puur gebaseerd op verliefdheid en heeft geen enkele betrekking op het presteren van Poels? Anders weet ik het ook niet?
Net als Teuns, Het feit dat hij de rode trui heeft maakt bij voorbaat dat hij kansloos is…
Vind het een beetje onzin om die twee hier te benoemen, das puur interessantdoenerij op basis van naam.

Abdoe 30 augustus 2019 om 09:23

Poels lijkt elke dag iets beter te worden. Hij zal wel weer in de vlucht proberen te zitten, waar hij een van de sterksten zal zijn. En de kans dat de vlucht voorop blijft is groot, op basis van het koersgedrag tot nu toe.

Poeksel 30 augustus 2019 om 12:00

west, heb je een linkje naar een voorbeschouwing waarin Poels niet als kandidaat-winnaar wordt genoemd?

Jumbo Klysma 30 augustus 2019 om 09:57

WoWt Poels gaat deze etappe uiteindelijk winnen. Vandaag wordt hij tweede en over acht jaar krijgt ie vanzelf de etappeoverwinning.

de winnaars 30 augustus 2019 om 10:27

Poels uitgesloten , heeft WF geen Vuelta gekeken?

Panache 30 augustus 2019 om 10:46

Poels betichten van regelmaat, heeft ‘de winnaars’ geen wielrennen gekeken?

EricV 30 augustus 2019 om 11:37

Bij Ineos schijnen ze nu serieus last te hebben van astma

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.