Vuelta 2019: Vluchter Madrazo wint op Javalambre, Bol tweede

woensdag 28 augustus 2019 om 17:51
Vuelta 2019: Vluchter Madrazo wint op Javalambre, Bol tweede

foto: Cor Vos

Ángel Madrazo heeft de vijfde etappe van de Vuelta a España gewonnen. Op de Javalambre reed hij in de finale weg bij Jetse Bol en José Herrada, met wie hij deel uitmaakte van de lange vlucht. Miguel Ángel López nam de rode leiderstrui over van Nicolas Roche, die anderhalve minuut na de Colombiaan over de finish kwam.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar!
Gravel, kasseien, modder, zand, met tassen, zonder tassen: dat zijn de thema's van de nieuwe RIDE die eind september verschijnt. Bestel nu ons najaarsnummer online en krijg hem binnen enkele dagen thuisbezorgd. Bestel hem hier

Na twee sprintetappes waarin Sam Bennett en Fabio Jakobsen de zeges pakten, was het aan de klimmers vandaag. De aankomst lag namelijk op de Alto de Javalambre, die de renners naar 1950 meter hoogte bracht. Deze klim debuteerde in de Vuelta a España en zou in het klassement voor een serieuze schifting zorgen, zo was de verwachting. De eerste kilometers zijn te doen, maar na drie kilometer komen de stijgingspercentages in de dubbele cijfers. Ook daarna blijft het steil.

Bol op avontuur met Herrada en Madrazo
Vanuit de start werd al snel geprobeerd een ontsnapping op touw te zetten, maar het zou tot na de eerste tien kilometer duren voordat enkele renners ruimte kregen. Ploegmaats Jetse Bol en Ángel Madrazo, drager van de wit-blauwe bergtrui, sloegen de handen ineen en even later zagen zij José Herrada aansluiten. Herrada werd daarmee de best geklasseerde renner vooraan, maar zijn achterstand op leider Nicolas Roche bedroeg inmiddels al 13:21.

foto: Cor Vos

Op de Puerto de Alcublas, na 32 kilometer de eerste klim op de route, kwam Madrazo als eerste boven en streek daarmee vijf punten op voor het bergklassement. Samen met Bol en Herrada had hij al ruim zeven minuten te pakken op het peloton, waarin de ploegmaats van Roche het tempo bepaalden. Daar bleef het niet bij, want na 45 kilometer doorkruiste de vlucht de barrière van tien minuten. Daarna jojode de voorsprong tussen de acht en tien minuten.

In het peloton werd op tachtig kilometer van de finish gevallen. Onder anderen Kilian Frankiny, op een kleine twee minuten geklasseerd, en Rémi Cavagna, de late aanvaller van de etappe van gisteren, waren daarbij betrokken, maar iedereen kon opkrabbelen en verder rijden. Op de Alto de Fuente de Rubielos rondde Madrazo vervolgens opnieuw als eerste de top, goed voor nog eens drie punten. Intussen lagen de drie vroege vluchters nog altijd tien minuten voor.

Royale voorsprong kopgroep blijft intact
Daarop probeerde UAE Emirates de achterstand van het peloton wat terug te dringen, maar de ploeg kreeg geen hulp waardoor de grote voorsprong intact bleef. Lange tijd weinig reuring dus achter de koplopers, ook al zorgde een valpartij voorin het pak voor de nodige opschudding. Ook moest de koers verder zonder Gregor Mühlberger, die daarmee de derde uitvaller werd. De Oostenrijker staakte de strijd wegens gezondheidsproblemen, meldde zijn ploeg.

foto: Cor Vos

Zo bereikte de kopgroep de voet van de slotklim naar het observatorium van Javalambre met een riante voorgift van negen minuten. Dan liepen de tijdsverschillen plots rap terug toen Team Ineos het tempo de hoogte injoeg. De ploeg zag in de eerste dagen kopmannen Tao Geoghegan Hart en Wout Poels al veel tijd verliezen, maar heeft met David De la Cruz nog een derde troef in de hand voor het klassement. Toen zij de voet bereikten, was het verschil nog amper zeven minuten.

Op de slotklim leek Ángel Madrazo de minste vooraan toen hij op zeven kilometer van de finish terrein moest prijsgeven. De Spanjaard kon echter terugkeren bij Bol en Herrada om vervolgens weer te versnellen. Daarna moest hij nog eens afhaken, maar de Spanjaard toonde strijdlust door steeds opnieuw aan te sluiten. Daardoor begonnen de drie vroege vluchters gezamenlijk aan de laatste kilometer.

Valverde versnelt bij de favorieten
Bij de favorieten stak Alejandro Valverde de lont in het kruitvat op de klim door aan te vallen. De ploegmaats van Primož Roglič reageerden en dichtten het gat op de wereldkampioen. De pittige beklimming eiste toen al haar tol, want Mikel Nieve en Sergio Higuita lagen er snel af. Ook Wilco Kelderman, Pierre Latour, Nairo Quintana én rode trui Roche konden niet volgen. Uiteindelijk bleven alleen Valverde, Roglič, Miguel Ángel López en aanvankelijk ook Sepp Kuss samen over.

foto: Cor Vos

Op drie kilometer van de finish zette López dan aan en hij reed vlot weg bij Valverde en Roglič. De Colombiaan, vijfde in het klassement, rook bloed met rode trui Roche op achterstand. Snel kwam hij ook dichter bij de koplopers, die nog stevig moesten doorrijden om de ritzege veilig te stellen. Dat lukte: Madrazo plaatste in de laatste 200 meter zijn beslissende aanval, waarmee hij de winst binnensleepte voor Burgos-BH. Jetse Bol maakte het feest compleet op de tweede plaats.

López kwam uiteindelijk driekwart minuut later over de finish, twaalf seconden eerder dan Roglič en Valverde. In het klassement leidt de Colombiaan nu voor Roglič (op 0:14) en Quintana (op 0:23), die achtste eindigde. Op de vierde plaats treffen we Valverde aan, die op 0:28 volgt. Roche stond zijn leiderstrui af en is nu vijfde. Davide Formolo, Mikel Nieve en Sergio Higuita vielen weg uit de top-10.

Dit artikel delen:

93 Reacties

waggie 28 augustus 2019 om 17:55

Bol had eerder moeten gaan

0
leegloper 28 augustus 2019 om 17:57

Wanneer? Met 1km te gaan?

0
vanSpringel 28 augustus 2019 om 17:59

Tuurlijk niet, extra bergpunten voor zijn ploegmaat. Roglic pakt de rode trui in de tijdrit.

0
Joost Dedraaier 28 augustus 2019 om 18:00

Volgens mij kon die niet beter. Jammer. Hij lijkt wel blij te zijn voor zijn teamgenoot.

0
Maenhout 28 augustus 2019 om 18:06

Ik denk dat de ploeg liever een Spanjool zag winnen. Bol moest blijven zitten voor de eventuele sprint.

0
SnellePelle 28 augustus 2019 om 18:48

Zal hij niet gemogen hebben. Spaanse renner, Spaanse ploeg en Spaanse koers. Hij moest al eerder wachten.

Herrada had eerder argwaan moeten ruiken en eerder een aanval kunnen plaatsen als hij daadwerkelijk ambitieus was. Maar Bol rijd erg makkelijk bij hem weg dus de benen zullen op geweest zijn.

0
Apemantus 28 augustus 2019 om 20:24

@snellepelle En dit geeft dus aan waarom Jetze Bol niet uit het goede hout gesneden is. Op dit soort momenten moet je het oortje er uit flikkeren en vol voor je eigen kans gaan. Hoe vaak gaat hij nog een kans krijgen om een rit in de Vuelta te winnen? Mogen ze van mij op het einde van het seizoen het contract voor verscheuren.

0
Maenhout 28 augustus 2019 om 23:15

@Apemantus : Jij hebt nog niet door dat Bol een professional is?

0
kleomantre 29 augustus 2019 om 06:56

Apemantus is een geëvolueerde troll die wat lijviger is. Veel spierballentaal tot dusver.

0
ditisdavid 28 augustus 2019 om 17:58

Burgos-BH 1-2 op een zware bergaankomst, en de manier waarop is nog vreemder dan dat gegeven.

Normaal gezien dus inderdaad tussen Roglic en Lopez voor de eindzege, Roglic zal wellicht hier en daar een afdaling moeten aanvallen. Belooft een mooie tweestrijd te worden. Pogacar is bizar goed weer.

0
Franco Ballerini 28 augustus 2019 om 17:58

Wonderlijke drie conclusies: Valverde veel beter dan Quintana, Roche veel beter dan Kelderman, Kuss veruit de beste TJV knecht. Alleen de eerste had ik zien aankomen.

0
FDJ 28 augustus 2019 om 18:02

Quintana trekt gewoon de lijn door van de afgelopen jaren. Niet goed genoeg (meer). Het lijkt ook of hij helemaal geen plezier meer in fietsen heeft en het moeten is.

0
platteprijs 28 augustus 2019 om 18:04

Roche 15 seconden voor Kelderman …

0
bommie 28 augustus 2019 om 18:06

Roche eindigt 15 seconden voor Kelderman. Dus veel beter is ook een beetje overdreven.

0
SnellePelle 28 augustus 2019 om 18:51

Movistar heeft iedereen zand in de ogen gestrooid met de klassement ambities van Nairoman. Ondertussen muist Alejandro naar een goed klassement.

0
SnellePelle 28 augustus 2019 om 18:55

En wat was het nut van Kuss om zo lang hard door te rijden? Ala Bennet in de Tour meesluipen voor een klassement?
Nu verspilt hij kostbare energie.
Lopez zat ook alleen. Zo werkt dat.

0
Franco Ballerini 28 augustus 2019 om 19:33

Al is het maar 15 seconden. Vrijwel iedereen op WF was sceptisch over de komst van Roche. Degene die heeft beweerd dat Roche vandaag voor Kelderman zou eindigen mag nu opstaan.

0
leegloper 28 augustus 2019 om 18:00

Als Herrada voor Jumbo reed, hadden we dan Burgos laf vinden koersen op de slotklim? Van de andere kant was het gewoon ploegtactiek van Bol om niet verder van Madrazo te rijden.

0
ghostwriter 28 augustus 2019 om 18:02

Nee, Burgos koerste slim en aan slim koersen is helemaal niets lafs. Het is sowieso belachelijk om te zeggen dat iemand laf koerst terwijl die aan een ongelofelijk zware wedstrijd meedoet. Trouwens weet ik niet of je het door hebt maar er is hier op WF veel meer kritiek op Jumbo-Visma van mensen die duidelijk een bepaalde afkeer van de ploeg hebben dan dat de fans van Jumbo-Visma kritiek hebben op andere ploegen als die iets doen wat niet goed is voor Jumbo-Visma.

0
Random wielerliefhebber. 28 augustus 2019 om 18:01

Madrazo wat voor klim heeft die gereden, geweldig

0
Emergo 28 augustus 2019 om 19:28

Ja, bijzonder, bijzonder geweldig.

0
Sagan=hulk 28 augustus 2019 om 18:01

Er zijn heel wat ploegen die zich zouden moeten schamen. In de Vuelta rijden de vluchters vaak naar ritzeges bergop en dan krijg je een kopgroep van drie man, niet te begrijpen. Geweldig voor Burgos wel, de verhaaltjes dat ze Vuelta onwaardig zijn mogen de vuilbak in.

Spijtig dat Valverde eergisteren 40 seconden verloor op Roglic, wat is die in orde. De Vuelta lijkt nu al een strijd te worden tussen Roglic en Lopez, maar ik blijf rekening houden met Valverde. Kelderman en Aru zoals verwacht niet goed genoeg meer, Pogacar sterk.

0
FDJ 28 augustus 2019 om 18:03

Spijtig voor Roglic dat het zwembad leegliep anders had hij nu ruim in het rood gestaan…

0
SnellePelle 28 augustus 2019 om 19:04

Spijtig dat Uran gisteren en vandaag viel.
Spijtig dat de aarde rond is…

Wat wil je nu zeggen?

0
Romāns Vainšteins 28 augustus 2019 om 19:58

Als Conchita geen wurst had …

0
Covadonga 28 augustus 2019 om 20:01

@snellep
Dat is toch gewoon duidelijk. Wat bazel je nou?

0
petoi 28 augustus 2019 om 18:03

Leek me toch dat Bol hier niet mocht winnen tenzij het een sprintje ging worden. Die had wel zoveel over op die slotklim.

0
Stanro 28 augustus 2019 om 18:46

Gewoon slim gekoerst van Burgos. Madrazo laten aanvallen en als dat mislukt wint Bol het sprintje. Zoveel wint Burgos nou ook weer niet, laat staan dat ze risico gaan nemen door te ‘kiezen’ wie er mag winnen.

0
Random wielerliefhebber. 28 augustus 2019 om 18:57

Bol was anders aardig blij :p

0
FDJ 28 augustus 2019 om 18:04

Als Roglic bergop de schade kan beperken met dit soort verschillen dan gaat hij in die lange tijdrit gehakt maken van Lopez.

0
bartp25 28 augustus 2019 om 18:06

Hij pakt daar minimal 1.5 minuut op MAL dus vooral goed aanklampen is genoeg lijkt me.

0
vanSpringel 28 augustus 2019 om 18:09

Precies. Het is wel zo dat Roglic daarna de koers moet gaan ‘dragen’ en dat is wellicht te vroeg in de wedstrijd.

0
ditisdavid 28 augustus 2019 om 18:19

De koers dragen lijkt me geen al te groot probleem met deze ploeg. Daarbij wordt het voor Roglic moeilijk om van Lopez te winnen als hij na de tijdrit achter ligt natuurlijk.

0
FDJ 28 augustus 2019 om 18:41

In de Giro pakte Roglic 3.45 op Lopez op 34.8 km. Nu is de tijdrit 36.1 km. Dan is 1.30 wel magertjes ingezet.

0
bartp25 28 augustus 2019 om 19:35

Is best een glooiend parcours, maar misschien ben ik wat voorzichtig

0
Tripodboom 28 augustus 2019 om 18:05

Madrazo wint na drie dagen in de aanval en na vier a vijf keer terug komen en we geloven het nog ook.

0
leegloper 28 augustus 2019 om 18:09

Als je zo denkt, geloof je dan ook dat Bol voor de zekerheid tweede is geworden?

0
Verweggistan 28 augustus 2019 om 18:09

Waarom denk je dat Bol juichend over de meet kwam. Kan zomaar eens van pas komen ;)

0
lathumnees 28 augustus 2019 om 18:16

Gewoon geloofwaardig hoor.. De tegenstander was het mindere broertje van jesus herrada, dat is ook echt geen topper.

0
lathumnees 28 augustus 2019 om 18:19

Bovendien ging de voorsprong terug van 9 minuten naar 1, dus zo snel reed hij niet:p. Uiteindelijk toch nog een verrassend mooie (einde van) etappe en een Schitterende overwinning voor Madrazo! :)

0
Schollekop 28 augustus 2019 om 19:01

Inderdaad. Zes keer terugkomen van een achterstand en op het eind bergop nog een sprint uit de benen persen. Erg geloofwaardig.

0
Guushovd 28 augustus 2019 om 18:06

Prachtige finale. Hier kijk je wielrennen voor.

0
Newschooler 28 augustus 2019 om 18:52

Eens!!

0
platteprijs 28 augustus 2019 om 18:08

Wat een verhaal. Zo ongeveer elke dag in de aanval, en dan een bergetappe winnen tegen twee ‘frisse’ mannen …
Al zag Herrada er letterlijk wel heel bleek uit en leek Bol met een aanlopende rem te rijden.

0
west 28 augustus 2019 om 18:10

Goed gespeeld. Als je ploeggenoot op tien seconden hangt hoef je niet te rijden. Herrada lekker laten aanprutsen en uiteindelijk hebben ze een overschot aan manieren waarop ze het kunnen uitspelen. Dit is voor Bol uiteindelijk de minste van al die manieren, maar hij lijkt oprecht blij en Madrazo lijkt me ook een kerel die je het gunt.

0
ExtraGram 28 augustus 2019 om 18:10

Ja

0
Jacco van Stierop 28 augustus 2019 om 18:10

Mooi dat na Ciccone in de Giro vandaag de drager van de bergtrui van de Vuelta een etappe pakt. Uiteindelijk goed uitgespeeld dus door Burgos-BH, leuk dat Bol erbij zat.
Lopez goed weggeschoten maar Roglic doet wel de beste zaken vandaag.

0
Benzardi 28 augustus 2019 om 18:11

@guus

Ik ook …………….ik heb genoten van Madrazo en het ploegenspel.

0
koos1 28 augustus 2019 om 18:12

Mooi dat de vluchters voorop konden blijven, maar jammer voor Bol dat Madrazo toch nog sterker bleek. Wel sterk om meerdere keren te lossen, maar toch weer terug te kunnen komen en dan nog kunnen demarreren.

0
josi 28 augustus 2019 om 18:12

Merkwaardige lusteloosheid in het peloton, waarvan Burgos mooi profiteert. Onder de favorieten toch gelijk al forse verschillen. Lopez, Roglic en Valverde doen goede zaken, en Pogacar imponeert. Als Kuss zo blijft rijden, kan hij goud waard zijn voor Roglic.

0
rayford 28 augustus 2019 om 18:18

Wat was kuss sterk vandaag

0
Marco241 28 augustus 2019 om 18:20

Bizar ja

0
debarreman 28 augustus 2019 om 18:21

Mmm, het is BH gegund, maar Madrazo ging er zo vaak half af, opzienbarend zoveel (halve) cartouches.

Lopez sterk, profiteert mooi van de JV-ploeg.
Nog maar 1 kopman bij JV, wel zo duidelijk.

0
Retro Lex 28 augustus 2019 om 18:23

Ineos ? Ha Ha Ha. Lachtertje deze vuelta.
Het is niet dat ze pech en of tegenslag hebben gehad.
Gewoon veels te zwak. Niet Vuelta waardig lijkt het.

0
kleomantre 28 augustus 2019 om 19:37

vooral onbegrijpelijk tempo rijden met het team voor achteraf niets of niemand, en vooraf eigenlijk net zo stompzinnig gezien de vorm van hun mannen. Zal mij benieuwen waarom dat dan weer gebeurt. Team zal geen centjes nodig hebben lijkt me zo om anderen een hand toe te steken.

0
john 28 augustus 2019 om 21:22

Zou het misschien te maken hebben omdat de CEO van Ineos gezegd heeft als er ook maar een doping geval is de stekker uit de ploeg gaat .En dat ze dat bij Sky niet zo nou genomen hebben

0
koos verrek 28 augustus 2019 om 18:25

Was dat nou taktiek of kon rolga niet beter? Enkel Valverde leek echt te rije achter Lopez..

0
vevie 28 augustus 2019 om 18:35

Hij kon niet beter. De giro en de Tour van vorig jaar hebben bewezen dat Roglic in de bergen meer een aanklamper is. Hij is sterk bergop, maar tegen de echte klimmers als Carapaz, Lopez, Bernal etc is het meer volgen dan zelf kunnen aanvallen. Is geen schande overigens. Hij is meer een allrounder. Deze Vuelta zal hij gewoon de schade moeten beperken en moeten uithalen in de ITT.

0
attickfan 28 augustus 2019 om 18:39

Roglic en Valverde hebben prima samengewerkt en het verschil op slechts 12 seconden gehouden.

0
bartp25 28 augustus 2019 om 19:38

Nou dat weet ik niet @vevie vorig jaar tour viel hij wel aan bergop en over het algemeen is het een aanvallend ingestelde renner. Ze werkte prima samen en de schade meer dan beperkt gehouden.

0
bartp25 28 augustus 2019 om 19:45

Plus hij wordt derde van de klassementmannen op maar 12 seconden, moet je dan nog veel beter? Mijn inziens niet, hij kan die originele versnelling gewoon niet bijbenen maar is dat een schande, denk dat er niet veel renners zijn die harder vertrekken als MAL op de eerste meters.

0
Marco241 28 augustus 2019 om 20:46

Mja, fantastische kerel hoor, Roglic. Ik ben een fan. Maar het is natuurlijk geen Kruijswijk. Volgend jaar gewoon lekker knechten, en misschien zit er de komende jaren dan wel een keer iets meer in.

0
koos verrek 28 augustus 2019 om 18:27

Redactie: zorgde jullie voor e reactie van bol?

0
lathumnees 28 augustus 2019 om 18:29

@ koos

Kon niet beter waarschijnlijk. Had ook niks over aan t eind.

0
nobrakes 28 augustus 2019 om 18:31

Wat ook niet gek is aangezien roglic sinds het nk geen koers meer heeft gereden en een aantal dagen geleden gevallen is.

0
Titaantje 28 augustus 2019 om 18:30

Hart op 19min. Wat wordt die jongen overschat zeg.

0
ghostwriter 28 augustus 2019 om 18:32

Als Hart op 19 minuten eindigt lijkt het me duidelijk dat hij niet geheel fit is.

0
Hollow Knight 28 augustus 2019 om 18:34

En toch wint hij ooit de Tour (want hij is een Brit die voor Ineos rijdt).

0
Covadonga 28 augustus 2019 om 20:07

Ja tuurlijk, want alle Britten bij Ineos hebben de Tour al gewonnen. Wanneer wonnen Swift, Stannard en Douall ook alweer. Oh nee, stom, die staan volgend jaar alle drie op het podium.

0
Marco241 28 augustus 2019 om 20:51

Meest overschatte renner van het moment idd.

0
Scott Sunderland 28 augustus 2019 om 18:41

Ik denk wel dat Bol had gewonnen als niet Madrazo maar hij als eerste was aangegaan.

Ploegenspel Burgos was uitstekend, zeker omdat Herrada echt wel de favoriet was.

Jetse Bol heeft niet zelf gewonnen maar toch wel minimaal een contractverlenging verdiend hier, want hij heeft nog niet bijgetekend.

0
Marco241 28 augustus 2019 om 20:54

Mja, gewoon goed uitgespeeld met z’n tweeen. Dat lukt alleen als je allebei onbaatzuchtig bent. Natuurlijk hadden wij liever Bol zien winnen, maar Bol weet dondersgoed dat hij de volgende keer aan de beurt is.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone