Vuelta 2019: Vluchter Madrazo wint op Javalambre, Bol tweede

woensdag 28 augustus 2019 om 17:51
Vuelta 2019: Vluchter Madrazo wint op Javalambre, Bol tweede

foto: Cor Vos

Ángel Madrazo heeft de vijfde etappe van de Vuelta a España gewonnen. Op de Javalambre reed hij in de finale weg bij Jetse Bol en José Herrada, met wie hij deel uitmaakte van de lange vlucht. Miguel Ángel López nam de rode leiderstrui over van Nicolas Roche, die anderhalve minuut na de Colombiaan over de finish kwam.

Na twee sprintetappes waarin Sam Bennett en Fabio Jakobsen de zeges pakten, was het aan de klimmers vandaag. De aankomst lag namelijk op de Alto de Javalambre, die de renners naar 1950 meter hoogte bracht. Deze klim debuteerde in de Vuelta a España en zou in het klassement voor een serieuze schifting zorgen, zo was de verwachting. De eerste kilometers zijn te doen, maar na drie kilometer komen de stijgingspercentages in de dubbele cijfers. Ook daarna blijft het steil.

Bol op avontuur met Herrada en Madrazo
Vanuit de start werd al snel geprobeerd een ontsnapping op touw te zetten, maar het zou tot na de eerste tien kilometer duren voordat enkele renners ruimte kregen. Ploegmaats Jetse Bol en Ángel Madrazo, drager van de wit-blauwe bergtrui, sloegen de handen ineen en even later zagen zij José Herrada aansluiten. Herrada werd daarmee de best geklasseerde renner vooraan, maar zijn achterstand op leider Nicolas Roche bedroeg inmiddels al 13:21.

foto: Cor Vos

Op de Puerto de Alcublas, na 32 kilometer de eerste klim op de route, kwam Madrazo als eerste boven en streek daarmee vijf punten op voor het bergklassement. Samen met Bol en Herrada had hij al ruim zeven minuten te pakken op het peloton, waarin de ploegmaats van Roche het tempo bepaalden. Daar bleef het niet bij, want na 45 kilometer doorkruiste de vlucht de barrière van tien minuten. Daarna jojode de voorsprong tussen de acht en tien minuten.

In het peloton werd op tachtig kilometer van de finish gevallen. Onder anderen Kilian Frankiny, op een kleine twee minuten geklasseerd, en Rémi Cavagna, de late aanvaller van de etappe van gisteren, waren daarbij betrokken, maar iedereen kon opkrabbelen en verder rijden. Op de Alto de Fuente de Rubielos rondde Madrazo vervolgens opnieuw als eerste de top, goed voor nog eens drie punten. Intussen lagen de drie vroege vluchters nog altijd tien minuten voor.

Royale voorsprong kopgroep blijft intact
Daarop probeerde UAE Emirates de achterstand van het peloton wat terug te dringen, maar de ploeg kreeg geen hulp waardoor de grote voorsprong intact bleef. Lange tijd weinig reuring dus achter de koplopers, ook al zorgde een valpartij voorin het pak voor de nodige opschudding. Ook moest de koers verder zonder Gregor Mühlberger, die daarmee de derde uitvaller werd. De Oostenrijker staakte de strijd wegens gezondheidsproblemen, meldde zijn ploeg.

foto: Cor Vos

Zo bereikte de kopgroep de voet van de slotklim naar het observatorium van Javalambre met een riante voorgift van negen minuten. Dan liepen de tijdsverschillen plots rap terug toen Team Ineos het tempo de hoogte injoeg. De ploeg zag in de eerste dagen kopmannen Tao Geoghegan Hart en Wout Poels al veel tijd verliezen, maar heeft met David De la Cruz nog een derde troef in de hand voor het klassement. Toen zij de voet bereikten, was het verschil nog amper zeven minuten.

Op de slotklim leek Ángel Madrazo de minste vooraan toen hij op zeven kilometer van de finish terrein moest prijsgeven. De Spanjaard kon echter terugkeren bij Bol en Herrada om vervolgens weer te versnellen. Daarna moest hij nog eens afhaken, maar de Spanjaard toonde strijdlust door steeds opnieuw aan te sluiten. Daardoor begonnen de drie vroege vluchters gezamenlijk aan de laatste kilometer.

Valverde versnelt bij de favorieten
Bij de favorieten stak Alejandro Valverde de lont in het kruitvat op de klim door aan te vallen. De ploegmaats van Primož Roglič reageerden en dichtten het gat op de wereldkampioen. De pittige beklimming eiste toen al haar tol, want Mikel Nieve en Sergio Higuita lagen er snel af. Ook Wilco Kelderman, Pierre Latour, Nairo Quintana én rode trui Roche konden niet volgen. Uiteindelijk bleven alleen Valverde, Roglič, Miguel Ángel López en aanvankelijk ook Sepp Kuss samen over.

foto: Cor Vos

Op drie kilometer van de finish zette López dan aan en hij reed vlot weg bij Valverde en Roglič. De Colombiaan, vijfde in het klassement, rook bloed met rode trui Roche op achterstand. Snel kwam hij ook dichter bij de koplopers, die nog stevig moesten doorrijden om de ritzege veilig te stellen. Dat lukte: Madrazo plaatste in de laatste 200 meter zijn beslissende aanval, waarmee hij de winst binnensleepte voor Burgos-BH. Jetse Bol maakte het feest compleet op de tweede plaats.

López kwam uiteindelijk driekwart minuut later over de finish, twaalf seconden eerder dan Roglič en Valverde. In het klassement leidt de Colombiaan nu voor Roglič (op 0:14) en Quintana (op 0:23), die achtste eindigde. Op de vierde plaats treffen we Valverde aan, die op 0:28 volgt. Roche stond zijn leiderstrui af en is nu vijfde. Davide Formolo, Mikel Nieve en Sergio Higuita vielen weg uit de top-10.

Dit artikel delen:

93 Reacties

theking 28 augustus 2019 om 18:48

Dit is voor Roglic een gunstig scenario. Nu moet Astana de koers dragen en kunnen de klimknechten van Roglic mooi sparen.

Baik-Baik 28 augustus 2019 om 19:02

Net zoals in de Giro met Catalaan zeker?

koos verrek 28 augustus 2019 om 19:32

Was ecudoriaan

Gebruikersnaam 28 augustus 2019 om 18:54

Hopen dat Superman die saaie sleper helemaal in de vernieling demarreert.

vevie 28 augustus 2019 om 19:22

Het is idd niet vaak spannend wat Roglic in de bergen doet. Bergop is hij echter gwn minder dan de echte klimmers, dus aanvallen zit er ook gwn niet in.

Gebruikersnaam 28 augustus 2019 om 20:27

Hij moet niet aanvallen, maar beetje meer hulp aan Valverde had wel gemogen.

Renners die echt niet beter kunnen, kraken in hun voegen bij versnellingen en harken zich dan op eigen tempo terug naar het achterwiel. Renners die zogezegd niet beter kunnen, zitten altijd moeilijk te kijken, maar hebben bij versnellingen plots zoveel overschot dat ze net niet op hun voorganger knallen, om dan terug "de positie" aan te nemen.

Jammere is dat Roglic initieel niet op die manier reed en blijkbaar wordt aangemoedigd om wel zo te gaan rijden. Het staat zowel renner als ploeg uiteraard vrij om te gaan voor weinig attractieve efficiëntie, maar een kijker mag dan natuurlijk ook hopen dat dit volledig de mist in gaat.

Lennimator 28 augustus 2019 om 18:56

Jammer voor Bol. Daar gaat hij later misschien wel spijt van krijgen. Maar ja Spanjaard in Spanje… verder totaal eens met wat Scott Sunderland net geschreven heeft.

Sajarano 28 augustus 2019 om 19:00

Heel mooi om Kuss voor het eerst weer op niveau Utah 2018 te zien. Hij kan het dus nog. Zal Roglic ook blij mee zijn!

ghostwriter 28 augustus 2019 om 19:12

In de eerste week van de Vuelta van 2018 maakte Kuss ook een hele goede indruk.

Sajarano 28 augustus 2019 om 20:56

Ja, daar was hij de 1e week goed, maar vandaag vond ik toch van een ander, hoger niveau dan ik in de vorige Vuelta heb gezien. Het leek zelfs even of hij beter was dan Roglic. In ieder geval een genoegen om te zien bij afwezigheid van De Plus.

Lennimator 28 augustus 2019 om 19:03

Toch wel cult die Bol…

Scott Sunderland 28 augustus 2019 om 19:15

Absoluut heel speciale gast die Jetse Bol ! Reed in 2015 en 2016 nog voor Cyclingteam Join's-De Rijke nadat hij als prof had afgedaan. Koos de meest onwaarschijnlijke weg terug in het profpeloton via dat Colombiaanse Manzana Postobon ploegje. En doet in 2019 mee voor een etappezege in een bergetappe in de Vuelta. Wat een apart verhaal toch. Fantastisch. Gunfactor 100.

Brabander 28 augustus 2019 om 20:00

Haha ja. Het woord ‘cult’ lijkt me perfect op zijn plaats bij hem

Ton van Wieringen 28 augustus 2019 om 19:10

Bijzondere koers van Burgos BH. Vreemd dat de NL-ploegen Jetse Bol niet meer moesten.

limburgia 28 augustus 2019 om 19:21

Er moet toch iets aan de hand zijn met de renners van Team Ineos , maar wat .
Ik vind het niet normaal dat de hele ploeg niet rendeert zoals het moet .

koos verrek 28 augustus 2019 om 19:34

Is ’t er al een reactie van bol?

Chris Van Uden 28 augustus 2019 om 19:34

Ik heb toch grote vraagtekens bij Madrazo. Te mooi om waar te zijn. Burgos heeft natuurlijk ook een bedenkelijk verleden met veel positief bevonden renners.

Panache 28 augustus 2019 om 19:56

8 minuten verliezen op de slotklim is ongeloofwaardig. 12 minuten is wel geloofwaardig. Zoiets bedoel je?

attickfan 28 augustus 2019 om 19:59

Hoop dat Hofstede verbetert, komt vandaag als laatste binnen.

Minne 28 augustus 2019 om 20:58

Pogacar… Mijns inziens toch het strafste dat ik gezien heb vandaag. Wordt in de Evenepoel hype (en ik ben fan) teveel over het hoofd gezien. Ook een ‘savant’ op wielen als je het mij vraagt. Nu lekker kijken hoe hij het doet over 3 weken.

Pizzi 28 augustus 2019 om 22:59

Die hele klim van Madrazo is denk ik de opmerkelijkste die ik in tijden heb gezien.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair