Vuelta 2017: López imponeert op Sierra Nevada, Kelderman derde
foto: Sirotti
zondag 3 september 2017 om 17:19

Vuelta 2017: López imponeert op Sierra Nevada, Kelderman derde

Miguel Ángel López heeft op indrukwekkende wijze zijn tweede ritzege van deze Vuelta geboekt. De kleine Colombiaan van Astana reed op de Alto Hoya de la Mora iedereen uit zijn wiel. Wilco Kelderman werd derde, maar verliest zijn derde plek in het klassement aan Ilnur Zakarin, die als tweede eindigde en kostbare seconden pakte. Chris Froome behoudt zijn leiderstrui.

Lang wachten op de kopgroep
De etappe begon met een vlakke aanloop van ruim vijftig kilometer richting de voet van de Alto de Hazallanas. Veel renners hadden de ambitie om in de kopgroep te zitten, maar juist daardoor kreeg geen enkele groep echt de ruimte. Pas na veertig kilometer sloegen acht renners een gat: Edward Theuns (Trek-Segafredo), Matteo Trentin (Quick Step), Tom Van Asbroeck (Cannondale-Drapac), Sander Armée (Lotto-Soudal), Lluis Mas (Caja Rural-Seguros RGA), Anthony Perez, Stéphane Rossetto (beiden Cofidis) en Nelson Oliveira (Movistar). In het peloton hadden Astana, Bahrain-Merida en Trek-Segafredo plannen. Die ploegen namen de kop in het peloton.

Kruijswijk al vroeg ten aanval
Op de eerste steile flanken van de Hazzalanas stuurde Contador met Peter Stetina direct een pion vooruit. Adam Yates, Romain Bardet en onze landgenoot Steven Kruijswijk sprongen ook weg. Het peloton bleef lang bij elkaar; het reed op dat moment twee minuten achter de eenzame koploper, Sander Armée. De Belg reed een indrukwekkende klim. Op de top van de Hazzalanas had hij anderhalve minuut voorsprong op de groep-Kruijswijk en ruim drie minuten op de groep-Froome. Van de verwachte, of wellicht gehoopte, aanval van Alberto Contador kwam het niet.

Contador opent het bal
Aan de voet van de lange slotbeklimming (opgedeeld in de Alto del Purche en de Alto Hoya de la Mora) pakten Kruijswijk en co Armée terug, terwijl Astana het peloton op een minuut van die groep bracht. Bij de favorieten kreeg David De la Cruz het al vroeg lastig. 26 kilometer voor de finish kwam dan toch die ene aanval, de demarrage van Contador. Miguel Ángel López zat strak in het wiel van El Pistolero en daarachter zette Sky haar trein in werking. Van voren koos Kruijswijk voor zijn eigen tempo achter Yates, die solo op pad ging.

Op de top van de Purche – wat ook direct de voet was van de slotklim – had Yates zijn voorsprong uitgebouwd. Kruijswijk kreeg 15 kilometer voor de finish aansluiting van Contador, López en Bardet. Een minuut daarachter volgde de groep-Froome, wat er voor zorgde dat Contador zich virtueel op het podium reed.

foto: Sirotti

Nibali test Froome, López toont weer zijn klasse
Dertien kilometer onder de top plaatste Vincenzo Nibali een venijnige demarrage. De Italiaan zag dat Froome niet reageerde, maar Nieve en Poels het achtervolgingswerk liet opknappen. Na drie kilometer liet de Haai van Messina zich terugzakken, toen hij geen heil meer zag in zijn onderneming. Ondertussen werd als een harmonica alles steeds meer in elkaar gedrukt. De groep-Kruiswijk kwam dichter bij Yates en de overige favorieten (met een sterke Kelderman) liepen in op de groep-Kruijswijk.

Onder de boog van de zeven kilometer moest Kruijswijk na een versnelling van López lossen. Op een tweede demarrage van de Colombiaan hadden Bardet en zelfs Contador geen antwoord. Een ontketende Superman poefte in een snok naar Yates toe. De klimmer van Orica-Scott leek zijn wagon nog aan te kunnen haken, maar moest zich daarna parkeren aan de kant van de weg.

foto: Sirotti

Zakarin voorbij Kelderman
Vier kilometer onder de top werden Contador en Bardet opgeraapt. Op dat moment reed Poels in dienst van Froome op kop, één minuut achter López. Door het tempo van onze landgenoot ging de deur open achterin de favorietengroep. Anderhalve kilometer voor de finish volgde een demarrage van Zakarin. Hier had Contador geen antwoord op; hij betaalde de tol voor zijn aanval. Zakarin wist met zijn aanval de tweede plek veilig te stellen. Elf seconden achter hem kwam Kelderman als derde over de streep, al was dat voor onze landgenoot niet genoeg om zijn derde plek in het klassement te behouden ten opzichte van de Rus.

RIDE Magazine
140 Reacties
Sorteer op:
3 september 2017 18:08
@schipperaar: Als wat je zegt klopt dan had Poels minimaal hetzelfde moeten presteren als König vorig jaar. Die hoefde ook ps als laatst in het treintje aan te sluiten en reed gewoon naar het podium tot Formigal gebeurde. Poels staat al bijna 6 minuten achter, terwijl Nieve en Moscon het meeste werk hebben opgeknapt. Ik gun Poels echt wel een hoge klassering, maar hij maakt het niet waar. Hij had minimaal voor Woods moeten staan. Het is echter mooi dat hij nu alsnog 10e staat en hopelijk houdt hij dat vast. Maar kom op nou, López was echt Superman vandaag. Je kunt toch niet zeggen dat Wout hem van de etappezege zou afhouden, maar dat niet kon omdat hij niet mocht. Ze lieten ten eerste López rijden omdat hij op 3.51 stond. De trein versnelde niet eens toen hij en Contador gingen. Nu staat López op 2.51 en is hij nog steeds niet een echte bedreiging voor Froome, zeker niet met de tijdrit die eraan komt.
3 september 2017 18:08
Edit redactie: Niet op de man spelen
3 september 2017 18:11
Team NL
Dat vraag ik me af. Met die etappe in de (Dauphine 2014?) in het achterhoofd. Volgens mij verteert hij die versnellingen beter dan Mollema en Gesink.
3 september 2017 18:14
Dat Lopez aardig kan tijdrijden moet hij nog maar eens bewijzen. heeft 2 aardige tijdritten gereden, maar die waren veel korter en hadden een zwaarder profiel.

Ik zie Lopez in een rit van 40km die nagenoeg vlak is geen hoge ogen gooien.
3 september 2017 18:15
Stoten zoals die van MAL heb ik nog zelden gezien van een renner uit het post-EPO tijdperk. Hij lijkt me vanaf nu de belangrijkste bedreiging voor Froome, ook gezien zijn ploeg en zijn frisheid.
3 september 2017 18:15
@teamNL

Hoe kom jij erbij dat Sunweb zich wel op de tijdrit focust en TLJ niet?
3 september 2017 18:18
Lopez lang niet meer gezien zo iets . ???
3 september 2017 18:20
@pedaleur: Quintana deed precies hetzelfde. Zijn vergelijkbare renners, al lijkt López wat attractiever. Maar goed, dat is ook moeilijk te zeggen, want López kreeg tot nu toe ook ruimte om aan te vallen. Het lijkt mij niet dat Kelderman, Chaves en Zakarin hem nu nog laten rijden. Doen ze dat wel dan verdienen ze ook geen plek op het podium.
3 september 2017 18:20
Wat is het doel van Lopez volgend jaar?
3 september 2017 18:22
@Pietertje2
Waarom moet gelijk altijd die vergelijking gemaakt worden met TLJ?

Focussen is iets anders dan specialiseren.
3 september 2017 18:23
@geflitst: ik denk dat hij volgend jaar kopman in de Giro en Vuelta is, als Aru weg gaat. Mag Fuglsang weer de Tour doen, als Uran tenminste niet wordt aangetrokken door Astana.
3 september 2017 18:25
Quote:
Het lijkt mij niet dat Kelderman, Chaves en Zakarin hem nu nog laten rijden. Doen ze dat wel dan verdienen ze ook geen plek op het podium.


Dat verdienen ze sowieso niet met wat ze tot nu toe hebben laten zien. Alleen Woods heeft nog minder laten zien (uit de top 10).
3 september 2017 18:28
Lopez en Quintana zijn idd goed vergelijkbaar , op een relatief zwaar verzet gewoon lekker doormalen op een niveau dat je ze vanzelf losrijdt. Een jaar Giro/Tour lijkt me zeer gezond voor hem in 2018 ja.
3 september 2017 18:30
kelderman had er achter aan moeten rijden want zakarin kan goed tijdrijden
3 september 2017 18:30
kelderman moet niet zo onzeker zijn hij moest eigenlijk mee met zakarin want zakarin kan ook gewoon goed tijdrijden
3 september 2017 18:31
Weet iemand wat lopez kan in een vlakke tijdrit??
3 september 2017 18:34
de echt hoge cols zijn over...
3 september 2017 18:34
Quote:
Al dat commentaar op Sky. Wilco heeft nog het meeste voordeel van alle klassementsrenners van het strakke tempo. Ook Wilco kan net als Mollema en Gesink slecht tegen constant versnellingen in de favoriete groep.

Ik heb liever een mooie open koers dan een Kelderman die het tempo van de zwarte trein zo goed kan volgen eerlijk gezegd...
Sky houdt echt gewoon de hele koers in hun greep.
3 september 2017 18:35
Dat zullen we zien. Het blijft een echte klimmer natuurlijk.
3 september 2017 18:40
Wielrennertje - 3 september 2017 om 18:34
Je kunt natuurlijk niet alles hebben..
Het gross van het peloton zou al blij zijn wanneer ze zouden kunnen volgen, weinigen hebben voor start verwacht dat Kelderman dit zou kunnen.
Aanvallen die sterven in schoonheid is zeker heldhaftig, maar veel meer dan applaus levert het zelden op.....
3 september 2017 18:47
Koel
Precies. Zie Nibali en Contador. Leuk dat ze het proberen, maar die locomotief erachter blijft doorstomen.
3 september 2017 18:53
Ik ben van het kamp dat Kelderman laf vond rijden. Misschien verkeek ik me, maar het leek mij dat hij het meest fris zat van alle renners achter Lopez. Als Kelderman achter Zakarin was gesprongen had hij
- waarschijnlijk geen tijd verloren tov Zakarin
- misschien meer tijd gepakt op zijn concurrenten.

Elke seconde is er 1, en energie die je er nu tegenaan gooit hebben geen gevolgen voor de tijdrit.

Ik zie uit naar een interview met Kelderman. Als ie geen excuus heeft voor zijn laffe rijden, dan verliest ie een deel van mijn sympathie.
3 september 2017 18:56
@teamNL

Misschien is het handig om te onthouden wat je hebt geschreven.
Jij begint zelf over de tijdritkwaliteiten van Kelderman en vermeld dan dat zijn huidige ploeg erin gespecialiseerd is.
Dan maak jij toch de vergelijking met TLJ.

Daarnaast is wat je zegt natuurlijk wel raar want in dienst van TLJ won hij gewoon het NK tijdrijden.
Zowel Sunweb als TLJ zijn goed bezig qua tijdrijden, dus daarvoor is hij echt niet overgestapt.
Sunweb heeft natuurlijk wel het voordeel dat Dumoulin wereldtop is in de tijdrit.
3 september 2017 19:01
@assen;
Eens, hij had gewoon 3 minuten op Froome moeten pakken dan stond hij nu op plek 1.
Onbegrijpelijk dat hij dat niet doet, erg laf.
3 september 2017 19:04
@vevie
Quintana durft (of durfde?) inderdaad ook wel van ver aan te vallen, maar dit was nog wel andere koek dan meedraaien in een grote aanvalsgroep. MAL heeft die vlucht vrijwel non-stop op kop gereden. Je zou verwachten dat hij ergens de tol moet betalen, maar in plaats daarvan heeft hij nog een extra cartouche.

Reacties zijn gesloten.