Vuelta 2017: López imponeert op Sierra Nevada, Kelderman derde

Door , zondag 3 september 2017 om 17:19
Vuelta 2017: López imponeert op Sierra Nevada, Kelderman derde

foto: Sirotti

Miguel Ángel López heeft op indrukwekkende wijze zijn tweede ritzege van deze Vuelta geboekt. De kleine Colombiaan van Astana reed op de Alto Hoya de la Mora iedereen uit zijn wiel. Wilco Kelderman werd derde, maar verliest zijn derde plek in het klassement aan Ilnur Zakarin, die als tweede eindigde en kostbare seconden pakte. Chris Froome behoudt zijn leiderstrui.

Lang wachten op de kopgroep
De etappe begon met een vlakke aanloop van ruim vijftig kilometer richting de voet van de Alto de Hazallanas. Veel renners hadden de ambitie om in de kopgroep te zitten, maar juist daardoor kreeg geen enkele groep echt de ruimte. Pas na veertig kilometer sloegen acht renners een gat: Edward Theuns (Trek-Segafredo), Matteo Trentin (Quick Step), Tom Van Asbroeck (Cannondale-Drapac), Sander Armée (Lotto-Soudal), Lluis Mas (Caja Rural-Seguros RGA), Anthony Perez, Stéphane Rossetto (beiden Cofidis) en Nelson Oliveira (Movistar). In het peloton hadden Astana, Bahrain-Merida en Trek-Segafredo plannen. Die ploegen namen de kop in het peloton.

Kruijswijk al vroeg ten aanval
Op de eerste steile flanken van de Hazzalanas stuurde Contador met Peter Stetina direct een pion vooruit. Adam Yates, Romain Bardet en onze landgenoot Steven Kruijswijk sprongen ook weg. Het peloton bleef lang bij elkaar; het reed op dat moment twee minuten achter de eenzame koploper, Sander Armée. De Belg reed een indrukwekkende klim. Op de top van de Hazzalanas had hij anderhalve minuut voorsprong op de groep-Kruijswijk en ruim drie minuten op de groep-Froome. Van de verwachte, of wellicht gehoopte, aanval van Alberto Contador kwam het niet.

Contador opent het bal
Aan de voet van de lange slotbeklimming (opgedeeld in de Alto del Purche en de Alto Hoya de la Mora) pakten Kruijswijk en co Armée terug, terwijl Astana het peloton op een minuut van die groep bracht. Bij de favorieten kreeg David De la Cruz het al vroeg lastig. 26 kilometer voor de finish kwam dan toch die ene aanval, de demarrage van Contador. Miguel Ángel López zat strak in het wiel van El Pistolero en daarachter zette Sky haar trein in werking. Van voren koos Kruijswijk voor zijn eigen tempo achter Yates, die solo op pad ging.

Op de top van de Purche – wat ook direct de voet was van de slotklim – had Yates zijn voorsprong uitgebouwd. Kruijswijk kreeg 15 kilometer voor de finish aansluiting van Contador, López en Bardet. Een minuut daarachter volgde de groep-Froome, wat er voor zorgde dat Contador zich virtueel op het podium reed.

foto: Sirotti

Nibali test Froome, López toont weer zijn klasse
Dertien kilometer onder de top plaatste Vincenzo Nibali een venijnige demarrage. De Italiaan zag dat Froome niet reageerde, maar Nieve en Poels het achtervolgingswerk liet opknappen. Na drie kilometer liet de Haai van Messina zich terugzakken, toen hij geen heil meer zag in zijn onderneming. Ondertussen werd als een harmonica alles steeds meer in elkaar gedrukt. De groep-Kruiswijk kwam dichter bij Yates en de overige favorieten (met een sterke Kelderman) liepen in op de groep-Kruijswijk.

Onder de boog van de zeven kilometer moest Kruijswijk na een versnelling van López lossen. Op een tweede demarrage van de Colombiaan hadden Bardet en zelfs Contador geen antwoord. Een ontketende Superman poefte in een snok naar Yates toe. De klimmer van Orica-Scott leek zijn wagon nog aan te kunnen haken, maar moest zich daarna parkeren aan de kant van de weg.

foto: Sirotti

Zakarin voorbij Kelderman
Vier kilometer onder de top werden Contador en Bardet opgeraapt. Op dat moment reed Poels in dienst van Froome op kop, één minuut achter López. Door het tempo van onze landgenoot ging de deur open achterin de favorietengroep. Anderhalve kilometer voor de finish volgde een demarrage van Zakarin. Hier had Contador geen antwoord op; hij betaalde de tol voor zijn aanval. Zakarin wist met zijn aanval de tweede plek veilig te stellen. Elf seconden achter hem kwam Kelderman als derde over de streep, al was dat voor onze landgenoot niet genoeg om zijn derde plek in het klassement te behouden ten opzichte van de Rus.

Dit artikel delen:

140 Reacties

Javier 3 september 2017 om 17:43

Kelderman doet dit prima. Doet geen trap te veel (voor zover dat natuurlijk mogelijk is) en rijdt lekker zuinig. Ik denk dat Kelderman van alle hoog-geklasseerde klassesments renners nog het meest fris is. Heeft een erg goede vorm opbouw deze Vuelta. We moeten niet vergeten dat er nog vreselijk zware etappes aankomen. Zeker op de Angliru kun je minuten verliezen.

Ben benieuwd naar de tijdrit dinsdag. Goede kans dat een Kelderman in deze vorm tijd gaat pakken op zijn concurrenten. Ben erg benieuwd of hij iets kan pakken op Nibali en hoeveel hij gaat verliezen op Froome. Zou hij het tot een minuut kunnen beperken?

wielrenner 3 september 2017 om 17:43

Lopez als waardig opvolger van Contador? We zullen het zien, hij heeft ook een aardig tijdritje in de benen. En…. niet bang om aan te vallen.
Voor de zoveelste keer kunnen er een heleboel “zuinig”meeliften met spektakelkiller Sky.
In ieder geval mijn top 3; Contador,Kruijswijk en Lopez.
Mannen die de koers kleuren en niet bang zijn om te verliezen.

Arema Pro Cycling Team 3 september 2017 om 17:46

Weer geweldig gereden van Wilco..de bashers hier zagen waarschijnlijk liever Wilco nog in een zwart-geel tricot….

schipperaar 3 september 2017 om 17:46

@vevie
Meestal rijdt degeen die voorop rijdt harder dan de nr 2 en het gat met Lopez werd niet groter.

arviidd 3 september 2017 om 17:47

Raar Astana zegt dat Aru de Captain blijft.

jan jansen 3 september 2017 om 17:48

@Wildebert +1
Knap gereden van WK.
2e in het AK is nog steeds mogelijk.
En dan de slaapverwekkende zwarte trein van Sky waarachter Froome zich kan verschuilen.

Romāns Vainšteins 3 september 2017 om 17:49

‘Astana zegt dat Aru de Captain blijft’

Zand in de ogen ? Aru zit er redelijk door op een manier die hem niet kan laten koersen zoals de man normaal doet, Lopez zit er 2,5 x beter in.

Lennimator 3 september 2017 om 17:49

Ik hoop wel dat Woutje ook volle bak mag gaan.

Lalsacien 3 september 2017 om 17:50

Klassementsrenners zijn per definitie saaie renners. Uitzonderingen daargelaten. Iedere inspanning kan er één teveel zijn. Dus daarom die sprintjes pas helemaal aan het einde. Zo’n aanval van Bardet, Kruiswijk, Yates en daarna Contador en Lopez maakt het weer een beetje goed. Strijd op twee fronten vind ik dan weer interessanter. De ontsnapping en daarna de strijd om de top tien.

Wheely 3 september 2017 om 17:50

Astana heeft de troef in handen deze Vuelta. Aru mag gaan knechten voor Lopez, dat wil zeggen, hij mag gaan aanvallen, de boel ontregelen en een springplank vormen.

WernerFranke 3 september 2017 om 17:51

@schipperaar
Hoe durf je zelf beweren dat Poels beter was dan Lopez, terwijl Lopez zo’n 30km in de aanval zat?

arviidd 3 september 2017 om 17:53

@r525: Vind het in ieder geval beter dan wat de rest van de media doet. Kop ” Kelderman verliest 3de plek” en niet even er bij vermelden dat hij wel tijd goed maakt op Froome en Nibali en de rest. Of dat hij uberhaupt goed heeft gereden.

Milanos Kateros 3 september 2017 om 17:53

Wow, Lopez en Kelderman verassen me steeds meer, wat een talent zeg!

Geflitst 3 september 2017 om 17:55
Quote:
Astana zegt dat Aru de Captain blijft

Lopez rijdt weg van zijn kopman, en dat is niet de eerste keer. De kans is groot dat Lopez dus vanavond nog zijn koffers mag pakken.

(geen boze reacties aub, ik zeg nu al dat het grappig bedoeld is)

Lennimator 3 september 2017 om 17:55

Kruiswijk wel grinta. Klasse!

Kan het Nederlands elftal heel veel van leren…

schipperaar 3 september 2017 om 17:57

@wf
Lees misschien het interview met Wout eens terug, hij was in dienst vandaag en reed ook in de aanval maar wel met de rem erop met een hoofdschuddende(slower!) baas achter zich.

michael rasmussen 3 september 2017 om 17:59

Kelderman gaat zijn podium verliezen aan Lopez. Die heeft een meer dan redelijke tijdrit in de benen.

WernerFranke 3 september 2017 om 18:01

@schipperaar
Je mag jezelf alles wijs maken wat je wilt: de prestaties die er zwart op wit zijn minimaliseren en de prestaties die er niet zijn mag je voor jezelf inbeelden. Discussies met jou zijn toch zinloos.

r525 3 september 2017 om 18:02

@arviidd
Tja, die trekken ten minste een lijn.
Begrijp me niet verkeerd, ik vind het allemaal niet goed. Zeker de NOS niet. Die doen echt alsof er alleen maar Nederlanders mee doen in de Vuelta.

Kelder is de Man 3 september 2017 om 18:03

M Rasmussen
Goed mogelijk. Maar Nibali verliest m dan weer aan Kelderman.

SprintMaster 3 september 2017 om 18:04

Etappe gaat toch uit als een nachtkaars. Snelheid groep favorieten een paar kilometer voor de finish 30-35 km/h. Voortaan dit soort aankomsten niet meer doen.

schipperaar 3 september 2017 om 18:06

@wf
Waarom reageer je dan steeds, wacht Wout zijn interview af voor je hem naar beneden haalt, Lopez zijn prestatie minimaliseer ik totaal niet alleen was dit een uitgelezen klim voor mannen met macht (buitenblad)zoals Wout met redelijk gemak op kop reed.

TeamNL 3 september 2017 om 18:07

Al dat commentaar op Sky. Wilco heeft nog het meeste voordeel van alle klassementsrenners van het strakke tempo. Ook Wilco kan net als Mollema en Gesink slecht tegen constant versnellingen in de favoriete groep.

De vraag is: Zijn de tijdritcapaciteiten van Wilco beter geworden bij de ploeg die zichzelf erin gespecialiseerd heeft? Het is te hopen!

Heerlijke rit overigens. Je denkt op een gegeven moment dat Yates het verschil constant hetzelfde houdt en het gaat redden, maar hij stortte in.

Mooie renner die Lopez, maar die krijgt straks echt geen ruimte meer.

Kruijswijk goed geprobeerd, maar het zit er gewoon niet in deze Vuelta.

De Gendt had ik opgeschreven voor vandaag, maar zo snel hij weg was bij de groep, zo snel was hij ook weer van het toneel af.

Op naar dinsdag!

Javier 3 september 2017 om 18:07

@Michael Rasmussen

Lopez heeft inderdaad een redelijke tijdrit, maar dan wel op een zwaar parcours. Deze tijdrit is biljartvlak en 40 km lang. Daar is Wilco ruimschoots in het voordeel.

Melkzuur 3 september 2017 om 18:07

Goed gereden van Kelderman. O.a. Nibali en Contador waren beter dan hem vandaag, en toch eindigt hij voor hen. Dapper is het allemaal niet, maar who care als hij daarmee derde wordt.

Headlines

Materiaalzone

Populair