Vuelta 2016: Voorbeschouwing etappe 3

Door , maandag 22 augustus 2016 om 08:00
Vuelta 2016: Voorbeschouwing etappe 3

Foto: Sirotti

Hou je van steile muren? Dan mag je de derde etappe in de Vuelta a España niet missen. In de Ronde van Spanje hoeven we nooit lang te wachten op spektakel en dat is ditmaal niet anders. Maandag eindigt de rit namelijk op de monsterlijke Mirador de Ézaro. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Voordat de renners aan de voet geraken van de slotklim moeten zij eerst ruim 170 kilometer afgeleggen. Het peloton gaat van start in de haven- en industriestad Marín, waar de Spaanse marineacademie is gevestigd, om vervolgens langs de Galicische kust noordwaarts te trekken. De klassementsmannen moeten hier attent koersen, want waaiers liggen op de loer.

Na 110 kilometer bereiken de renners het eerste klimmetje van de dag. De Alto Lestaio (8,3 kilometer aan 5,3 procent) mag voor de meeste renners geen probleem vormen. Ongeveer 35 kilometer later volgt nog een soortgelijke helling: de Alto Das Paxareiras. Deze hindernis is even steil, maar één kilometer langer en heeft daarom de tweede categorie in plaats van de derde.

Op twintig kilometer van het einde komt het peloton in waarschijnlijk uitgedunde vorm boven op de Alto Das Paxareiras. Daarna is het in dalende lijn naar de slotbeklimming. Op 1,8 kilometer voor het einde komen de renners daar aan. Vervolgens gaat de weg aan gemiddeld 13,8 procent omhoog. Ja, je leest het goed: dertien komma acht procent!

Het is niet voor het eerst dat de Vuelta hier aankomt. Vier jaar geleden lag de finish ook op de Mirador de Ézaro (zie video). Toen ging de overwinning na een spectaculaire finale naar Joaquim Rodríguez. De Katusha-renner reed samen met Alberto Contador voorop en sprong in de laatste honderden meters bij hem weg om vervolgens met acht seconden voorsprong over de streep te komen.

De nummers twee tot en met zeven van die dag doen ook maandag weer mee. Achter de inmiddels gestopte Rodriguez en Contador eindigden achtereenvolgens Alejandro Valverde (op 13s), Robert Gesink (op 20s), Chris Froome (op 23s), Daniel Moreno (op 23s) en Igor Antón (op 27s).

2012, Vuelta a Espana, tappa 12 Vilagarcia de Arousa - Mirador de Ezaro, Rabobank 2012, Gesink Robert, Mirador de Ezaro

Gesink, in kenmerkende stijl, was in 2012 goed op de Mirador de Ézaro – foto: Sirotti

Favorieten
Voor kanshebbers op de ritzege moeten we kijken naar de (explosieve) klimmers. Het is niet waarschijnlijk dat vluchters zo vroeg in een ronde al cadeaus gaan krijgen. Daarvoor zijn de verschillen in het klassement te klein.

Een vluchtpoging op de Mirador de Ézaro zou wél kansrijk kunnen zijn, als de favorieten naar elkaar blijven kijken. Op die manier won Esteban Chaves vorig jaar ook de tweede in de etappe in de Ronde van Spanje. Hij was toen weggesprongen samen met Tom Dumoulin en Nicolas Roche.

Alejandro Valverde - Foto: Sirotti

Alejandro Valverde – Foto: Sirotti

Toch is het meest waarschijnlijke scenario een gevecht tussen de renners die normaal ook goed zijn in de Waalse Pijl. De aankomst op de Muur van Huy is namelijk redelijk vergelijkbaar met wat de renners maandag voor de kiezen krijgen. Het mag dan ook geen toeval heten dat Rodríguez in het seizoen van zijn overwinning op de Mirador de Ézaro ook de Waalse Pijl op zijn naam schreef.

Dit jaar ging de overwinning op de Muur van Huy naar Alejandro Valverde. En het jaar daarvoor ook. En dáárvoor ook. De topfavoriet voor de maandagetappe lijkt dus wel duidelijk. De vraag is alleen hoe zijn vorm is met zowel de Giro d’Italia als de Tour de France al in zijn benen. Voor de meeste renners zijn twee grote rondes achter elkaar al te zwaar, laat staan drie. Maar als iemand het kan, is het Valverde wel. Er zijn weinig renners zo constant als hij.

10-03-2016 Tirreno - Adriatico; Tappa 02 Camaiore - Pomarance; 2016, Movistar; Moreno Fernandez, Daniel; Pomarance;

Zijn ploeg Movistar hoopt daarnaast ook met Nairo Quintana een goede klassering te halen. De Colombiaan heeft liever wat langere beklimmingen, maar dit kan hij ook. En wat te denken van Daniel Moreno? De Spanjaard is een specialist in dit werk. Ook hij heeft de Waalse Pijl al eens gewonnen. Moreno kent weliswaar nog geen geweldig seizoen, maar in de Vuelta is hij vaak goed, zeker op aankomsten als die van maandag.

Van Alberto Contador mag eveneens het nodige verwacht worden. De Spanjaard werd vier jaar geleden immers tweede op Mirador de Ézaro, al is hij nu in mindere doen. Tenminste, dat beweert hij zelf, maar zulke teksten heeft Contador wel vaker. Meestal blijkt hij uiteindelijk dan toch gewoon in orde. Zijn eindzege in de Ronde van Burgos verraadt in ieder geval dat Contador op schema zit.

Contador en Froome

Contador en Froome – Foto: Sirotti

Van Chris Froome weten we dat nog niet. Zijn olympische wegrit viel namelijk een beetje tegen, maar hij staat dan ook niet bekend als goede eendagscoureur. De Tourwinnaar spreekt in interviews over unfinished business in de Vuelta, na twee tweede plaatsen. Dat straalt toch ambitie uit. Na de derde etappe weten we waarschijnlijk meer. Als Froome in goeden doen is, zou hij in ieder geval weinig problemen moeten kennen met steile muren. Vorig jaar was Froome in de Tour-etappe naar de Muur van Huy zelfs de enige die Joaquim Rodriguez kon volgen. Bij Sky zou ook Michał Kwiatkowski ver kunnen geraken op de slotbeklimming. De Pool werd al eens derde en vijfde in de Waalse Pijl.

De Colombianen Esteban Chaves (Orica-BikeExchange) en Miguel Ángel López (Astana) komen doorgaans eveneens goed uit de voeten op steile wegen. Ze hebben allebei de ambitie om een goed klassement te rijden in de Ronde van Spanje. Hier kunnen ze alvast een eerste tik uitdelen aan de concurrentie. Bij Orica-BikeExchange heeft ook Simon Yates kansen op een dergelijke aankomst. Wellicht kan hij net Chaves vorig jaar wegglippen in de finale. De favorieten laten hém waarschijnlijk wel rijden, maar Chaves niet meer, na zijn tweede plaats in de Giro.

2012, Vuelta a Espana, tappa 12 Vilagarcia de Arousa - Mirador de Ezaro, Euskaltel 2012, Anton Igor Hernandez, Mirador de Ezaro

Igor Antón op de Mirador de Ezaro in 2012

Igor Antón probeerde vier jaar geleden ook weg te springen op de Mirador de Ézaro, maar hij werd toen teruggepakt, om uiteindelijk als zevende binnen te komen. Wellicht doet Anton maandag een nieuwe poging. De renner van Dimension Data lijkt na een mindere periode weer in goede vorm, op basis van zijn vijfde plaats op Lagunas de Neila in de Ronde van Burgos. Samuel Sánchez, zijn voormalig ploegmaat bij Euskaltel, zou zoiets ook moeten kunnen. De twee Spanjaarden hebben in ieder geval genoeg ervaring om te weten hoe je een dergelijke exercitie aan moet pakken.

Voor de Nederlanders lijkt het vooral belangrijk om schade te beperken. Steven Kruijswijk had na de Olympische Spelen last van ziekte en zal in de eerste week wellicht nog niet top zijn. Bovendien liggen langere klimmen hem beter dan dit korte, explosieve werk. Gesink is normaal wel sterk op steile muren, getuige ook zijn vierde plaats vier jaar geleden, maar hij zoekt nog naar zijn topvorm na zijn harde valpartij in de Ronde van Zwitserland.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Alejandro Valverde
*** Chris Froome en Alberto Contador
** Esteban Chaves, Nairo Quintana en Miguel Ángel López
* Daniel Moreno, Igor Anton, Samuel Sanchez en Simon Yates

Weer en TV
Het peloton krijgt op weg naar Mirador de Ézaro prima weersomstandigheden voorgeschoteld. Weeronline geeft zelfs het weercijfer tien. De temperatuur gaat rond de 27 graden liggen. Het blijft bovendien droog. Eurosport en Sporza beginnen vanaf 15:00 met het tonen van beelden.

Dit artikel delen:

90 Reacties

woutersluis 21 augustus 2016 om 19:03

en gilbert? die testte zich vandaag wat, staat kort in het klassement en heeft in het verleden een soort muur van hoei wel aan gekund .

LyndaLid 21 augustus 2016 om 19:07

Haha Gilbert? Ja als ie met een minuut of 3 (edit: 10) voorsprong begint ;)

****
Chaves
***
Simon Yates – Contador
**
A. Lopez – Froome – Sammie
*
Latour – Quintana – Atapuma

Gebruikersnaam 21 augustus 2016 om 19:08

Dit is te zwaar voor Gilbert, die werd 4 jaar terug ook weggereden en in die Vuelta won hij 2 ritten en later werd hij nog wereldkampioen, dus de vorm was er toen.

Dit is gewoon iets voor klassementsrenners.

Kingstown 21 augustus 2016 om 19:09

@woutersluis:

Dit gaat waarschijnlijk net wat te steil zijn voor Gilbert.
Bijna 14% gaat hij niet redden tegen de Chavessen en Contadors van deze wereld.

Jelle van der Linden 21 augustus 2016 om 19:17

Zou een Kwiat of een Goncalves hier misschien nog iets kunnen?

flashke 21 augustus 2016 om 19:22

Gilbert heeft (welliswaar 4 of 5 jaar geleden) al de Waalse Pijl gewonnen. Een sterke Gilbert verdient hier meer een ster dan Anton. Hij zal het proberen met een vroege uitval, als ze hem dan laten rijden hebben ze een probleem.

Milanos Kateros 21 augustus 2016 om 19:25

Denk het wel Jelle, Kwiat toonde vandaag alweer aan hoe gretig hij is. En gister vond ik hem ook goed rijden. Goncalves mag morgen aantonen dat vorig jaar geen verassing was.

Zou ook mooi zijn als de klassementsmannen al oorlog gaan maken, hopelijk smullen geblazen!

Gelegevaar 21 augustus 2016 om 19:25

Anton, doet die nog mee :) ?

Peau-de-Pou 21 augustus 2016 om 19:29

Ik heb meer fiducie in de progno van Lynda dan die van WF. Latour, ja die vergaten ze. En Valverde niet erbij, prima!

AndySchleck 21 augustus 2016 om 19:35

Wat kan Kruijswijk morgen? Hoe goed is ie überhaupt?

wichard1 21 augustus 2016 om 19:38

Ik vind dit ook wel wat voor Stybar. Als hij niet te vroeg gaat dan kan hij het ver schoppen. Hij kan dit soort muurtjes vast ook wel aan als je tweede wordt in de Strade B.

LyndaLid 21 augustus 2016 om 19:45

Stybar, Gilbert? Als ze met zn allen aan die muur beginnen is dat echt een kansloos verhaal. Kijken jullie dat filmpje in de voorbeschouwing anders even?

wichard1 21 augustus 2016 om 19:55

je hebt wel een punt geloof ik. best lang, die 1.8 km…

jdw 21 augustus 2016 om 19:56

Is Simon Gerrans ook een kanshebber?

Johnny7 21 augustus 2016 om 19:57

Dat voorlaatste klimmetje van 2e categorie is typisch zo’n Contador klim waar hij al even aan de boom kan schudden om movistar niet in lijn naar die laatste muur te laten rijden.

LyndaLid 21 augustus 2016 om 19:58

@ jdw

Nee. Nogmaals, kijk het filmpje anders even.

Mooie_Mario 21 augustus 2016 om 20:01

Iedereen heeft kans om te winnen, dat is wielrennen. Je weet niet wie er in de kopgroep zit en met hoeveel voorsprong ze mogen beginnen aan de slotklim. Je weet niet of Gilbert/Gerrans/Felline/ vroeg aan gaan waardoor ze kans maken.
Maar als alles bij elkaar is onderaan de klim, dan gaan de klassementsmannen het doen.

vlek 21 augustus 2016 om 20:04

Had dit niet iets voor Matthews geweest?

Romāns Vainšteins 21 augustus 2016 om 20:06

Volgens Linda niet, en hij refereert vervolgens aan een filmpje dat je moet gaan kijken.

LyndaLid 21 augustus 2016 om 20:15

Boasson Hagen en Van Avermaet waren hier ook kanshebbers geweest. Gaviria ook wel op een goede dag.

@ romans

Moet jij niet weer even naar een random forum om te vertellen dat je wat daar ook besproken wordt maar stom vindt?

nasibal 21 augustus 2016 om 20:31
Quote:
Boasson Hagen en Van Avermaet waren hier ook kanshebbers geweest. Gaviria ook wel op een goede dag.

Dat vraag ik me af. Kijk anders het filmpje even.

Japsie 21 augustus 2016 om 20:37

Te zwaar voor Gerrans, dit is een duel der klassementsrenners waarbij elke kilogram aan gewicht je ernstig gaat tegenwerken.

Japsie 21 augustus 2016 om 20:38

@ nasibal, die opmerking was cynisch bedoeld van LyndaLid ;)

jdw 21 augustus 2016 om 20:40

Gerrans werd 11de in de 2e etappe van de Tour.Was toch ook een colletje van de 3e categorie.Maar mischien komt ie dan idd toch net iets tekort.

Vic413 21 augustus 2016 om 20:42

Deze is iets voor Chaves! (de eerste kans van velen)

Headlines

Materiaalzone

Populair