Vuelta 2016: Voorbeschouwing etappe 3

Door , maandag 22 augustus 2016 om 08:00
Vuelta 2016: Voorbeschouwing etappe 3

Foto: Sirotti

Hou je van steile muren? Dan mag je de derde etappe in de Vuelta a España niet missen. In de Ronde van Spanje hoeven we nooit lang te wachten op spektakel en dat is ditmaal niet anders. Maandag eindigt de rit namelijk op de monsterlijke Mirador de Ézaro. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Voordat de renners aan de voet geraken van de slotklim moeten zij eerst ruim 170 kilometer afgeleggen. Het peloton gaat van start in de haven- en industriestad Marín, waar de Spaanse marineacademie is gevestigd, om vervolgens langs de Galicische kust noordwaarts te trekken. De klassementsmannen moeten hier attent koersen, want waaiers liggen op de loer.

Na 110 kilometer bereiken de renners het eerste klimmetje van de dag. De Alto Lestaio (8,3 kilometer aan 5,3 procent) mag voor de meeste renners geen probleem vormen. Ongeveer 35 kilometer later volgt nog een soortgelijke helling: de Alto Das Paxareiras. Deze hindernis is even steil, maar één kilometer langer en heeft daarom de tweede categorie in plaats van de derde.

Op twintig kilometer van het einde komt het peloton in waarschijnlijk uitgedunde vorm boven op de Alto Das Paxareiras. Daarna is het in dalende lijn naar de slotbeklimming. Op 1,8 kilometer voor het einde komen de renners daar aan. Vervolgens gaat de weg aan gemiddeld 13,8 procent omhoog. Ja, je leest het goed: dertien komma acht procent!

Het is niet voor het eerst dat de Vuelta hier aankomt. Vier jaar geleden lag de finish ook op de Mirador de Ézaro (zie video). Toen ging de overwinning na een spectaculaire finale naar Joaquim Rodríguez. De Katusha-renner reed samen met Alberto Contador voorop en sprong in de laatste honderden meters bij hem weg om vervolgens met acht seconden voorsprong over de streep te komen.

De nummers twee tot en met zeven van die dag doen ook maandag weer mee. Achter de inmiddels gestopte Rodriguez en Contador eindigden achtereenvolgens Alejandro Valverde (op 13s), Robert Gesink (op 20s), Chris Froome (op 23s), Daniel Moreno (op 23s) en Igor Antón (op 27s).

2012, Vuelta a Espana, tappa 12 Vilagarcia de Arousa - Mirador de Ezaro, Rabobank 2012, Gesink Robert, Mirador de Ezaro

Gesink, in kenmerkende stijl, was in 2012 goed op de Mirador de Ézaro – foto: Sirotti

Favorieten
Voor kanshebbers op de ritzege moeten we kijken naar de (explosieve) klimmers. Het is niet waarschijnlijk dat vluchters zo vroeg in een ronde al cadeaus gaan krijgen. Daarvoor zijn de verschillen in het klassement te klein.

Een vluchtpoging op de Mirador de Ézaro zou wél kansrijk kunnen zijn, als de favorieten naar elkaar blijven kijken. Op die manier won Esteban Chaves vorig jaar ook de tweede in de etappe in de Ronde van Spanje. Hij was toen weggesprongen samen met Tom Dumoulin en Nicolas Roche.

Alejandro Valverde - Foto: Sirotti

Alejandro Valverde – Foto: Sirotti

Toch is het meest waarschijnlijke scenario een gevecht tussen de renners die normaal ook goed zijn in de Waalse Pijl. De aankomst op de Muur van Huy is namelijk redelijk vergelijkbaar met wat de renners maandag voor de kiezen krijgen. Het mag dan ook geen toeval heten dat Rodríguez in het seizoen van zijn overwinning op de Mirador de Ézaro ook de Waalse Pijl op zijn naam schreef.

Dit jaar ging de overwinning op de Muur van Huy naar Alejandro Valverde. En het jaar daarvoor ook. En dáárvoor ook. De topfavoriet voor de maandagetappe lijkt dus wel duidelijk. De vraag is alleen hoe zijn vorm is met zowel de Giro d’Italia als de Tour de France al in zijn benen. Voor de meeste renners zijn twee grote rondes achter elkaar al te zwaar, laat staan drie. Maar als iemand het kan, is het Valverde wel. Er zijn weinig renners zo constant als hij.

10-03-2016 Tirreno - Adriatico; Tappa 02 Camaiore - Pomarance; 2016, Movistar; Moreno Fernandez, Daniel; Pomarance;

Zijn ploeg Movistar hoopt daarnaast ook met Nairo Quintana een goede klassering te halen. De Colombiaan heeft liever wat langere beklimmingen, maar dit kan hij ook. En wat te denken van Daniel Moreno? De Spanjaard is een specialist in dit werk. Ook hij heeft de Waalse Pijl al eens gewonnen. Moreno kent weliswaar nog geen geweldig seizoen, maar in de Vuelta is hij vaak goed, zeker op aankomsten als die van maandag.

Van Alberto Contador mag eveneens het nodige verwacht worden. De Spanjaard werd vier jaar geleden immers tweede op Mirador de Ézaro, al is hij nu in mindere doen. Tenminste, dat beweert hij zelf, maar zulke teksten heeft Contador wel vaker. Meestal blijkt hij uiteindelijk dan toch gewoon in orde. Zijn eindzege in de Ronde van Burgos verraadt in ieder geval dat Contador op schema zit.

Contador en Froome

Contador en Froome – Foto: Sirotti

Van Chris Froome weten we dat nog niet. Zijn olympische wegrit viel namelijk een beetje tegen, maar hij staat dan ook niet bekend als goede eendagscoureur. De Tourwinnaar spreekt in interviews over unfinished business in de Vuelta, na twee tweede plaatsen. Dat straalt toch ambitie uit. Na de derde etappe weten we waarschijnlijk meer. Als Froome in goeden doen is, zou hij in ieder geval weinig problemen moeten kennen met steile muren. Vorig jaar was Froome in de Tour-etappe naar de Muur van Huy zelfs de enige die Joaquim Rodriguez kon volgen. Bij Sky zou ook Michał Kwiatkowski ver kunnen geraken op de slotbeklimming. De Pool werd al eens derde en vijfde in de Waalse Pijl.

De Colombianen Esteban Chaves (Orica-BikeExchange) en Miguel Ángel López (Astana) komen doorgaans eveneens goed uit de voeten op steile wegen. Ze hebben allebei de ambitie om een goed klassement te rijden in de Ronde van Spanje. Hier kunnen ze alvast een eerste tik uitdelen aan de concurrentie. Bij Orica-BikeExchange heeft ook Simon Yates kansen op een dergelijke aankomst. Wellicht kan hij net Chaves vorig jaar wegglippen in de finale. De favorieten laten hém waarschijnlijk wel rijden, maar Chaves niet meer, na zijn tweede plaats in de Giro.

2012, Vuelta a Espana, tappa 12 Vilagarcia de Arousa - Mirador de Ezaro, Euskaltel 2012, Anton Igor Hernandez, Mirador de Ezaro

Igor Antón op de Mirador de Ezaro in 2012

Igor Antón probeerde vier jaar geleden ook weg te springen op de Mirador de Ézaro, maar hij werd toen teruggepakt, om uiteindelijk als zevende binnen te komen. Wellicht doet Anton maandag een nieuwe poging. De renner van Dimension Data lijkt na een mindere periode weer in goede vorm, op basis van zijn vijfde plaats op Lagunas de Neila in de Ronde van Burgos. Samuel Sánchez, zijn voormalig ploegmaat bij Euskaltel, zou zoiets ook moeten kunnen. De twee Spanjaarden hebben in ieder geval genoeg ervaring om te weten hoe je een dergelijke exercitie aan moet pakken.

Voor de Nederlanders lijkt het vooral belangrijk om schade te beperken. Steven Kruijswijk had na de Olympische Spelen last van ziekte en zal in de eerste week wellicht nog niet top zijn. Bovendien liggen langere klimmen hem beter dan dit korte, explosieve werk. Gesink is normaal wel sterk op steile muren, getuige ook zijn vierde plaats vier jaar geleden, maar hij zoekt nog naar zijn topvorm na zijn harde valpartij in de Ronde van Zwitserland.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Alejandro Valverde
*** Chris Froome en Alberto Contador
** Esteban Chaves, Nairo Quintana en Miguel Ángel López
* Daniel Moreno, Igor Anton, Samuel Sanchez en Simon Yates

Weer en TV
Het peloton krijgt op weg naar Mirador de Ézaro prima weersomstandigheden voorgeschoteld. Weeronline geeft zelfs het weercijfer tien. De temperatuur gaat rond de 27 graden liggen. Het blijft bovendien droog. Eurosport en Sporza beginnen vanaf 15:00 met het tonen van beelden.

Dit artikel delen:

90 Reacties

Japsie 21 augustus 2016 om 20:44

@ jdw, dat was veel minder zwaar, dat was de laatste 700m a 5,7%. Dit is andere koek.

JimKro 21 augustus 2016 om 20:46

Ik verwacht een goede uitslag van Kwiatkowski en misschien kan hij het rood wel verdedigen. Hij lijkt weer de vorm te hebben van 2013 waarin hij steevast top 5 reed in dit soort ritten.

flashke 21 augustus 2016 om 20:50

@lyndalid
“Als Gilbert wil winnen, miet hij 10 minuten hebben.”
De laatste keer dat ze hier aankwamen had Gilbert 0’54” achter. En dat was op een ontkende Rodriguez (die start nu niet, wist je dat?).

LyndaLid 21 augustus 2016 om 20:56

De laatste x dat ze hier reden werd Gilbert daarna wereldkampioen. Die Gilbert is niet meer, wist je dat? Die tien minuten was overigens met een knipoog. Maar jongens, als jullie Gilbert als kanshebber zien, lekker zelf weten joh :)

jdw 21 augustus 2016 om 20:59

Nathan Haas kan dit trouwens ook goed!

WCEendT 21 augustus 2016 om 21:01

@Lyndalid @Flashke
Als we toch wist je dat spelen, wist je dat Valverde mee doet?

We hebben toestemming om het zelf te weten :)! Laten wij dan met zijn alle hopen dat Gilbert morgen wint.

Japsie 21 augustus 2016 om 21:02

Renners als Kwiatkowski, Gerrans en Gilbert (althans, de huidige Gilbert, niet die van 2011) behalen vooral goede uitslagen vanwege hun inhoud en sterke spurt. Op aankomsten als die van morgen heb je daar echt niets aan. Daarvoor heb je echte klimmersbenen nodig. Enige kans die ze hebben is door eerder aan te vallen en met voorsprong te gaan beginnen aan de klim.

WCEendT 21 augustus 2016 om 21:03

@Japsie
Kijk dat is tenminste een behulpzaam antwoord, stuk beter als het gebruikelijke ‘kijk dat filmpje eens’ of iets dergelijks.

Romāns Vainšteins 21 augustus 2016 om 21:06

Net het filmpje gezien, misschien ook wel iets voor types Gilbert/Stybar, mits ze een goede dag hebben, Gerrans ook niet meteen uitvlakken.

jdw 21 augustus 2016 om 21:19

Nou ik ben benieuwd Japsie.Mischien heb je wel gelijk.Als dat zo is denk ik dat Chavez en Valverde de grootste kans maken.

Retro Lex 21 augustus 2016 om 21:21

Net het filmpje gezien.
Ik zag een opblaas boog. Teveel publiek en niet overal dranghekken. En heel veel motoren.
Genoeg ingrediënten om mijn geld op Froome te zetten

Japsie 21 augustus 2016 om 21:33

Ik denk ook wel dat Valverde hier een kans maakt, maar goed, we kennen zijn aanloop, al veel koersdagen in de benen, maar met zijn kwaliteiten weet je ’t nooit.

123poetertjes 21 augustus 2016 om 21:33

Cesar Veloso zou hier iedereen de moeder gefietst hebben. Toch jammer dat die schimmige ploegen van weleer niet meer mee mogen doen, de Karpintijd was smullen geblazen.

Janjanssen98765 21 augustus 2016 om 21:39

Dit lijkt me voor Valverde.

Als je dan op zoek gaat naar dark horses zou ik uitkomen bij Carthy.

flashke 21 augustus 2016 om 21:40

@Japsie
Je hebt gelijk, wat Lyndalid niet zag, is dat ik de 6de reactie op dit topic al duidelijk maakte dat Gilbert een kans maakt, ALS hij een vroege uitval probeert. De Gilbert van 2011, en Vuelta-WK 2012 heb ik inderdaad niet vaak meer gezien (uitgezonderd AGR 2014 en zijn eerste Giro-rit vorig jaar).

RobertMollema 21 augustus 2016 om 21:45

Ben heel benieuwd wat Kruijswijk hier kan. Ik hou rekening met een licht verlies, maar hoop op meer…

alsjewint 21 augustus 2016 om 21:46

Ik zet voor morgen ook in op Chaves. Net het filmpje gezien, dat is pittig.

Off Topic Lammertink naar Kathusha volgens de Gelderlander

JochemV92 21 augustus 2016 om 21:59

Jullie zitten er massaal naast. Morgen stuurt Pello Bilbao iedereen met een schroeiende versnelling naar huis. Doh.

alarmstrong 21 augustus 2016 om 21:59

Yates bevestigt morgen dat ie astma heeft, 4 puffen en knallen maar.

Spaakje 21 augustus 2016 om 22:03

Toch fijn om te zien dat we hier flexibel met elkaar omgaan, wat een haantjesgedrag hier weer. Als je vraagt of iemand een kans maakt krijg je te maken met verschillende meningen, iedereen heeft er namelijk minimaal 1. Lijkt me niet raar om te stellen dat dit voor de echte klimmersbeentjes gaat zijn. Wat mij betreft noemt iedereen zijn eigen favorieten, of niet, en het is afgelopen met dat gehakketak op elkaar.

xistnc 21 augustus 2016 om 22:09

Iedereen zal op het wiel rijden van Contador. Ik vermoed dat het weer een keer tijd is voor een showtje van Dani Moreno.

Romāns Vainšteins 21 augustus 2016 om 22:13

‘Ik hou rekening met een licht verlies, maar hoop op meer…’

Dit soort statements kunnen je je paspoort kosten hier !

Covadonga 21 augustus 2016 om 22:32

Nasibal lol

Ik heb het filmpje gekeken. Leuk om te zien. Onbegrijpelijk eigenlijk waarom Rodriguez de Vuelta niet meepakt. Ik hoop op Kwiatkowski, Chaves, Kruijswijk en Froome.

F e r o x 21 augustus 2016 om 22:55

Lynda, en wat zei jij weer over de kansen van Van Avermaet op het Olympisch parcours van Rio?

Orakel 21 augustus 2016 om 22:56

Kwiatkowski kan dit ook en zal zijn rode trui niet zo maar opgeven.

Headlines

Materiaalzone

Populair