Vuelta 2016: Voorbeschouwing etappe 3

Door , maandag 22 augustus 2016 om 08:00
Vuelta 2016: Voorbeschouwing etappe 3

Foto: Sirotti

Hou je van steile muren? Dan mag je de derde etappe in de Vuelta a España niet missen. In de Ronde van Spanje hoeven we nooit lang te wachten op spektakel en dat is ditmaal niet anders. Maandag eindigt de rit namelijk op de monsterlijke Mirador de Ézaro. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Voordat de renners aan de voet geraken van de slotklim moeten zij eerst ruim 170 kilometer afgeleggen. Het peloton gaat van start in de haven- en industriestad Marín, waar de Spaanse marineacademie is gevestigd, om vervolgens langs de Galicische kust noordwaarts te trekken. De klassementsmannen moeten hier attent koersen, want waaiers liggen op de loer.

Na 110 kilometer bereiken de renners het eerste klimmetje van de dag. De Alto Lestaio (8,3 kilometer aan 5,3 procent) mag voor de meeste renners geen probleem vormen. Ongeveer 35 kilometer later volgt nog een soortgelijke helling: de Alto Das Paxareiras. Deze hindernis is even steil, maar één kilometer langer en heeft daarom de tweede categorie in plaats van de derde.

Op twintig kilometer van het einde komt het peloton in waarschijnlijk uitgedunde vorm boven op de Alto Das Paxareiras. Daarna is het in dalende lijn naar de slotbeklimming. Op 1,8 kilometer voor het einde komen de renners daar aan. Vervolgens gaat de weg aan gemiddeld 13,8 procent omhoog. Ja, je leest het goed: dertien komma acht procent!

Het is niet voor het eerst dat de Vuelta hier aankomt. Vier jaar geleden lag de finish ook op de Mirador de Ézaro (zie video). Toen ging de overwinning na een spectaculaire finale naar Joaquim Rodríguez. De Katusha-renner reed samen met Alberto Contador voorop en sprong in de laatste honderden meters bij hem weg om vervolgens met acht seconden voorsprong over de streep te komen.

De nummers twee tot en met zeven van die dag doen ook maandag weer mee. Achter de inmiddels gestopte Rodriguez en Contador eindigden achtereenvolgens Alejandro Valverde (op 13s), Robert Gesink (op 20s), Chris Froome (op 23s), Daniel Moreno (op 23s) en Igor Antón (op 27s).

2012, Vuelta a Espana, tappa 12 Vilagarcia de Arousa - Mirador de Ezaro, Rabobank 2012, Gesink Robert, Mirador de Ezaro

Gesink, in kenmerkende stijl, was in 2012 goed op de Mirador de Ézaro – foto: Sirotti

Favorieten
Voor kanshebbers op de ritzege moeten we kijken naar de (explosieve) klimmers. Het is niet waarschijnlijk dat vluchters zo vroeg in een ronde al cadeaus gaan krijgen. Daarvoor zijn de verschillen in het klassement te klein.

Een vluchtpoging op de Mirador de Ézaro zou wél kansrijk kunnen zijn, als de favorieten naar elkaar blijven kijken. Op die manier won Esteban Chaves vorig jaar ook de tweede in de etappe in de Ronde van Spanje. Hij was toen weggesprongen samen met Tom Dumoulin en Nicolas Roche.

Alejandro Valverde - Foto: Sirotti

Alejandro Valverde – Foto: Sirotti

Toch is het meest waarschijnlijke scenario een gevecht tussen de renners die normaal ook goed zijn in de Waalse Pijl. De aankomst op de Muur van Huy is namelijk redelijk vergelijkbaar met wat de renners maandag voor de kiezen krijgen. Het mag dan ook geen toeval heten dat Rodríguez in het seizoen van zijn overwinning op de Mirador de Ézaro ook de Waalse Pijl op zijn naam schreef.

Dit jaar ging de overwinning op de Muur van Huy naar Alejandro Valverde. En het jaar daarvoor ook. En dáárvoor ook. De topfavoriet voor de maandagetappe lijkt dus wel duidelijk. De vraag is alleen hoe zijn vorm is met zowel de Giro d’Italia als de Tour de France al in zijn benen. Voor de meeste renners zijn twee grote rondes achter elkaar al te zwaar, laat staan drie. Maar als iemand het kan, is het Valverde wel. Er zijn weinig renners zo constant als hij.

10-03-2016 Tirreno - Adriatico; Tappa 02 Camaiore - Pomarance; 2016, Movistar; Moreno Fernandez, Daniel; Pomarance;

Zijn ploeg Movistar hoopt daarnaast ook met Nairo Quintana een goede klassering te halen. De Colombiaan heeft liever wat langere beklimmingen, maar dit kan hij ook. En wat te denken van Daniel Moreno? De Spanjaard is een specialist in dit werk. Ook hij heeft de Waalse Pijl al eens gewonnen. Moreno kent weliswaar nog geen geweldig seizoen, maar in de Vuelta is hij vaak goed, zeker op aankomsten als die van maandag.

Van Alberto Contador mag eveneens het nodige verwacht worden. De Spanjaard werd vier jaar geleden immers tweede op Mirador de Ézaro, al is hij nu in mindere doen. Tenminste, dat beweert hij zelf, maar zulke teksten heeft Contador wel vaker. Meestal blijkt hij uiteindelijk dan toch gewoon in orde. Zijn eindzege in de Ronde van Burgos verraadt in ieder geval dat Contador op schema zit.

Contador en Froome

Contador en Froome – Foto: Sirotti

Van Chris Froome weten we dat nog niet. Zijn olympische wegrit viel namelijk een beetje tegen, maar hij staat dan ook niet bekend als goede eendagscoureur. De Tourwinnaar spreekt in interviews over unfinished business in de Vuelta, na twee tweede plaatsen. Dat straalt toch ambitie uit. Na de derde etappe weten we waarschijnlijk meer. Als Froome in goeden doen is, zou hij in ieder geval weinig problemen moeten kennen met steile muren. Vorig jaar was Froome in de Tour-etappe naar de Muur van Huy zelfs de enige die Joaquim Rodriguez kon volgen. Bij Sky zou ook Michał Kwiatkowski ver kunnen geraken op de slotbeklimming. De Pool werd al eens derde en vijfde in de Waalse Pijl.

De Colombianen Esteban Chaves (Orica-BikeExchange) en Miguel Ángel López (Astana) komen doorgaans eveneens goed uit de voeten op steile wegen. Ze hebben allebei de ambitie om een goed klassement te rijden in de Ronde van Spanje. Hier kunnen ze alvast een eerste tik uitdelen aan de concurrentie. Bij Orica-BikeExchange heeft ook Simon Yates kansen op een dergelijke aankomst. Wellicht kan hij net Chaves vorig jaar wegglippen in de finale. De favorieten laten hém waarschijnlijk wel rijden, maar Chaves niet meer, na zijn tweede plaats in de Giro.

2012, Vuelta a Espana, tappa 12 Vilagarcia de Arousa - Mirador de Ezaro, Euskaltel 2012, Anton Igor Hernandez, Mirador de Ezaro

Igor Antón op de Mirador de Ezaro in 2012

Igor Antón probeerde vier jaar geleden ook weg te springen op de Mirador de Ézaro, maar hij werd toen teruggepakt, om uiteindelijk als zevende binnen te komen. Wellicht doet Anton maandag een nieuwe poging. De renner van Dimension Data lijkt na een mindere periode weer in goede vorm, op basis van zijn vijfde plaats op Lagunas de Neila in de Ronde van Burgos. Samuel Sánchez, zijn voormalig ploegmaat bij Euskaltel, zou zoiets ook moeten kunnen. De twee Spanjaarden hebben in ieder geval genoeg ervaring om te weten hoe je een dergelijke exercitie aan moet pakken.

Voor de Nederlanders lijkt het vooral belangrijk om schade te beperken. Steven Kruijswijk had na de Olympische Spelen last van ziekte en zal in de eerste week wellicht nog niet top zijn. Bovendien liggen langere klimmen hem beter dan dit korte, explosieve werk. Gesink is normaal wel sterk op steile muren, getuige ook zijn vierde plaats vier jaar geleden, maar hij zoekt nog naar zijn topvorm na zijn harde valpartij in de Ronde van Zwitserland.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Alejandro Valverde
*** Chris Froome en Alberto Contador
** Esteban Chaves, Nairo Quintana en Miguel Ángel López
* Daniel Moreno, Igor Anton, Samuel Sanchez en Simon Yates

Weer en TV
Het peloton krijgt op weg naar Mirador de Ézaro prima weersomstandigheden voorgeschoteld. Weeronline geeft zelfs het weercijfer tien. De temperatuur gaat rond de 27 graden liggen. Het blijft bovendien droog. Eurosport en Sporza beginnen vanaf 15:00 met het tonen van beelden.

Dit artikel delen:

90 Reacties

kelderfan 21 augustus 2016 om 22:58

Ik geef Gesink ook wel goede kans, als hij zijn goede benen weer heeft teruggevonden.

Punchagan 21 augustus 2016 om 23:07

Chaves voor morgen. Kwiatkowski gaat het rood zeker nog een dag behouden denk ik. Hopen op een goeie Kruiswijk! Carthy reed zowel in TTT als vandaag niet zo fris dus die verwacht ik niet, eerder Goncalves. En Brambilla?

Mooie_Mario 21 augustus 2016 om 23:08

Op die fiets geef ik iedereen kans morgen die superbenen heeft.

Frits des Jeux 21 augustus 2016 om 23:22

Lijkt me een mooi klimmetje voor Chaves dit. Vorig jaar was hij in het begin van de Vuelta onklopbaar op dit soort aankomsten.

*** Chaves, Valverde
** Froome, Quintana, Lopez
* Kruijswijk, S. Yates

kelderfan 21 augustus 2016 om 23:22

@M_M
Je bedoelt toch niet die fiets van Froome, he.

tvm 21 augustus 2016 om 23:24

Brambilla zou dit inderdaad aan moeten kunnen. Niet voor winst misschien, maar kort eindigen wel. Wat is zijn opdracht of rol deze Vuelta? Heeft hij die? Gesink laten ze rijden i.v.m. tijdsachterstand maar ik vrees dat hij nog niet sterk genoeg is.

Purito 21 augustus 2016 om 23:36

Valverde winnaar op de Ezaro? Haha, nooit. Dit is geen Muur van Huy. Dat is een eitje vergeleken met deze moordenaar.

Nee, Contador of Chaves voor morgen. De slotklim is echt geknipt voor Bertje. Nu helemaal met het stoppen van Purito. En dan zijn er serieus mensen die denken aan Gilbert en Stybar. Dan ken je de Mirador de Ezaro gewoon echt niet.

nathancouw 22 augustus 2016 om 01:37

Yates voor mij!

bartje 22 augustus 2016 om 02:01

Tenzij de vlucht van de dag EN een grote voorsprong heeft EN een heel serieuze klimmer herbergt is die vlucht kansloos. Een Arroyo of zo. En dat is dan ook het enige dat dit Spaanse kreng gemeen heeft met Huy want dit is echt een een stukje viezer dan de Waal.

Contador heeft de grootste achterstand dus die zal zeker aanvallen en wellicht red hij het. Het is wel weer te kort voor Froome’s tweede adem. Valverde is altijd op zo’n afspraak. Ik gok echter op de Colombiaantjes, take your pick.

Wheely 22 augustus 2016 om 08:32

Zou er bij Barguil nog wat in het vat zitten? Of wat te denken van een Brambilla als ze die de ruimte geven?

Kraken 22 augustus 2016 om 08:49

Wat vinden jullie van het scenario dat een vluchter wint? Natuurlijk wil iedereen vooraan zitten bij de voet van de beklimmen en hierdoor zal het tempo voor de beklimming zeer hoog zijn. Maar zoals we bij de tour gezien hebben zijn de klassements mannen bang om te veel energie te verliezen of om tijd te verliezen. Het leek wel of sparen, sparen sparen de tactiek/motto van veel ploegen was. Om deze reden hoop ik dan ook dat tlj een bouwman bijvoorbeeld meestuurt.

Bovendien, welke ploeg zal er gaan rijden met het gene wat ik hierboven schreef . Sky en movistar met 1 man?

mus van de maasstad 22 augustus 2016 om 09:16

Bouwman zat er toch nog bij in de TTT? Die staat dan te kort en zullen ze niet laten rijden denk ik.

Dan kan je beter op Gesink hopen. Staat al op minuten. Als de rest vd kopgroep dat ook staat hebben ze een kans om met voldoende voorsprong aan die beklimming te beginnen.

Kingstown 22 augustus 2016 om 09:26

@kraken:

Het zou kunnen, maar ik acht het onwaarschijnlijk, omdat we nog zo vroeg in de ronde zitten en de verschillen dus nog minimaal zijn dat er teveel ploegen zijn die kansen zien op het halen/houden van de leiderstrui om een vluchtersgroep vooruit te laten.

Plus de boniseconden. Alleen daarvoor al zou een team als Tinkof kunnen meehelpen met achtervolgen als Contador het idee heeft dat hij kan winnen.

Smiley 22 augustus 2016 om 09:28

Meersman vr een 2de op rij omwille van het zwakke deelnemersveld

tendam 22 augustus 2016 om 09:33

@purito
Als hij de vorige keer 3e was kun je natuurlijk moeilijk beweren dat Valverde hier nooit zal winnen. Het zal eerder van z’n vorm afhangen, die was in Rio al niet geweldig meer.

Ik gok op een Colombiaantje. Kruijswijk zou zomaar eens een minuutje kunnen verliezen, als je niet top bent verlies je dat zo op zo’n aankomst.

Bertvd 22 augustus 2016 om 09:40

Valverde zie ik hier toch echt niet winnen. Deze is toch iets te lang voor hem. Dan zijn je punchbenen al leeg. En zoals anderen al aangeven: stuk heftiger dan Huy:

http://www.steephill.tv/2012/vuelta-a-espana/previews-results/stage-12/?lang=NL

http://www.klimtijd.nl/beklimming/mur-de-huy

Ik zeg Contador en/of Chaves

Edit: Gilbert? No way!

LyndaLid 22 augustus 2016 om 09:45

Die vergelijking met de Muur van Huy, en al helemaal het noemen van Stybar, Gilbert en Gerrans (los van een vlucht), ik begreep er niks van. Maar ik zie net dat op scorito de finish van vandaag met de Muur van Huy vergeleken wordt. Opeens snap ik het, gezien het feit dat Scorito hier op WF steeds belangrijker is geworden.

Chaba 22 augustus 2016 om 09:50

Gilbert in 2011 vorm ja, maar ik verwacht hem nu ook niet. Ik ben wel benieuwd naar de jonge gasten zoals Lopez en Latour vandaag. Ze hebben klasse maar kunnen ze hun klasse etaleren met alle toppers erbij.

lottojumbofan 22 augustus 2016 om 09:52

Gilbert

RubenVB 22 augustus 2016 om 09:55

Muurtjes. I love it.

DylanNeymarSantos 22 augustus 2016 om 09:59

Ik verwacht hier een strijd tussen Contador en Chaves voor de zege. Verder weinig verassingen in de top 10. Ik zie kruiswijk, Froome, Latour, Yates, Quintana, Valverde allemaal nog geen tijd verliezen vandaag. Hoogstens een barguil of Hugh Carthy die er vandaag doorheen zakt

schipperaar 22 augustus 2016 om 10:06

Tis maar 8 min klimmen natuurlijk en degene die m kennen als hun broekzak zijn int voordeel, als de tank nog niet leeg is maakt Valverder best kans, chaves dito.

RubenGesink 22 augustus 2016 om 10:47

Ik zie hier nog best wel een koproep vooruit blijven.
Welke ploeg gaat controleren? Voor Kwiat verwacht ik dat dit iets te zwaar is en Froome wilt nog lang die rode trui niet hebben dus van sky zal het niet komen. Tenzij Valverde zich top voelt zal Movistar het ook niet erg vinden. Dit is niet echt een finish voor Quintana dus hij zal blij zijn als er geen boni’s meer zijn te verdienen, voor Bertje idem. Veel zal dus afhangen of Orica zich geroepen voelt om het gat dicht te rijden.
Ik zou TLJ en andere ploegen iig aanraden een mannetje mee te sturen al helemaal aangezien er ook nog een rode trui voor het opraken ligt.

robotour 22 augustus 2016 om 11:00

Deze etappe gaat gewoon voor de klassementsmannen en betere klimmers zijn.
Kwiatkowski mag mij verbazen als hij met de eerste bovenkomt, geloof er echt niet in.
Meersman gaat vandaag zeker niet meedoen. Dit is voor Chaves, Moreno, Contador, Froome, Valverde, een Spanjaard van Caja Rural.

JDL75 22 augustus 2016 om 11:22

@bertvd super dat je de foto hebt toegevoegd van de realistischere kijk op de aankomst. Lijkt me duidelijk dat de mannen als Gilbert/Gerrans etc geen kans gaan maken. Mocht dat wel lukken dat is dat een bijzonder mooie verassing.

Headlines

Materiaalzone

Populair