Vuelta 2016: Voorbeschouwing etappe 10

Door , maandag 29 augustus 2016 om 08:00
Vuelta 2016: Voorbeschouwing etappe 10

Foto: Sirotti

De niet-klimmers in het peloton zullen schrikken als ze in het routeboek van de Vuelta de bladzijde voor etappe tien openslaan. Na twee zware bergetappes verwachten ze wellicht een makkelijker parcours, maar niets is minder waar. De aankomst ligt namelijk wederom bergop. En op wat voor berg! De renners finishen maandag op de legendarische Lagos de Covadonga. Dat moet spektakel opleveren. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Het peloton gaat vanuit startplaats Lugones naar de kust om daar vervolgens vrij lang langs te rijden. Hier valt de zwaarte van het parcours nog mee. Het gaat wel constant op en af, zoals we van Spanje gewend zijn, maar het eerste deel van de wedstrijd is voor de gemiddelde prof wel te doen.

PROFIL lagos

Dat ligt anders wanneer het peloton weer landinwaarts trekt. Dan moeten zij twee fikse beklimmingen overwinnen, te beginnen bij de Alto del Mirador del Fito (6,2 kilometer aan 7,8 procent). Deze berg van eerste categorie is (nog) steiler dan het stijgingspercentage doet vermoeden. De eerste kilometer is namelijk vrij makkelijk en gaat soms zelfs bergaf. Daarna loopt de weg veelvuldig aan meer dan tien procent omhoog. Dat gaan de renners zeker voelen.

De top ligt op veertig kilometer van het einde. Het waarschijnlijk flink uitgedunde peloton gaat vervolgens in dalende lijn naar de bevreesde Lagos de Covadonga. Eerst volgt op 21,7 kilometer van het einde nog een tussensprint. Hier zou een klassementsrenner wellicht bonificatieseconden kunnen sprokkelen.

PROFILCOLSCOTES_2 covadonga

De tijd die je daar wint, staat echter in het niet met wat je op de slotklim kan verliezen. Het is dus zaak niet te veel energie te verspillen. De Lagos de Covadonga (12,2 kilometer aan 7,2 procent) is immers van buitencategorie, samen met slechts twee andere bergen deze Ronde van Spanje. Ook hier geldt dat de gemiddelde stijging geen recht doet aan de zwaarte van de beklimming. De Lagos de Covadonga is vrij onregelmatig en wisselt steile stroken af met dalende stukken.

De slotkilometer is daarvan een perfect voorbeeld. Tot driehonderd meter voor de top loopt de weg namelijk iets omlaag, maar in het laatste deel moeten de renners weer tegen een gemiddelde van 17,5 procent omhoog klauteren.

Je moet dus van goeden huize komen om hier te winnen, al zijn de laatste winnaars geen toppers. Vaak blijft namelijk een kopgroep vooruit. Twee jaar geleden profiteerde Przemysław Niemiec daarvan. De Pool bleef Alejandro Valverde en Joaquim Rodriguez nipt voor. In 2012 ging de ritzege naar Antonio Piedra (zie video). Ook toen kwam Valverde als eerste klassementsrenner binnen. De overige ritwinnaars op Lagos de Covadonga in deze eeuw zijn Andrei Zintchenko (2000), Juan Miguel Mercado (2001), Eladio Jimenez (2005), Vladimir Efimkin (2007) en Carlos Barredo (2010).

Favorieten
Ook dit seizoen hebben vluchters een goede kans op Lagos de Covadonga. Het relatief eenvoudige eerste deel van de etappe is voor een kopgroep ideaal om een grote voorsprong bijeen te rijden. Vluchters kunnen dan met een ruime marge aan de slotbeklimming beginnen. Dat zagen we ook in de etappes van zaterdag en zondag. Sergey Lagutin en zijn vluchtmaten hadden ruim tien minuten voorsprong aan de voet van La Camperona, terwijl David de la Cruz en zijn kornuiten een bonus van vijf minuten hadden aan de voet van de Alto del Naranco.

Geen enkele ploeg was toen bereid om het gat klein te houden. Dat gaan we maandag waarschijnlijk opnieuw zien. Zolang geen van de koplopers hoog staat in het klassement, hebben de ploegen geen reden om te achtervolgen.

Luis Leon Sanchez

Foto: Sirotti

Dat begint een beetje een trend te worden. In de Tour de France gingen bergetappes al vaak naar vluchters en ook in de Ronde van Spanje krijgen aanvallers veel cadeautjes van het peloton. Vraag dat maar aan Alexandre Geniez (FDJ), Lilian Calmejane (Direct Energie), Sergey Lagutin (Katusha) en dus de nieuwe leider De la Cruz (Etixx-Quick-Step).

Luis León Sánchez hoopt zich maandag aan dat rijtje toe te kunnen voegen. De Spanjaard van Astana was afgelopen vrijdag al dichtbij een etappezege, toen hij met Simon Clarke op pad was, maar in de slotkilometer moesten de twee lijdzaam toezien hoe het peloton hen voorbij spurtte. “Sánchez was verdomde sterk”, twitterde Clarke later. Dat belooft! Sánchez krijgt op Lagos de Covadonga een herkansing. Al zou het voor de ex-Rabobank-renner dan wel fijn zijn als niet iedereen, zoals zondag, op zijn wiel rijdt.

Mathias Frank

Foto: Sirotti

Mathias Frank (IAM Cycling) en Omar Fraile (Dimension Data) krijgen ook een nieuwe kans. De twee konden allebei eveneens al eens aan een etappezege ruiken, op dezelfde dag zelfs. In de etappe van afgelopen vrijdag maakte dit duo veel indruk. Eerst liet Fraile zijn spierballen zien met een lange solo en later probeerde Frank hetzelfde, maar geen van beiden kon op tegen het aanstormde peloton. Als Fraile en Frank meer ruimte krijgen, is er wellicht meer mogelijk.

Bij IAM Cycling is het daarnaast uitkijken naar Larry Warbasse. De 26-jarige Amerikaan kon opvallend lang mee op La Camperona. Zijn ploeg zit bovendien in een winning mood. Iedereen lijkt vanwege het stoppen van de sponsor extra gemotiveerd om zich in de kijker te rijden. Let daarom ook op de andere renners van de ploeg.

Foto: Sirotti

Foto: Sirotti

José Gonçalves heeft zijn contract al binnen. De Portugees verlaat Caja Rural-Seguros RGA en maakt de overstap naar Katusha. Gonçalves reed deze Vuelta al enkele keren in beeld, maar een overwinning ontbreekt nog. Zijn vorm lijkt in ieder geval goed. Dat belooft voor als hij in een kopgroep geraakt. Eigenlijk geldt dat voor bijna iedere renner van Caja Rural. Ook Hugh Carthy, Ángel Madrazo en Jaime Roson zouden bijvoorbeeld ver kunnen komen.

Dat geldt eveneens voor Rudy Molard. De Fransman van Cofidis is misschien nog niet erg opgevallen, maar in de schaduw van de toppers rijdt hij best goede uitslagen. Op Mirador de Izaro werd Molard bijvoorbeeld elfde. De 26-jarige renner is dus goed op steile stukken. Dat komt goed uit, want die krijgt hij op Lagos de Covadonga ook voorgeschoteld. Alexandre Geniez (FDJ) bleek afgelopen week eveneens goed uit de voeten te kunnen wanneer de stijgingspercentages hoog zijn. De Fransman wón nota bene op Mirador de Ézaro en zat ook zondag op de Alto del Naranco mee. Let maandag dus ook op hem, want de Fransman is ook op zoek naar bergpunten.

612292953

Lotto Soudal hoopt op een goede uitslag met Thomas De Gendt en Louis Vervaeke. Bij de Nederlandse Lotto zou Robert Gesink misschien voor een stunt kunnen zorgen. Hij lijkt de enige Nederlander met kansen in een bergetappe. De laatste dagen lijkt de kopman van LottoNL-Jumbo – die zonder klassementsambities gestart is – er langzaamaan doorheen te komen.

Tot slot kunnen we niet volledig uitsluiten dat een klassementsman toch gaat winnen. Dan is het uitkijken naar de bekende namen. Alejandro Valverde (Movistar) heeft een goed track record op Lagos de Covadonga en ook van zijn ploegmaat Nairo Quintana mag men het nodige verwachten. Het Movistar-duo moet dan afrekenen met toppers als Chris Froome, Alberto Contador en Johan Esteban Chaves.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Luis León Sánchez
*** Omar Fraile en Mathias Frank
** José Gonçalves, Rudy Molard en Alexandre Geniez
* Chris Froome, Alberto Contador, Alejandro Valverde en Nairo Quintana

Weer en TV
De renners krijgen maandag prima koersweer voorgeschoteld met een temperatuur tussen de 18 en 23 graden Celsius. Er is alleen wel een kleine kans op regen. Eurosport en Sporza zenden de wedstrijd vanaf 15:00 live uit. De NOS komt met een livestream.

Dit artikel delen:

59 Reacties

denistel 29 augustus 2016 om 10:49

ik hou het op Quintana en toch weer een gok dat konig de outsider wordt.gezeik op
froome is ook niet altijd leuk,,in de tour heeft ie 8 topassistenden maar hier doet
ie het voorlopig bijna al1 en doet het toch maar goed.

Bonifazio 29 augustus 2016 om 11:32

huh de NOS heeft de rechten, maar gaat deze legendarische klim niet uitzenden op tv? Niet serieus te nemen die zender. Herhalingen van het journaal en tekenfilms krijgen weer prioriteit.

robotour 29 augustus 2016 om 11:52

De vluchters van vandaag zullen toch minimaal zo’n 10 minuten moeten hebben als ze aan de voet van de eerste klim zijn.

Cyclingbruh 29 augustus 2016 om 12:13

@bonifazio

Als dit de tour was waren ze er van start tot finish bij, en dan herhaalde ze het ook nog 18 keer in de avond. Dramatische omroep dat NOS.

Romāns Vainšteins 29 augustus 2016 om 12:41

Het is ontzettend jammer dat NOS niet de moeite neemt om ook de vuelta en giro er over de volle lengte bij te pakken en daar het prima duo Nelissen/vdBerg (die elkaar duidelijk goed aanvullen en er zin in hebben) op deze 2 rondes zet, zeker in deze tijden waarin NL een best blok ronderenners heeft.

TiesW 29 augustus 2016 om 12:47

Vind dat gezeik op de NOS ook een beetje raar, zend uit wat het grote publiek wil en dat is vaak niet wielrennen, vinden wij fantastisch maar een hoop andere mensen niet. Al hartstikke chill dat ze een livestream hebben.

kooltje 29 augustus 2016 om 12:55

De NOS heeft maar zoveel uur per jaar dat zij Studio Sport mogen uitzenden. Dan hakken een hele Giro en Vuelta er gewoon teveel in. En veel kijkers zal het niet trekken. Of er wordt gewerkt of men viert nog vakantie. Niet reeel om op dit forum te bepalen dat de NOS moet uitzenden. Op damflits.nl vinden ze namelijk dat dammen live op tv moet.

Romāns Vainšteins 29 augustus 2016 om 13:03

Livestream is zeker chill maar zet daar dan ook 2 man op, desnoods met af en toe een advert ertussen, die Gio alleen kan echt niet. Dammen – blabla is een onzinargument want wielrennen zit echt wel in de top van sporten om te kijken.

fietsumerin 29 augustus 2016 om 14:35

heeft iemand een link naar de nos livestream? kan niets vinden

Headlines

Materiaalzone

Populair