fbpx

Vuelta 2016: Voorbeschouwing etappe 10

Door , maandag 29 augustus 2016 om 08:00
Vuelta 2016: Voorbeschouwing etappe 10

Foto: Sirotti

De niet-klimmers in het peloton zullen schrikken als ze in het routeboek van de Vuelta de bladzijde voor etappe tien openslaan. Na twee zware bergetappes verwachten ze wellicht een makkelijker parcours, maar niets is minder waar. De aankomst ligt namelijk wederom bergop. En op wat voor berg! De renners finishen maandag op de legendarische Lagos de Covadonga. Dat moet spektakel opleveren. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Het peloton gaat vanuit startplaats Lugones naar de kust om daar vervolgens vrij lang langs te rijden. Hier valt de zwaarte van het parcours nog mee. Het gaat wel constant op en af, zoals we van Spanje gewend zijn, maar het eerste deel van de wedstrijd is voor de gemiddelde prof wel te doen.

PROFIL lagos

Dat ligt anders wanneer het peloton weer landinwaarts trekt. Dan moeten zij twee fikse beklimmingen overwinnen, te beginnen bij de Alto del Mirador del Fito (6,2 kilometer aan 7,8 procent). Deze berg van eerste categorie is (nog) steiler dan het stijgingspercentage doet vermoeden. De eerste kilometer is namelijk vrij makkelijk en gaat soms zelfs bergaf. Daarna loopt de weg veelvuldig aan meer dan tien procent omhoog. Dat gaan de renners zeker voelen.

De top ligt op veertig kilometer van het einde. Het waarschijnlijk flink uitgedunde peloton gaat vervolgens in dalende lijn naar de bevreesde Lagos de Covadonga. Eerst volgt op 21,7 kilometer van het einde nog een tussensprint. Hier zou een klassementsrenner wellicht bonificatieseconden kunnen sprokkelen.

PROFILCOLSCOTES_2 covadonga

De tijd die je daar wint, staat echter in het niet met wat je op de slotklim kan verliezen. Het is dus zaak niet te veel energie te verspillen. De Lagos de Covadonga (12,2 kilometer aan 7,2 procent) is immers van buitencategorie, samen met slechts twee andere bergen deze Ronde van Spanje. Ook hier geldt dat de gemiddelde stijging geen recht doet aan de zwaarte van de beklimming. De Lagos de Covadonga is vrij onregelmatig en wisselt steile stroken af met dalende stukken.

De slotkilometer is daarvan een perfect voorbeeld. Tot driehonderd meter voor de top loopt de weg namelijk iets omlaag, maar in het laatste deel moeten de renners weer tegen een gemiddelde van 17,5 procent omhoog klauteren.

Je moet dus van goeden huize komen om hier te winnen, al zijn de laatste winnaars geen toppers. Vaak blijft namelijk een kopgroep vooruit. Twee jaar geleden profiteerde Przemysław Niemiec daarvan. De Pool bleef Alejandro Valverde en Joaquim Rodriguez nipt voor. In 2012 ging de ritzege naar Antonio Piedra (zie video). Ook toen kwam Valverde als eerste klassementsrenner binnen. De overige ritwinnaars op Lagos de Covadonga in deze eeuw zijn Andrei Zintchenko (2000), Juan Miguel Mercado (2001), Eladio Jimenez (2005), Vladimir Efimkin (2007) en Carlos Barredo (2010).

Favorieten
Ook dit seizoen hebben vluchters een goede kans op Lagos de Covadonga. Het relatief eenvoudige eerste deel van de etappe is voor een kopgroep ideaal om een grote voorsprong bijeen te rijden. Vluchters kunnen dan met een ruime marge aan de slotbeklimming beginnen. Dat zagen we ook in de etappes van zaterdag en zondag. Sergey Lagutin en zijn vluchtmaten hadden ruim tien minuten voorsprong aan de voet van La Camperona, terwijl David de la Cruz en zijn kornuiten een bonus van vijf minuten hadden aan de voet van de Alto del Naranco.

Geen enkele ploeg was toen bereid om het gat klein te houden. Dat gaan we maandag waarschijnlijk opnieuw zien. Zolang geen van de koplopers hoog staat in het klassement, hebben de ploegen geen reden om te achtervolgen.

Luis Leon Sanchez

Foto: Sirotti

Dat begint een beetje een trend te worden. In de Tour de France gingen bergetappes al vaak naar vluchters en ook in de Ronde van Spanje krijgen aanvallers veel cadeautjes van het peloton. Vraag dat maar aan Alexandre Geniez (FDJ), Lilian Calmejane (Direct Energie), Sergey Lagutin (Katusha) en dus de nieuwe leider De la Cruz (Etixx-Quick-Step).

Luis León Sánchez hoopt zich maandag aan dat rijtje toe te kunnen voegen. De Spanjaard van Astana was afgelopen vrijdag al dichtbij een etappezege, toen hij met Simon Clarke op pad was, maar in de slotkilometer moesten de twee lijdzaam toezien hoe het peloton hen voorbij spurtte. “Sánchez was verdomde sterk”, twitterde Clarke later. Dat belooft! Sánchez krijgt op Lagos de Covadonga een herkansing. Al zou het voor de ex-Rabobank-renner dan wel fijn zijn als niet iedereen, zoals zondag, op zijn wiel rijdt.

Mathias Frank

Foto: Sirotti

Mathias Frank (IAM Cycling) en Omar Fraile (Dimension Data) krijgen ook een nieuwe kans. De twee konden allebei eveneens al eens aan een etappezege ruiken, op dezelfde dag zelfs. In de etappe van afgelopen vrijdag maakte dit duo veel indruk. Eerst liet Fraile zijn spierballen zien met een lange solo en later probeerde Frank hetzelfde, maar geen van beiden kon op tegen het aanstormde peloton. Als Fraile en Frank meer ruimte krijgen, is er wellicht meer mogelijk.

Bij IAM Cycling is het daarnaast uitkijken naar Larry Warbasse. De 26-jarige Amerikaan kon opvallend lang mee op La Camperona. Zijn ploeg zit bovendien in een winning mood. Iedereen lijkt vanwege het stoppen van de sponsor extra gemotiveerd om zich in de kijker te rijden. Let daarom ook op de andere renners van de ploeg.

Foto: Sirotti

Foto: Sirotti

José Gonçalves heeft zijn contract al binnen. De Portugees verlaat Caja Rural-Seguros RGA en maakt de overstap naar Katusha. Gonçalves reed deze Vuelta al enkele keren in beeld, maar een overwinning ontbreekt nog. Zijn vorm lijkt in ieder geval goed. Dat belooft voor als hij in een kopgroep geraakt. Eigenlijk geldt dat voor bijna iedere renner van Caja Rural. Ook Hugh Carthy, Ángel Madrazo en Jaime Roson zouden bijvoorbeeld ver kunnen komen.

Dat geldt eveneens voor Rudy Molard. De Fransman van Cofidis is misschien nog niet erg opgevallen, maar in de schaduw van de toppers rijdt hij best goede uitslagen. Op Mirador de Izaro werd Molard bijvoorbeeld elfde. De 26-jarige renner is dus goed op steile stukken. Dat komt goed uit, want die krijgt hij op Lagos de Covadonga ook voorgeschoteld. Alexandre Geniez (FDJ) bleek afgelopen week eveneens goed uit de voeten te kunnen wanneer de stijgingspercentages hoog zijn. De Fransman wón nota bene op Mirador de Ézaro en zat ook zondag op de Alto del Naranco mee. Let maandag dus ook op hem, want de Fransman is ook op zoek naar bergpunten.

612292953

Lotto Soudal hoopt op een goede uitslag met Thomas De Gendt en Louis Vervaeke. Bij de Nederlandse Lotto zou Robert Gesink misschien voor een stunt kunnen zorgen. Hij lijkt de enige Nederlander met kansen in een bergetappe. De laatste dagen lijkt de kopman van LottoNL-Jumbo – die zonder klassementsambities gestart is – er langzaamaan doorheen te komen.

Tot slot kunnen we niet volledig uitsluiten dat een klassementsman toch gaat winnen. Dan is het uitkijken naar de bekende namen. Alejandro Valverde (Movistar) heeft een goed track record op Lagos de Covadonga en ook van zijn ploegmaat Nairo Quintana mag men het nodige verwachten. Het Movistar-duo moet dan afrekenen met toppers als Chris Froome, Alberto Contador en Johan Esteban Chaves.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Luis León Sánchez
*** Omar Fraile en Mathias Frank
** José Gonçalves, Rudy Molard en Alexandre Geniez
* Chris Froome, Alberto Contador, Alejandro Valverde en Nairo Quintana

Weer en TV
De renners krijgen maandag prima koersweer voorgeschoteld met een temperatuur tussen de 18 en 23 graden Celsius. Er is alleen wel een kleine kans op regen. Eurosport en Sporza zenden de wedstrijd vanaf 15:00 live uit. De NOS komt met een livestream.

Dit artikel delen:

59 Reacties

Cyclingbruh 28 augustus 2016 om 22:17

Ik hoop op gilby, stiby en gerry. Laatste dagje van me vakantie deze etappe nog even meepakken.

jerteg 28 augustus 2016 om 22:22

Ik hoop op Georgy Benny

Janjanssen98765 28 augustus 2016 om 22:24

edit redactie: geen onzin svp

Hengacity1 28 augustus 2016 om 22:42

Gesink moet wachten op de laatste week, dan zijn er kansen zat en is de rest bijna uitgepierd! 2 etappes winnen moet dan lukken

Frits des Jeux 28 augustus 2016 om 22:51

Jammer dat de voorbeschouwingen al dagen, misschien al een week van te voren gemaaakt worden. Wie vandaag de rit heeft gekeken heeft duidelijk gezien dat LLS bijvoorbeeld geen topfavoriet is. Net als dat Geniez zich niet op de ritzege richt, maar voornamelijk op de bergpunten en Fraile probeerde wat, maar was kansloos.

ivo001 28 augustus 2016 om 22:58

Pierre Rolland vanuit een kopgroep

Polleke 28 augustus 2016 om 23:13

TJ Van Garderen ontwaakt uit zijn siesta en gaat zijn seizoen toch nog een beetje kleur geven …

Martin van den Bosch 28 augustus 2016 om 23:24
Quote:
Jammer dat de voorbeschouwingen al dagen, misschien al een week van te voren gemaaakt worden.

Deze voorbeschouwing is gisteren (na de etappe) geschreven, dus een week is lichtelijk overdreven. Kan ook niet, aangezien er naar recentere etappes wordt verwezen.
Uit praktisch oogpunt moeten we keuzes maken. De ene redacteur schrijft de voorbeschouwing een dag op voorhand, de tweede leest hem na de finish van een rit na en actualiseert hem waar nodig. Ik ben wel van mening dat het actualiseren voor verbetering vatbaar is, dat moeten we beter doen.
Onze redacteur kiest hier voor een scenario waarbij de vlucht het tot het einde haalt. Als je kijkt hoe vaak dat deze Vuelta het geval is geweest, vind ik dat geen gekke gedachte.

Quote:
Naar mijn mening worden veel problemen veroorzaakt door die nietszeggende sterren, geef die gewoon niet en bespreek de AK-mannen en prominente rittenkapers in het algemeen. Scheelt je een hoop gemekker op je artikelen

Ik zie het niet als ‘gemekker’, ieder heeft de vrijheid om het er niet mee eens te zijn. Wanneer iemand dat goed weet te onderbouwen, kan het leiden tot een interessante discussie.
Sommige leden doen dat wat ongenuanceerd, maar ieder zijn eigen stijl.

Frits des Jeux 28 augustus 2016 om 23:43

@Martin vdb klopt het scenario is zeker niet gek, de namen wel wat ongelukkig. Een Sanchez (LL) in goede doen rond vandaag in een dergelijke groep gewoon af. K vond LL van de week in de Yates rit wel erg sterk, net als Frank. Vandaar mijn opmerking over het maken van het tijdstip. Ook wel een logische gedachte denk ik zo ;)

Covadonga 28 augustus 2016 om 23:45

Wheely +1
Ik hoop morgen op de mannen die hoog in het ak staan, maar vrees weer voor een vlucht.

Striga 29 augustus 2016 om 01:18

Denk ook dat het weer een rit voor de vluchters wordt. Iedereen gaat naar Movistar loeren die met twee man het best geklasseerd staan. Etixx gaat niet volle bak rijden want die zijn de trui kwijt na morgen. Tinkoff zal denk ik ook niet gaan rijden ivm Contador z'n ingepakte lijf, en Sky en Orica rijden sowieso nooit.

Cormet de Roselend 29 augustus 2016 om 03:45

Grote kans dat ook hier een vluchtgroep het gaat halen. De klassementsmannen lijken echt niets meer te geven om een ritzege.

Ik verwacht sowieso Fraile in de kopgroep – die wil sowieso de puntjes hebben op die berg van 1e categorie om nog mee te blijven doen. Ook Rolland, Hermans (al staat hij nog kort), Dombrowski, Goncalves (nu echt?) en een Afrikaan (Kudus, Grmay) erbij.

katerkop 29 augustus 2016 om 05:36

Off-topic:volgens Telegraaf heeft Kelderman accoord met Giant over tweejarig contract.

Baukema Tomoulin 29 augustus 2016 om 07:26

Ik denk ook dat Cannondale bij de vlucht zal zitten. Ik hoop op Formolo mar ik verwacht eerder Rolland, King of Dombrowski

de winnaars 29 augustus 2016 om 08:38

na 2 zware bergetappes …!! leg mij dan maar eens uit wat er zwaar aan was

Johnny7 29 augustus 2016 om 08:50

Dit is een aankomst waarop je moet aanvallen als je wat wilt, eindelijk een echte berg en geen steile muur.
Ik verwacht dus namen als (uiteraard) Alberto, Johan en ook Chris.
1 fatsoenlijke aanval en Quintana is ook al zijn mannen al kwijt. En Valverde lijkt mij echt alleen naar zichzelf te kijken en niet bereid te helpen.

Baukema Tomoulin 29 augustus 2016 om 08:55

“De winnaars” moet nog altijd regel 1 van het wielrennen uitgelegd krijgen

Jaizkibel2008 29 augustus 2016 om 09:14

Voorbeschouwingen zijn deze Vuelta inderdaad om te huilen. Ik ben op het punt gekomen dat ik alleen naar het profiel kijk en de tv-tijden. Een voorbeschouwing een paar dagen van tevoren schijnen werkt gewoon niet, want in de dagen tussendoor verandert de situatie constant. Zo kan je LL Sanchez niet als topfavoriet neerzetten, terwijl hij gisteren in een slopende aanval heeft gereden.'

Edit: voorbeschouwing is blijkbaar wel na de etappe geschreven, dan is de favorieten voor LL Sanchez helemaal niet te begrijpen.

de winnaars 29 augustus 2016 om 09:28

dan leg het maar uit “baukema tomoulin”…….kijk maar naar het profiel van de etappes dat zijn absoluut GEEN ZWARE bergetappes . Ook de etappe van vandaag is GEEN ZWARE bergetappe

PaulSchoonakker 29 augustus 2016 om 09:30

@ ‘de winnaars’
Ondanks dat de renners misschien niet het spektakel geboden hebben die jij verwacht of gehoopt had, hebben ze nog steeds al die hoogtemeters moeten afleggen. Als je denkt dat ze ‘rustige’ etappes achter de rug hebben, heb jij duidelijk zelf nog niet veel tijd op een racefiets doorgebracht. Maargoed alles is slappe hap als er vluchters voorblijven en mensen gaan janken dat er geen strijd is tussen de klassementsmannen. Slecht voor de poultjes?

Baukema Tomoulin 29 augustus 2016 om 09:35

@de winnaars: regel 1 is dat der renners zelf bepalen hoe zwaar het is. Bepaal jij niet, bepaalt de organisatie niet en bepaalt het WF collectief ook niet.

Regel 2 is trouwens dat je het hoogteprofiel van de Vuelta niet kan vertrouwen… alles is dubbel zo stijl als wat er op de kaartjes staat

Boomie1 29 augustus 2016 om 09:42

Als het de grote mannen worden Quintana. Anders hoop ik iemand als Bennett of Elissonde

Wielrennertje 29 augustus 2016 om 09:50

hopelijk kan valverde er een beetje bij blijven, gun het hem wel

Kilometervreter 29 augustus 2016 om 10:08

Ik vond het commentaar bij de NOS gisteren weer eens ‘verfrissend’ en anders. Veel meer leuke en interessante (wieler)feitjes als normaal gesproken bij onze oude vrienden.

Verweggistan 29 augustus 2016 om 10:25

@kilometervreter: Het had wat weg van Berkhout en Zonneveld bij Eurosport door ook in te gaan op de ‘politieke’ kant van het wielrennen, (UCI wil meer koersen, rennersvakbond niet; ASO vs UCI) vind ik altijd wel interessant.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.