Vuelta 2016: Lagutin zegeviert op La Camperona, Quintana nieuwe leider

zaterdag 27 augustus 2016 om 17:17
Vuelta 2016: Lagutin zegeviert op La Camperona, Quintana nieuwe leider

Foto: Sirotti

Sergey Lagutin (Katusha) heeft de achtste etappe in de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven. Hij was de beste vluchter op La Camperona. Daarachter maakte Nairo Quintana (Movistar) veel indruk. De Colombiaan reed bij al zijn concurrenten weg en is de nieuwe leider.

Elf koplopers
Vroeg in de etappe reden vandaag elf renners weg uit het peloton. Alle elf hadden al een grote achterstand in het klassement en dat bleek goed nieuws voor hun kansen op dagsucces. Het peloton had er namelijk geen belang bij om het verschil klein te houden. De kopgroep kreeg daarom meer dan tien minuten voorsprong en mocht op La Camperona (8,5 kilometer aan 7,4 procent) voor de ritzege strijden. Er zaten opvallend genoeg geen Spanjaarden vooraan. Ook Nederlanders ontbraken.

Wél van de partij waren: Gatis Smukulis (Astana), Zico Waeytens (Giant-Alpecin), Axel Domont (AG2R La Mondiale), Sergey Lagutin, Jhonatan Restrepo (Katusha), Pieter Serry (Etixx-Quick Step), Jacques Janse van Rensburg (Dimension Data), Mattia Cattaneo (Lampre-Merida), Loïc Chetout (Cofidis), Scott Thwaites (Bora-Argon18) en Perrig Quemeneur (Direct Energie).

Spanning in kopgroep
De elf koplopers werkten uitstekend samen. Eén kilometer voor de voet kwam pas de eerste aanval. Het was Waeytens die wegsprong. De Belg kreeg snel gezelschap van Smukulis en Restrepo. Lang bleven de drie niet samen, want Restrepo reed direct weg bij de andere twee. De Colombiaan leek lang stand te houden, maar aan het einde van de beklimming viel hij toch stil op de steile stukken. Anderhalve kilometer voor de top werd Restrepo voorbijgereden door Serry, Domont en Lagutin.

Even later kwam ook Quemeneur bij die drie aansluiten. De Fransman probeerde direct op en over de groep te gaan, maar kreeg Domont en Lagutin met zich mee. Van die drie bleek Lagutin over de beste benen te beschikken. De 35-jarige renner van Katusha reed op tweehonderd meter van de streep weg en kwam juichend over de streep. Tien seconden later kwam Domont als tweede binnen.

Quintana imponeert
In het groepje met favorieten bleken Nairo Quintana, Chris Froome en de gehavende Alberto Contador over de beste benen te beschikken. Froome was weliswaar even gelost, maar de Sky-renner wist – zoals we dat wel vaker bij hem zien – op eigen tempo terug vooraan te komen. De Brit kon echter niet reageren toen Quintana een indrukwekkende versnelling plaatste. Hij zag de Colombiaan steeds verder weg rijden. Quintana kwam uiteindelijk met 33 seconden voorsprong op Froome binnen.

De Brit viel op het einde een beetje stil. Hij was in eerste instantie weggereden bij Contador, maar de Spanjaard wist hem in de laatste meters alsnog voorbij te rijden. De Tinkoff-kopman eindigde acht seconden voor Froome, die Alejandro Valverde en Sergio Pardilla in zijn wiel zag op de meet.

27-08-2016 Vuelta A Espana; Tappa 08 Villalpando - La Camperona; 2016, Movistar; Quintana Rojas Nairo, Alexander; La Camperona;

Dit artikel delen:

54 Reacties

Wildebert 27 augustus 2016 om 17:20

Gelukkig niet weer een Belg ;)

r525 27 augustus 2016 om 17:20

Oe Quemeneur, je was er dichtbij. Direct Energie maakt er echt een mooie Vuelta van voor zichzelf.
Bizar hoe steil het weer was. Schitterend, zwalkende renners en sputterende motoren die niet meer omhoog komen.

Sephiroth 27 augustus 2016 om 17:22

bennet op 1 min van quintana. Contador nog erg mooi (en verassend) over froome heen gegaan. Hopelijk valt zijn schade mee en krijgen we nog spektakel. Want die durft tenminste.

Gesink ook goed van voren gezien. benieuwd hoeveel hij heeft laten lopen op het laatste gedeelte. De strijd om de overwinning was wel leuk, maar daarvoor hoef je echt enkel de laatste 10km te kijken.

aoyen 27 augustus 2016 om 17:22

Draag van een etappe, jammer dat Froome nog een tikje krijgt. Hopelijk herstelt hij zich en rijdt hij Quintana en Contador nog naar de gedver. Wel mooi om toch nog een ronde te hebben waar echt de grote namen strijden voor het klassement.

vevie 27 augustus 2016 om 17:22

Netjes van Bennett. En Froome toch iets teveel gegeven. Quintana de favoriet voor deze ronde. Gaat tussen Froome, Quintana, Contador en Chavez.

Purito 27 augustus 2016 om 17:23

Quintana vs Contador dus voor de rest van de Vuelta? Indrukwekkende Nairo zeg.

Froome redelijk. Valverde ook. Maar beide mannen zie ik nog wel meer tijd verliezen: zeker tegenover Quintana.

De grootste tegenvaller is gewoon Chaves. Wat een deceptie. Nee, die lijkt toch nog niet het niveau te hebben van een Quintana of Contador.

vevie 27 augustus 2016 om 17:24

@aoyen: de laatste jaren is de Vuelta voortdurend de ronde waar de klassementsmannen het het langst met elkaar aan de stok hebben.

ValverdeBassoNibali 27 augustus 2016 om 17:25

Chaves zakte er in de laatste honderden meters volledig door en kwam plots met Yates binnen. Pardilla? Wat is dit nu?

WCEendT 27 augustus 2016 om 17:25

@Vevie
ChaveS!!!

jerteg 27 augustus 2016 om 17:26

Ik ben helemaal vergeten te kijken, oeps

TeamNL 27 augustus 2016 om 17:26

Eerlijk is eerlijk. Ook dit zou een etappe zijn geweest die Kruijswijk absoluut niet had gelegen. Nederlanders hebben sowieso moeite met dit soort ritten.

Mooie strijdt gezien in de laatste kilometers met een slimme Lagutin.

vevie 27 augustus 2016 om 17:27

@Purito: dit is nog maar 1 klim, he. Het zou best kunnen dat Chavez nog wat tijd pakt op anderen in de andere bergritten. In 2012 en 2014 schommelde de verhoudingen ook steeds zo in bergetappes. Vooral in 2014. Dan was het weer Froome die seconden pakte. Volgende etappe weer Contador. En in twee andere etappes was het weer Aru die Froome net het nakijken gaf voor de andere mannen. Zo zal het vast ook weer hier gaan.

ValverdeBassoNibali 27 augustus 2016 om 17:27

Valverde weer goed ingedeeld. Valt nooit echt stil. Froome zag er indrukwekkend uit, maar hij viel toch opmerkelijk stil.

Frits des Jeux 27 augustus 2016 om 17:28

Froome maakt t zichzelf wel moeilijk zo. Hij begint heel ver van achteren en moet een heel behoorlijk gat dichtrijden. Vervolgens overnemen en de counter niet kunnen parreren. Vermoed dat hij die counter gezien het normaal passieve rijden van Quitana dit jaar hij dit niet verwachtte. Dan toch een serieus tikkie. Toch vlak ik Froome nog niet uit. De driestrijd kan beginnen. Froome/Quintana en Contador. De rest komt niet in de buurt.

Romāns Vainšteins 27 augustus 2016 om 17:29

Leukste verrassing Pardilla en jammerlijkste tegenvaller Chaves. Het kan natuurlijk met de a-typische klim te maken hebben. Goed dat Froome nog een tik krijgt, hopelijk is hij nu helemaal gekraakt en rijden de Spaanstaligen hem naar de gadver.

freire93 27 augustus 2016 om 17:30

Contador wat een held!

vevie 27 augustus 2016 om 17:33

@Romans: hoezo, hahah. Froome is net als Contador 1 van de weinige favorieten die op de klimmen altijd wat probeert. Ik gun Froome wel de Tour Vuelta dubbel. De Vuelta gaat als je op deze rit moet afgaan, waarschijnlijk naar Quintana. Maar, als Froome ervoor kan zorgen dat hij maar tegen de minuut achterstand heeft op Quintana bij de tijdrit, dan is winnen nog mogelijk.

HF2013 27 augustus 2016 om 17:36

Zwaar hopen dat dit een teken is dat Contador weinig hinder ondervindt van z’n val. Toch één van de mooiste klassementsrenners als die op achterstand staat. Zal altijd aanvallen en proberen.

Jacco van Stierop 27 augustus 2016 om 17:37

Mooi dat er weer een kopgroep om de dagzege mocht strijden, wedstrijd in een wedstrijd, altijd leuk als aanvallen loont. Sky-trein in de finales loopt wat stroef, mooie versnelling van Quintana, blij verrast dat Contador niet al te veel schade lijkt te ondervinden van zijn verwondingen.
Heerlijke Vuelta!

Purito 27 augustus 2016 om 17:37

@vevie
Chaves kan ook gewoon te weinig getraind hebben de laatste maanden. Alleen Río tussen de Giro en Vuelta is eigenlijk gewoon te weinig. Zelfs voor Chaves.

Dat zou betekenen dat hij nog moet verbeteren gedurende deze Vuelta. Maar een goed teken is dit niet.

jan jansen 27 augustus 2016 om 17:38

Mooiste actie van de dag; Contador die over Froome gaat.

Hakkie2 27 augustus 2016 om 17:38

We kunnen in elk geval vaststellen dat Movistar weer eens een etappe en boni’s heeft laten liggen.

Blij dat Contador mee kon, blijft een geweldige renner. En hopelijk gaat Quintana vaker aanvallen, ook in het rood. En ik hoop dat Chaves nog terug komt. Zulke aanvallende renners heeft een ronde nodig.

En Bennett prima op zo’n klim en Gesink zette hem netjes af.

Panter 27 augustus 2016 om 17:39

Lekker koersen zo!!! Quintana toch heel sterk maar ook mooi van contador, froome en valverde! Het word nog oorlog de volgende dagen.

Purito 27 augustus 2016 om 17:39

Hou overigens Talansky maar in de gaten. Die reed erg sterk op een non-Talansky klim.

Die zie ik zelfs tegen de top-5 aan schurken.

Romāns Vainšteins 27 augustus 2016 om 17:40

En ik ‘gun’ het de anderen op Valverde na weer meer, zit eigenlijk nooit zo heel erg te wachten op de tourmannen die vervolgens het ook uit gaan maken in de vuelta ihkv variatie maar als het dan moet liever Quintana dan Froome. Chaves en Contador gaan zich ook echt erin mengen nog, dit zal hopelijk weer een spannende vuelta worden qua AK.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair