Vuelta 2016: Lagutin zegeviert op La Camperona, Quintana nieuwe leider
Foto: Sirotti
zaterdag 27 augustus 2016 om 17:17

Vuelta 2016: Lagutin zegeviert op La Camperona, Quintana nieuwe leider

Sergey Lagutin (Katusha) heeft de achtste etappe in de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven. Hij was de beste vluchter op La Camperona. Daarachter maakte Nairo Quintana (Movistar) veel indruk. De Colombiaan reed bij al zijn concurrenten weg en is de nieuwe leider.

Elf koplopers
Vroeg in de etappe reden vandaag elf renners weg uit het peloton. Alle elf hadden al een grote achterstand in het klassement en dat bleek goed nieuws voor hun kansen op dagsucces. Het peloton had er namelijk geen belang bij om het verschil klein te houden. De kopgroep kreeg daarom meer dan tien minuten voorsprong en mocht op La Camperona (8,5 kilometer aan 7,4 procent) voor de ritzege strijden. Er zaten opvallend genoeg geen Spanjaarden vooraan. Ook Nederlanders ontbraken.

Wél van de partij waren: Gatis Smukulis (Astana), Zico Waeytens (Giant-Alpecin), Axel Domont (AG2R La Mondiale), Sergey Lagutin, Jhonatan Restrepo (Katusha), Pieter Serry (Etixx-Quick Step), Jacques Janse van Rensburg (Dimension Data), Mattia Cattaneo (Lampre-Merida), Loïc Chetout (Cofidis), Scott Thwaites (Bora-Argon18) en Perrig Quemeneur (Direct Energie).

Spanning in kopgroep
De elf koplopers werkten uitstekend samen. Eén kilometer voor de voet kwam pas de eerste aanval. Het was Waeytens die wegsprong. De Belg kreeg snel gezelschap van Smukulis en Restrepo. Lang bleven de drie niet samen, want Restrepo reed direct weg bij de andere twee. De Colombiaan leek lang stand te houden, maar aan het einde van de beklimming viel hij toch stil op de steile stukken. Anderhalve kilometer voor de top werd Restrepo voorbijgereden door Serry, Domont en Lagutin.

Even later kwam ook Quemeneur bij die drie aansluiten. De Fransman probeerde direct op en over de groep te gaan, maar kreeg Domont en Lagutin met zich mee. Van die drie bleek Lagutin over de beste benen te beschikken. De 35-jarige renner van Katusha reed op tweehonderd meter van de streep weg en kwam juichend over de streep. Tien seconden later kwam Domont als tweede binnen.

Quintana imponeert
In het groepje met favorieten bleken Nairo Quintana, Chris Froome en de gehavende Alberto Contador over de beste benen te beschikken. Froome was weliswaar even gelost, maar de Sky-renner wist – zoals we dat wel vaker bij hem zien – op eigen tempo terug vooraan te komen. De Brit kon echter niet reageren toen Quintana een indrukwekkende versnelling plaatste. Hij zag de Colombiaan steeds verder weg rijden. Quintana kwam uiteindelijk met 33 seconden voorsprong op Froome binnen.

De Brit viel op het einde een beetje stil. Hij was in eerste instantie weggereden bij Contador, maar de Spanjaard wist hem in de laatste meters alsnog voorbij te rijden. De Tinkoff-kopman eindigde acht seconden voor Froome, die Alejandro Valverde en Sergio Pardilla in zijn wiel zag op de meet.

27-08-2016 Vuelta A Espana; Tappa 08 Villalpando - La Camperona; 2016, Movistar; Quintana Rojas Nairo, Alexander; La Camperona;

RIDE Magazine
54 Reacties
Sorteer op:
27 augustus 2016 17:42
Deze Vuelta wordt een fantastische strijd tussen de favorieten. Zou ze wel graag eens zien kampen voor de rit .
27 augustus 2016 17:43
Hoop dat Gesink nog voor eigen kans mag gaan.
27 augustus 2016 17:44
Misschien dat Alberto nog wat kan verbeteren op langere klimmen die hem beter liggen.
Het is iig hoop olmdar hij dit kon na de val van gisteren.
De Vuelta duurt nog 2 weken dus er is nog helemaal niets beslist.
27 augustus 2016 17:46
Ja, wat betreft Chaves is het lastig te zeggen. Contador kreeg een tik op Mirador del Ezaro, Chaves nu een forse tik hier. Het kan net een klim zijn die je niet ligt. Talansky idd goed, maar ook Brambilla en Sánchez rijden heel degelijk. König trouwens ook. Ik denk dat hij in de schaduw van Froome nog vaat verrassen of zelf tegen zijn kopman zal aanschurken als Froome er in de tweede en derde week wat doorheen zakt. Wat niet vreemd is na een zware Tour. Quintana is frisser, maar ook die heeft de Tour gereden dus die zou ook nog in andere etappes een tik kunnen krijgen. En allez, Bertje. Blijft er toch altijd voor gaan. De mooiste klassementsrenner van de laatste 10 jaar.
27 augustus 2016 17:48
Vermakelijke strijd tussen de grote drie met toch al wat verrassende verhoudingen. Op naar de volgende slotklim. Chaves valt trouwens wel wat tegen vandaag.
27 augustus 2016 17:49
Movistar boven! Wat een geweldige klim zeg. Contador ook geweldig, zo in de kreukels en dan met die grinta toch doorgaan. Valverde erg sterk, zoals hij nog naar dat wiel van Froome rijdt!
Chavito valt me vies tegen, hopelijk gewoon een mindere dag.
27 augustus 2016 17:52
Vrij logische uitslag voor zo'n berg in week 1. Chaves & Contador worden enkel nog beter, Quintana & Froome worden nog minder (Bennett helaas ook). Er gaat nog veel stuivertje gewisseld worden, maar aan het eind staat Contador met de bloemen. Movistar heeft al de 3de etappe zege weggegeven door tactisch blunderen. Best grappig
27 augustus 2016 17:52
Dat Bertje dit vandaag kon geeft de burger moed. Hou inderdaad Talansky en König maar in de gaten. En Dani Moreno rijdt hier onopvallend ook niet echt slecht. De Vuelta is nog lang vrienden.
27 augustus 2016 17:54
Restrepo geveld door jeugdige overmoed, maar zijn sterke jaren komen nog wel. Lagutin is een ouwe taaie en deelde de klim het beste in. Voor het klassement wordt het leuk. Quintana vandaag de beste. Lichte krasjes in het blazoen voor Froome en Valverde. Contador die dan knap voor de dag komt na zijn val. Hopelijk mag Sammy Sanchez morgen een Tjallingietje doen op zijn thuisberg.
27 augustus 2016 17:56
@baukema. Contador zal zeker nog beter worden, maar die zal dan wel meer dan 10 seconden steeds moeten pakken. Vooral op iemand als Quintana. Froome gaat hoogstwaarschijnlijk net zoals in 2012 (waar hij anderhalf week lang mee deed met Bert, Alejandro en Joaquim) er in de tweede week wat doorzakken en weer 4e worden. Ik denk zelf ook dat Chaves nog komt opzetten, maar de tijdrit van 37 km zal hem wel nekken.
27 augustus 2016 17:57
Brambilla vind ik een overschatte renner. Prima klimmer, eentje die voor etappes en een bergklassement moet gaan. Die heeft gewoon de kwaliteiten niet om top 5 te rijden.
27 augustus 2016 18:09
@vevie
Dus het podium zal bestaan uit Quintana, Contador en Chaves?

Ik denk namelijk dat Froome nog wel in staat moet zijn om het podium te halen. Hij heeft inmiddels meer ervaring dan hij had in 2012.
27 augustus 2016 18:11
Talansky in de gaten houden? Dan moet ik me wel heel erg vervelen wil ik dat gaan doen.
27 augustus 2016 18:29
Jammer dat Froome op achterstand binnen komt. Echter zo heel veel is dat ook weer niet, dus is er nog hoop. En wie weet tovert hij nog een truck zoals in de Tour uit zijn hoge hoed. Quintana die aanvalt? Zo ken ik hem niet, maar wel leuk natuurlijk als hij Froome nadoet.
27 augustus 2016 18:49
Quote:
Movistar heeft al de 3de etappe zege weggegeven door tactisch blunderen. Best grappig


Wat voor tactische blunder hebben ze precies gemaakt?

Vanaf morgen zullen ze (misschien voor erg lange tijd) de koers moeten gaan controleren en dat gaat heel veel krachten kosten. Had jij gewild dat ze vandaag hun ploeg hadden opgeblazen? Dat was tactisch verstandig geweest?
27 augustus 2016 19:10
Mooi dat Contador meedeed vandaag na die valpartij. Had ik eerlijk gezegd niet verwacht. Froome blies zich helemaal op op het eind vd etappe.
Hopelijk gaan het mooie weken worden tussen de grote drie deze vuelta.
Het is overigens al snel minder saai dan deze afgelopen tour de france.
27 augustus 2016 19:21
@IlPirata: ik denk dat het al een tijd geleden is dat de Tour een leukere ronde om te zien was dan de Vuelta.

@Purito: Froome zou zeker podium kunnen halen. Het hangt een beetje van Chavez af. Als die echt verbetert dan zou hij frisser moeten zijn dan Quintana en Froome. Bertje zie ik nog wel terugkomen, het ligt er alleen aan hoeveel tijd hij op Quintana weet te pakken. Met steeds 10-15 secs net als nu bij Froome gaat ie het niet redden, aangezien er nog ook een aantal klimmen aankomen die ook Quintana liggen. Ik denk wel dat de Vuelta op de laatste dag wordt beslist.
27 augustus 2016 19:25
Dit is toch ook niet een klim voor Froome, wel voor Quintana.
Contador hopelijk weer de oude, ik hoop zelf beter !
Froome komt nog wel laten zien wat hij kan, dat geeft het metertje tegen die tijd wel aan.
27 augustus 2016 19:29
Mooi dat zo'n renner als Lagutin ook eens een grote zege pakt, vindt het wel een sympathieke coureur. Zijn eigen weg gekozen (oa naar de VS), altijd vrij stabiel in zijn uitslagen, maar nooit eens een echte uitschieter.
27 augustus 2016 19:36
@Rondo
Twee jaar geleden reed Froome hier over de laatste kilometers even hard als Quintana vandaag. Zou ook wel mogen met de Tour in de benen. Chaves vs. Contador zou goed de eindstrijd kunnen worden.
27 augustus 2016 20:14
@Kingstown: met blunderen bedoel ik dat ze niet kunnen kiezen welke kopman ze spelen. Zij rijden continue met halve kracht omdat zowel Valverde als Quintana als soms Moreno en Fernandez beschermt moeten worden. De overmacht van Movistar op die aankomst van de 3de rit was zo enorm dat ze wel meer durf mogen tonen op de stijle aankomsten vind ik. Maarja misschien willen ze de Vuelta winnen zoals Sky de tour wint?
Hoe dan ook, met een beetje andere rolverdeling hadden ze nu ritwinsten te pakken.
27 augustus 2016 20:48
@ Baukema, toch is het kleingeld. Als ze straks met de rode en groene trui in Madrid staan en het ploegenklassement winnen lachen ze zich suf om een etappetje ;)
27 augustus 2016 21:45
Als... straks staan ze met niks omdat Quintana valt en Chaves Valverde eruit sprint. Dan zullen ze wel even terugdenken aan die gemiste etappe winsten. Beter nu pakken wat je pakken kan.
27 augustus 2016 21:49
@vevie

Ja snap ik, ik kijk ook al jaren veel liever de vuelta en vooral de giro.
27 augustus 2016 22:14
@ Baukema, ja als de top 20 valt wint Meintjes de Vuelta en Tankink sprint Meersman eruit...

Reacties zijn gesloten.