Vuelta 2016: Lagutin zegeviert op La Camperona, Quintana nieuwe leider

zaterdag 27 augustus 2016 om 17:17
Vuelta 2016: Lagutin zegeviert op La Camperona, Quintana nieuwe leider

Foto: Sirotti

Sergey Lagutin (Katusha) heeft de achtste etappe in de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven. Hij was de beste vluchter op La Camperona. Daarachter maakte Nairo Quintana (Movistar) veel indruk. De Colombiaan reed bij al zijn concurrenten weg en is de nieuwe leider.

Elf koplopers
Vroeg in de etappe reden vandaag elf renners weg uit het peloton. Alle elf hadden al een grote achterstand in het klassement en dat bleek goed nieuws voor hun kansen op dagsucces. Het peloton had er namelijk geen belang bij om het verschil klein te houden. De kopgroep kreeg daarom meer dan tien minuten voorsprong en mocht op La Camperona (8,5 kilometer aan 7,4 procent) voor de ritzege strijden. Er zaten opvallend genoeg geen Spanjaarden vooraan. Ook Nederlanders ontbraken.

Wél van de partij waren: Gatis Smukulis (Astana), Zico Waeytens (Giant-Alpecin), Axel Domont (AG2R La Mondiale), Sergey Lagutin, Jhonatan Restrepo (Katusha), Pieter Serry (Etixx-Quick Step), Jacques Janse van Rensburg (Dimension Data), Mattia Cattaneo (Lampre-Merida), Loïc Chetout (Cofidis), Scott Thwaites (Bora-Argon18) en Perrig Quemeneur (Direct Energie).

Spanning in kopgroep
De elf koplopers werkten uitstekend samen. Eén kilometer voor de voet kwam pas de eerste aanval. Het was Waeytens die wegsprong. De Belg kreeg snel gezelschap van Smukulis en Restrepo. Lang bleven de drie niet samen, want Restrepo reed direct weg bij de andere twee. De Colombiaan leek lang stand te houden, maar aan het einde van de beklimming viel hij toch stil op de steile stukken. Anderhalve kilometer voor de top werd Restrepo voorbijgereden door Serry, Domont en Lagutin.

Even later kwam ook Quemeneur bij die drie aansluiten. De Fransman probeerde direct op en over de groep te gaan, maar kreeg Domont en Lagutin met zich mee. Van die drie bleek Lagutin over de beste benen te beschikken. De 35-jarige renner van Katusha reed op tweehonderd meter van de streep weg en kwam juichend over de streep. Tien seconden later kwam Domont als tweede binnen.

Quintana imponeert
In het groepje met favorieten bleken Nairo Quintana, Chris Froome en de gehavende Alberto Contador over de beste benen te beschikken. Froome was weliswaar even gelost, maar de Sky-renner wist – zoals we dat wel vaker bij hem zien – op eigen tempo terug vooraan te komen. De Brit kon echter niet reageren toen Quintana een indrukwekkende versnelling plaatste. Hij zag de Colombiaan steeds verder weg rijden. Quintana kwam uiteindelijk met 33 seconden voorsprong op Froome binnen.

De Brit viel op het einde een beetje stil. Hij was in eerste instantie weggereden bij Contador, maar de Spanjaard wist hem in de laatste meters alsnog voorbij te rijden. De Tinkoff-kopman eindigde acht seconden voor Froome, die Alejandro Valverde en Sergio Pardilla in zijn wiel zag op de meet.

27-08-2016 Vuelta A Espana; Tappa 08 Villalpando - La Camperona; 2016, Movistar; Quintana Rojas Nairo, Alexander; La Camperona;

Dit artikel delen:

54 Reacties

Baukema Tomoulin 27 augustus 2016 om 22:19

You’re making my point for me…

PK41 27 augustus 2016 om 22:24

Contador eindelijk een succesje. Mentaal heel sterk dus. En waar een wil is… Quintana goed, maar imponerend nu ook weer niet, dan had ie een minuut gepakt. Het wordt spannend, vooral als Contador wat dichterbij weet te komen.

Dayer Quintana 28 augustus 2016 om 00:32

De Colombiaanse reus is opnieuw wakker! Vamos Nairo!

alarmstrong 28 augustus 2016 om 08:27

Ik zie froome en zelfs quintana er toch wat doorheen zakken over een week. Talansky, mits ie een goede tijrit aflevert, kan met zijn diesel verrassen. Konig echt nu al in topvorm, dus due haalt uit met de tijdrit! Daniël Moreno gaat er bij de eerste echte lange beklimming meteen af. Contador ziet er veelbelovend uit! Chavez zou wel eens kunnen gaan knechten voor yates… Lastig te voorspellen, dus extra leuk altijd die Vuelta!

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair