Vuelta 2016: Keukeleire snelt naar winst in Bilbao

Vuelta 2016: Keukeleire snelt naar winst in Bilbao

foto: Unipublic/Graham Watson

donderdag 1 september 2016 om 17:27

Jens Keukeleire heeft de razendsnelle twaalfde etappe gewonnen in de Vuelta a España 2016. De 27-jarige Belg van Orica-BikeExchange was in de straten van Bilbao de snelste van een uitgedunde groep. Hij liet Maxime Bouet en Fabio Felline achter zich. Nairo Quintana behield zijn leiderstrui.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!
Mes op de keel 
In de eerste twee wedstrijduren werd er snoeihard gekoerst in het peloton. Onder meer Philippe Gilbert, Alexandre Geniez en Louis Vervaeke toonde zich bedrijvig, net als een aantal renners van LottoNL-Jumbo. Movistar haalde echter alle pogingen terug, waardoor in het eerste uur al 44 kilometer waren afgelegd. Omdat er onderweg ook nog een aantal klimmetjes lagen, was het peloton toen al in vier stukken uiteen gebroken. Op de Puerto de Las Alisas (eerste categorie) wisten zeven renners zich vervolgens wél los te rukken: Peter Kennaugh, David López Garcia (beiden Sky), Darwin Atapuma (BMC), Kenny Elissond(FDJ), Gianluca Brambilla (Etixx-Quick-Step) Louis Meintjes (Lampre-Merida) en Romain Hardy (Cofidis).

Bilbao

Foto: Sirotti

Peloton geeft vluchters geen kans
Movistar liet vervolgens begaan, mede door een lekke band van Alejandro Valverde. Ondertussen gaven Florian Sénéchal (Cofidis) en Fabrice Jeandesboz (Direct Energie) op. In de afdaling van de tweede klim moest Atapuma de rol lossen. Tijdens een van de haarspeldbochten gleed hij onderuit en likte zijn wonden. In het peloton stak Astana een handje bij in dienst van Luis León Sánchez. Vooraan sprokkelde Elissonde de meeste bergpunten mee. Op negentien kilometer van het einde zat de vlucht er dan toch op. Dat was voor Dries Devenyns het teken om ten aanval te gaan, met Andrey Zeits en George Bennett in de achtervolging. Ondanks aanvallen van Alberto Contador en Sánchez, draaide het toch uit op een sprint. Met een groot verzet toonde Keukeleire zich daar duidelijk de beste.

01-09-2016 Vuelta A Espana; Tappa 12 Los Corrales De Buelna - Bilbao; 2016, Orica - Bikeexchange; Keukeleire, Jens;

foto: Sirotti

Dit artikel delen:

88 Reacties

alsjewint 1 september 2016 om 18:44

@grootverzet

Ten dele ben ik het met je eens. Inderdaad zal bijna niemand zeggen dat de Vuelta zijn hoofddoel van het seizoen is. Maar dat is ook wel logisch. Renners zijn vooral ook liefhebbers, die in februari popelen om weer te beginnen koersen. Dan is de Vuelta nog zo ver weg, en er zijn daarvoor zoveel wedstrijden/kansen dat het mij logisch lijkt dat dan nog niemand over de Vuelta spreekt. Maar gezien de impact van de Tour zou je ook heel cru kunnen zeggen dat alles wat erna komt een beetje langzaam dovende kaars zou zijn. Dat zie ik niet zo en de Tour in oktober als afsluiting van het seizoen zal nooit gebeuren. Ik hou het er maar op dat iedere koers zijn eigen karakter en zijn eigen charme heeft. Zo vind ik de Vuelta toch vaak een heel leuke koers.

0
wesley1983 1 september 2016 om 18:49

Moet hier toch soms hard lachen als Belg zijnde op sommige reacties hier! Feit is dat we veel renners hebben die een heuveltje kunnen verteren en het kunnen afmaken, ben je dan een C-renner, dat denk ik niet (anders koers je niet op worldtourniveau)! Ik denk er het mijne van maar kon niet laten om te reageren.

0
markd 1 september 2016 om 18:52

@daffofil
even terug op aarde komen , tussen Samber en Maas zit momenteel niet veel talent, daar boven kun je wel wat aantreffen en ik … hoef niet in herhaling te vallen , ze komen wel en zullen het gezaag meer dan waard zijn ( benoot, wellens, de plus, lampaert, van avermaet,
van marcke en nog een stuk of tien…..)

0
vlek 1 september 2016 om 18:54

Nathan Haas een uur na de winnaar binnen, die heeft een pittig dagje gehad.

0
klootje kriekeljon 1 september 2016 om 18:58

Toeval dat er morgen een etappe komt die hem op het lijf geschreven is?

0
Verweggistan 1 september 2016 om 19:01

Bennett wint overigens weer een plaatsje, Atapuma verloor tijd.

0
flyellus42 1 september 2016 om 19:09

de Belgen winnen de laatste tijd wel opvallend veel. Als het Russen waren geweest zouden verhalen en beschuldigingen van een nationaal dopingprogramma al lang en breed in de media opgeschreven zijn.

0
Lombarda 1 september 2016 om 19:13

Wat hebben de Belgen toch veel renners die een koers kunnen maken en afmaken. Kunnen we Vlaanderen en Nederland niet samenvoegen? Dan hebben wij ook wat vaker te juichen.

0
Hakkie2 1 september 2016 om 19:19

Ik vind het alleen maar mooi als er een Belg wint. Als het geen NLer, TLJer of een andere persoonlijke favoriet kan zijn, dan veel liever een Belg dan een Italiaan, Spanjaard of Portugees oid.

Ik snap die nieuwe anti-belg stemming ook niet. Ik ken dat wel vanuit Belgie richting NL (al was dat ook beperkt), maar andersom was dat er tot voor kort helemaal niet. Waar komt dat plots vandaan?

En Keukeleire zelf is volgens mij een hele aardige vent waar je niet echt wat tegen kunt hebben, toch?

0
Vic413 1 september 2016 om 19:19

Fantastisch! ik gun het Jens echt, want die had nog geen klepper op zijn palmares staan, en is toch een uitstekende renner en een symathieke gast. Vind Orica ook een leuk team waar de sfeer top zit.

0
Koel 1 september 2016 om 19:21

Mooie overwinning hoor, een lengte of drie.

0
Greg4ever 1 september 2016 om 19:23

Wat is er met Nathan Haas aan de hand? Dit is allang niet meer bewust sparen voor een volgende etappe…

Verder staat deze draad bol van het NL chauvinisme, (on)verhulde jaloezie over onze zuiderburen en gebrek aan respect voor alle renners die hier werkelijk een loodzware ronde afdraaien. De zgn echte topsprinters laten t afweten omdat ze weten geen schijn van kans te maken in pakweg 18 van de 21 etappes. Hoezo dan hier afgeven op het zgn 2e garnituur, C of B+ sprinters. Respect is wat de renners in de Vuelta verdienen!

0
krypton 1 september 2016 om 19:35

@Wesley1983
C-renner op WT-niveau natuurlijk. Dat ze gewoon harder fietsen dan 99,9% van de wereld is wel duidelijk. C-renner is misschien een beetje aangedikt, maar deze mannen zijn normaal nergens te bekennen als er relatief grote prijzen worden verdeeld.

Is overigens niet negatief, vind het juist slim dat zij wel hebben gepiekt naar een ronde waarin verder maar weinig met veel kwaliteit/in de juiste vorm rondrijdt als het gaat om sprinten en etappes kapen. Zo pak je zeges in een grote ronde. Hadden sommige Nederlandse renners misschien ook beter kunnen doen.

0
wesley1983 1 september 2016 om 19:56

@Hakkie: snap ik ook niet echt waar die jalozie vandaan komt, ik heb ook enorm genoten toen Kruijswijk meedeed voor de eindwinst in de Giro en vond het enorm jammer dat het niet lukte.
@Krypton: geef toe dat je het een beetje op een chauvinistische manier gezegd hebt, op dit soort toestanden ga je mij nooit betrappen, geniet van het wielrennen en heb respect voor wat ze doen. Over Keukeleire: het is deels door het niet presteren van Gerrans dat hij de kans krijgt om eens mee te doen, anders is hij knecht van andere mannen, daarom dat deze overwinning ook zo mooi is, moesten ze meer doen bij Orica want hij heeft de kwaliteiten!

0
robotour 1 september 2016 om 19:57

De Vuelta blijft een vreemde ronde. Keukeleire die hier wint en Gilbert, Meersman en Cort die op ruim negentien minuten binnenkomen. Een etappe die voor de vluchters zou moeten zijn, eindigt in een kleine massasprint. Snap niet waarom Gesink deze groep laat lopen om op 5 seconden binnen te komen. Had dan helemaal gespaard.
Nathan Haas is zelfs buiten tijd binnengekomen, die zal wel ziek zijn.

0
Tripodboom 1 september 2016 om 20:00

Dom gereden van Bennett. Hij ziet Devenijns gaan, maar blijft zitten wachten of anderen hem niet terug zouden halen. Gaat er dan na 3 a 4 kilometer achteraan alsof hij kans maakt om Devenijns in te halen, maar blijft dan er tussen hangen. Waarom gaat zo’ n renner niet meteen met Devenijns mee? Hadden ze een leuke kans gehad om samen om de winst te strijden! Dom, dom dom!

0
vlek 1 september 2016 om 20:04

De Cauwer vond dat Devenyns wel wat vroeg vertrok om tot de top een voorsprong te kunnen houden, waarom zou een renner die hetzelfde denkt dom zijn?

0
Japsie 1 september 2016 om 20:04

Oh oh de azijn vloeit weer volop op WF. Gewoon een mooie zege van Keukeleire. Wie niet mee doet, kun je niet verslaan.

0
xistnc 1 september 2016 om 20:04
Quote:
De Speedies – 31 augustus 2016 om 19:34
Nathan haas !

Close! But no cigar…

0
aeroventiel 1 september 2016 om 20:04

edit redactie: verkleinwoord is onnodig denigrerend

@robotour
Dat Gesink hier kan volgen is een teken dat zijn vorm beter wordt en hier doet die weer koers hardheid op.

0
robotour 1 september 2016 om 20:24

Die koershardheid die hij vandaag opgedaan zou hebben, komt hij de komende dagen weer te kort. Mijn inziens had hij beter kunnen sparen of als hij er dan toch bij zit

0
drikkes 1 september 2016 om 20:27

Wow, mooie overwinning voor Keukeleire. Fleurt heel zijn seizoen op want de voorjaarsklassiekers waren dit jaar maar zo zo.
En ik als Belg zou toch veel liever al deze ‘kleine’ overwinningen inruilen voor die overwinning in een grote ronde die er voor Nederland de komende jaren toch zit aan te komen. Bij ons is dat ver, ver, ver weg.

0
robotour 1 september 2016 om 20:28

als hij er dan toch bij zit op het eind, had hij ook wel een poging kunnen wagen zoals Contador…. Nu zo binnenkomen is vlees noch vis.

0
aeroventiel 1 september 2016 om 20:36

@robotour
Denk dat Gesink al blij was dat die er bij kon blijven en niet de kracht had om aan te vallen. En miss met een goede nachtrust heeft die morgen weer genoeg kracht om in de aanval te gaan

0
poeskescherens 1 september 2016 om 20:46

belgen en nederlanders doen het grosso modo even goed dit jaar dus wat maakt het uit? Die vergelijkingen slaan echt helemaal nergens op. En deze Vuelta is voor veel renners enorm belangrijk en prima bezet. Ook groenewegen zou maar wat graag een rit winnen hier.
Mooie overwinning van keuckeleire had het devenyns iets meer gegund maar helaas….

0

Headlines

Populair

Materiaalzone