Vuelta 2016: Keukeleire snelt naar winst in Bilbao

Vuelta 2016: Keukeleire snelt naar winst in Bilbao

foto: Unipublic/Graham Watson

donderdag 1 september 2016 om 17:27

Jens Keukeleire heeft de razendsnelle twaalfde etappe gewonnen in de Vuelta a España 2016. De 27-jarige Belg van Orica-BikeExchange was in de straten van Bilbao de snelste van een uitgedunde groep. Hij liet Maxime Bouet en Fabio Felline achter zich. Nairo Quintana behield zijn leiderstrui.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!
Mes op de keel 
In de eerste twee wedstrijduren werd er snoeihard gekoerst in het peloton. Onder meer Philippe Gilbert, Alexandre Geniez en Louis Vervaeke toonde zich bedrijvig, net als een aantal renners van LottoNL-Jumbo. Movistar haalde echter alle pogingen terug, waardoor in het eerste uur al 44 kilometer waren afgelegd. Omdat er onderweg ook nog een aantal klimmetjes lagen, was het peloton toen al in vier stukken uiteen gebroken. Op de Puerto de Las Alisas (eerste categorie) wisten zeven renners zich vervolgens wél los te rukken: Peter Kennaugh, David López Garcia (beiden Sky), Darwin Atapuma (BMC), Kenny Elissond(FDJ), Gianluca Brambilla (Etixx-Quick-Step) Louis Meintjes (Lampre-Merida) en Romain Hardy (Cofidis).

Bilbao

Foto: Sirotti

Peloton geeft vluchters geen kans
Movistar liet vervolgens begaan, mede door een lekke band van Alejandro Valverde. Ondertussen gaven Florian Sénéchal (Cofidis) en Fabrice Jeandesboz (Direct Energie) op. In de afdaling van de tweede klim moest Atapuma de rol lossen. Tijdens een van de haarspeldbochten gleed hij onderuit en likte zijn wonden. In het peloton stak Astana een handje bij in dienst van Luis León Sánchez. Vooraan sprokkelde Elissonde de meeste bergpunten mee. Op negentien kilometer van het einde zat de vlucht er dan toch op. Dat was voor Dries Devenyns het teken om ten aanval te gaan, met Andrey Zeits en George Bennett in de achtervolging. Ondanks aanvallen van Alberto Contador en Sánchez, draaide het toch uit op een sprint. Met een groot verzet toonde Keukeleire zich daar duidelijk de beste.

01-09-2016 Vuelta A Espana; Tappa 12 Los Corrales De Buelna - Bilbao; 2016, Orica - Bikeexchange; Keukeleire, Jens;

foto: Sirotti

Dit artikel delen:

88 Reacties

denistel 1 september 2016 om 17:52

valverde falen?? is geen sprinter toch die gast rijdt hier elke dag top 10 super veel respect juist

0
aoyen 1 september 2016 om 17:53

Wij wonnen met toekomstig wereldtopper Groenewegen ergens in Almelo een sprint van de week, ook mooi.

0
aeroventiel 1 september 2016 om 17:53

Haha als een Nederlandse sprinter hier in Spanje een rit gewonnen zou hebben zouden we precies de zelfde reacties krijgen over de tegenstand.

Edit redactie: Gedraag je

0
ghostwriter 1 september 2016 om 17:54

Bennett ontwikkeld zich dit jaar duidelijk erg goed. Het zou mij niet verbazen als hij volgend jaar de belangrijkste knecht voor Kruijswijk in de bergetappes van de Giro zal zijn.

0
Rondo 1 september 2016 om 17:55

Een beetje een tussen wal en schip overwinning, van een tussen schip en wal renner in een tussen schip en wal dag in een tussen schip en wal ronde van Spanje.

0
moa 1 september 2016 om 18:00

Vreemde percepties.

Welke sprinter zou hier dan moeten winnen?
Is de rituitslag top10 dan niet tourwaardig? Lijkt me wel.

Keukeleire is een hele sterke renner. Wordt super gewaardeerd in eigen ploeg. Hij is een superknecht in het voorjaar en kan ook een col op. Mag alleen zelden voor eigen rekening rijden.

0
GRINTAsince72 1 september 2016 om 18:01

Idd Markd, dit is ieder jaar het geval ….

0
daffodil 1 september 2016 om 18:02

De belgen laten het juist afweten dit jaar. Geen prestaties van de zogenaamde grote mijnheren boonen, vandenbroeck, vanendert, roelandts en gilbert. Dat ze dan blij zijn met vier kruimeltjes van etappes. Win eens een echte etappe, een klassieker of haal podium in een grote ronde, zeg. En kom niet aanzetten met de greg, die dit jaar een aardig jaar heeft. Hij is een uitzondering. Behoudens hem is het middelmaat, saai en vooral veel gezaag en geklaag in het land van Samber en maas.

0
LyndaLid 1 september 2016 om 18:05
Quote:
Win eens een echte etappe, een klassieker of haal podium in een grote ronde, zeg.

Hahaha! Zou dit serieus zijn?

0
Joachim 1 september 2016 om 18:07

@ daffodil, ‘gezaag en geklaag’, hoor uzelf eens bezig. :p Wij als bescheiden Belgen zijn blij met wat we hebben. :)

0
alsjewint 1 september 2016 om 18:07

Knappe uitval van Devenijns. Jammer dat hij het toch niet redde, had het hem echt gegund. Later dan in deze Vuelta misschien 3e keer goede keer? Keukeleire wel een sterke spurt, die had ik niet direct verwacht in deze groep op dit parcours. Bennett probeerde nog bij Devenijns te komen, maar dat was een chasse patat. Omdat de TV motor in de afdaling net voor hem reed, leverde dat nog wel een fraai beeld op toen hij in de afdaling in die lang doordraaiende bocht naar binnen hing om niet uit de bocht te vliegen.

0
IL DON 1 september 2016 om 18:08

@daffodil
Je vergeet even Greg te vermelden. Dat is ook grote mijnheer. En die wint de Tirreno en pakt olympisch goud. Dat zijn toch geen kruimeltjes, dacht ik zo.

0
alsjewint 1 september 2016 om 18:14

@Daffodil

De Belgen laten het helemaal niet afweten. Ze tonen zich deze Vuelta en dat verdient alle lof. Nee ze hebben geen rondewinnaar in huis, maar tonen wel aanvalslust en dat verdient allereerst al veel meer credits dan jouw post. Ik denk dat ze uiteindelijk uit hun potentieel aan renners misschien wel meer rendement halen dan ons Hollanders.

0
Kingstown 1 september 2016 om 18:14
Quote:
altijd leuk om belgjes te pesten

Wat is er precies leuk aan pesten? Ben je 12 ofzo?

0
Marszzz 1 september 2016 om 18:15

@moa
Welke sprinter zou hier dan moeten winnen: nou geen sprinter, want die zijn er niet. De topsprinters, die top 10 zouden rijden in de Tour/Giro, hebben deze Vuelta kompleet links laten liggen. Tsja dan ga je krijgen dat een renner wint als deze Keukeleire.

0
GRINTAsince72 1 september 2016 om 18:19

@daffodil
hahahahahaha … ken je wielergeschiedenis!

0
moa 1 september 2016 om 18:21

@marszzz

Dus een sprinter zou hier gewonnen hebben? Wie juist?

@daffodil
Best es je fichebak updaten. De grote meneren heten tegenwoordig GVA, Wellens en Stuyven. Voor echt grote nummers hebben we De Gendt. Dat zijn de kerels die WT koersen winnen en zullen winnen.

0
schipperaar 1 september 2016 om 18:22

Er bestond ooit een spreekwoord beter een goeie buur dan een een verre vriend, the times they are changing zou Dylan zeggen.

0
fringale 1 september 2016 om 18:28

Wat is dat gezeik toch over het ontbreken van topsprinters. Alsof een Greipel, Kittel of Cavendish deze etappe zou gewonnen hebben. Ik doe mijn hoed af voor de “tenoren van de massasprint”, maar heb minstens zoveel respect voor renners met een relatief sterke eindspurt die een col aan 8,5% overleven. Sbaragli overleeft ook, maar dat had duidelijk zijn tol geëist. Jens was veruit – een fietslengte of 5 – de minst afgepeigerde.

0
grootverzet 1 september 2016 om 18:31

Voor ndl inderdaad nog weinig te juichen in de vuelta. Maar is dat zo erg??? Het is einde van het seizoen. Ik zie ze liever de grote vissen binnen halen in het voor- en hoogseizoen dan de vissen als toch niemand meer echt op zijn best is. De Vuelta is vooral leuk en soms erg vermakelijk maar geen juiste afspiegeling meer van de verhoudingen. Jammer dat hij ooit naar augustus is verschoven en daardoor de minste van de drie rondes is geworden. De Vuelta verdiend een deelnemersveld op 100%. Ook tussen de groten is het niet meer te vergelijken met juli in de tdf. Hier hebben ze vooral geen druk meer en maakt het resultaat eigenlijk niet zoveel meer uit. Niemand roept in het voorseizoen dat de Vuelta een doelstelling is. Meestal hoor je pas later dat ze hem willen meepakken vanwege uitvallen in een tdf of op super compensatie na een goede tdf. Het lijkt een koers erna waar je altijd nog van kunt beslissen of je hem doet of niet…Nu kunnen mindere goden etappes winnen die dat anders niet kunnen tussen de top op 100%. Net als Lindeman een jaar geleden. In de tdf van dit jaar is hij niet opgevallen. Ik kijk eigenlijk nu alweer uit naar de voorjaarsklassiekers en de Giro.

0
vanuit de kantlijn 1 september 2016 om 18:39

ach ja als er volgend jaar een selectiever WK parcours is, is er ook meer spankracht in de Vuelta….

0
Jacco van Stierop 1 september 2016 om 18:40

Mooie, krachtige sprint rechtdoor van Keukeleire, met drie vingers in de neus heet dat dan. Had het de dappere Devenyns ook wel gegund.
@schipperaar
Jij nooit tussen wal en schip klem gezeten?

0
Verweggistan 1 september 2016 om 18:40

Felline zat in de andere sprints ook al slecht geplaatst, maar dit was echt wel dramatisch, in zo’n klein groepje.

0
moa 1 september 2016 om 18:41

@grootverzet

Euh er zijn heus nog wat renners die pieken naar ik zeg maar iets de vuelta, het wk, lombardije, san sebastian, brussel. Beetje heel enge redenering omdat jij liever voorjaar en tour hebt!

0
vanuit de kantlijn 1 september 2016 om 18:43

Jammer van Devenyns had graag gezien dat hij gewonnen had!!! Desalniettemin knappe zege Keukeleire. Leuk voor de Belgen dat ze ook een keer wat winnen…..

0

Headlines

Populair

Materiaalzone