Vuelta 2015: Voorbeschouwing etappe 7

Vuelta 2015: Voorbeschouwing etappe 7

Foto: Sirotti

donderdag 27 augustus 2015 om 19:00

Twee keer zagen we deze editie van de Vuelta a España al een finish bergop, al was beide keren een col van ‘slechts’ de derde categorie de scherprechter. De finale van de zevende etappe, die het peloton van Jódar naar La Alpujarra voert, wordt een stuk zwaarder. Leggen de favorieten voor de eindzege op de 18,7 kilometer lange slotklim van de Alto de Capileira hun kaarten op tafel? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
De 191 kilometer lange rit is de laatste in de regio Andulusië. Na de start in het plaatsje Jódar, bekend om de productie van olijfolie, trekt het peloton over heuvelachtig terrein verder het zuiden van Spanje in. Na 87 kilometer zijn er op de Puerto de Blancares van derde categorie (9 km à 3,3 procent) punten voor de bergtrui te verdienen.
Profile

Na deze hindernis komen de renners tot aan de finale geen gecategoriseerde beklimmingen meer tegen. Dat wordt echter gecompenseerd door wat hen in de laatste 18,7 kilometer te wachten staat. De Alto de Capileira lijkt met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,1 procent weliswaar goed te verteren, maar vooral het laatste stuk is erg lastig.

Aan het begin van de beklimming schommelen de percentages tussen de drie en de acht procent. Tussen kilometer zes en tien wordt het zelfs nagenoeg vlak. De echte klimgeiten moeten dan ook wachten tot het tweede deel, dat veel lastiger is. Met de finish in zicht is er in de voorlaatste kilometer zelfs nog een steile strook van veertien procent. In de laatste kilometer vlakt de weg iets af en moet er gemiddeld nog zes procent geklommen worden.
Mountain passes & hills 1

De Alto de Capileira, aan de zuidkant van de Sierra Nevada, maakte nog niet eerder deel uit van het Vuelta-parcours. Toch is het voor veel renners bekend terrein. Het is namelijk een geliefde streek voor het afwerken van hoogtestages.

Favorieten
Hoewel een vluchtgroep zal gaan proberen om voor de dagzege te gaan, ligt het voor de hand dat de favorieten deze eerste echte krachtmeting aan willen grijpen om de ware verhoudingen in het peloton bloot te leggen. Omdat er tot aan de slotklim weinig grote hindernissen zijn, kan de koers door hun ploeggenoten relatief makkelijk gecontroleerd worden.

Het podium van de Tour de France: Froome, Quintana en Valverde - Foto: Sirotti

Het podium van de Tour de France: Froome, Quintana en Valverde – Foto: Sirotti

Omdat de hele top drie uit de Tour de France meedoet aan deze Vuelta, is het logisch om als eerste naar hen te kijken. Hoewel ze in de eerste dagen nog een beetje warm moesten draaien, staan Chris Froome, Nairo Quintana en Alejandro Valverde inmiddels allemaal keurig in de top tien van het klassement.

Quintana kwam in de door Esteban Chaves gewonnen tweede etappe nog iets tekort voor de zege, maar de zware slotkilometers van de Alto de Capileira zijn op het lijf van de Colombiaan van Movistar geschreven. Zijn ploeggenoot Valverde moet daar in zijn huidige vorm eveneens prima voor de dag kunnen komen. De Spanjaard won al de vierde etappe naar Vejer de la Frontera.

foto: Ilario Biondi/ATCommunication©/2015

Fabio Aru – foto: Ilario Biondi/ATCommunication©

Froome reed deze Vuelta nog niet zo nadrukkelijk in beeld, maar het is veelzeggend dat de kopman van Sky in alle etappes in de top twintig wist te finishen. Concurrentie valt in ieder geval te verwachten uit de hoek van Astana. De ploeg raakte weliswaar Vincenzo Nibali kwijt wegens het incident met de volgauto, maar met Fabio Aru en Mikel Landa zijn er nog twee uitstekende pionnen over.

Domenico Pozzovivo - Foto: Sirotti

Domenico Pozzovivo – Foto: Sirotti

Gevaarlijke outsider is de Italiaan Domenico Pozzovivo. De renner van AG2R La Mondiale heeft zich na zijn val in de Giro d’Italia helemaal kunnen focussen op de Spaanse rittenkoers en wil in de top vijf eindigen. Die ambitie kan hij vrijdag kracht bijzetten. Tejay van Garderen (BMC), die de Tour de France vroegtijdig moest verlaten, hoopt ook om in de Vuelta zijn seizoen wat extra kleur te geven.

Katusha kan rekenen op de Spaanse klimmers Joaquim Rodriguez en Daniel Moreno. Rafal Majka, al goed voor drie ritzeges in de Tour, is de troef bij Tinkoff-Saxo. Cannondale-Garmin heeft met Daniel Martin een man in de top van het klassement. Tom Dumoulin staat nu goed in het klassement, al komt hij op de slotklim op de echte specialisten normaal gesproken wat tekort. En wat kan de Colombiaanse klassementsleider Esteban Chaves in het hooggebergte? Of zorgt Louis Meintjes (MTN-Qhubeka) voor een verrassing?

Rafal Majka – Foto: Sirotti

Favorieten volgens WielerFlits
**** Nairo Quintana
*** Alejandro Valverde, Chris Froome
** Joaquim Rodriguez, Fabio Aru, Domenico Pozzovivo
* Rafal Majka, Tejay van Garderen, Esteban Chaves, Mikel Landa

Dit artikel delen:

59 Reacties

Roberto1 28 augustus 2015 om 09:49

dan zeg ik een sterke groep aanvallers gaan voor de winst.

1. P. Rolland
2. A. Txurruka
3 J. Dombrowski
4. Froome
5. quintana
6. valverde
7. purito
8. pozzovivo
9. Aru
10. Landa

Romāns Vainšteins 28 augustus 2015 om 10:03

Voor Rolland wel weer eens tijd om een mooie rit te pakken, echter denk ik dat hij er liever een rit met meerdere beklimmingen voor uitkiest.

fringale 28 augustus 2015 om 10:14

Mij lijkt dit geen zware slotklim, op die éné strook van 14% na, aan het eind. Iemand met zicht op de zege kan daar wel een tandje bijsteken. Vluchters hebben dus hier een grote kans. Ik verwacht wel iets van Talansky.

Vic413 28 augustus 2015 om 10:27

Talansky’s klassement is al om zeep, hopelijk probeert Daniel Martin met een aanval van VER, zodat hij niet te laat komt.

nkunku1244 28 augustus 2015 om 10:29

1. Henao
2. Valverde
3. Aru
4. Landa
5. Quintana
6. Nieve
7. Froome
8. Rodriguez
9. Majka
10. VanGarderen

Romāns Vainšteins 28 augustus 2015 om 11:04

Dit wordt toch wel voor de aanvallers of klimmers die de grote plaat beheersen, Aru is hier natuurlijk een meester in. Ik zie hem dan ook wel een slag maken voor het AK wanneer hij er vroeg aan begint.

Prima Facie 28 augustus 2015 om 11:51

****Rodriguez
***Chaves, Valverde
**Froome, Aru, Landa
*Majka, Dumoulin, Henao, Martin

Edit: Haha, Quintana vergeten. Nu ja, laat ik dan maar zo.

schipperaar 28 augustus 2015 om 11:58

Dumoulin is alleen maar uitgelopen op froome en quintana, kan vandaag even goed gebeuren.
Klim is onregelmatig maar absoluut niet zwaar, op een km 14 % verliest ie hooguit een 30 sec.
Eigenlijk wel een beetje vergelijkbaar met de tijdrit in Baskenland alleen wat langer. Juist echte klimgeiten hebben vaak moeite met onregelmatige klimmen. En over water lopen kan altijd nog maar hij richt zich nu beter op de bergen.

Fritsie 28 augustus 2015 om 13:50

Ik denk dat Torres wel een kansje heeft

Volg hier

Net binnen

Populair

Materiaalzone