Vuelta 2015: Voorbeschouwing etappe 7

Vuelta 2015: Voorbeschouwing etappe 7

Foto: Sirotti

donderdag 27 augustus 2015 om 19:00

Twee keer zagen we deze editie van de Vuelta a España al een finish bergop, al was beide keren een col van ‘slechts’ de derde categorie de scherprechter. De finale van de zevende etappe, die het peloton van Jódar naar La Alpujarra voert, wordt een stuk zwaarder. Leggen de favorieten voor de eindzege op de 18,7 kilometer lange slotklim van de Alto de Capileira hun kaarten op tafel? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
De 191 kilometer lange rit is de laatste in de regio Andulusië. Na de start in het plaatsje Jódar, bekend om de productie van olijfolie, trekt het peloton over heuvelachtig terrein verder het zuiden van Spanje in. Na 87 kilometer zijn er op de Puerto de Blancares van derde categorie (9 km à 3,3 procent) punten voor de bergtrui te verdienen.
Profile

Na deze hindernis komen de renners tot aan de finale geen gecategoriseerde beklimmingen meer tegen. Dat wordt echter gecompenseerd door wat hen in de laatste 18,7 kilometer te wachten staat. De Alto de Capileira lijkt met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,1 procent weliswaar goed te verteren, maar vooral het laatste stuk is erg lastig.

Aan het begin van de beklimming schommelen de percentages tussen de drie en de acht procent. Tussen kilometer zes en tien wordt het zelfs nagenoeg vlak. De echte klimgeiten moeten dan ook wachten tot het tweede deel, dat veel lastiger is. Met de finish in zicht is er in de voorlaatste kilometer zelfs nog een steile strook van veertien procent. In de laatste kilometer vlakt de weg iets af en moet er gemiddeld nog zes procent geklommen worden.
Mountain passes & hills 1

De Alto de Capileira, aan de zuidkant van de Sierra Nevada, maakte nog niet eerder deel uit van het Vuelta-parcours. Toch is het voor veel renners bekend terrein. Het is namelijk een geliefde streek voor het afwerken van hoogtestages.

Favorieten
Hoewel een vluchtgroep zal gaan proberen om voor de dagzege te gaan, ligt het voor de hand dat de favorieten deze eerste echte krachtmeting aan willen grijpen om de ware verhoudingen in het peloton bloot te leggen. Omdat er tot aan de slotklim weinig grote hindernissen zijn, kan de koers door hun ploeggenoten relatief makkelijk gecontroleerd worden.

Het podium van de Tour de France: Froome, Quintana en Valverde - Foto: Sirotti

Het podium van de Tour de France: Froome, Quintana en Valverde – Foto: Sirotti

Omdat de hele top drie uit de Tour de France meedoet aan deze Vuelta, is het logisch om als eerste naar hen te kijken. Hoewel ze in de eerste dagen nog een beetje warm moesten draaien, staan Chris Froome, Nairo Quintana en Alejandro Valverde inmiddels allemaal keurig in de top tien van het klassement.

Quintana kwam in de door Esteban Chaves gewonnen tweede etappe nog iets tekort voor de zege, maar de zware slotkilometers van de Alto de Capileira zijn op het lijf van de Colombiaan van Movistar geschreven. Zijn ploeggenoot Valverde moet daar in zijn huidige vorm eveneens prima voor de dag kunnen komen. De Spanjaard won al de vierde etappe naar Vejer de la Frontera.

foto: Ilario Biondi/ATCommunication©/2015

Fabio Aru – foto: Ilario Biondi/ATCommunication©

Froome reed deze Vuelta nog niet zo nadrukkelijk in beeld, maar het is veelzeggend dat de kopman van Sky in alle etappes in de top twintig wist te finishen. Concurrentie valt in ieder geval te verwachten uit de hoek van Astana. De ploeg raakte weliswaar Vincenzo Nibali kwijt wegens het incident met de volgauto, maar met Fabio Aru en Mikel Landa zijn er nog twee uitstekende pionnen over.

Domenico Pozzovivo - Foto: Sirotti

Domenico Pozzovivo – Foto: Sirotti

Gevaarlijke outsider is de Italiaan Domenico Pozzovivo. De renner van AG2R La Mondiale heeft zich na zijn val in de Giro d’Italia helemaal kunnen focussen op de Spaanse rittenkoers en wil in de top vijf eindigen. Die ambitie kan hij vrijdag kracht bijzetten. Tejay van Garderen (BMC), die de Tour de France vroegtijdig moest verlaten, hoopt ook om in de Vuelta zijn seizoen wat extra kleur te geven.

Katusha kan rekenen op de Spaanse klimmers Joaquim Rodriguez en Daniel Moreno. Rafal Majka, al goed voor drie ritzeges in de Tour, is de troef bij Tinkoff-Saxo. Cannondale-Garmin heeft met Daniel Martin een man in de top van het klassement. Tom Dumoulin staat nu goed in het klassement, al komt hij op de slotklim op de echte specialisten normaal gesproken wat tekort. En wat kan de Colombiaanse klassementsleider Esteban Chaves in het hooggebergte? Of zorgt Louis Meintjes (MTN-Qhubeka) voor een verrassing?

Rafal Majka – Foto: Sirotti

Favorieten volgens WielerFlits
**** Nairo Quintana
*** Alejandro Valverde, Chris Froome
** Joaquim Rodriguez, Fabio Aru, Domenico Pozzovivo
* Rafal Majka, Tejay van Garderen, Esteban Chaves, Mikel Landa

Dit artikel delen:

59 Reacties

robotour 27 augustus 2015 om 22:10

Waarschijnlijk blijft deze Vuelta lang spannend en zijn er vele kanshebbbers die elkaar niet veel ontlopen. Het lijkt mij sterk dat Froome zijn kunststukje van de Tour morgen met de eerste
aankomst op een berg van 1e categorie kan herhalen. Waarschijnlijk gaat hij het wel proberen, maar ik vermoed dat Landa en Aru hem wel zullen kunnen volgen. Quintana zal wat meer moeite hebben

Wim Kruithof 27 augustus 2015 om 22:16

Wheely, stiekem wel heel grappig.

Goozbabs 27 augustus 2015 om 22:19

@mark96
Omdat Aru meer van de langere en stijlere bergen is.

Ik dacht dat ik bijna de enige was met Aru als kanshebber. Wat ik af vraag is waarom iedereen dumoulin zo hoog heeft staan? Hij is niet zo van het hele steile gebergte en heeft zichzelf toch redelijk in het rood gewerkt. Ik moet zeggen dat ik wel verbaasd ben over zijn capaciteiten.

Romāns Vainšteins 27 augustus 2015 om 22:32

***** Aanvallers
**** Kopmannen
*** Luxe knechten en toppers met een jour-sans
** Snelbus
* Bus

Soms moet je gewoon een gewaagde voorspelling doen.

robotour 27 augustus 2015 om 22:33

@wheely
geen klein sterretje voor een Nederlander en een verdwaalde Belg of de broer van de Luxemburgse fietsenverkoper ?

robotour 27 augustus 2015 om 22:36

@wheely….aha ik vergeet ook nog een of twee Portugezen.

Wheely 27 augustus 2015 om 23:00

Gelukkig Wim

@robotour
Vooruit dan, bij deze een sterretje voor iemand uit de Benelux.

richardm 27 augustus 2015 om 23:02

Waarom verwacht iedereen zoveel van Dumoulin? Ja hij heeft in zwitserland top 10 gereden op de Rettenbachgletsjer, maar dat was toch wel een iets ander deelnemersveld dan hier.
Ook was hij toen volop in voorbereiding op de tour en ging hij in Zwitserland vol voor het klassement.

Dat laatste is hier duidelijk niet het plan van hem, wat ook logisch is natuurlijk. Hij rijdt erg sterk natuurlijk de laatste dagen, maar ik verwacht echt niet dat hij nu morgen weer volop in de strijd gaat voor het rood.

***** Valverde
**** Froome, Quintana
*** Rodriquez, Chavez, Martin, Aru
** Majka, Roche, Landa
* Van Garderen, Henao , Pozzovivo

tukkergilian 27 augustus 2015 om 23:12

Kenny Elissonde voor de winst!

Vic413 27 augustus 2015 om 23:13

****
Froome, Quintana

***
Aru, Pozzovivo, Purito, Valverde

**
Landa, Martin, Chaves

*
Majka, Henao, en dan nog een pak renners

Van Garderen geen kansen op winst, is een volger die wel een heel goed resultaat zal/kan rijden.

-luka 27 augustus 2015 om 23:23

@richardm Omdat hij iedere ronde steeds beter gaat klimmen en omdat we niet zoveel Nederlanders erbij hebben die het überhaupt zouden kunnen. Ik denk dat hij gaat aanklampen, bij tempo versnellingen zal hij niet mee kunnen. Maar hij houdt de kopgroep in zicht. Op de laatste 2 kilometer verliest hij nog wat meer terrein, maar als het meezit niet meer dan 20 á 30 seconde. Als het tegenzit zakt hij er doorheen. We zullen het zien.

nickdt 27 augustus 2015 om 23:37

Het is erop of eronder voor Dumoulin. Is het erop, mooi goed gedaan. Is het eronder, jammer, maar dan is het niet anders en kan die zich gaan focussen op etappewinst en de tijdrit. Maar een top 20 in de etappe, kan hij verder bouwen.

LyndaLid 27 augustus 2015 om 23:45

Morgen is echt niet de etappe dat Dumoulin er doorheen gaat zakken, tenzij ie er zelf voor kiest. Zo’n etappe met één klim is echt prima te doen voor hem, zeker omdat het niet zo’n hele moeilijke is.

Dayer Quintana 27 augustus 2015 om 23:56

1. Quintana
2. Froome
3. Chaves
4. Valverde
5. Purito
6. Aru
7. Pozzovivo
8. Landa
9. Moreno
10. Martin

WCEendT 28 augustus 2015 om 00:35

Geen idee wat te verwachten van Henao morgen, hoop dat hij niet op kop moet rijden voor Froome…

Spaakje 28 augustus 2015 om 01:30

Gezien de activiteiten tot nu toe zal Chaves wel weer winnen voor Dumoulin, Martin, Roche en een spartelende Samuel Sanchez. Daarachter een slapende groep favorieten.
Hopelijk wordt er gekoerst en wint Majka voor Pozzovivo en Aru.

Fondista 28 augustus 2015 om 05:57

1 Majka
2 Valverde
3 Froome
4 Aru
5 Pozzovivo
6 Torres (laatste vd vluchters)
7 Landa
8 Rodriguez
9 Quintana
10 Chaves

WCEendT 28 augustus 2015 om 07:26

Henao heeft beetje nadeel dat Roche voor hem staat in rangorde (overigens terrecht).

WCEendT 28 augustus 2015 om 07:36

Overigens iedereen vergeten dat Moreno ook gewoon goed kan klimmen? Verwacht toch wel top-10 vandaag.

biazzi 28 augustus 2015 om 08:57

Landa bergklassement winnen! Kan da wf-vrienden??

WCEendT 28 augustus 2015 om 09:10

Alles kan biaz alles kan!

biazzi 28 augustus 2015 om 09:16

Bedoel of het realistisch is???

AusFan 28 augustus 2015 om 09:28

****
Aru, Majka
***
Chaves, Valverde, Quintana
**
Froome, Rodriquez, Landa
*
Martin, Dumoulin, Pozzovivo

de winnaars 28 augustus 2015 om 09:29

Dit is echt geen zware klim , Dumoulin doet hier gewoon mee dus verdiend zeker een ster

Romāns Vainšteins 28 augustus 2015 om 09:29

Bedoel vul pooltje in???

Net binnen

Populair

Materiaalzone