Vuelta 2015: Voorbeschouwing etappe 7

Vuelta 2015: Voorbeschouwing etappe 7

Foto: Sirotti

donderdag 27 augustus 2015 om 19:00

Twee keer zagen we deze editie van de Vuelta a España al een finish bergop, al was beide keren een col van ‘slechts’ de derde categorie de scherprechter. De finale van de zevende etappe, die het peloton van Jódar naar La Alpujarra voert, wordt een stuk zwaarder. Leggen de favorieten voor de eindzege op de 18,7 kilometer lange slotklim van de Alto de Capileira hun kaarten op tafel? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
De 191 kilometer lange rit is de laatste in de regio Andulusië. Na de start in het plaatsje Jódar, bekend om de productie van olijfolie, trekt het peloton over heuvelachtig terrein verder het zuiden van Spanje in. Na 87 kilometer zijn er op de Puerto de Blancares van derde categorie (9 km à 3,3 procent) punten voor de bergtrui te verdienen.
Profile

Na deze hindernis komen de renners tot aan de finale geen gecategoriseerde beklimmingen meer tegen. Dat wordt echter gecompenseerd door wat hen in de laatste 18,7 kilometer te wachten staat. De Alto de Capileira lijkt met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,1 procent weliswaar goed te verteren, maar vooral het laatste stuk is erg lastig.

Aan het begin van de beklimming schommelen de percentages tussen de drie en de acht procent. Tussen kilometer zes en tien wordt het zelfs nagenoeg vlak. De echte klimgeiten moeten dan ook wachten tot het tweede deel, dat veel lastiger is. Met de finish in zicht is er in de voorlaatste kilometer zelfs nog een steile strook van veertien procent. In de laatste kilometer vlakt de weg iets af en moet er gemiddeld nog zes procent geklommen worden.
Mountain passes & hills 1

De Alto de Capileira, aan de zuidkant van de Sierra Nevada, maakte nog niet eerder deel uit van het Vuelta-parcours. Toch is het voor veel renners bekend terrein. Het is namelijk een geliefde streek voor het afwerken van hoogtestages.

Favorieten
Hoewel een vluchtgroep zal gaan proberen om voor de dagzege te gaan, ligt het voor de hand dat de favorieten deze eerste echte krachtmeting aan willen grijpen om de ware verhoudingen in het peloton bloot te leggen. Omdat er tot aan de slotklim weinig grote hindernissen zijn, kan de koers door hun ploeggenoten relatief makkelijk gecontroleerd worden.

Het podium van de Tour de France: Froome, Quintana en Valverde - Foto: Sirotti

Het podium van de Tour de France: Froome, Quintana en Valverde – Foto: Sirotti

Omdat de hele top drie uit de Tour de France meedoet aan deze Vuelta, is het logisch om als eerste naar hen te kijken. Hoewel ze in de eerste dagen nog een beetje warm moesten draaien, staan Chris Froome, Nairo Quintana en Alejandro Valverde inmiddels allemaal keurig in de top tien van het klassement.

Quintana kwam in de door Esteban Chaves gewonnen tweede etappe nog iets tekort voor de zege, maar de zware slotkilometers van de Alto de Capileira zijn op het lijf van de Colombiaan van Movistar geschreven. Zijn ploeggenoot Valverde moet daar in zijn huidige vorm eveneens prima voor de dag kunnen komen. De Spanjaard won al de vierde etappe naar Vejer de la Frontera.

foto: Ilario Biondi/ATCommunication©/2015

Fabio Aru – foto: Ilario Biondi/ATCommunication©

Froome reed deze Vuelta nog niet zo nadrukkelijk in beeld, maar het is veelzeggend dat de kopman van Sky in alle etappes in de top twintig wist te finishen. Concurrentie valt in ieder geval te verwachten uit de hoek van Astana. De ploeg raakte weliswaar Vincenzo Nibali kwijt wegens het incident met de volgauto, maar met Fabio Aru en Mikel Landa zijn er nog twee uitstekende pionnen over.

Domenico Pozzovivo - Foto: Sirotti

Domenico Pozzovivo – Foto: Sirotti

Gevaarlijke outsider is de Italiaan Domenico Pozzovivo. De renner van AG2R La Mondiale heeft zich na zijn val in de Giro d’Italia helemaal kunnen focussen op de Spaanse rittenkoers en wil in de top vijf eindigen. Die ambitie kan hij vrijdag kracht bijzetten. Tejay van Garderen (BMC), die de Tour de France vroegtijdig moest verlaten, hoopt ook om in de Vuelta zijn seizoen wat extra kleur te geven.

Katusha kan rekenen op de Spaanse klimmers Joaquim Rodriguez en Daniel Moreno. Rafal Majka, al goed voor drie ritzeges in de Tour, is de troef bij Tinkoff-Saxo. Cannondale-Garmin heeft met Daniel Martin een man in de top van het klassement. Tom Dumoulin staat nu goed in het klassement, al komt hij op de slotklim op de echte specialisten normaal gesproken wat tekort. En wat kan de Colombiaanse klassementsleider Esteban Chaves in het hooggebergte? Of zorgt Louis Meintjes (MTN-Qhubeka) voor een verrassing?

Rafal Majka – Foto: Sirotti

Favorieten volgens WielerFlits
**** Nairo Quintana
*** Alejandro Valverde, Chris Froome
** Joaquim Rodriguez, Fabio Aru, Domenico Pozzovivo
* Rafal Majka, Tejay van Garderen, Esteban Chaves, Mikel Landa

Dit artikel delen:

59 Reacties

Purito 27 augustus 2015 om 19:04

1. Froome
2. Landa
3. Purito

0
Timocycling 27 augustus 2015 om 19:06

Dumoulin gaat het hier goed doen en de trui terugpakken. (zo en nu word ik wakker)

0
LyndaLid 27 augustus 2015 om 19:07

Ik heb in ieder geval al het stukje gezien tot waar Purito nu weer gaat wachten, wachten en nog langer wachten. Valverde zal dan wel weer hetzelfde dan.

****
Chaves (ja joh gewoon weer)
***
Majka – Martin
**
Valverde – Rodriguez – Froome
*
Aru – Landa – Pozzovivo – Dumoulin

0
Timocycling 27 augustus 2015 om 19:11

Ik ga ook eens sterretjes doen:

****
Froome

***
Quintana – Valverde

**
Majka – Martin – Aru

*
Chaves – Landa – Pozzovivo – Dumoulin

0
Raafje 27 augustus 2015 om 19:12

als Dumoulin er op de slotklim er bij zit tot dat redelijk vlakke stuk kan ie daar misschien een aanval plaatsen

0
Purito 27 augustus 2015 om 19:12

@LL
Martin op een dergelijk lange klim? Zal dat niet gewoon voor een 6e/7e plek zijn, achter de echte toppers?

@Timocycling
Tuurlijk, Dumoulin boven het Katusha-duo….

Het is een geweldige renner, maar hij kan niet opeens over water lopen.

0
Wheely 27 augustus 2015 om 19:18

Hopelijk dropt er morgen iemand een bommetje en gaan ze met de billen bloot. Verstoppertje spelen doen ze maar in de pauze.

0
wichard1 27 augustus 2015 om 19:19

Tja, lastig. Ik verwacht Froome, Rodriques en Aru op 1,2,en 3 maar hoop op een mooie ontsnapping met ondermeer mijn dark horse Torres. In Burgos kon hij lang mee en heeft hij door het seizoen heen zijn zinnen gezet op de bergtrui. Vier sterren dus voor hem!

0
WCEendT 27 augustus 2015 om 19:20

Valverde ****

Quintana **

Rest *

0
Contador#N.1 27 augustus 2015 om 19:31

Morgen wordt het een Astana 1 2.

0
Jungle Man 27 augustus 2015 om 19:33

Ik verwacht eea van Aru of majka

0
OscarV 27 augustus 2015 om 19:45

De Marchi gaat morgen optimaal profiteren van het afwachten van de toppers en wint na een lange aanval. Aru rijdt in de laatste kilometer weg en wordt 2, Valverde springt in de laatst 100 meter naar een derde plek.

0
Vic413 27 augustus 2015 om 19:46

Pozzovivo, Aru, Martin

0
Timocycling 27 augustus 2015 om 19:48

@Purito: ik verwacht Dumoulin minstens zo sterk als de Katusha’s op deze aankomst. Had eigenlijk Rodriguez naast hem moeten zetten inderdaad, vergeten.

0
rennerske 27 augustus 2015 om 19:50

Makkie: Dr.Pozzovivo in een sprint-a-deux voor Majka

0
fringale 27 augustus 2015 om 20:00

Ik denk dat men in het peloton nu ook al wel weet dat je om Valverde te verslaan je gewoon een gaatje moet pakken dat niemand voor hem wil dichtrijden. Ik denk dat die in 20 jaar tijd nog nooit iemand “uit zijn bord heeft laten eten”. Maakt ook dat hij al zoveel gewonnen heeft, maar minstens zoveel verloren, denk ik.

0
Nick Nuyens 27 augustus 2015 om 21:08

1 naam Henao!

0
denistel 27 augustus 2015 om 21:09

vluchtgroep van 6 a 7 man die op de slotklim opgeraapt worden 1 froome 2 aru 3 majka

0
Orakel 27 augustus 2015 om 21:40

"Maakt ook dat hij al zoveel gewonnen heeft, maar minstens zoveel verloren, denk ik".

Stel je eens voor dat Valverde die ritten OOK nog gewonnen zou hebben. Dan was het gelijkwaardig aan Merckx. Iedere renner heeft een stijl/tactiek die hem zijn zeges, maar ook zijn nederlagen brengen. Je kunt niet enkel de verloren ritten er uit selecteren en verlangen dat de renner bij precies die ritten een andere tactiek zou toepassen.

Morgen is een ouderwets passende aankomst voor Aru ________/
Andere frisse mannen moeten meekunnen.

1. Aru
2. Pozzovivo
3. Majka
4. Valverde
5. Rodriquez
6. Colombiaan
7. Froome
8. Quintana
9. Landa
10. Dumoulin

We hoeven niet meer te kijken.

0
Timocycling 27 augustus 2015 om 21:47

Bedankt Orakel! Nu even naar Unibet!

0
hardfietser 27 augustus 2015 om 21:48

Welke Colombiaan bedoel je Orakel. En is Aru wel zo fris?

0
Orakel 27 augustus 2015 om 21:55

"Welke Colombiaan bedoel je Orakel"?

Ik wil nog iets te raden overhouden.
Maar het is geen Cano, geen Chaves en geen Torres. Zelfs geen Barbero die nog meer gehyped wordt dan de gemiddelde Zuid Amerikaan en die ik gemakshalve tot Colombiaan reken. Ik ga voor Henao die al dagen tegen de top-10 aanhikt.

0
Wheely 27 augustus 2015 om 21:56

**** Italiaan
*** Spanjaard, Pool
** Brit, Colombiaan, Ier
* Zuid Afrikaan, Fransman, Amerikaan

0
Gids05 27 augustus 2015 om 21:58

Ok

Valverde
Froome
Quntana
Majka
Pozzo
Henao
Aru
Landa
Chaves
Dumolin
Van garderen

0
Mark96 27 augustus 2015 om 22:04

Waarom dat vertrouwen in Aru? Verliest nu elke etappe een aantal seconden.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone