Voorbeschouwing: X2O Trofee Koppenbergcross 2022

Voorbeschouwing: X2O Trofee Koppenbergcross 2022

De loodzware Koppenberg zorgt elk jaar voor spektakel - foto: Cor Vos

Door Zeger Schaeken
dinsdag 1 november 2022 om 06:45

De Koppenbergcross in Oudenaarde is al jaren een van dé klassiekers op de veldritkalender. De cross is daarnaast de eerste manche van de X2O Badkamers Trofee, een klassement waar tijd de doorslag geeft. Op de Bult van Melden krijgen we elk jaar vermakelijke wedstrijden te zien. Wie zegevieren er dit jaar bovenop de legendarische klim? WielerFlits blikt vooruit!

Historie

Het was in september 1988 dat in Oudenaarde voor het eerst werd gecrost. Nee, nog niet op de Koppenberg in Melden, maar aan ‘Den Doorn’ in Eine, een andere deelgemeente van de Adriaan Brouwerstad. De eerste twee edities werden gewonnen door Rudy Thielemans. Pas ter gelegenheid van de derde editie werd verhuisd naar de Koppenberg. Op de flanken van Vlaanderens meest beruchte helling lag een omloop beschikbaar met internationale allures en een Zwitserse look. Door een aantal overlijdens in de organisatie namen de Sint-Pietersvrienden begin jaren ’90 echter een break. In de seizoenen ’93-’94 en ’94-’95 stond de cross niet op de kalender.

Begin januari 1996 dook de wedstrijd opnieuw op. In eerste instantie bijzonder bescheiden en met een matig gestoffeerd deelnemersveld (B-renner Mario Lammens won de editie van 1996), maar snel zette de Koppenbergcross grote stappen voorwaarts en groeide hij tot een heuse klassieker. Na vier opeenvolgende organisaties begin januari, verhuisde de wedstrijd in 1999 naar Allerheiligen en de voorbije twintig jaar bleef 1 november de vaste afspraak in Melden.

Het bekende beeld, de toppers die de Koppenberg opknallen – foto: Cor Vos

Peter Van den Abeele, recordhouder in de jaren ’90 met drie zeges, werd in het eerste decennium van deze eeuw overvleugeld door Sven Nys, die zich met maar liefst negen overwinningen in elf jaar tot Koning van de Koppenberg kroonde. Die titel draagt Nys nog steeds. De hegemonie van Sven Nys zorgde er overigens voor dat toppers als Niels Albert, Zdeněk Štybar en Lars Boom uiteindelijk nooit met de felbegeerde kassei naar huis mochten.

In 2002 was de Française Laurence Leboucher de allereerste dame op de erelijst. Ook de vrouwen zijn straks aan hun zeventiende editie toe. De Britse Helen Wyman is recordhoudster met vier zeges.

Wat u nog moet weten? Dat de Sint-Pietersvrienden vijf jaar geleden de wedstrijd verkochten aan SportIDee, de overkoepelende organisator van de Ethias Cross, dat op zijn beurt dan weer werd overgenomen door Golazo, dat ook de X2O Trofee organiseert. De Koppenbergcross maakt sinds 2002 deel uit van de Gazet van Antwerpen Trofee, die na meerdere naamswijzigingen sinds twee jaar geleden als de X2O Badkamers Trofee door het leven gaat. Net als de voorbije jaren is het dit jaar de openingsmanche van het regelmatigheidscriterium.

Laatste tien winnaars flag-be Koppenbergcross
Mannen
2021: flag-be Eli Iserbyt
2020: flag-be Eli Iserbyt
2019: flag-be Eli Iserbyt
2018: flag-be Toon Aerts
2017: flag-nl Mathieu van der Poel
2016: flag-be Wout van Aert
2015: flag-be Wout van Aert
2014: flag-be Wout van Aert
2013: flag-be Tom Meeusen
2012: flag-be Sven Nys

Vrouwen
2021: flag-us Clara Honsinger
2020: flag-nl Annemarie Worst
2019: flag-nl Yara Kastelijn
2018: flag-be Kim Van De Steene
2017: flag-gb Helen Wyman
2016: flag-be Jolien Verschueren
2015: flag-be Jolien Verschueren
2014: flag-nl Sophie de Boer
2013: flag-gb Helen Wyman
2012: flag-gb Helen Wyman


Vorig jaar

Uitslag mannen – X2O Badkamertrofee in flag-be Oudenaarde, Koppenbergcross
1. flag-be Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) in 1u2m42s
2. flag-be Toon Aerts (Baloise Trek Lions) op 24s
3. flag-nl Lars van der Haar (Baloise Trek Lions) op 1m18s
4. flag-nl Corné van Kessel (Tormans CX) op 2m41s
5. flag-be Toon Vandebosch (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 2m47s
Wedstrijdverslag


Uitslag vrouwen – X2O Badkamertrofee in flag-be Oudenaarde, Koppenbergcross
1. flag-us Clara Honsinger (Cannondale/Cyclocrossworld) in 51m7s
2. flag-nl Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 12s
3. flag-hu Blanka Kata Vas (ploegnaam) op 35s
4. flag-nl Yara Kastelijn (IKO-Crelan) op 1m42s
5. flag-nl Lucinda Brand (Baloise Trek Lions) op 2m1s
Wedstrijdverslag


Parcours

In 2016 werd de omloop in Melden voor het laatst grondig aangepast. Omdat de weide aan de linkerzijde van de Koppenberg niet meer gebruikt mocht worden (een geldkwestie), werd een nieuw parcours uitgetekend aan de rechterzijde van de helling. Ook nieuw was de aankomst op de top van de helling, in plaats van op het vlakke beneden. Het leverde – zoals bij elke verandering – commentaar op, maar intussen heeft iedereen zich al lang verzoend met het nieuwe parcours.

De start wordt gegeven aan de voet van de Koppenberg en pas na een eerste passage voorbij de finish duiken de renners en rensters rechts het veld in om – na de eerste passage door de dubbele materiaalpost – nog een extra stukje te klimmen tot de top (rechtsonder op de afbeelding). Daarna begint de afdaling, uiteraard een paar keer onderbroken. Net als de voorbije vier jaar zal de Koppenberg zelf opnieuw de scherprechter zijn.

Op de website van de Koppenbergcross staat het volgende geschreven: “Mochten de kasseien door regen of modder er te glad bij liggen om omhoog te fietsen, voorzien we een alternatieve passage parallel met de kasseien in de weide, om te vermijden dat de renners te voet staan op de kasseien.” Hopelijk komt het niet zo ver.


Programma en info

Programma dinsdag 1 november 2022
11.00 uur: Junioren mannen
12.15 uur: Beloften mannen
13.45 uur: Elite vrouwen en jeugdcategorieën
15.00 uur: Elite mannen

Locatie
Rotelenberg, Melden – Oudenaarde

Publieksinformatie
Er zijn drie parkings voorzien. Berchemweg 41 (A), Koppenberg 24 (B), en Berchemweg 357 (C), allemaal in 9700 Oudenaarde, zijn de parkings in kwestie. Aan parking A komen er tussen 09.00 en 18.45 uur ook shuttles aan, die de supporters naar het parcours zullen brengen. Komt u met de trein naar Oudenaarde, dan kunnen ‘autocars’ u naar parking A brengen.

Praktische info
Website organisatie
Deelnemers

Website X2O Badkamers Trofee
Twitter X2O Badkamers Trofee
Instagram X2O Badkamers Trofee
Facebook X2O Badkamers Trofee


Favorieten mannen

De topfavoriet voor de zege op de Koppenberg is zonder enige twijfel Eli Iserbyt. De Belgische crosser won de vorige drie edities van de zware veldrit overtuigend. Vorig jaar waren de verschillen bijzonder groot in Oudenaarde, de nummer tien volgde net geen op vier minuten. Bovendien beschikt de veldrijder van Pauwels Sauzen-Bingoal over een zeer goede vorm, Iserbyt won vijf van de zeven crossen die hij reed.

De grootste uitdagers voor Iserbyt zijn ploegmaat Michael Vanthourenhout en Europees kampioen Lars van der Haar. Vanthourenhout won in het begin van het seizoen meteen twee crossen, maar was daarna net dat procentje minder. De Koppenbergcross is echter een wedstrijd dat Vanthourenhout ligt, ondanks dat hij vorig jaar slechts zevende werd. Van der Haar, die zijn laatste cross in zijn huidige Europese trui zal rijden, werd vorig jaar nog derde in de zware cross en is ook goed aan het rondrijden. Onlangs behaalde hij zijn eerste zege van het seizoen door de Nacht van Woerden te winnen. In de Superprestige Ruddervoorde leek hij op weg naar de zege, maar gooiden twee lekke banden roet in het eten.

Vorig jaar waren de omstandigheden zeer zwaar in Oudenaarde – foto: Cor Vos

Op de afspraak vorig jaar in de Koppenbergcross: Toon Vandebosch, Tom Meeusen en Lander Loockx. Zeker Vandebosch was sterk, de jonge renner werd vijfde in de eerste manche van de X20 Trofee. Ook Jens Adams, Thijs Aerts en Yentl Bekaert waren in orde vorig jaar. Niels Vandeputte, dit jaar een zekerheid in de top-8, is er dan vaak weer net dat tikkeltje minder.

Twee jonge renners om rekening mee te houden: Thibau Nys en Pim Ronhaar. De twee renners van Baloise Trek Lions reden dit seizoen al een keer top-5 bij de profs. Zeker Nys schuiven we naar voor, want klimmen is een van de sterke punten van de Vlaams-Brabander. Zoek overigens niet naar Quinten Hermans en Laurens Sweeck. Zij richten hij het vizier volop het EK in Namen.

Update: Meeusen en Bekaert starten uiteindelijk niet in Oudenaarde.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Eli Iserbyt
** Lars van der Haar, Michael Vanthourenhout
* Toon Vandebosch, Thibau Nys, Jens Adams

Deelnemers mannen


Favorieten vrouwen

De meest opvallende naam op de startlijst bij de vrouwen is zonder enige twijfel Pauline Ferrand-Prévot. De Franse ex-wereldkampioene rijdt de veldrit in aanloop naar het EK veldrijden in Namen. Haar laatste cross dateert van begin januari 2020. Meedoen voor de overwinning of de ereplaatsen, zal er normaal gezien echter niet in zitten voor Ferrand-Prévot.

Voor Fem van Empel zit dat er wel in. De jonge veldrijdster van Pauwels Sauzen-Bingoal verkeert in een zeer goede vorm en crost bovendien zeer graag op de Koppenberg. Via haar ploeg kregen we te horen dat de cross zelfs haar lievelingswedstrijd is: “Toen ze bij de ploeg kwam, vertelde ze ook dat ze hoopte om ooit de Koppenbergcross te winnen.”

Zonder Lucinda Brand, die geblesseerd is, kijken we onder meer naar de Nederlandse dames Annemarie Worst en Denise Betsema. Worst won de veldrit al eens in 2020, Betsema is er ook altijd op de afspraak. Vorig jaar was zij de enige die in de buurt kon blijven van Clara Honsinger. De Amerikaanse rekende vooral op de beklimmingen van de Koppenberg zelf al met haar concurrenten. Honsinger rijdt met eerste manche van de X20 Trofee haar tweede wedstrijd in België. In de wereldbekermanches in Amerika was ze goed voor twee top-8 plaatsen.

Honsinger kon Betsema vorig jaar afhouden in Oudenaarde – foto: Cor Vos

Een andere kanshebber:Puck Pieterse. Het jonge talent reed op 18-jarige leeftijd al top-10 bij de elitevrouwen op de Koppenberg. Daarnaast is de renster van Alpecin-Deceuninck dit seizoen niet meer weg te denken uit de top-3. Kortom: Pieterse zal zich tonen in Oudenaarde.

Ceylin del Camen Alvarado en Shirin van Anrooij krijgen onze laatste sterren. De twee zijn zeker in staat om top-5 of zelfs top-3 te rijden op dit moment, maar winnen lukte hen nog niet dit seizoen. Vallen buiten de sterren: de Nederlandse Aniek van Alphen, de Luxemburgse Marie Schreiber en de Britse Anna Kay. De Belgische fans moeten hopen op een goede uitslag van Marion Norbert Riberolle.

Worst, Pieterse, Alvarado, Kay en Riberolle hebben ervoor gekozen om niet te starten in de Koppenbergcross. Worst zou nog last hebben van haar knie, de andere rensters willen hun krachten waarschijnlijk sparen voor het aanstaande EK veldrijden in Namen.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Fem van Empel
** Annemarie Worst, Clara Honsinger
* Denise Betsema, Ceylin del Carmen Alvarado, Shirin van Anrooij

Deelnemers vrouwen


Weer en TV

Er wordt dinsdag door Meteovista een typische herfstdag voorspeld. De temperatuur zal rond de 15 Graden Celsius schommelen. Daarnaast zullen er een aantal kleine buien trekken over de Koppenberg, maar echt zware regen zullen we in principe niet krijgen. De wind daarentegen is wel best stevig met maar liefst 5 Beaufort. De wind zal uit het zuidwesten waaien. Kortom: een zware cross.

De Koppenbergcross is in de Belgische huiskamers te zien op Sporza, op Eén. De uitzending start om 13.30 uur. De Nederlandse fans, en de Belgische ook, kunnen de eerste manche van de X20 Trofee volgen op de Eurosport Player vanaf 13.40 uur.

Dit artikel delen:

16 Reacties

ChefSpijker 31 oktober 2022 om 21:14

De Koppenbergcross is echter een wedstrijd dat Vanthourenhout ligt

wedstrijd is een ‘de-woord’, dus verwijzen met die en niet met dat

1
Wieler-Joke 1 november 2022 om 10:18

Parcours van vroeger was leuker nu is het te zwaar en gaat het dus een uur lang tussen de mannetjes van 55 kg, zelfs Wout en Mathieu zouden het hier zeer moeilijk hebben tegen die ventjes. Vroeger konden er veel meer hun ding doen daar.

1
wivak 30 oktober 2022 om 19:01

Edit redactie: Bedankt, is aangepast.

0
adelaarvanantwerpen 30 oktober 2022 om 20:19

Voor de rest ben ik heel benieuwd naar de prestatie van PFP en hoe de dominatie van de jonkies zich voorzet op een cross zoals als de koppenberg.

Bij de mannen zal het volgens mij gaan tussen Iserbyt en LVDH.

0
Gebruikersnaam 30 oktober 2022 om 20:37

Opvallend gebrek aan grote namen de voorbije 10 jaar op het palmares bij de dames. Alleen Worst misschien en de periode dat zij bij de dominante namen zat, was eigenlijk ook te kort om van één van de echt groten te spreken. Je moet eigenlijk al teruggaan naar van den Brand in 2007.

0
Brabander 31 oktober 2022 om 13:00

Komt denk omdat het een heerlijke a-typische cross is. Die Koppenberg is slopend. 1 van mijn favoriete parcoursen

0
Lalsacien 30 oktober 2022 om 20:56

Jammer dat Joris Nieuwenhuis niet meedoet.

0
Zwarte Trui 1 november 2022 om 07:00

Die gaan we wel op het EK zien.

0
Rondje 25 1 november 2022 om 09:25

Evenals Pieterse bij de elite vrouwen. Maar wel begrijpelijk. Ze is nog jong. Je kunt ook niet alles rijden en aanstaand weekend is natuurlijk wel belangrijk voor haar.

0
Zack 31 oktober 2022 om 09:54

Twee jonge renners om rekening mee te houden: Thibau Nys en Pim Ronhaar

Rijden die niet bij de beloften?

0
Zeger Schaeken 31 oktober 2022 om 15:20

Nee, zij komen op de Koppenberg in actie bij de elitemannen. Zij werken wel een aantal wereldbekermanches af bij de beloften.

0
Mwielerfan 1 november 2022 om 05:21

Wordt gva wel vaker voor gebruikt door beloften

0
Zwarte Trui 1 november 2022 om 08:10

Die doen enkel een aantal WB-Manches om zo het wk u23 te mogen rijden volgensmij.

0
Gr.R. 31 oktober 2022 om 15:59

Er liggen stenen op het parcours. Kom Iserbyt wel?

0
Thijs E 31 oktober 2022 om 18:59

Edit: Dank, is inmiddels aangepast!

VTH/VDH of Hermans, Van Anrooij kan verrassen bij de vrouwen

0
Mwielerfan 1 november 2022 om 05:20

Opvallend dat hermans hier niet rijdt, zou een goede kans maken op zo’n helling

0

Headlines

Populair

Materiaalzone