Clara Honsinger verslaat Denise Betsema in zware Koppenbergcross

Clara Honsinger verslaat Denise Betsema in zware Koppenbergcross

foto: Cor Vos

maandag 1 november 2021 om 14:38

Clara Honsinger heeft maandag de Koppenbergcross 2021 gewonnen. De 24-jarige Amerikaanse kampioene maakte het verschil telkens op de Koppenberg en wist na een spannend duel met Denise Betsema de overwinning te grijpen in Oudenaarde. Kata Blanka Vas eindigde als derde.

De beste start op de modderige Koppenberg was voor Yara Kastelijn, Annemarie Worst en Denise Betsema. Daarachter waren het Overijse-winnares Kata Blanka Vas, Lucinda Brand en Ceylin del Carmen Alvarado die in de achtervolging moesten. Maar nog in de eerste ronde werd de cross op zijn kop gezet. Betsema nam de kop en alleen een sterke Clara Honsinger, Kastelijn en Vas bleven binnen de tien seconden.

Het was ploeteren voor de rensters en door de regenval van de voorbije dagen was het ook erg glad. Onder meer Honsinger gleed daardoor even onderuit, maar de Amerikaanse bleef in het spoor van Betsema. Voor Brand, Alvarado en Worst was het een moeizame cross. Zij konden de aansluiting met het kwartet aan kop niet maken. Vooraan was het Honsinger die op bij het ingaan van de derde ronde wist weg te rijden van Betsema. Dat deed ze met een indrukwekkende klim van de Koppenberg.

foto: Cor Vos

Op de technische stroken maakte Betsema haar achterstand echter weer goed, waardoor de openingsmanche van de X2O Trofee een echte tweestrijd kreeg. Bij het ingaan van de slotronde sloeg Honsinger andermaal een gat met Betsema. Niet ver daarachter had Vas zich genesteld op de derde plaats. Het verschil tussen de Amerikaanse en de Texelse bleef in de slotronde schommelen rond de drie seconden.

Betsema had Honsinger constant in het zicht en leek vlak voor de slotklim aan te sluiten, maar de 24-jarige Amerikaanse sloeg toch weer een gaatje en gaf dat niet meer weg op de laatste keer Koppenberg. Na ruim 51 minuten was het Honsinger die de zege opeiste, elf seconden voor Betsema. Vas werd op ruim een halve minuut achterstand als derde. De rest was door Honsinger op meer dan 1.40 minuut gereden.

Dit artikel delen:

20 Reacties

Koers 1 november 2021 om 14:45

Mooi gevarieerd podium. Nu nog 2 belgen in de top 10 voor het doorgaans thuispubliek en je hebt genoeg strijd.

Chippen 1 november 2021 om 14:59

er zit echt he-le-maal niets aan te komen, lijkt ook nauwelijks interesse bij de vlaamse meisjes, dus dat gaat nog zeker 5 jaar op zich laten wachten.

Mwielerfan 2 november 2021 om 07:59

Vlaamse vrouwen worden op hun 37ste nog als meisje bestempeld en dus volstrekt niet serieus genomen. Men is in Vlaanderen op dit gebied veel ouderwetse en seksistische, iig in het wielrennen

Wheely 2 november 2021 om 09:41

Het zal nog de Katholieke inslag zijn bij de Belgen ofzo, wielrennen is daar traditioneel inderdaad een mannensport.

platteprijs 1 november 2021 om 14:46

Herijgers heeft toch wel een erg roze bril op als het om Betsema gaat. Veel te lang in haar blijven geloven, terwijl Honsinger op alle fronten, mentaal en fysiek, de sterkere was. Voor Brand en Alvarado is er nog veel werk aan de winkel. Voor Worst is het de vraag of ze nog ooit bij de echte top aansluit en of dit boek voor haar al dicht is. Kastelijn laat zien hoe sterk dat ze is, maar ik denk dat ze meer toekomst op de weg heeft. En tot slot een sterke wedstrijd van de 18-jarige Van Empel.

Murcia 1 november 2021 om 14:47

De zwaarste cross die er is deed zijn reputatie weer eer aan. Honsinger wint en het is lang geleden dat twee opeenvolgende crossen niet door een Nederlandse worden gewonnen. Zij is met haar gelijkmatige tempo en pompstijl in het voordeel als de snelheid compleet uit een parcours is gehaald door bv een langere klim en zompige stukken. Betsema’s kleinere versnelling bergop kon ze lang compenseren in het veld maar je wist dat met een finish bergop altijd de Amerikaanse zou winnen. Vas derde, knap al zag je dat ook zij niet floreert bij de langere klimmen en Kastelijn netjes vierde. Voor Brand is er veel werk aan de winkel want dit zijn normaal gezien haar zekerheidjes om te winnen. Alvarado beter dan in het verleden op dit parcours maar ook twee minuten achter op Betsema in het klassement.

Brabander 1 november 2021 om 14:52

Honsinger toch wel echt absolute top op dit soort zware omlopen. Betsema koningin van de regelmaat tot nu toe. Blanka Vas de kroonprinses, die weer bevestigt.
Brand echt niet in goede doen evenals Alvarado. En wat is er toch met Annemarie Worst aan de hand? Gaat steeds fletser rijden

steven2743 1 november 2021 om 16:08

Ik denk niet dat Worst fletser gaat rijden, maar dat het niveau omhoog gaat. Daar heeft iedereen last van. Mijn respect voor Vos is wel groot omdat zij toch al jarenlang meegaat met de top.

Brabander 1 november 2021 om 18:10

Maar waarom haken anderen wel aan en Annemarie niet?

Dolfy 1 november 2021 om 14:52

Spannende strijd vandaag. Honsinger de beste klimmer vandaag. In het veld Betsema misschien net beter, al hield Honsinger toch Betsema af in het veld in de laatste ronde, dus misschien wel even sterk daar dan. Alvarado sterk na gister het eigenlijk niet zo draaide, dan nu zesde worden op zo’n zwaar parkoers. Leuk dat beide Clauzels in de top 10 eindigen. Maar wat een verschillen.

Emergo 1 november 2021 om 16:47

Opvallend was dat Betsema iedere keer bij het opdraaien van de kasseistrook richting finish onmiddellijk een aantal meters toegaf op Honsinger.

Franco Ballerini 1 november 2021 om 16:10

Mooie cross gezien. Dik verdiende winnares. Vas gaat de komende jaren domineren op meerdere onderdelen. Wat een klasse straalt zij uit. Hilarisch hoe Betsema op podium aan Honsinger en Vas uitlegde dat het de bedoeling was met die reuze badeend onder de arm te poseren.

Brabander 1 november 2021 om 17:45

Hmm… dat heb ik net gemist dan :(

Wheely 1 november 2021 om 16:11

Heel mooi dit, na Kata gisteren nu Clara. Die dames hebben het echt verdiend, ver van huis in de Belgische drek, ga er maar eens aan staan.

Verweggistan 1 november 2021 om 16:24

Crisis bij de Nederlandse veldrijdsters.

Emergo 1 november 2021 om 16:48

@verweggistan Als je dat al een crisis noemt.

Brabander 1 november 2021 om 17:47

@Verweggistan: geen crisis hoor. Vas en Honsinger kloppen al wat langer aan de deur hè. Eigenlijk geeneens verrassend dit

Verweggistan 1 november 2021 om 18:05

Ik zal er voortaan een ;) bijzetten.

Brabander 1 november 2021 om 18:09

Haha. Je weet het maar nooit hè? Sommigen kunnen dat echt bloedserieus typen

Wheely 1 november 2021 om 19:18

Ik lees elke post van jou met een knipoog.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair