Eli Iserbyt klasse apart in modderige en natte Koppenbergcross

Eli Iserbyt klasse apart in modderige en natte Koppenbergcross

foto: Cor Vos

maandag 1 november 2021 om 16:05

Eli Iserbyt heeft met overtuiging de Koppenbergcross 2021 op zijn naam geschreven. De Europees kampioen van Pauwels Sauzen-Bingoal was in de modder en de regen een klasse apart, reed Toon Aerts (tweede) uit zijn wiel en neemt zo soeverein de leiding in het klassement van X2O Trofee. Lars van der Haar mocht als nummer drie mee het podium op in de eerste X2O-manche.

Lars van der Haar kwam na de start als eerste boven op de Koppenberg, maar in de weide was het Eli Iserbyt die meteen een gat sloeg. De Europees kampioen kreeg Toon Aerts achter zich aan en de twee kemphanen gingen samen de tweede ronde in. Ze gaven elkaar geen duimbreed toe in de modder, ondanks diverse speldenprikjes over en weer.

Toon Aerts moest Eli Iserbyt na de tweede ronde laten gaan – foto: Cor Vos

Een grote achtervolgende groep volgde na de eerste ronde op vijftien seconden en na twee rondes op een halve minuut. Die groep werd aangevoerd door Toon Vandebosch en Lars van der Haar. Aan het begin van de derde omloop (in totaal werden zes rondes verreden) plaatste Iserbyt andermaal een versnelling. Dit keer had Aerts niet direct een reactie. De kopman van Baloise Trek Lions ging ook nog eens onderuit, waardoor zijn concurrent van Pauwels Sauzen-Bingoal zijn voorsprong kon vergroten.

Bij het ingaan van de vierde ronde was het verschil 26 seconden. Daarachter vochten Vandebosch en Van der Haar – inmiddels in de stromende regen – een beklijvend duel uit om de derde plaats dat de Nederlander in zijn voordeel wist te beslechten. Ondertussen consolideerde ook Iserbyt zijn voorsprong op Aerts in het tweede deel van de wedstrijd. Hij liep zelfs verder uit.

Eli Iserbyt duikt in de modder – foto: Cor Vos

Bij het ingaan van de laatste ronde op de Koppenberg had Iserbyt een voorgift van 41 seconden op Aerts. De Europees kampioen, die volgende week zijn titel verdedigt op de VAM-berg in Drenthe, nam geen enkel risico meer en tekende zo voor zijn achtste overwinning van dit veldritseizoen. Aerts beperkte de schade op de streep tot 23 seconden, Van der Haar werd derde op 1.18 minuut. Daarachter waren de verschillen immens.

Dit artikel delen:

32 Reacties

Dikke Vrouw 1 november 2021 om 16:10

zwaarste en saaiste editie ooit

adelaarvanantwerpen 1 november 2021 om 19:07

Vond persoonlijk het parcours van voor 2016 ook mooier

Beer 1 november 2021 om 16:12

Wat een demonstratie van Iserbyt. Fantastische crosser; bijtertje tot en met. Verdient alle respect voor zijn seizoen, zijn voorbije weekend en zijn cross van vandaag.

Verder; wat een tijdsverschillen, wat een ellende bij Vanthourenhout, wat een vreemde top 10 en wat een zwaar parcours.

De Cabybara van de Conradkade 1 november 2021 om 16:27

Vreemde top 10 inderdaad.

Dolfy 1 november 2021 om 16:14

Iserbyt verreweg de beste. Vandebosch sterk, Van Kessel met ultieme klim hem nog voorbij maar dat is geen schande. Meeusen ook lekker bezig met zijn ploegmaat Loockx.

Maillot à Pois 1 november 2021 om 16:15

Heel knap ingedeeld van Van Kessel ook , in de laatste ronde nog van plek 6 naar plek 4

Michelangelo 1 november 2021 om 16:39

Knappe zege van Iserbyt, veel mooier dan gisteren.

Wuyts is er van overtuigd dat Iserbyt een stap heeft gezet. Maar eigenlijk denkt Wuyts (en wie weet ook Eli zelf) dat ieder jaar, totdat in december iedereen weer terug is in het veld. En dan blijkt uiteindelijk dat hij gewoon nog altijd achter de grote twee zit, ze eigenlijk nooit kan bedreigen (zeker niet in zware crossen) en dat hij zelfs vaak niet “best of the rest” is.

Het zal mij benieuwen of dit jaar weer van hetzelfde gaat zijn, of dat het hem daadwerkelijk een keer gaat lukken om de grote twee te verslaan als die een beetje gerodeerd zijn in het veld. Tot op heden heeft hij in ieder geval indruk gemaakt, en hij lijkt ook echt de topfavoriet voor volgende week.

S'mon 1 november 2021 om 16:53

Eli is (zoals al vaak is gezegd) zo slim om te pieken voor de groten eraan komen, en zo zijn overwinningen te behalen. Vorig jaar had hij zijn seizoen ingedeeld in 2 delen, maar viel hij net voor zijn tweede piekperiode.
Dus mijn voorspelling is dat hij eind november/begin december weer een dipje kent, en dat hij piekt naar het WK. Inderdaad benieuwd of hij dan (in zijn piek) kan duelleren met Pidcock, van Aert en van der Poel.

Beer 1 november 2021 om 17:22

Al dat ge-'maar' en die kanttekeningen hoeven helemaal niet. Wie er niet is kan je niet kloppen en het mag duidelijk zijn dat Iserbyt een heel hoog niveau haalt. Die jongen verdient gewoon de nodige erkenning, zonder al die downplayende blablabla er rond.

Michelangelo 1 november 2021 om 17:32

Wat hoeft of niet hoeft bepaal jij niet, Beer. En de kanttekeningen die er staan zijn allemaal terecht en onderbouwd.

En er staat gewoon dat Iserbyt gewoon een hoog niveau haalt. Net als vorig jaar. Die erkenning krijgt hij, en dat staat er ook gewoon. Maar ik constateer net als anderen dat dit vorig jaar ook zo was, maar dat hij het toen niet kon bolwerken tegen de toppers. Noem jij het maar lekker downplayen, ik noem het liever de realiteit.

Maar als die boodschap van mij komt, dan moet daar blijkbaar standaard een beer-sneer tegenover staan.

Maillot à Pois 1 november 2021 om 17:37

@beer
Dit vind ik dan weer een correcte reactie van Michelangelo . In de eerste en laatste zin zit die erkenning toch wel.

De vragen die hij zich daartussen stelt zijn terecht. De kans is groot dat hij nog steeds niet kan wedijveren met de grote 2. Een schande is dat ook niet. Hij heeft gewoon de pech om in een tijdperk met enkele uitzonderlijke supertalenten te fietsen. Hadden zijn tegenstanders Albert, Boom, Stybar of zelfs Nys geheten, vermoed ik dat hij wel overal voor de knikkers had meegedaan

Murcia 1 november 2021 om 17:44

Ik vind de post van Michelangelo genoeg erkenning van Iserbyt bevatten maar inderdaad zoals hierboven ook al gezegd is de opmerking over het ontbreken van een paar sterkhouders misschien niet iets wat anderen kunnen waarderen maar wel een terecht punt zeker als Eli zelf in interviews zoals die van afgelopen weekeinde het onderwerp aansnijdt.

Verder zijn de robbertjes tussen Beer en Michelangelo een onmisbaar aspect van deze site geworden. Pas als die er niet zijn zou ik ongerust worden.

Beer 1 november 2021 om 17:52

De kanttekeningen ‘an sich’ mogen misschien terecht zijn, als ze in elke post in elke topic herhaald worden, is het downplayen en afbreken en dat is nergens voor nodig. Eén post ok, dan ben ik het zelfs eens met de opmerking van Michel.. Maar op deze manier ‘bouwt’ Michel aan een negatiever beeld rond Iserbyt. Dat is nergens voor nodig. Het is gewoon de beste veldrijder van het moment, want de anderen zijn er niet.

Kelder is de Man 1 november 2021 om 17:55

#TeamBeer.

Maillot à Pois 1 november 2021 om 18:20

@Beer
Probeer het te zien als een Brugge-fan die zonet uit zijn strot gekregen heeft dat Anderlecht toch niet zo heel slecht gespeeld heeft (of vice versa)
Veel méér dan dat kan je realistisch gezien niet verwachten ;-)

guyremgabdel 1 november 2021 om 18:21

Toch even in herinnering brengen dat Eli in de beloftencategorie bijna altijd strijd moest leveren met Pidcock en Eli (zie aantal wedstrijden tegen Tom) meestal de betere was.
Verder lijkt het me straks normaal dat Eli een vormdipje zal kennen tegen december want die is dan al 3 maand bezig op hoog niveau. En dat zal dan net weer de periode zijn waarin de 3 andere terug in het veld komen. En dus zal Eli alweer kritiek krijgen dan.

Michelangelo 1 november 2021 om 18:34

Maar inmiddels heeft Pidcock een olympische gouden plak in zijn kast hangen, heeft een semiklassieker gewonnen op de weg, de Baby giro, en nog wat mooie ereplaatsen. En hij heeft VdP geklopt in een parcours dat toch een speeltuin zou moeten zijn voor Mathieu, namelijk in Gavere.

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat sinds de beloftencategorie Pidcock toch echt wat meer stappen gezet heeft dan Iserbyt. En met name ook in een andere richting, niet enkel in de veldrit niche…

Thijs E 1 november 2021 om 18:37

Iserbyt heeft een stapje gemaakt, hij pakt nu ook zware dubbels. Hij heeft gisteren het beste verteerd en maakt erg weinig fouten. Qua planning/periodisering doet hij het slim, qua tactiek delven zijn ploegmaats vrijwel altijd het onderspit en qua techniek heeft hij een lage foutenlast, zeker in dit veld.

Het is niet mijn favoriet, maar het is een goede crosser. Ik moet nog zien of Pidcock hem flink gaat aftroeven.

Cochise 1 november 2021 om 18:54

@guyremgabdel: Hij zou er natuurlijk ook voor kunnen kiezen om zelf ook naar december te pieken en een cross of 3 minder te winnen in oktober/november. Dan hoeft hij het niet op een vormdip te steken. En als het er écht toe deed bij de beloften herinner ik me toch vooral overwinningen van Pidcock. Die laatste is natuurlijk veel completer als renner, maar dat wil dan weer niet zeggen dat hij ook als crosser meer bewezen heeft omdat hij wél eens van Vdp gewonnen heeft (zoals ik elders lees).

Michelangelo 1 november 2021 om 19:16

Cochise,
Ik ben het met je eens dat Iserbyt meer bewezen heeft in het veld dan Pidcock. Heeft gewoon meer gewonnen, cijfers liegen niet.

Maar wat Pidcock heeft bewezen is dat hij dichter aanleunt tegen de absolute top. Hij heeft VdP geklopt, en hij heeft ook in een cross als Namen laten zien dat hij wel mee kan met de grote twee. En ook op het WK was hij vaak best of the rest. Het is niet voor niets dat de mensen die het hebben over “de grote 3” het niet hebben over Eli maar over Tom.

Ik zou het mooi vinden als Eli er inderdaad een keer voor zou kiezen om ook te pieken in december. Waarmee hij wel een dief zou zijn van zijn eigen portemonnee natuurlijk.

Maar linksom of rechtsom, de enige manier om de mensen te overtuigen is gewoon door letterlijk en figuurlijk de voet naast VdP en Van Aert te zetten. Al het andere is gewoon bij afwezigheid van de grote twee.

Cochise 1 november 2021 om 20:19

@Michelangelo: 24-1 qua profzeges als m’n bronnen correct zijn. Dat is toch een heel groot verschil om dan die “1” wel tot de absolute top te rekenen en die 24 niet, hoewel zelfde leeftijd.
Straks ga je nog beweren dat een renner die nog nooit een grote ronde kon uitrijden toch een absolute top ronderenner is. *Knipoog*

Michelangelo 1 november 2021 om 20:33

@Cochise,
Als er iemand voorzichtig is om een beloftevolle renner tot een wereldtopper te benoemen dan ben ik het ;-)) Ze noemen me Mr. Downplayer als het daarom gaat.

Qua scorebord spreekt alles voor Iserbyt t.o.v. Pidcock. Aantal zeges, klassementen, etc.

Maar ik denk dat het ook goed is om achter de cijfers te kijken, om te zien welke wedstrijden gereden en gewonnen zijn. En tegen wie.

En dan kom je tot de conclusie dat Pidcock heeft klaargespeeld wat eigenlijk zelden iemand klaar speelt. Namelijk VdP verslaan. En Van Aert. In het veld, op de mountainbike en op de weg. Bovendien verslaat hij ook nog eens de rest van de wereldtop op de mountainbike, een grotere sport dan het crossen. Op het moment dat iedereen op zijn best is. En dat zie ik Eli niet doen.

Natuurlijk is wegwielrennen en MTB niet hetzelfde als crossen. Echter dit zegt veel over het potentieel van Pidcock. En plaatst voor mij die 24-1 toch in iets ander perspectief. Al ben ik nog lang niet aan toe om te gaan spreken over de “Grote 3” in de cross. Voor mij zijn er de grote 2, en dan Tom en Eli die op hun eigen manier op de deur kloppen….

Cochise 1 november 2021 om 20:40

De laatste jaren is er imo zelfs maar één absolute topper in het veldrijden…

Thijs E 1 november 2021 om 20:55

Volgens mij komt dat “grote drie” idee voort uit een delirium van Wuyts toen Pidcock vorig jaar won in Gavere, vóór Matje op P2.

Tot een WK-winst en fabuleuze zeges in een paar klassementscrossen voor Pidcock zijn het er voor mij vooralsnog 2.

Silent Hill 1 november 2021 om 16:49

Misschien nog leuk om te vermelden in het artikel: derde opeenvolgende overwinning van Iserbyt op de Koppenberg. Voor de feitjes-nerds onder ons.

notriple 1 november 2021 om 16:52

Gewoon een mooie overwinning, niks op af te dingen. Maar !!!!!! ik had….

Romerike 1 november 2021 om 17:06

Jij ook al….?

Maillot à Pois 1 november 2021 om 17:23

Leuke, zelfrelativerende reactie, notriple

Van der Haar en Van Kessel hebben in elk geval beiden een knappe race gereden, die overwinning zit er in voor hen, een van de komende weken

DJ63 1 november 2021 om 17:43

Afgaande op de overmacht die Iserbyt hier ten toon spreidt ben ik geneigd op Wuyts te volgen in zijn oordeel. Hij lijkt sterker dan vorig jaar en in deze vorm zal hij wat dichter op het illustere trio staan, denk ik.

Wheely 1 november 2021 om 19:16

Ik zie hem zeker het niveau van een Pidcock halen, echter als Van Aert en VdP hun vormpiek in de kerstperiode leggen en Iserbyt dan al twee maanden aan het knallen is wegens de klassementen zal het wel lastig worden ze te kloppen. Dat hij momenteel iets heel strafs laat zien staat buiten kijf natuurlijk.

Romāns Vainšteins 1 november 2021 om 21:01

Laatst toen ik een best leuke gig van de Psychedelic Porn Crumpets zag moest ik ook de hele tijd denken dat Jack White beter zingt en gitaar speelt dan die lui. Het is maar net in hoeverre je zin hebt om het voor jezelf te verpesten.

Alfons Haavers 1 november 2021 om 21:10

Ik denk eerder: als al die prestaties van Iserbyt al geminimaliseerd moeten worden, wat kan je dan niet van al die anderen aan de start zeggen. Kunnen die niet beter zelf hun proflicentie gaan inleveren bij de bond?

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair