Voorbeschouwing: Wooning Zesdaagse van Rotterdam 2019

Door Tim van Hengel, dinsdag 1 januari 2019 om 18:00

foto: Cor Vos

Kenny De Ketele en Moreno De Pauw pakten in 2018 een langverwachte zege in de 36e Wooning Zesdaagse van Rotterdam. Het was de eerste eindzege in de Maasstad voor het tweetal en daarnaast waren zij het eerste Belgische koppel dat de Rotterdamse Six won sinds 1976. Ook voor 2019 heeft de organisatie een ijzersterk deelnemersveld samengesteld met toppers uit het baan- én wegwielrennen. WielerFlits blikt vooruit!


Laatste tien winnaars

2009 – flag-nl / flag-es Peter Schep – Juan Llaneras
2010 – flag-be / flag-nl Iljo Keisse – Danny Stam
2011 – flag-nl / flag-nl Danny Stam – Léon van Bon
2012 – flag-nl / flag-nl Peter Schep – Wim Stroetinga
2013 – flag-be / flag-nl Iljo Keisse – Niki Terpstra
2014 – flag-be / flag-nl Iljo Keisse – Niki Terpstra
2015 – flag-be / flag-nl Iljo Keisse – Niki Terpstra
2016 – flag-es / flag-es Sebastián Mora – Albert Torres
2017 – flag-de / flag-de Christian Grasmann – Roger Kluge
2018 – flag-be / flag-be Kenny De Ketele – Moreno De Pauw


flag-nl Programma Wooning Zesdaagse van Rotterdam 2019

Donderdag 3 januari
19:15 – Wooning koppelkoers met sprints
20:00 – Flanderijn koppelafvalling
20:35 – Wooning koppelkoers
21:45 – Houcon Derny Cup
22:05 – Houcon Derny Cup
22:25 – Misura Tempo Race
22:40 – Puntenkoers voor teams
Volledig programma

Vrijdag 4 januari
19:10 – Wooning koppelkoers met sprints
19:40 – Houcon Derny Cup
19:50 – Misura Tempo Race
20:00 – Houcon Derny Cup
20:20 – Flanderijn koppelafvalling
21:20 – Wooning koppelkoers
22:30 – Kambeel Koppeltijdrit
23:15 – Puntenkoers voor teams
23:40 – Astrimex Supersprint
Volledig programma

Zaterdag 5 januari
19:10 – Wooning koppelkoers met sprints
19:50 – Kambeel Koppeltijdrit
20:30 – Flanderijn koppelafvalling
21:15 – Misura Tempo Race
21:25 – Houcon Derny Cup
21:45 – Wooning koppelkoers XL
23:15 – Houcon Derny Cup
23:35 – Misura Tempo Race
23:50 – Puntenkoers voor teams
00:10 – Astrimex Supersprint
Volledig programma

Zondag 6 januari
13:10 – Wooning koppelkoers met sprints
13:55 – Flanderijn koppelafvalling
14:30 – Houcon Derny Cup
14:40 – Misura Tempo Race
14:50 – Houcon Derny Cup
15:10 – Wooning koppelkoers
16:10 – Kambeel puntenkoers voor teams
16:40 – Astrimex Supersprint
Volledig programma

Maandag 7 januari
19:15 – Wooning koppelkoers met sprints
20:00 – Houcon Derny Cup
20:20 – Misura Tempo Race
20:30 – Houcon Derny Cup
20:50 – Wooning koppelkoers
22:00 – Flanderijn koppelafvalling
22:35 – Kambeel puntenkoers voor teams
Volledig programma

Dinsdag 8 januari
18:55 – Puntenkoers voor teams
19:20 – Kambeel Koppeltijdrit
19:50 – Flanderijn koppelafvalling
20:30 – Houcon Derny Cup
20:55 – Astrimex Supersprint
21:30 – Wooning Koppelkoers Finale
Volledig programma


Koppels

1. flag-be / flag-be Kenny De Ketele – Robbe Ghys
Voor Kenny De Ketele was het vorig jaar eindelijk raak in de Rotterdamse Six. De Belg is een vaste klant in de Maasstad en eindigde er al eens tweede, maar winnen deed hij tot 2018 nog nooit. Met Moreno De Pauw vormde hij een ijzersterk koppel, dat leidde van de eerste tot en met de laatste dag. Dit jaar weet hij zijn jonge landgenoot Robbe Ghys aan zijn zijde, nadat zij afgelopen augustus in Glasgow de Europese titel op de Madison veroverden. De rappe Ghys demonstreerde onlangs nog zijn goede vorm door tijdens het Belgisch kampioenschap de titel te pakken op de scratch.

foto: Cor Vos

2. flag-de / flag-de Christian Grasmann – Theo Reinhardt
Theo Reinhardt pakte vorig jaar in Apeldoorn de wereldtitel op de Madison en stond ook tijdens het EK en in de Wereldbeker al op het podium. Absolute wereldtop dus. In Rotterdam moet hij het zien te redden zonder zijn maatje Roger Kluge. De Duitser rijdt namelijk de Tour Down Under met zijn nieuwe ploeg Lotto Soudal. Voor Reinhardt werd door de wedstrijdleiding met Christian Grasmann echter een geroutineerde partner gevonden. De 37-jarige pistier heeft een schat aan ervaring en stond in 2017 al eens op het hoogste treetje in Ahoy.

3. flag-nl / flag-fr Niki Terpstra – Thomas Boudat
Drievoudig winnaar Niki Terpstra staat garant voor spektakel tijdens de Wooning Zesdaagse. De Nederlander bewijst keer op keer dat hij zes dagen strijd wil leveren en dat maakt hem tot één van de meest geliefde renners in Ahoy. Zijn aanvalslust loont niet alleen op de piste, maar ook op de weg. In 2018 leverde hem dat zeges op in de E3 Harelbeke en de Ronde van Vlaanderen. Ditmaal is hij gekoppeld aan zijn nieuwe ploeggenoot Thomas Boudat, met wie hij in 2019 onder contract staat bij Direct Energie. De Fransman won in 2014 al eens het WK-omnium.

4. flag-es / flag-es Albert Torres – Sebastián Mora
Albert Torres en Sebastián Mora staan de laatste jaren steevast op het startformulier, nadat zij in 2016 samen de titel pakten. Ook in andere wedstrijden gaat het dit duo voor de wind. Zo waren zij tijdens het WK in Apeldoorn runner-up en ook tijdens de huidige Wereldbeker stonden zij al op het podium. Bovendien won Torres in Parijs de wereldbekerwedstrijd op het omnium en dus mogen we de Spanjaarden opnieuw vooraan verwachten in Rotterdam. Na een negende plaats in 2017 en een vijfde in 2018 nu weer een podiumplek?

5. flag-nl / flag-be Pim Ligthart – Moreno De Pauw
Moreno De Pauw, de andere titelverdediger in Rotterdam, vormde de afgelopen jaren een sterk koppel met De Ketele. Naast de titel in 2018 eindigden zij immers nog enkele keren in de top-5 in de Maasstad. Omdat De Ketele strijdt aan de zijde van Robbe Ghys, rijdt De Pauw ditmaal samen met Pim Ligthart. Ook de Nederlander heeft zijn sporen op de piste al verdiend en was in 2011 al eens runner-up in Rotterdam. Met Jasper Asselman behaalde Ligthart afgelopen week nog brons op de Madison tijdens het NK baan.

foto: Cor Vos

6. flag-nl / flag-nl Yoeri Havik – Wim Stroetinga
Wie zeker in de favorietenlijstjes niet mogen ontbreken, zijn Yoeri Havik en Wim Stroetinga. Het bekende koppel schreef onlangs nog de sterk bezette Zesdaagse van Londen op hun naam. Met name hun doublet op de voorlaatste dag maakte indruk. Tijdens het NK baan lieten de pistiers zien goed in vorm te zijn: Havik pakte de titel op de puntenkoers en Stroetinga was de beste in de scratch race. Tot slot veroverden ze samen de rood-wit-blauwe trui op de Madison. Het duo Havik-Stroetinga was in 2018 tweede in Rotterdam Staan ze ditmaal op de hoogste trede?

7. flag-nl / flag-be Jan-Willem van Schip – Stijn Steels
Jan-Willem van Schip greep tijdens het NK baan driemaal nipt naast de nationale titel, maar daar hoeft hij zich allerminst voor te schamen. De 24-jarige renner, die ook actief is op de weg, kende een geweldig jaar op de baan met zilveren medailles op de puntenkoers en het omnium tijdens het WK baanwielrennen in Apeldoorn. Ook tijdens de Wereldbeker kan hij zich meten met de sterkste renners. In Rotterdam was hij vorig jaar negende met Dion Beukeboom, dit keer rijdt hij samen met de vijf jaar oudere Stijn Steels – komend jaar zijn ploeggenoot bij Roompot-Charles.

8. flag-nl / flag-nl Ramon Sinkeldam – Roy Pieters
Net als Van Schip keren ook de snelle Ramon Sinkeldam en sterke Roy Pieters terug in Rotterdam. Sinkeldam eindigde afgelopen week samen met Raymond Kreder vierde op de Madison tijdens het NK baan en lijkt klaar voor de Wooning Zesdaagse, ter voorbereiding op zijn tweede seizoen bij Groupama-FDJ. Ook Pieters was bedrijvig tijdens de nationale kampioenschappen. De leeftijdsgenoot van Sinkeldam (beiden 29) won de titel op het omnium en pakte eerder al zilver op de ploegenachtervolging.

9. flag-dk / flag-dk Lasse Norman Hansen – Marc Hester
Aanvankelijk stond Niklas Larsen op de deelnemerslijst vermeld aan de zijde van Lasse Norman Hansen, maar de Deen is niet op tijd hersteld van een knieblessure. Daarom riep de wedstrijdleiding Marc Hester op, die ook vorig jaar actief was in Rotterdam. Hansen is dit seizoen één van de drijvende krachten achter de succesvolle Deense baanploeg. Hij won al twee wereldbekerwedstrijden op de Madison en was ook al succesvol op de ploegenachtervolging. Komend jaar is Hansen ploeggenoot van Mathieu van der Poel bij Corendon-Circus.

foto: Cor Vos

10. flag-nl / flag-nl Dion Beukeboom – Melvin van Zijl
Dion Beukeboom reed vorig jaar aan de zijde van Jan-Willem van Schip zijn eerste Zesdaagse van Rotterdam en vormt dit jaar een koppel met de ervaren Melvin van Zijl. Beide renners rijden voor Vlasman, kennen elkaar dus door en door en weten wat ze aan elkaar hebben. Met de ervaring van Van Zijl en de kracht van Beukeboom willen zij zich graag laten zien in Rotterdam, bijvoorbeeld in de lange jacht. Dat het met de vorm wel goed zit, bewees Van Zijl al tijdens het NK baan, waar hij medailles pakte op de puntenkoers en het omnium.

11. flag-nl / flag-nl Maikel Zijlaard – Nick Stöpler
Maikel Zijlaard is weliswaar de jongste renner aan het vertrek, maar heeft misschien wél de bekendste achternaam van allemaal. Opa Joop was immers jarenlang gangmaker tijdens de Rotterdamse Six, vader Ron rijdt op de derny en oom Michael is er wedstrijdleider. Ook de jonge Maikel werkt hard aan zijn reputatie. Hij was vorig jaar nog tweede in de Talents Cup en maakte op de weg al indruk bij Hagens Berman Axeon. In Rotterdam wordt hij bijgestaan door de ervaren Nick Stöpler, die hier al eens derde was en zijn jonge landgenoot wegwijs moet maken.

12. flag-pl / flag-pl Daniel Staniszewski – Wojciech Pszczolarski
Ook Wojciech Pszczolarski en Daniel Staniszewski zijn dit jaar wederom van de partij in Rotterdam. Vorig jaar eindigden zij hier op de elfde plaats. De Polen zijn niet alleen uitstekende specialisten in de zesdaagse, maar kunnen ook tijdens andere baanwedstrijden uitstekend uit de voeten. Zo stonden zij dit seizoen in Parijs nog op het podium in de Wereldbeker en veroverde Pszczolarski de Europese titel op de puntenkoers, nadat hij Kenny De Ketele afhield. Van het duo Staniszewski-Pszczolarski mag dus zeker wat worden verwacht!

13. flag-be / flag-be Jules Hesters – Bryan Boussaer
Jules Hesters en Bryan Boussaer zijn de laatste namen van de lijst. De jonge Belgen verdedigden in 2018 met succes hun titel in de Talents Cup en mogen zich nu laten zien bij de elite. Tijdens het EK baan voor beloften toonden zij zich al. Hesters pakte de titel op de afvalkoers, terwijl Boussaer op de puntenkoers brons pakte. Als duo veroverden ze zilver op de Madison. Dat beide mannen in vorm zijn, lieten ze wel zien tijdens het BK baan. Hesters (met Fabio Van den Bossche) pakte er zilver op de Madison, terwijl brons was weggelegd voor Boussaer (met Nicolas Wernimont).


Links

Website organisatie
Deelnemerslijst


TV

De Wooning Zesdaagse is online te volgen via een liveblog op wooningzesdaagse.nl. Daarnaast zendt RTV Rijnmond iedere dag een magazine uit op TV Rijnmond en online. Op deze kanalen van de regionale omroep is dinsdag ook de finaledag te volgen. Op zondag 6 januari komt Radio Rijnmond Sport vanuit Ahoy. WielerFlits verzorgt elke avond een Volg Hier en dagelijks een uitgebreid verslag.


Dit artikel delen:

1 Reactie

Mark 3 januari 2019 om 08:04

Ieder jaar erg leuk! Ik ben er maandag bij!

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.