Voorbeschouwing: Wereldbeker Rucphen 2021

Voorbeschouwing: Wereldbeker Rucphen 2021
zaterdag 18 december 2021 om 12:00

De tiende manche van de Wereldbeker wordt voor een keertje niet op zondag, maar op zaterdag gereden. Het Nederlandse Rucphen, een absolute nieuwkomer in het regelmatigheidscriterium, is de ‘place to be’. Tenminste, voor de rensters en renners, want publiek is niet toegelaten. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Rucphen is nog een relatief jonge veldrit, voor het eerst georganiseerd in januari 2012. “Het idee werd opgeworpen door Giel van Ginniken en zijn schoonzoon Rini van Peer”, vertelt Piet van den Bergh, vader van voormalig veldrijder Camiel. “Ze kwamen onder meer ook bij mij terecht. Eigenlijk allemaal wieler- en veldritfans. Toen we ook nog de steun kregen van burgemeester Rinus Everaers, toen voorzitter van het District Brabant, was de trein vertrokken.”

Toch ging het de Stichting Wielerpromotion Rucphen niet altijd voor de wind. Zo bleef het steeds weer zoeken naar een ideale datum in januari. Daarnaast beschikten ze in Rucphen niet over dat monsterbudget om alle toppers te contracteren. Tot voor kort viel Rucphen meestal op dezelfde dag als de Kasteelcross in Zonnebeke en verspreidde het kransje toppers zich tussen beide organisaties.

Het allereerste mannenpodium in Rucphen met van links naar rechts Mariusz Gil, Bart Aernouts en Tom Meeusen – foto: Cor Vos

“Een aantal keer organiseerden we een dag voor de Wereldbeker in Hoogerheide”, weet Van den Bergh. “Op die manier hadden we in de jeugdcategorieën een aantal buitenlandse jongeren aan de start die hier toch al waren voor de Wereldbeker op zondag.” Eén van de hoogtepunten in hun bestaan was de organisatie van het NK in 2020.

Alarmbel
Maar dat NK had ook zomaar de laatste cross in de geschiedenis van Rucphen kunnen zijn. Vorig seizoen werd de wedstrijd afgelast door corona en in april dit jaar trok voorzitter Kees Kools plots hard aan de alarmbel. Het niet vinden van een ideale datum op de kalender, zorgde voor steeds meer frustratie.

“Normaal beginnen we nu met de voorbereiding voor onze cyclocross, maar niet dit jaar. Nu is het crisisberaad”, vertelde Kools in een statement. “Twee partijen (doelende op Flanders Classics en Golazo, red.) domineren de kalender. Voor losse Nederlandse crossen is geen ruimte meer. Misschien moeten we er gewoon maar mee ophouden.”

Onze verbazing was dan ook groot toen amper drie maanden later het bericht kwam dat Rucphen werd toegevoegd aan de Wereldbeker. “Via via waren we in contact gekomen met Flanders Classics”, duidt Van den Bergh. “Van het een kwam het ander en blijkbaar vonden ze bij Flanders Classcis dat Rucphen zijn plek had in de Wereldbeker. Daar is de Stichting graag op ingegaan.”

Plekje van Hoogerheide
Al betekent dat geen garantie voor de toekomst. “Er zijn in elk geval geen vaste toezeggingen”, is Van den Bergh realistisch. “Dat hangt van een aantal factoren af. Zo is er de vraag hoeveel Nederlandse manches de Wereldbeker dan nog kan hebben. Stiekem hopen we er wel op. In 2023 vindt het WK opnieuw in Hoogerheide plaats. Wie weet kunnen wij volgende winter dat plekje in de Wereldbeker even ‘lenen’.”

Dat er zaterdag geen publiek is toegelaten in de Rucphense Binnentuin is een tegenvaller, maar volgens Van den Bergh was er geen sprake van om de handdoek te gooien. “Het is financieel lastig, het is echt moeilijk om alles rond te krijgen, maar nu afhaken, zou voorgoed het einde betekenen. Met de steun van de gemeente en de provincie en nog een aantal andere partners, doen we ons best…”

Laatste tien winnaars
Mannen
2020-2021: afgelast door corona
2019-2020: flag-nl Mathieu van der Poel (NK)
2018-2019: flag-nl Lars van der Haar
2017-2018: flag-nl David van der Poel
2016-2017: flag-nl Lars van der Haar
2015-2016: flag-be Tom Meeusen
2014-2015: flag-nl Lars van der Haar
2013-2014: flag-de Philipp Walsleben
2012-2013: flag-nl Lars van der Haar
2011-2012: flag-be Bart Aernouts

Vrouwen
2020-2021: afgelast door corona
2019-2020: flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado (NK)
2018-2019: flag-nl Inge van der Heijden
2017-2018: flag-be Loes Sels
2016-2017: flag-be Laura Verdonschot
2015-2016: flag-gb Helen Wyman
2014-2015: flag-gb Nikki Brammeier
2013-2014: flag-nl Marianne Vos
2012-2013: flag-nl Marianne Vos
2011-2012: flag-nl Marianne Vos

Marianne Vos schreef de eerste drie edities bij de vrouwen op haar naam – foto: Cor Vos


Laatste editie

Zesde nationale titel op rij voor Mathieu van der Poel
Vorig seizoen werd de cross in Rucphen afgelast door corona. Een jaar eerder was het dorp decor voor de nationale kampioenschappen en dat leverde bij de mannen alvast geen verrassingen op. Topfavoriet Mathieu van der Poel pakte er zijn zesde titel op rij, voor Lars van der Haar en Joris Nieuwenhuis.

Van der Poel reed al na een rondje afgescheiden aan de leiding. Van der Haar hield hem nog even in het vizier, maar lang zou dat niet duren. De wereldkampioen nam steeds meer afstand en snelde onbedreigd naar een nieuwe titel. Zelfs een schuiver bracht hem niet uit evenwicht.

Het podium van het laatste NK, verreden in Rucphen – foto: Cor Vos

Van der Poel kwam met een straatlengte voorsprong als eerste over de finish. Met zijn zesde titel is hij nog drie stuks verwijderd van het record van Hennie Stamsnijder, die het NK negen keer wist te winnen. Lars van der Haar veroverde net als de voorbije twee edities dus het zilver. Joris Nieuwenhuis werd op een minuut derde.

Uitslag mannen:
1. flag-nl Mathieu van der Poel
2. flag-nl Lars van der Haar op 36″
3. flag-nl Joris Nieuwenhuis op 1’04”
4. flag-nl Corné van Kessel op 2’36”
5. flag-nl Stan Godrie op 2’55”

Eerste nationale elite-titel voor Ceylin del Carmen Alvarado
Lucinda Brand, Annemarie Worst en Ceylin del Carmen Alvarado zorgden voor een eerste schifting. Wat later kwamen Yara Kastelijn en Marianne Vos aansluiten. Vos deed dat ondanks een portie pech in de beginfase en ook later in de wedstrijd werd de zesvoudige kampioene niet gespaard.

Alvarado beschikte over een stel superbenen en trok wat later alleen op avontuur. Worst reageerde, maar de Rotterdamse liep steeds verder uit en werd in de finale niet meer bedreigd. Worst reed naar het zilver, uittredend kampioene Lucinda Brand moest vrede nemen met brons.

Ceylin del Carmen Alvarado triomfeerde bij de vrouwen – foto: Cor Vos

Uitslag vrouwen:
1. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado
2. flag-nl Annemarie Worst op 5″
3. flag-nl Lucinda Brand op 13″
4. flag-nl Yara Kastelijn op 14″
5. flag-nl Marianne Vos op 33″


Parcours

Als je als veldritfan Rucphen hoort, denk je ontegensprekelijk aan Camiels Carrousel (centraal op de afbeelding). Ex-renner Camiel van den Bergh – momenteel ploegleider van het vrouwenteam 777 –  is verantwoordelijk voor het parcours en introduceerde zeven jaar geleden het rondjes draaien. Zie onderstaand fragmentje als je niet precies weet wat de ‘hindernis’ inhoudt.

Ook in de wereldbekermanche blijft de carrousel in de omloop opgenomen, weliswaar in een iets kortere versie dan normaal. Het is maar één van de hindernissen op het drie kilometer lange parcours, hoofdzakelijk op een weide-ondergrond. Ook twee trappenpartijen, twee bruggen en een zandbak moeten zorgen voor wat extra selectiviteit.

Twan van Gendt verkende een poos geleden al het parcours (zie onder). Ideaal om een eerste indruk te krijgen. De omloop ligt er voorlopig snel bij. Van den Bergh noemt het een ‘speeltuin waarin enkele snelle stukken worden afgewisseld met een aantal bochten-combinaties. Op maat van jongens als Lars van der Haar en Eli Iserbyt.’


Programma & info

Programma zaterdag 18 december 2021
09u30: Nieuwelingen mannen
09u32: Nieuwelingen vrouwen
10u30: Junioren dames
12u00: Junioren jongens
13u30: Elite en beloften vrouwen (Wereldbeker)
14u55: Elite en beloften mannen (Wereldbeker)

Locatie en inkom
Binnentuin, Rucphen, Nederland
In tegenstelling tot in België, is in Nederland momenteel geen publiek toegelaten op sportevents.

Deelnemers vrouwen
Deelnemers mannen

Website Cyclocross Rucphen
Website Wereldbeker

Tussenstand Wereldbeker mannen na 9 wedstrijden
1. flag-be Eli Iserbyt – 307 punten
2. flag-be Toon Aerts – 206
3. flag-be Michael Vanthourenhout – 203
4. flag-be Quinten Hermans – 196
5. flag-nl Lars van der Haar – 175
6. flag-nl Corné van Kessel – 145
7. flag-be Toon Vandebosch – 133
8. flag-be Daan Soete – 126
9. flag-be Vincent Baestaens – 122
10. flag-be Niels Vandeputte – 120

Tussenstand Wereldbeker vrouwen na 9 wedstrijden
1. flag-nl Lucinda Brand – 252 punten
2. flag-nl Denise Betsema – 244
3. flag-nl Puck Pieterse – 199
4. flag-nl Fem van Empel – 173
5. flag-nl Shirin van Anrooij – 140
6. flag-nl Annemarie Worst – 134
7. flag-nl Marianne Vos – 132
8. flag-hu Blanka Kata Vas – 125
9. flag-us Clara Honsinger – 124
10. flag-nl Inge van der Heijden – 121


Favorieten

Mannen
Een kleine domper op de feestvreugde is het forfait van Mathieu van der Poel. De wereldkampioen zou uitgerekend in Rucphen beginnen aan zijn veldritseizoen, maar nadat knieproblemen hem een paar dagen van de fiets hielden, verkiest hij nog een weekje extra opbouw om zo voldoende competitief aan zijn winter te beginnen in Dendermonde, volgende week zondag. Ook Wout van Aert is er niet bij, die blijft een weekend uit competitie omdat hij met de ploegmaats van Jumbo-Visma op stage is in Spanje.

En dan komen we bij Tom Pidcock, Eli Iserbyt en Lars van der Haar terecht als de grote favorieten op dit snelle en bij momenten technische parcours. Tom Pidcock werd zevende in Boom en derde in Val di Sole, waar hij een boeiend duel met Eli Iserbyt net in zijn voordeel beslechtte. De Britse topper is nog steeds op zoek naar een eerste triomf in de Wereldbeker en zal de kans niet laten liggen. Toch vermoeden we dat hij ook met de Citadelcross van Namen (zondag) in het achterhoofd zal rondfietsen in Rucphen.

Tom Pidcock in actie in de sneeuw van Vermiglio, Val die Sole – foto: Cor Vos

Vandaar onze lichte voorkeur voor Eli Iserbyt, die de voorbije dagen het kopje leegmaakte in Spanje. Ook Lars van der Haar is terug van stage en moet in Rucphen in staat zijn om mee te doen voor de winst. Niet toevallig topt de Europese kampioen de erelijst in Rucphen met vier zeges in zeven jaar tijd. Het rondje is hem – net als voor Iserbyt – op het lijf geschreven.

Onze laatste sterren gaan naar Michael Vanthourenhout (helemaal hersteld van zijn ziekteperikelen een paar weken geleden), Quinten Hermans (op Boom na nog nergens uit de top vijf deze winter) en Toon Aerts. Al zal Aerts net als Pidcock iets meer zijn zinnen op Namen hebben gezet.

Onze outsiders voor een mooie ereplaats zijn Gianni Vermeersch en Tim Merlier (allebei aan hun tweede wedstrijd toe), Laurens Sweeck, Vincent Baestaens, Niels Vandeputte en Corné van Kessel.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Eli Iserbyt
** Tom Pidcock, Lars van der Haar
* Michael Vanthourenhout, Quinten Hermans, Toon Aerts


Vrouwen
Na het afgeroomde deelnemersveld in Val di Sole, is in Rucphen zowat iedereen terug. Inclusief Lucinda Brand, Ceylin del Carmen Alvarado, Annemarie Worst en Yara Kastelijn. Alleen Blanka Kata Vas is er in Rucphen nog niet bij, zij hervat pas een etmaal later in Namen. Voor Marianne Vos geldt het omgekeerde. Zij gaat wel van start in Rucphen, maar past voor Namen.

De lijst met kandidaat-winnaressen is groot. Met wereldkampioene Lucinda Brand op kop. Zij is er een weekje tussenuit geweest en laadde de batterijen op op Mallorca. Ondanks haar afwezigheid in Val di Sole, leidt ze nog steeds in de Wereldbeker, al zag ze haar voorsprong op Denise Betsema krimpen tot acht punten. Als Brand haar niveau van voor haar break snel terugvindt, is ze ontegensprekelijk de topfavoriete.

Marianne Vos is wellicht de grootste uitdaagster van Lucinda Brand – foto: Cor Vos

Annemarie Worst, Denise Betsema, Ceylin del Carmen Alvarado en Marianne Vos zijn haar voornaamste uitdaagsters. Maar ook de younsters Fem van Empel – die in Val di Sole triomfeerde – , Puck Pieterse, Inge van der Heijden en Shirin van Anrooij kunnen zomaar op het podium eindigen. De kansen van de Amerikaanse Clara Honsinger en de Canadese Maghalie Rochette schatten we hoger in voor Namen.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Lucinda Brand
** Marianne Vos, Annemarie Worst
*  Denise Betsema, Fem van Empel, Ceylin del Carmen Alvarado


Weer en TV

Zowel de vrouwen- als de mannencross worden live gecoverd door Sporza en Proximus in België en door Eurosport en NPO (alleen mannen) in Nederland. Op de NPO krijgt u later op de avond nog de highlights te zien.

De weersverwachting volgens Meteovista.be ziet u hieronder. ’s Ochtends wordt wat neerslag voorspeld, maar in de namiddag zou het droog blijven. De temperaturen bereiken net niet de kaap van de tien graden.

Dit artikel delen:

22 Reacties

Dantiest 16 december 2021 om 15:10

Tommeke Meeusen is precies 3 dagen ouder geworden sinds die foto in Rucphen.

0
Gebruikersnaam 16 december 2021 om 15:15

Is die babyvoeding toch nog ergens goed voor geweest.

0
Dantiest 16 december 2021 om 18:12

Helpt dat echt? Ga daar dan ook maar van beginnen vreten.

0
Dikke Man 16 december 2021 om 17:08

““Het idee werd opgeworpen door Giel van Ginniken en zijn schoonzoon Rini van Peer”, vertelt Piet van den Bergh, vader van voormalig veldrijder Camiel.” Deze zin voelt echt als luisteren naar mijn vrouw die roddels vertelt over allemaal mensen die ik niet ken, maar waarbij ik wel doe alsof. Heerlijk.

0
Franco Ballerini 16 december 2021 om 18:04

Dat wekt geen verbazing. Toen Dikke Vrouw hier nog postte werd ze alom als grote roddelaarster beschouwd. Succes ermee!

0
Dikke Man 16 december 2021 om 19:47

Hoe wordt jouw vrouw eigenlijk beschouwd?

0
Romāns Vainšteins 16 december 2021 om 20:02

Mooi dit !

0
Franco Ballerini 16 december 2021 om 20:05

Als een mirakel van schoonheid. Zij wordt regelmatig 15 tot 20 jaar jonger ingeschat. Ja, wat dat betreft heb ik mazzel, als iemand die mensen met een BMI boven de 25 verafschuw. Uiteraard is het mijn verplichting min of meer gelijke tred en tot dusverre lukt dat aardig.

0
Dikke Man 16 december 2021 om 20:56

Zit je ook op dezelfde tred op het gebied van ingeschatte leeftijd of krijg je soms vreemde blikken?

0
Barry Batsbak 17 december 2021 om 15:31

Iserbyt en Pidcock zijn elkaar wel waard momenteel. Leuk als Van der Haar en Hermans zich daar ook nog een beetje mee zou kunnen bemoeien.

0
Romāns Vainšteins 17 december 2021 om 15:50

Wanneer Iserbyt, van der Haar en Pidcock voorop komen wordt dat een epischer battle dan toen destijds de Oempa-Loempa’s gingen muiten in Willy Wonka’s chocoladefabriek !!

0
Tuubke 18 december 2021 om 12:10

Als ik kijk naar het rijtje van de laatste tien winnaars, is Van der Haar weer aan de beurt!

0
Wheely 18 december 2021 om 12:13

Scherp Tuubke!

0
Wheely 18 december 2021 om 11:57

En hoe is het afgelopen met de nieuwelingen en de junioren?

0
Dikke Man 18 december 2021 om 12:19

Gun de dames en heren op de redactie ook eens een weekendje rust!

0
Wheely 18 december 2021 om 12:29

Je hebt gelijk maar ik verveel me en ze hebben ook tijd om Patje & Remco nieuws te plaatsen.

0
Wheely 18 december 2021 om 13:14

Dank Limal, jij en Renaat maken m’n dag!

0
Dikke Man 18 december 2021 om 13:27

Het schijnt dat Remco zijn stinkschoenen gaat veilen voor het goede doel! Lezen!

0
Wheely 18 december 2021 om 13:39

Echt joh? Vet!

0
orlando dani 18 december 2021 om 13:39

Mooi parcours

0
Dantiest 18 december 2021 om 14:04

Rijdt Thieutje nu morgen? of pas volgend weekend?

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone