Crisisberaad in Rucphen: “Losse veldrit in Nederland amper nog te organiseren”
foto: Cor Vos
Nico Dick donderdag 22 april 2021 om 12:18

Crisisberaad in Rucphen: “Losse veldrit in Nederland amper nog te organiseren”

Kees Kools, voorzitter van Stichting Wielerpromotion Rucphen en organisator van een internationale veldrit in zijn dorp, trekt aan de alarmbel. “Normaal beginnen we nu met de voorbereiding voor onze cyclocross, maar niet dit jaar. Nu is het crisisberaad”, zegt Kools. “Twee partijen – met klassementscrossen – domineren de veldritkalender. Voor losse Nederlandse crossen is geen ruimte meer.”

Ze vielen in Rucphen net niet van hun stoel, toen de UCI half maart haar veldritkalender bekendmaakte. Zaterdag 22 januari 2022, een dag voor de slotproef van de Wereldbeker in het naburige Hoogerheide, leek hen in eerste instantie een prima datum voor hun internationale veldrit. Tot Kools en zijn manschappen merkten dat op dezelfde dag ook de Flandriencross in Hamme op de kalender staat. Een klassementscross (X20 Trofee) dus.

Kees Kools uit zijn frustratie in een zelf opgetekend statement, dat hij aan WielerFlits doorspeelt. “Ik vrees dat het niets oplost, maar het kan geen kwaad dat de lezer eens verneemt hoe een en ander in elkaar steekt”, klinkt het. “Het is vreselijk, als je als organisator de kennis en de energie hebt om een internationale cyclocross te organiseren, maar dat twee partijen de kalender zo domineren dat er geen mogelijkheden (lees: vrije data, red) meer overblijven voor anderen.”

Wereldbeker op zondag, andere klassementscrossen op zaterdag
De ergernis is dermate groot dat ze zich bij Stichting Wielerpromotion de vraag stellen of hun veldrit nog wel moet doorgaan. “Dat we op dezelfde dag van een klassementscross in België geprogrammeerd staan, maakt het voor ons onmogelijk deelnemers met naam aan de start te krijgen. En we zijn heus niet de enige organisatie die met dit probleem te maken heeft. De kalender zit overvol. Een gevolg van de strijd die sinds een aantal jaren heerst tussen Flanders Classics en Golazo”, weet Kools.

“Flanders Classics heeft een samenwerking met de UCI om de Wereldbeker te organiseren. De Wereldbeker is zo fors uitgebreid dat er elke zondag een wedstrijd is. Daarenboven sprokkelen de renners daar veel meer UCI-punten dan bij C1 en C2-wedstrijden. En er mogen geen C1-wedstrijden op dezelfde dag van een Wereldbeker georganiseerd worden.”

TV
“Golazo, de opponent van Flanders Classics in België, organiseert de X2O Trofee en de Ethias Crossen. Flanders Classics zelf ook nog de Superprestige. Daarvoor zijn alle zaterdagen en bijkomende feestdagen nodig en dan nog vallen er zelfs enkele Belgische organisatoren uit de boot of worden ze op onmogelijke data gezet. Alle organisaties zitten in een wurggreep, of van Flanders Classics of van Golazo. Het is voldoen aan de voorwaarden van deze partijen of anders houdt het op.”

In 2020 werd in Rucphen nog het NK georganiseerd – foto: Cor Vos

Dat alle crossen in België door VRT, VTM of Eurosport worden uitgezonden, maakt het nog moeilijker. “Alle crossteams zijn Belgisch en willen, gezien hun publiciteitswaarde voor hun overwegend Belgische sponsoren, dat hun renners en rensters meedoen aan die tv-crossen. Daarnaast moeten zij ook aan alle wedstrijden van een klassement deelnemen, willen ze in aanmerking komen voor het prijzengeld in de eindranking”, gaat Kools verder.

Jeugd de dupe
“Zo kunnen wij, die op dezelfde dag van een klassementscross organiseren, geen deelnemers met naam meer aan de start krijgen. Zelfs (start)geld is geen argument. De ploeg bepaalt immers waar hun renner start. Maar zo wordt het veldrijden nog meer een Belgische aangelegenheid. De UCI staat jammer genoeg niet open voor een andere aanpak, omdat ze door de Wereldbeker direct belanghebbende zijn. En ook de KNWU (Nederlandse wielerunie, red) is onmachtig om hier bij de UCI verandering in de brengen.”

Dus hebben Rucphen, en daarnaast ook de andere losse crossen, een groot probleem, besluit Kools. “Een wedstrijd zonder toppers heeft weinig waarde voor de grotere sponsoren. Maar het zijn wel zij die het ook mogelijk maken dat ook jeugdwedstrijden kunnen plaatsvinden in de rest van het programma. Het lijkt helaas nagenoeg onmogelijk om nog een internationale veldrit te organiseren, en daar wordt ook de jeugd de dupe van.”

 
12 Reacties
Sorteer op:
22 april 2021
Zie hier het argument waarom internationalisering van het veldrijden een farce is, was en waarschijnlijk ook zal blijven. Er is alleen grote interesse in België en dat gaat echt niet snel veranderen. Zeker als crossen als Rucphen de hoop opgeven.
22 april 2021
Het is natuurlijk geen oplossing, maar wanneer alle Nederlandse crossende vrouwen besluiten in Rucphen te starten, heb je in elk geval bij de dames een prachtig deelnemersveld en voldoende tegenwicht. Dan moet het bij de heren Elite maar iets minder. Het geeft overigens wel alle Nederlandse crossers startgelegenheid en met de verdere popularisering van de cross kan dát wel eens de winst zijn!
22 april 2021
Door de concentratie in Belgie voorkom je dus de voortzetting van de Nederlandse dominantie met nieuw te ontwikkelen talent. Zoiets als de super league.
22 april 2021
Als het doel is om van veldrijden een belgische folklore te maken, zijn ze aardig opweg. De buitenlandse concurrentie de strot omdraaien begint bij de organisatoren. Jeugd en toppers volgen en over 10 jaar zijn er gewoon weer enkel Belgische wereldkampioenen, zoals het hoort. Ahum Staaltje onvermogen van de UCI opnieuw.
22 april 2021
De 2 grootsten rijden geen klassementen meer. Beiden hebben oog voor het bredere belang van de cross. Als je (één van) die weet te strikken staat de gelijktijdige klassementscross in de schaduw en zijn je sponsors happy.
Nu er een Vdp, Van Aert en Pidcock is zou je denken dat het veldrijden een geweldig product is om wat mee te doen naar internationalisering toe. Echter blijft de sport in zijn marginaliteit hangen. Jammer.
22 april 2021
LALALALALALA GELD
22 april 2021
Nu juist de beste veldrijder en -rijdster(s) Nederlander zijn zou je moeten proberen om daar meer uit te breiden en vaste voet aan de grond te zetten. Als je straks een mindere generatie hebt lukt dat niet meer. Enigszins problematisch is natuurlijk wel dat vdp niet alles rijdt en dat schaatsen gewoonlijk de voorkeur krijgt.
22 april 2021
Als je Aert, Pidcock en Poel hebt. Live-uitzending en er kijkt geen hond naar Hamme!
    22 april 2021
    Zul je net zien dat er schaatsen is en dan kun je een live-uitzending in Nederland vergeten.
22 april 2021
Met alle respect maar Rucphen is geen parcours voor de wereldtop. Ga terug naar de basis, organiseer een cross omdat het prachtige sport is. Maak er een 2-daagse van met op zaterdag de jeugd en clinics en zondag alle overige categorieën (op de dure profs na) en je hebt een prachtig evenement waar je trots op kunt zijn. De accommodatie leent zich er perfect voor. Kom je er financieel niet uit vraag je een kleine startvergoeding en regel je horeca. Alles wedstrijdrenners willen graag rijden de komende winter, succes en volle bezetting gegarandeerd.
23 april 2021
Is niet abnormaal dat je als 'losse' cross die de wereldtoppers ook wil strikken het moeilijk krijgt. Bij samenwerking ( competitie) kun je nu eenmaal gemakkelijker het interessanter maken voor de crossers ( zowel financieel als omkadering). Moesten ze nu eerst beginnen met die Wereldbeker niet artificieel groot te willen maken en daar terug gaan naar +- 8-10 crossen ( ipv de belachelijke 15 dat ze nu willen doen), zou dit al wat datums losmaken. Herverdeel ook het stomme UCI-punten systeem, dat belachelijk veel punten geeft aan renners die WB rijden. Totaal niet logisch dat een WB-manche 200 punten geeft tegenover de cross in Boom (C2) dat 40 punten geeft. En schaf dat verbod af om andere C1 crossen te organiseren op WB-dagen. Er zullen wel wat subtoppers willen afkomen die strijden voor top-5 ipv 20ste op WB-manche. Stop ook met de farce om de WB in andere landen te doen onder het mom van internationalisering en vervolgens niets anders te doen. Als je het veldrijden wil ontwikkelen in 'kleine' landen, begin met de lokale crossen en competities (bv Toi Toi Cup) verder te ontwikkelen en daarna af en toe een WBcross met de wereldtoppers.

Reacties zijn gesloten.