Voorbeschouwing: Wereldbeker baan Cambridge 2019

Voorbeschouwing: Wereldbeker baan Cambridge 2019

Roy Pieters rijdt met Yoeri Havik de koppelkoers - foto: Cor Vos

Door Tim van Hengel
zondag 20 januari 2019 om 07:00

Met slechts een kleine Nederlandse delegatie wordt komend weekend de Wereldbeker baanwielrennen van Cambridge verreden. De nationale baansprinters ontbreken zelfs helemaal in Nieuw-Zeeland, nadat zij zich onlangs al verzekerden van WK-deelname. In plaats van een lange reis naar Oceanië en Hong-Kong een week later, bereiden zij zich vast voor op de mondiale titelstrijd in het Poolse Pruszków eind februari. Wie is er wél bij? WielerFlits blikt vooruit!

flag-nz Programma WB baanwielrennen, Cambridge

Vrijdag 18 januari
Ploegenachtervolging – mannen (kwalificatie, 1e ronde, finale)
Ploegenachtervolging – vrouwen (kwalificatie, 1e ronde, finale)
Teamsprint – mannen (kwalificatie, 1e ronde, finale)
Teamsprint – vrouwen (kwalificatie, 1e ronde, finale)

Zaterdag 19 januari
Keirin – mannen (1e ronde, 2e ronde, finale)
Koppelkoers – mannen
Omnium – vrouwen
Scratch – mannen (kwalificatie, finale)
Sprint – vrouwen (kwalificatie, 1/16e finale – finale)

Zondag 20 januari
Keirin – vrouwen (1e ronde, 2e ronde, finale)
Koppelkoers – vrouwen
Omnium – mannen
Scratch – vrouwen (kwalificatie, finale)
Sprint – mannen (kwalificatie, 1/16e finale – finale)

Volledig programma en tijdschema


Sprintonderdelen

Keirin
Op de Keirin ontbreekt bij de mannen de complete top-6 van het wereldbekerklassement, waarin Matthijs Büchli aan de leiding staat na zijn zeges in Berlijn en Londen. De hoogst geklasseerde renner aan het vertrek is de Canadees Hugo Barrette, die in Milton al tweede was op dit onderdeel. De concurrentie moet komen van Edward Dawkins, de nummer twee in Parijs. Andere namen om in de gaten zijn die van de Trinidadiaan Kwesi Browne, vijfde in Londen en de Venozolaan Herony Canelon, zesde in Parijs.

Keirin-wereldkampioene Nicky Degrendele – foto: Cor Vos

Ook bij de vrouwen is de top-6 afwezig van het wereldbekerklassement, waarin Laurine van Riessen tweede staat na haar zeges in Parijs en Berlijn. Katy Marchant is de best geklasseerde renster in Cambridge; de Britse staat op de zevende plek, nadat ze in Londen nipt naast het podium greep. De Keirin bij de vrouwen kan best wel eens uitdraaien op een spannende strijd, want ook wereldkampioene Nicky Degrendele en Europees kampioene Mathilde Gros staan er aan het vertrek. Met Madalyn Godby staat ook de winnares van Milton aan de start.

Nederlandse deelnemers:

Sprint
Wereldkampioen Matthew Glaetzer, Europees kampioen Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen verdeelden tijdens de eerste vier Wereldbekers vrijwel telkens de buit in het sprinttoernooi, maar de drie spurtbommen laten de wedstrijd in Cambridge voor wat ze is. Andere sprinters willen dit buitenkansje zonder twijfel niet aan zich voorbij laten gaan. Eén van die renners is de Pool Mateusz Rudyk, die al twee keer vierde was in de Wereldbeker. Hij zal dan wel moeten afrekenen met Nathan Hart, vierde in Milton, en Sebastien Vigier, derde tijdens het vorige WK.

Ook geen top-3 in het sprinttoernooi bij de vrouwen – en daarmee ook geen Laurine van Riessen, die derde staat in het WB-klassement. Daardoor moeten we uitkijken naar de Oekraïense Olena Starikova, die derde was in Berlijn en vierde is in de strijd om de Wereldbeker. Ze kan concurrentie verwachten van Katy Marchant, die ook uitkomt op de sprint, en Mathilde Gros. Dé grote kanshebster op succes is wellicht Wai Sze Lee. De Hongkongse won de wereldbekerwedstrijden in Parijs en Milton, maar was vervolgens afwezig in Berlijn en Londen.

Nederlandse deelnemers:

Teamsprint
De Nederlandse baansprinters zijn dit seizoen heer en meester op de teamsprint. Met vier zeges uit vier wedstrijden plaatsten zij zich intussen met vlag en wimpel voor het WK in Pruszków. Een Nieuw-Zeelands-Hongkongs avontuur laten zij links liggen om zich vast toe te leggen op de mondiale titelstrijd, waardoor andere landen ook eens van de overwinning mogen proeven. Wellicht kunnen de Fransen profiteren van de Nederlandse afwezigheid. Zij waren immers in Parijs al eens tweede op de teamsprint. Dan moeten zij wel afrekenen met Polen, Tsjechië en Rusland.

Nederland ontbreekt op de teamsprint – foto: Cor Vos

Met Gazprom-Rusvelo, Duitsland en Nederland laat de complete top-3 van het wereldbekerklassement de teamsprint in Cambridge links liggen. De Oekraïense vrouwen (Basova-Starikova) zijn dan de volgende op de lijst, nadat zij in Parijs al eens vierde waren. Andere kanshebbers in Nieuw-Zeeland zijn de Britse (Bate-Marchant) en Chinese vrouwen (Shen-Tang), die moed kunnen putten uit de Chinese zege in Londen half december. En wat kan Frankrijk met Sandie Clair en de sterke Mathilde Gros in de gelederen?

Nederlandse deelnemers:


Duuronderdelen

Koppelkoers
Yoeri Havik en Roy Pieters vormen het Nederlandse team op de koppelkoers. Nederland staat momenteel negende in het wereldbekerklassement en wil punten scoren voor het WK in Polen en de UCI-ranking voor de Olympische Spelen in Tokio. De Deense mannen deelden de eerste vier wereldbekerwedstrijden de lakens uit, maar zij laten het toernooi in Cambridge aan zich voorbij gaan. Ook de Britten, tweede in de Wereldbeker, zijn er niet bij. Spanje is wel van de partij, maar zonder sterkhouders Albert Torres en Sebastian Mora. Wat kunnen de Italianen uitrichten?

Yoeri Havik is één van de Nederlanders in Cambridge – foto: Cor Vos

Geen Nederlandse deelname bij de vrouwen, waar Groot-Brittannië in de laatste drie wereldbekerwedstrijden de boventoon voerde. De Britse vrouwen zijn niet van de partij, en net zo min de Deense en Australische vrouwen. Italië is er wél bij en levert een ijzersterk team af met Maria Giulia Confalonieri en Letizia Paternoster, onlangs nog ritwinnaar in de Women’s Tour Down Under. De sterkste tegenstand komt misschien wel uit België; onze zuiderburen hebben namelijk Jolien D’Hoore en Lotte Kopecky aan het vertrek in de koppelkoers.

Nederlandse deelnemers: flag-nl Yoeri Havik en Roy Pieters

Omnium
Roy Eefting is de derde Nederlander op de starttabellen en staat ingedeeld voor het omnium en de scratch. Hij geldt als een specialist op het omnium. Op dit onderdeel nam Jan-Willem van Schip tot nu toe de honneurs waar voor Nederland en in Berlijn eindigde hij op het podium. Eefting treft in Cambridge uit de top-10 van de wereldbekerranking slechts Christos Volikakis (3e) en Claudio Imhof (10e). Ook de winnaars van de Wereldbekers van Berlijn (Sam Welsford) en Londen (Matthew Walls) zijn er niet bij, waardoor een open strijd mag worden verwacht.

Met Kirsten Wild ontbreekt niet alleen de wereld- én Europees kampioene in Cambridge, maar ook de winnares van de Wereldbekers in Parijs en Londen. Ook Laura Kenny (1e in Milton) en Katie Archibald (1e in Berlijn) zijn er niet bij, waardoor ook de winnares op het omnium zich niet makkelijk laat raden. De Litouwse Olivija Baleisyte stond nog niet op het podium tijdens de Wereldbeker, maar is wel tweede in het klassement na haar constante prestaties. De Canadese Allison Beveridge deed dit al wel en staat na vier ronden vierde.

Nederlandse deelnemers: flag-nl Roy Eefting

Ploegenachtervolging
Na de Wereldbekers in Parijs en Milton was Denemarken nog ongeslagen op de ploegenachtervolging, maar in Berlijn en Londen volgden dan een tweede en een vijfde plek waarmee de dominantie van de Denen toch enige barstjes vertoonde. In Cambridge zijn zij er niet bij, maar ze zijn niet de enigen want de complete top-4 van het wereldbekerklassement is absent. De degelijke Italianen zijn er wel bij, net als de Australiërs – winnaars van de Wereldbeker in Londen. Ook van de Canadezen mogen we het nodige verwachten in Nieuw-Zeeland.

Italië is één van de kanshebbers op de team pursuit – foto: Cor Vos

Bij de vrouwen gaat Groot-Brittannië aan kop na vier wereldbekerwedstrijden; in Milton, Berlijn en Londen waren de Britse vrouwen driemaal op rij de beste, maar de wedstrijd in Cambridge laten ze links liggen. Italië, tweede op de lijst, moet de honneurs dan maar waarnemen. Net als op de koppelkoers kunnen ze bogen op een sterk team. Om te winnen moeten ze wel afrekenen met onder meer de Chinese, Canadese en Belgische vrouwen, die Shari Bossuyt, Gilke Croket, Annelies Dom en Lotte Kopecky afvaardigen.

Nederlandse deelnemers:

Scratch
Tot slot kijken we naar de scratch, waarvan het al sinds Milton geleden is dat die op het menu stond tijdens de Wereldbeker. Ook hier staat Roy Eefting aan het vertrek namens Nederland, nadat Wim Stroetinga in Parijs voor Nederland uitkwam en elfde eindigde. Vitaliy Hryniv staat na twee ronden aan de leiding, maar de Oekraïner laat wellicht verstek gaan voor de scratch. Stefan Matzner won in Parijs en is één van de favorieten. Daartoe mogen we ook zeker wereldkampioen Yauheni Karaliok en Europees kampioen Roman Gladysh rekenen.

Roy Eefting rijdt het omnium en de scratch – foto: Cor Vos

Geen Nederlandse deelname bij de vrouwen op de scratch, waar Alexandra Goncharova na twee ronden aan de leiding staat. De Russische won in Milton en is er ook in Cambridge bij. Ze treft er opnieuw Olivija Baleisyte, die in Canada naast haar op het podium stond (2e). Een andere renster om rekening mee te houden is de Poolse Daria Pikulik, die al derde was tijdens de Wereldbeker in Parijs. En wat kan de Nieuw-Zeelandse Holly Edmondston voor eigen publiek, na haar achtste en zesde plaats in respectievelijk Parijs en Milton?

Nederlandse deelnemers: flag-nl Roy Eefting


Links

Website organisatie
Mannen / vrouwen (deelnemerslijst)

Livetiming


TV

Eurosport doet verslag van de wereldbekerwedstrijden in Cambridge. Kijk voor de actuele uitzendtijden op eurosport.nl.

Dit artikel delen:

2 Reacties

Dario 18 januari 2019 om 04:28

Geen artikeltje waard op .be?

0
Mwielerfan 19 januari 2019 om 00:32

De locatie is natuurlijk deels reden maar is de timing zo idioot? Lijkt wel alsof 80% niet aanwezig is

0

Headlines

Populair

Materiaalzone