Voorbeschouwing: Wegwedstrijd Europese Spelen
Foto: Sirotti
zaterdag 20 juni 2015 om 12:00

Voorbeschouwing: Wegwedstrijd Europese Spelen

In navolging van de Aziatische Spelen, de Afrikaanse Spelen en de Pan-Amerikaanse Spelen is er nu ook op het Europese continent een variant van de Olympische Spelen. Voor de Nederlandse afvaardiging wielrenners begon het toernooi in Azerbeidzjan goed: Ellen van Dijk en Annemiek van Vleuten wonnen donderdag goud en brons op de tijdrit bij de vrouwen, terwijl Stef Clement het zilver veroverde bij de mannen. In hoofdstad Baku vinden dit weekend de wegwedstrijden plaats, WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Het profiel van de wegwedstrijd lijkt op voorhand niet heel indrukwekkend. Tijdens de 215,8 kilometer lange koers rijdt het peloton over twee omlopen. Het eerste rondje is 12,8 kilometer (zonder het gedeelte door de oude stad) lang en zal in totaal zes keer aan de orde komen.  De andere omloop – die de renners tien keer afleggen, zie het profiel hieronder – van net geen veertien kilometer (13,9km) heeft het hoogtepunt op ‘slechts’ 120 meter boven zeeniveau liggen. Voorafgaand aan de top moet het peloton vier kilometer klimmen aan een gemiddeld stijgingspercentage van zo’n 3%. Voor doorgewinterde profs moet dat weinig problemen opleveren, maar schijn bedriegt!

Profiel Baku ES2015

Foto: Europese wielerbond

WielerFlits besloot om de hulp in te schakelen van deelnemers Niki Terpstra en Stef Clement. Daarnaast was ook Jasper Ockeloen bereid om zijn inzicht over de omloop te geven, daar de laatste etappe van de Ronde van Azerbeidzjan 2015 (waar Ockeloen tweede werd in het eindklassement) eveneens over deze route ging. “Het lijkt een klein beetje op Milaan-San Remo, maar dan in rondjes”, vindt Terpstra na bestudering van het parcours op internet. “Het kan alle kanten op, want het rondje is veel moeilijker dan die 3% doet denken.”

Clement vertelt na de verkenning op vrijdag het volgende: “Het is een rondje met weinig vlakke meters. Al vrij snel na de start is er een smal klimmetje met kasseien (deze ligt in het oude gedeelte van Baku en moet het peloton dus tien keer afleggen, red.), gevolgd door een korte afdaling. Daarna begint een lange doorloper op asfalt. Na de top is het in een lange, dalende lijn richting de streep. Een echt stadsparcours, waarop aanvallers een goede kans maken.”

“Het klimmetje met de kasseien is super lastig, want die liggen slecht”, zegt Ockeloen. “Het is er erg smal met veel bochten. Het steilste stuk is zo’n negen tot twaalf procent, denk ik. De lange klim kent ook nog een paar steilere stukken, maar die loopt iets geleidelijker. Het gevaar van deze wedstrijd is dat het een rondje is. Met andere woorden: je hebt continu met dat klimmetje te maken. Ik wil een sprint niet uitsluiten, maar het zou ook zo maar kunnen zijn dat een aanvaller met de gouden medaille naar huis gaat.”

Bekijk hieronder de beelden van de slotrit in de Ronde van Azerbeidzjan 2015 en oordeel zelf

Favorieten
Omdat het pas de eerste editie is van de Europese Spelen, is er van enige historie vanzelfsprekend geen sprake. Landen vinden het daarnaast lastig om in te schatten hoe groot of belangrijk dit spiksplinternieuwe evenement is. Dit zorgt er mede voor dat er maar een beperkt aantal toprenners aan de start verschijnt. De meeste bondscoaches mochten een totaal van zes renners selecteren. Bondscoach Johan Lammerts moest het bij de Nederlandse mannen met vijf doen, omdat Mathieu van der Poel eerder deze maand moest afzeggen in verband met gezondheidsproblemen.

**** flag-be Tom Boonen

PIC498130707

Foto: Sirotti

De grote favoriet in Baku is zonder twijfel Tom Boonen. De wereldkampioen van 2005 liet in de media optekenen dat hij bewust piekt naar deze periode van het jaar. Op de Europese Spelen en het Belgisch Kampioenschap (volgend weekend) wil hij scoren. Gezien zijn recente overwinningen in de Ronde van België en Rund um Köln lijkt het met de vorm in ieder geval goed te zitten. Ook het parcours lijkt hem op het lijf geschreven, zeker gezien de afwezigheid van de topsprinters.

*** flag-it Giacomo Nizzolo & flag-fr Julian Alaphilippe

Giacomo Nizzolo

Foto: Sirotti

Als één van de weinige landen heeft Italië, samen met België, een sterk team aan de start gebracht. Met Filippo Pozzato en Elia Viviani kunnen ze meerdere troefkaarten op tafel gooien in verschillende situaties. Giacomo Nizzolo is in dit spel kaarten de klaveren boer. De Italiaan van Trek Factory Racing komt vrij gemakkelijk over een heuvel, maar kan zich ook in een massasprint smijten. Kwaliteiten die hem in de jongste Giro d’Italia het puntenklassement op leverden.

PIC532523969

Foto: Sirotti

Eén van de revelaties van dit wielerjaar is zonder twijfel Julian Alaphilippe. De getalenteerde Fransman liet bij de beloften al enkele mooie dingen zien, maar kwam als een komeet binnen zeilen tijdens de afgelopen Ardennenklassiekers. Met een zevende plek in de Amstel Gold Race en tweede plaatsen in zowel de Waalse Pijl als Luik-Bastenaken-Luik, brak de renner van Etixx-Quick-Step definitief door. Daarnaast liet hij in de Tour of California zien ook een begenadigd klimmer te zijn én beschikt hij ook nog eens over rappe benen. De perfecte combinatie?

** flag-nl Niki Terpstra, flag-pl Maciej Paterski & flag-be Tiesj Benoot

Foto: Marcel Koch

Foto: Marcel Koch

Ondanks het afzeggen van Van der Poel, komt Nederland met een sterke afvaardiging aan de start. Ook de oranje brigade kan namelijk op meerdere paarden wedden. Niki Terpstra is er daar één van. Tijdens de Vlaamse voorjaarsklassiekers was Terpstra tot drie keer toe dicht bij winst. In de Omloop het Nieuwsblad, Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen werd hij tweede. Neem daar de winst van vorig jaar in Parijs-Roubaix bij en je hebt een reële kanshebber op goud. Een mooi moment ook om te zien hoe sterk Terpstra daadwerkelijk is: waar hij normaal kan gebruikmaken van het ploegenspel bij Etixx-Quick-Step, rijdt hij nu tégen teamgenoten Boonen en Alaphilippe. Zien we de echte Terpstra?

PIC500400294

Foto: Sirotti

Een andere renner die dit seizoen opviel, is de 28-jarige Maciej Paterski. De laatste jaren was de Pool knecht van Peter Sagan bij Cannondale en Liquigas, maar dit seizoen laat hij bij CCC Sprandi-Polkowice zien dat hij de rol als kopman prima zelf in kan vullen. Hij won onder meer de eerste rit in de Ronde van Catalonië (WorldTour), werd negende in de Amstel Gold Race en wist in de Tour of Croatia (2.1) twee etappes en alle klassementen (de jongerentrui uitgezonderd) te winnen. Paterski schuwt de aanval niet en is bovendien een ideale compagnon om bij je te hebben: de Pool slaat nooit een beurt over in de goede ontsnapping.

2015, Criterium du Dauphine Libere, tappa 05 Digne les Bains - Pra Loup, Lotto Soudal 2015, Benoot Tiesj, Pra Loup

Foto: Sirotti

Met Alaphilippe en in iets mindere mate Paterski, hebben we al twee revelaties van het seizoen gehad. Daarin mag ook Tiesj Benoot niet ontbreken. De Belgische neoprof baarde dit seizoen opzien door in enkele zware eendagskoersen de top-10 te bereiken. Zijn vijfde plaats in de Ronde van Vlaanderen was dan ook een fijne bevestiging voor Benoot zelf. Toch bleef het daar niet bij: een tweede plek in het eindklassement van de Ronde van België bewees dat de Lotto Soudal-coureur meer kan dan meedoen in eendagskoersen.

* flag-be Jens Keukeleire, flag-nl Wouter Wippert, flag-fr Alexis Gougeard, flag-ie Ryan Mullen

Foto: Sirotti

Foto: Sirotti

Naast Boonen en Benoot, beschikt België over een derde pion. Jens Keukeleire heeft in het verleden bewezen goed uit de voeten te kunnen op dit soort parcoursen. De renner van Orica-GreenEDGE is niet bang voor een heuvel – zeker niet met kasseien – en heeft daarnaast snelle benen. De voorbije vier jaren was de omloop in Baku de slotrit voor de Tour of Azerbeidzjan. Enkel in 2011 bleven drie vluchters uit de greep van de achtervolgende groep. In drie van de vier gevallen mondde die etappe uit in een groepssprint van 25 tot vijftig renners. In zo’n zelfde scenario is Keukeleire iemand om zeker in de gaten te houden.

PIC518237300

Foto: Sirotti

De aanvallers lijken op dit parcours iets in het voordeel ten opzichte van de sprinters. De mannen met explosieve dijen moeten namelijk zestien keer het klimmetje zien te overleven. Alsof dat al niet genoeg is, zijn de meeste landenteams verreweg te klein om het peloton te controleren. Mocht het toch op een massasprint uitdraaien, dan kunnen we niet om onze eigen Wouter Wippert heen. Dit seizoen lijkt hij definitief door te breken, met onder andere een ritzege in de WorldTour-wedstrijd Tour Down Under. Tijdens de Tour of California liet hij daarnaast zien dat hij niet zo gek veel snelheid minder heeft dan bijvoorbeeld Mark Cavendish.  Met twee recente ritzeges in de Tour of Korea zit het met zijn vorm en vertrouwen ook prima!

Foto: Sirotti

Foto: Sirotti

De talentvolle Alexis Gougeard is als volgende aan de beurt. De jonge Fransman is een aanvaller pur sang. Samen met Alaphilippe, Warren Barguil en ook Arnaud Démare, behoort Gougeard tot de Gouden Generatie Franse renners, die over een paar jaar de druk van heel het land op hun schouders dragen. Gougeard bewees in zijn eerste anderhalf jaar als prof een vakkundig neusje voor de goede aanval te hebben én daarnaast te beschikken over een koelbloedige afronding. Dat bleek onder meer in de derde rit van de Ronde van Duinkerke, waarin hij zijn vluchtmakkers het nakijken gaf in een sprint. Daarnaast wist hij de afgelopen twee edities van de Classic Loire Atlantique (1.1) op soortgelijke wijze te winnen.

Foto: Sirotti

Foto: Sirotti

De Ierse kampioen Ryan Mullen sluit de rij. Mullen (An Post-Chain Reactions) is nog altijd pas twintig jaar, maar heeft zijn huiswerk op orde. Tijdens de afgelopen Ronde van Azerbeidsjan had de Ier alle tijd om de informatie over het parcours tot zich te nemen. Hoewel hij pas 39ste werd, in dienst van kopman Josh Edmondson, is Mullen iemand die graag koerst. Met zijn geweldige tijdritcapaciteiten is hij een aartsgevaarlijke klant voor goud, zodra hij vertrokken is. Met zijn vorm moet het ook in orde zijn, getuige zijn derde plaats in de eindrangschikking van de An Post Ras (2.2), een achtdaagse in Ierland. Daar werd hij derde in het eindklassement en reed twee keer top-10 over soortgelijke parcoursen. Hij werd afgelopen donderdag achtste in de tijdrit en hoopt volgend weekend zijn Ierse titel te prolongeren.

Outsiders

Luis Leon Sanchez

Foto: Marcel Koch

Naast onze tien favorieten, is er nog een hele rits aan outsiders die rond fietsen in Baku. Zo pakte Luis León Sánchez namens Spanje brons op de tijdrit. Hij zal tijdens de wegwedstrijd het hazenpad moeten kiezen, evenals zijn landgenoot Carlos Barbero. Laatstgenoemde is overigens wel rap in een klein groepje. Ook de Russen staan met een relatief sterk blok aan de start. Bij  hen is het vooral uitkijken naar Ilnur Zakarin, Sergei Chernetskii en Aleksei Tsatevich. Alle drie beschikken ze over een redelijk sterk eindschot, maar kunnen niet gokken op een massasprint.

Yauheni Hutarovich

Foto: Sirotti

Tot slot is het voor sprinters van de derde (of misschien wel vierde) garnituur een uitgelezen mogelijkheid om zich in de kijker te rijden tijdens een grote wedstrijd. Denk dan vooral aan Yauheni Hutarovich (foto), Eduard Grosu, Alex Kirsch en Alois Kankovsky. Zij sprinten normaliter in kleinere koersen mee om de winst. Ook voor Azerbeidzjans kampioen en thuisrijder Maksym Averin wil zich vast en zeker laten zien. Kunnen deze outsiders – net zoals Toms Skujiņš dat in de Tour of California kon – met de grote mannen mee?

Weersverwachting
De renners wacht morgen een zonnige dag in Baku. Aan het Vredesplein – waar de start- en finishlijn is getrokken – in de havenstad aan de Kaspische Zee, stijgt het kwik zondag tot maximaal 33 °C. Ondanks lichte bewolking voorspelt Weeronline geen regen. Wel staat er een straffe wind uit het zuiden, windkracht vijf. Het weer is dus al bij al vrij goed, al is het aan de warme kant.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Tom Boonen
*** Giacomo Nizzolo, Julian Alaphilippe
** Niki Terpstra, Maciej Paterski, Tiesj Benoot
* Jens Keukeleire, Wouter Wippert, Alexis Gougeard, Ryan Mullen

Deelnemerslijst

[poll id=”55″]

RIDE Magazine
34 Reacties
Sorteer op:
20 juni 2015 14:46
Benoot heeft aangegeven dat hij slecht tegen de hitte in Bakoe kan, dus of die dan bij de favorieten hoort?
20 juni 2015 14:56
Qua parcours zou ik Boonen op 1 zetten, maar gezien de klimatologische omstandigheden niet. Hij verdraagt volgens mij de hitte en lage luchtvochtigheid nooit goed.
20 juni 2015 15:10
@Greenday

Zweden en Duitsland zijn er iniedergeval niet bij.
20 juni 2015 16:23
@velodore, wat bedoel je precies? :P
20 juni 2015 16:31
Als je alaphilippe bedoelt, ja, die is echt zo goed dat hij dit kan winnen. Ook in een sprint :)
20 juni 2015 17:32
QSI neemt dit wel heeeeeel serieus!
20 juni 2015 23:09
Dit is veel en veel te zwaar voor Nizzolo en Wippert
21 juni 2015 07:51
Volg-topic?
Ze zijn al begonnen en de juiste ontsnapping lijkt al weg. 20 man met 4 minuten voorsprong.

Buts, Jabrayilov, De Clercq, Gougeard, Kiserlovski, Hristov, Schlegel, Saramotins, Smukulis, Dunne, Schlechter, Herrada, Vasylyuk, Tratnik, Gradek, Pellaud, Boaro, Bouet, Kasa, Vorobyev

Nederland het enige "wielerland" die niemand mee heeft. Geen idee wie die gat nog moet dichtrijden, ook al zijn ze pas 2 rondjes ver. Spanje heeft Herrada, Frankrijk Bouet/Gougeard, Italië Boaro, België heeft De Clercq
21 juni 2015 08:03
Nederland met de voltallige ploeg op kop van het peloton, verschil na 3 ronden is 4:14

Reacties zijn gesloten.