Voorbeschouwing: Waalse Pijl 2023 – Nu wel raak voor Pogacar op Muur van Hoei?

Voorbeschouwing: Waalse Pijl 2023 – Nu wel raak voor Pogacar op Muur van Hoei?

Wie doet Pogacar wat na zijn indrukwekkende zege in de AGR? - foto: Cor Vos

Door Zeger Schaeken
woensdag 19 april 2023 om 11:00

De Waalse Pijl is een van de meest speciale koersen van het jaar. De finish op de Muur van Hoei is iconisch en zorgt elk jaar weer voor een spannende strijd. Vorig jaar verraste Dylan Teuns er de wielerliefhebbers op de loeisteile beklimming. Wie volgt hem op en zet zich op de indrukwekkende erelijst? WielerFlits blikt vooruit!

Ook dit jaar maken we met RIDE weer een lekker dikke zomereditie. Een 212 pagina's dik wielermagazine waar je deze zomer uren van kunt genieten en die de sportzomer nog nét iets leuker maakt. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Historie

De Brusselse krant Les Sports ligt aan de grondslag van de Waalse Pijl. In 1936 wilde de eigenaar Albert Van Laethem zijn krant wat meer in de verf zetten en zo ook de verkoop stimuleren. Een wielerwedstrijd in de Ardennen was, als wielerliefhebber en Waal, geen onlogisch idee. Zodoende werd de Waalse Pijl in 1936 voor de eerste keer georganiseerd.

Via steden als Doornik, Charleroi, Namen en Hoei, trok de wedstrijd naar Luik. Philemon De Meersman, een thuisrijder, won de eerste editie. Een vaste start- en aankomstplaats was er destijds nog niet. In de eerste jaren werd er het vaakst gefinisht in Luik, Charleroi, Marcinelle en Verviers.

In de eerste tientallen jaren wonnen grote namen als Marcel Kint, Rik Van Steenbergen, Fausto Coppi, Raymond Poulidor, Eddy Merckx, Roger De Vlaeminck, Joop Zoetemelk, Bernard Hinault en Francesco Moser de Waalse koers. Kint en Merckx zegevierden driemaal, Van Steenbergen tweemaal. Toch zijn deze drie toppers niet de recordhouder, maar daarover later meer.

Criquielion tijdens de Waalse Pijl in 1986 – foto: Cor Vos

In 1985 volgde de belangrijkste beslissing in de geschiedenis van de Waalse Pijl. De organisatie koos ervoor om de eendagskoers te laten finishen op de loeisteile beklimming. Her en der wordt er gezegd dat de organisatie dit deed om Claude Criquielion naar de overwinning te doen rijden. Criquieloin is een Waal, en een Waalse laureaat bleef al een tijdje uit.

Het plan lukte, want Criquielion won de Waalse Pijl in 1985 en 1989. Verder kwamen er op de erelijst ook een nieuw type renners. Moreno Argentin, die drie keer won, Michele Bartoli, Danilo Di Luca en Cadel Evans, renners met echte klimmersbenen, voegden zich toe op de inmiddels zeer mooie erelijst.

Valverde bij zijn eerste zege in 2006 – foto: Cor Vos

Alejandro Valverde is toch dé renner in de geschiedenis van de Waalse Pijl. De Spanjaard won voor het eerst in 2006 de Waalse Pijl. Acht jaar later, nadat hij een aantal keer nipt naast de zege greep, kon Valverde andermaal juichen op de Muur van Hoei. Nadien won Valverde ook in 2015, 2016 en 2017, waardoor Bala een knappe zegereeks van vier neerzette. Met zijn vijf zeges is hij ook de recordhouder. Een andere mooie statistiek: maar liefst negen keer stond Valverde op het podium van de Waalse klassieker.

Zijn zege die misschien wel het meeste bijblijft, is de overwinning van in 2016. Daniel Martin en Julian Alaphilippe, die toen ploegmaten waren bij Etixx-Quick Step hadden een plannetje gemaakt. Martin, die zelf al dicht bij de zege was op de Muur van Hoei, deed een impressionante lead-out voor zijn Franse ploeggenoot. Valverde had het echter door en zette zich tussen de twee renners. In de laatste honderden meters knalde de Spanjaard op en over Martin. Alaphilippe zag het gebeuren, maar kon niets doen. De winst toonde aan dat de Muur van Hoei hét terrein was van Valverde en dat hij de baas was boven.

Zes jaar geleden liet Valverde voor de laatste keer de tegenstand achter zich – foto: Cor Vos

Laatste tien winnaars Waalse Pijl
2022: flag-be Dylan Teuns
2021: flag-fr Julian Alaphilippe
2020: flag-ch Marc Hirschi
2019: flag-fr Julian Alaphilippe
2018: flag-fr Julian Alaphilippe
2017: flag-es Alejandro Valverde
2016: flag-es Alejandro Valverde
2015: flag-es Alejandro Valverde
2014: flag-es Alejandro Valverde
2013: flag-es Daniel Moreno


Laatste editie

Over het verloop van de Waalse Pijl valt er nooit ontzettend veel te zeggen of schrijven. Dat was vorig jaar ook het geval. Een grote kopgroep van tien man reed weg op de Waalse wegen, maar kreeg niet veel ruimte. Een aantal sterke teams zetten zich al snel op kop en zorgden ervoor dat de voorsprong van drie aanvallers niet ver boven de drie minuten ging.

In de aanloop naar de laatste beklimming van de Muur van Hoei reden er drie renners weg. Rémy Rochas, Søren Kragh Andersen en Mauri Vansevenant waren de coureurs die het hazenpad kozen. Rochas moest echter al snel lossen, waardoor Kragh Andersen en Vansevenant alleen overbleven. Die laatstgenoemde nam echter niet over, Vansevenant speelde het ploegenspel.

Net na de vod van de slotkilometer volgde een hergroepering. Vervolgens ontstond het gebruikelijke spel op de waanzinnig steile Muur van Hoei. Aleksandr Vlasov en Alejandro Valverde waren de eerste renners die het probeerden, maar de twee klimmers werden overvleugeld door Dylan Teuns. Teuns, toch wel een verrassing, bepaalde het tempo en gaf niet meer af. De toenmalige renner van Bahrain Victorious knalde naar de zege en liet Valverde en Vlasov achter zich.

foto: Cor Vos

Uitslag Waalse Pijl 2022
1. flag-be Dylan Teuns (Bahrain Victorious)
2. flag-es Alejandro Valverde (Movistar) op 2s
3. Aleksandr Vlasov (BORA-hansgrohe) ” ”
4. flag-fr Julian Alaphilippe (Quick-Step-Alpha Vinyl) op 5s
5. flag-co Daniel Felipe Martínez (INEOS Grenadiers) op 7s
Wedstrijdverslag


Parcours

De Waalse Pijl start dit jaar in Herve. Daar vertrekken de renners voor een tocht van 194,2 kilometer. Dat is twee kilometer meer dan vorig jaar. Voor de rest zien we ook een ‘belangrijk’ verschil met vorig jaar; niet de Côte de Tancrémont, maar de Côte de Trasenster (3,3 km aan 4,9%) is de eerste beklimming van de dag.

Vlak na de Côte de Trasenster volgt al snel de Côte des Forges (1,3 km aan 7,8%). Na deze twee beklimmingen is het peloton een veertigtal kilometer onderweg. Vervolgens krijgen we lange tijd geen beklimmingen, maar dat betekent niet dat het echt vlak is. In Wallonië loopt de weg maar al te vaak lelijk omhoog.

Na 101 kilometer volgt de Côte d’Ereffe (2,1 km aan 5%). Vlak daarna volgen de Côte de Cherave (1,3 km aan 8,1%) en de eerste passage van de Muur van Hoei (1,3 km aan 9,6%). Hier wordt de koers doorgaans niet opengebroken.

De opeenvolging van de Côte d’Ereffe, de Côte de Cherave en de Muur van Hoei is een riedeltje dat de renners drie keer moeten afwerken. Na de tweede lokale ronde, op de top van de tweede beklimming van de Muur van Hoei, zijn de renners al 157,1 kilometer onderweg en moeten ze nog 37 kilometer afleggen.

De laatste passages over de Côte d’Ereffe en de Côte de Cherave zijn de ideale momenten om de anticiperen. Een ideaal moment, maar eigenlijk weet iedereen dat de koers zal ontploffen en beslist worden op de laatste keer de Muur van Hoei. We geven de percentages nog eens mee: 1,3 kilometer aan 9,6%. Vooral tussen 800 en 200 meter van de streep is het bijzonder steil. De percentages gaan daar zelden onder de 15% en in de binnenbochten is het soms zelfs 20%. Timing is wel cruciaal op de Muur van Hoei, want in de laatste 200 meter vlakt de weg af en kan je terrein goedmaken.

Woensdag 19 april, Waalse Pijl: Herve – Muur van Hoei (194,2 km)
Start: 11.45 uur
Aankomst: Tussen 16.20 en 16.40 uur


Favorieten

De Waalse Pijl wordt elk jaar, zoals u goed genoeg weet, beslist op de Muur van Hoei. De renner met de sterkste punch en meeste jus in de benen, kan daar zijn handen in de lucht gooien. Het type dat we dus zoeken voor de overwinning: een sterke klimmer die een meer dan goed eindschot heeft. Een niet al te moeilijk recept, toch? Een belangrijke maatstaf: de vorige deelnames.

Puur qua naam en faam is Tadej Pogacar de grote man aanstaande woensdag. De renner van UAE Emirates is ook dit seizoen machtig sterk. Pogacar won onder meer meerdere ritten en het klassement van de Ruta del Sol en Parijs-Nice en zegevierde in zowel de Ronde van Vlaanderen als de Amstel Gold Race. In de Waalse klassiekers is hij dan ook andermaal de grote favoriet, maar de Waalse Pijl is toch een ander verhaal. Pogacar koerste er al driemaal in het verleden. Bij zijn eerste deelname, in 2019, werd hij 53ste. In 2020 eindigde hij op de negende plaats en vorig jaar reed Pogacar naar een twaalfde plaats.

“Ik ben over mijn limiet heen gegaan. Ik kwam nog naar voren op 200 meter van de finish en ik hoopte het te kunnen afmaken, maar de lactaat spoot uit mijn oren. Ik moest toen nog een stukje”, vertelde Pogacar vorig jaar na afloop. De Sloveen lijkt dit jaar nog beter te zijn dan vorig jaar, maar het is moeilijk in te schatten of dat ook in de Waalse Pijl een overwinning zal opleveren.

Pogacar in de Ronde van Vlaanderen – foto: Cor Vos

De tegenstand is dit jaar misschien wel minder dan de vorige editie. Julian Alaphilippe, drievoudige winnaar van La Flèche Wallonne, en Alejandro Valverde, de recordhouder, zijn er niet bij. Alaphilippe kampt met slijmbeursontsteking aan zijn knie en is niet fit en Valverde is natuurlijk op wielerpensioen. Pogacar mag dan wel geen al te sterk track record hebben in de Waalse Pijl, er is niet echt meteen een grote man achter hem. Het zorgt ervoor dat we Pogacar dan toch de meeste sterren geven.

Tom Pidcock is de renner met het meeste talent op de startlijst, na Pogacar dan. In 2021 werd Pidcock zesde in de Waalse Pijl. Een veelbelovend resultaat. Vorig jaar gaf de Brit van INEOS Grenadiers vroegtijdig op. In de Amstel Gold Race moest hij Pogacar laten gaan op de Keutenberg, maar de Brit heeft de stijgende lijn duidelijk wel weer te pakken, nadat hij in Tirreno-Adriatico ten val kwam en een tijdje uit de roulatie was.

Eerder dit seizoen toonde Pidcock met een impressionante overwinning in Strade Bianche aan in alle klassiekers bij de grote favorieten hoort. Een inspanning als de beklimming van de Muur van Hoei, die niet al te lang duurt (al is dat ook relatief), moet Pidcock wel zeker liggen. Hij is de man die Pogacar het vuur aan de schenen moet leggen.

Pidcock en de Muur van Hoei, een nieuw succesvol huwelijk? – foto: Cor Vos

Naast Pidcock staat ook Michal Kwiatkowski op de deelnemerslijst namens INEOS Grenadiers. De Pool eindigde al vier keer in de top-10 van de Waalse Pijl, maar is dit seizoen bezig aan een minder jaar. Hetzelfde geldt voor Marc Hirschi, een van de ploeggenoten van Pogacar bij UAE Emirates. De oud-winnaar van de Waalse Pijl klom dit jaar nog niet op het podium.

Bahrain Victorious komt ook met meerdere kanshebbers naar Wallonië. Spanjaarden Pello Bilbao en  Mikel Landa zijn de kopmannen van dienst. De twee scoorden in het verleden wel nog nooit goed in de Waalse Pijl. Zeker Bilbao zou het eigenlijk wel moeten kunnen, die finish op de Muur van Hoei. De 33-jarige klimmer beschikt normaal gezien over een snel en sterk eindschot. Dit seizoen schonk hem dat nog een zege in de Santos Tour Down Under. Een andere Spanjaard die kans maakt op een goede notering: Enric Mas. De renner van Movistar scoorde nog nooit goed in de Waalse Pijl, maar is de laatste tijd wel redelijk goed in vorm. Zijn zesde plaats in Tirreno-Adriatico en vijfde plaats in de Ronde van het Baskenland staven dat.

David Gaudu zal proberen Groupama-FDJ een klassieker te bezorgen. In het Vlaamse werk hebben Stefan Küng en Valentin Madouas geen zege binnengehaald, nu is het aan Gaudu om dat te proberen. Aan de vorm van de Fransman zal het alvast niet liggen. Zeker in Parijs-Nice, maar ook in de Ronde van het Baskenland, was Gaudu op de afspraak. In 2021 werd Gaudu nog zevende in de Waalse Pijl, dus hij heeft ook al eens bewezen dat hij mee kan doen met de beste in de Waalse klassieker. Houd trouwens ook rekening met Madouas, die op een goede dag ook top-10 kan rijden. De Fransman kwam wel ten van in de Amstel Gold Race, dus het is afwachten hoe erg gehavend hij is.

Gaudu is bezig aan een sterk seizoen – foto: Cor Vos

Derde, vierde en zesde. Dat zijn de laatste drie resultaten van Michael Woods, die voor Israel-Premier Tech uitkomt, in de Waalse Pijl. De Canadees heeft met andere woorden duidelijk het goede profiel voor de Muur van Hoei. Dit seizoen verloopt het misschien iets minder voor Woods, al eindigde hij eind maart wel zesde in de Ronde van Catalonië. Dylan Teuns zou de grote man moeten zijn bij Israel-Premier Tech, maar de Belg is ziek. Hij zal niet starten, dus richten we onze pijlen op Woods.

BORA-hansgrohe schuift twee namen naar voren: Sergio Higuita en Ide Schelling. Wij kijken vooral naar Higuita, omdat de Colombiaan een bijzonder snelle sprint heeft. Bergop, maar ook op het vlakke. Dat toonde Higuita onlangs nog in de Ronde van het Baskenland, waar hij een vlakke sprint won. Wie ook goed waren dit seizoen: Mattias Skjelmose en Giulio Ciccone van Trek-Segafredo. De twee toonden zichzelf meerdere keren. In de eerste etappes van de Ronde van Catalonië zette Ciccone zich naast Primoz Roglic en Remco Evenepoel. In rit twee klopte hij de twee toppers zelfs in de sprint.

Kan de Colombiaanse springveer boven zichzelf uitstijgen in Wallonië? – foto: Cor Vos

Het is moeilijk om in te schatten wat Neilson Powless woensdag zal neerzetten. De renner van EF Edcuation-EasyPost is een van de beste allrounders van het seizoen. Hij won de Ster van Bessèges, werd zesde in Parijs-Nice en reed top-7 in Milaan-San Remo, Dwars door Vlaanderen en Ronde van Vlaanderen. Hoe deed hij het vroeger in de Waalse Pijl? Wel, vorig jaar werd hij negentiende. Niet denderend, maar met de vorm van dit jaar zou Powless dus wel in staat moeten zijn om die top-10 in te duiken. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat hij, net als Madouas dus, ten val kwam in de Amstel Gold Race.

Kijk ook naar Ben Healy woensdag. De ploeggenoot van Powless was de verrassing de afgelopen twee koersen. Dan hebben we het over de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race. Healy koerste in beide wedstrijden aanvallend, wat tweemaal beloofd werd door een tweede plaats. De 22-jarige Ier heeft zich in het verleden nog niet getoond op de Waalse Pijl, maar als hij de benen heeft van de afgelopen week, zullen we hem zeker in beeld te zien krijgen.

Quinten Hermans vertelde voor de aanvang van dit seizoen dat hij uitkeek naar de Waalse Pijl. “Als ik dit jaar in goede vorm kan starten in de Waalse Pijl, weet ik dat die koers wel heel dicht tegen mijn beste kwaliteiten aanleunt. Als ik iemand vind die me op het juiste moment kan afzetten, dan ben ik overtuigd dat ik daar voor een mooie uitslag kan gaan. (…) Ik zie mezelf echt wedijveren met Pogačar en Alaphilippe, net als in 2021 (toen werd Hermans veertiende, red.) om eerlijk te zijn”, zei de Belg toen tegen WielerFlits. Veelbelovend, maar de renner van Alpecin-Deceuninck is ziek geworden na de Ronde van het Baskenland. We schrijven Hermans op, maar verwachten niet al te veel.

Voert Benoot de forcing? – foto: Cor Vos

De laatste ploeg die we bespreken is Jumbo-Visma. De kopmannen van dienst zijn Tiesj Benoot en Attila Valter. Laatstgenoemde maakt zijn debuut in de Waalse eendagskoers. Benoot werd vorig jaar, enigszins verrassend, elfde. Kan hij nog een stap zetten en meedoen voor de zege in de Waalse Pijl? We zijn benieuwd.

Tot slot noemen we nog een flink pak outsiders. Romain Bardet (Team DSM), Ruben Guerreiro (Movistar), Warren Barguil (Arkéa Samsic), Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Kobe Goossens (Intermarché-Circus-Wanty), Andreas Kron, Maxim Van Gils, Lennert Van Eetvelt (allen Lotto Dstny), Alexey Lutsenko (Astana Qazaqstan), Guillaume Martin, Ion Izagirre, Victor Lafay (allen Cofidis), Andrea Bagioli, Mauro Schmid (beiden Soudal-Quick Step), Valentin Ferron (TotalEnergies), Mikkel Honoré (EF Education-EasyPost) en Tobias Halland Johannessen (Uno-X) moeten ook in staat zijn om in de buurt van de top-10 te komen.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Tadej Pogacar
*** Tom Pidcock, David Gaudu
** Sergio Higuita, Enric Mas, Giulio Ciccone
* Neilson Powless, Ben Healy, Michael Woods, Warren Barguil

Website organisatie
Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en TV

Volgens de weersvoorspellingen van Weeronline zal het aanstaande woensdag niet regenen in Wallonië. De temperaturen zullen schommelen rond de 13 à 14 graden Celsius. Dat in combinatie met wind met een kracht van 3 of 4 Beaufort, zal ervoor zorgen dat het geen warme dag zal worden op de fiets.

De Waalse Pijl is live te volgen in België en Nederland. Sporza op Eén zal de koers al uitzenden vanaf 15.00 uur. Eurosport 1 begint hun uitzending om 15.30 uur. Daarnaast kun je ook online via Eurosport.nl/Discovery+/GCN+ kijken. Voor meer informatie kun je altijd terecht in onze tv-gids Wielrennen op TV.


Dit artikel delen:

53 Reacties

revket 17 april 2023 om 16:48

Waarom heeft Van Vliet geen sterren? Die maakte zondag nog indruk met enkele goeie beurten diep in de finale.

22
baukeingeel 16 april 2023 om 19:12

Haha degene die Valverde bij de een ster-favorieten heeft gezet, mag van mij promotie krijgen

Edit: het is ondertussen weggehaald, helaas

15
thenewGOAT 17 april 2023 om 07:33

Die 14 die denken dat Tiesj gaat winnen daarintegen…

1
wilbertdh 17 april 2023 om 17:38

Enric Mas iemand? De afgelopen jaren goede leadouts op de Muur voor Valverde én heeft Pogacar al verslagen in de giro d’emilia.

6
Poeksel 18 april 2023 om 12:57

Zou ik twee sterren geven.

1
Boomie1 19 april 2023 om 09:59

En de enige die Pogi kon volgen in Lombardije vorig jaar….

0
Klein Verzet 18 april 2023 om 10:48

Voordat ik me aan een prognose waag, wil ik weten wie hier de koersdirecteur is.

4
Deo 17 april 2023 om 08:38

Waar zijn de puncheurs? Ik zie enkel Pogacar die dit echt goed kan.

2
Dikke Vrouw 17 april 2023 om 09:37

Klopt waar zijn de ardenneventen .. of zij die er niet meer ?

1
Wheely 17 april 2023 om 10:05

Teuns liefdesverdriet
Roglic op hoogtestage
Valverde gestopt
Alaphillipe algehele misère
Woods weggedeemsterd

9
Kopinkas 17 april 2023 om 20:38

@Wheely
Teuns én Woods bij Israel, dat scheelt ook een slok op de borrel…

1
Gibo 16 april 2023 om 19:29

Benieuwd hoe er gekoerst zal worden. Gebeurt er eens echt wat voor de laatste beklimming? In deze tijden lijkt het echt mogelijk.

1
danusz1986 17 april 2023 om 00:47

Martinez geen ster?

1
Boasson en Hagen 17 april 2023 om 15:29

Barguil niet eens een vermelding?

1
mauri 19 april 2023 om 13:55

Geen Bagioli, Schmid, Knox, Van Wilder bij de sterren? Ook geen Kron maar wel Van Gils (!) en Woods?

0
Wim Kruithof 17 april 2023 om 12:34

Er is toch een prachtig pak kanshebbers met erboven verheven Pogacar. Maar om nou van een zwak deelnemersveld te spreken, als hierboven aangehaald, gaat me toch echt te ver. Zou het geweldig vinden als Cosnefroy deze thuis kan brengen.

Nu we in de Ardennen zijn beland en zo zachtjes aan kunnen terugkijken op het voorjaar, wordt andermaal bevestigd hoe moeilijk het is om de grootste koersen te winnen.

Ik zou het niet erg vinden als de toekomstig sponsor van Jumbo – Visma een wat meer bescheiden budget heeft. En daarmee gepaard ook de doelen worden gedowngraid. Jumbo – Visma heeft heel prachtige koersen gewonnen dit jaar en ik vind het stuitend dat alle focus op de allergrootste koersen ligt. En succes daaraan wordt afgemeten.

Daarmee doet de ploeg onbedoeld de Omloop, Kuurne, Dwars door Vlaanderen, E3 en Gent – Wevelgem schromelijk tekort.

Beste voorjaar ooit en diepe buiging voor de heren van der Poel en Pogacar…

1
evanderwel 18 april 2023 om 11:36

Als dit de traditionele sprint op de Muur wordt, dan zie ik niet wie Pogacar gaat kloppen (verwacht Gaudu dan als best of the rest). Als het hele peloton er ook zo over denkt, dan kan er juist daardoor wel eens een groepje wegblijven.

1
Gapenberg 18 april 2023 om 15:01

Als Ilan van Wilder in goede positie kan beginnen aan de muur is die er in staat om 2de te worden

1
Rahim Vlasblom 18 april 2023 om 17:22

Redactie Thomas Gloag staat niet aan de start van de Waalse pijl die rijdt Romandië.

1
Adelaar 16 april 2023 om 20:35

De grote vraag voor het verloop van de koers is op welke manier Pogacar zichzelf de meeste kans geeft om te winnen: Wachten op de Muur van Huy of op 1 van de eerdere bergjes het hele spul uit elkaar rijden.

Ik denk zelf dat hij het meeste gebaat is bij de tweede optie en dan zouden we een hele mooie koers kunnen krijgen.

Wat denken jullie?

0
JensVdB 16 april 2023 om 20:52

Ik hoop op een sprint op de muur met Van Gils als winnaar

3
Romāns Vainšteins 16 april 2023 om 21:15

Ik denk dat Pogi alle baat heeft bij en klassieke Huy aankomst en net zo zigzaggend als Gilbert te 2011 aankomen kan. Ook denk ik dat het ontzettende zonde is dat Roglic het Ardennentweeluik niet rijdt want dat zo iig hier de grootste uitdager zijn en ook in Luik een hele grote.

1
KopOverKop 16 april 2023 om 23:52

Ik denk dat hij er eerder vandoor gaat zodra hij de kans ziet.

0
Baroudeur Baroudeur 16 april 2023 om 21:15

Hopelijk wordt Evenepoel nog last minute toegevoegd aan het deelnemersveld. Krijgen we toch nog misschien een duel te zien

0
Romāns Vainšteins 16 april 2023 om 21:17

Ik denk dat de Waalse pijl een ontzettend moeilijk te winnen koers voor REVKET is en zal blijven met altijd wel extreem goede wachtwachtpoeffers op de startlijst.

5
Dikke Kater 16 april 2023 om 22:33

Dat Roglic hier en zondag niet start, begrijp ik eigenlijk niet. Beide koersen liggen hem als geen andere.

4
Baroudeur Baroudeur 16 april 2023 om 22:49

Als je Evenepoel bezig zag in Catalonië, dan weet ik niet of de Waalse Pijl hem niet past. Dat eindschot is toch wel verbeterd.

0
kleomantre 18 april 2023 om 08:14

Ik zou Evenepoel hier eerder voor plek 7 inschalen. Vermoed eerlijk gezegd dat hij nooit op de erelijst terecht gaat komen van deze koers, ook al omdat het geen hoofddoel is.

1
wheelie23 16 april 2023 om 21:37

Healy :)))

0
Wheely 17 april 2023 om 11:11

W-Healy ;)

Zie hem eerder shinen in Luik trouwens

0
thorsen 17 april 2023 om 16:20

Als er een klassieker is die uitdraait op een het juiste trucje leren dan is het deze wel. Uiteraard moeten de benen goed zijn, maar dan draait het er volledig om om te weten wanneer je aan moet gaan. Ga je te vroeg dan val je stil. Dé klassieker waar nogal wat toppers door het ijs zijn gezakt na het te proberen in de finale.

Geen Valverde meer, geen Alaflip hier, en Teuns ziek. Dus (op heel wellicht Teuns na dan) niemand die het kunstje kent.

0
Kopinkas 17 april 2023 om 20:28

Voor die ene dag in het jaar kan Jelle Vanendert toch weer eens op een fiets kruipen?

3
Kzit Kapot 17 april 2023 om 18:12

Als ze nu eens de aankomst aan de kerk van Hoei zouden leggen, na afdaling van de Muur, dan wint Pidcock.

0
Kopinkas 17 april 2023 om 20:27

In het Claudy Criquielion tijdperk was de aankomst op de Muur een frisse vondst, die het strijkijzer toeliet om ook eens een klassieker te winnen zonder solo te moeten aankomen (zoals in San Sebastian, WK 1984, Ronde Van Vlaanderen 1987).
Om de aankomst van L-B-L naar Ans te verleggen, daar dachten ze voor Claudy dan weer te laat aan.
Vòòr we de Muur van Huy definitief verankeren als eeuwige plek waar de beslissing valt in deze wedstrijd, wil ik eerst Pogacar nog eens iets completely bonkers zien doen en de boel van ver opblazen, ook al zou het schip dan toch voor één keer stranden, je weet maar nooit. Als hij niet wint, is het voordeel dat hij zeker nog eens terugkeert…
Als er één man is die het kan van ver, dan is het Pogacar. Evenepoel zal meer voorsprong aan de voet van de Muur moeten hebben dan Pogacar (in één van de toekomstige edities) in één van de komende edities om het te redden…

0
Dikke Vrouw 17 april 2023 om 20:33

Waarom zou ie .. pogi pakt 30 secondes op de rest op de muur ..

0
spiderh 18 april 2023 om 14:53

En Wout Poels in zijn favoriete koers?

0
Marik 16 april 2023 om 19:59

Deze gaat niet voor Pogacar zijn, let maar op. De renner die uit de rug van Pogi wegspringt in de laatste 50 meter wint. Higuita of Woods.

-1
Handige Harry 16 april 2023 om 20:07

Als hij net zo aangaat als op de oude Kwaremont dan zit er niemand in zijn wiel.

3
zietemgaan 16 april 2023 om 23:36

Wegspringen op de muur van Hoei… yeah right

0
KopOverKop 16 april 2023 om 23:51

Huy of de Kwaremont, totaal niet vergelijkbaar.

Hoewel, voor de wielertoerist die so wie so niet klimman kan voelt het mogelijk beiden zwaar aan.

-1
gratemans 17 april 2023 om 01:41

Ben het wel met Marik eens eigenlijk. Dat Pogacar zoveel wint leidt er wel een beetje toe dat iedereen hem nu overal blind als favoriet invult. Maar dit is een hele korte, hele explosieve finish. Ik denk ook dat Pog hier wel voorbij gestoken gaat worden.

-1
Boomie1 19 april 2023 om 10:07

Woods is totaal niet in vorm en al reeds 36. We zijn niet allemaal Valverde die dat op die leeftijd nog kon.

-1
Dikke Vrouw 17 april 2023 om 09:39

Jammer dat jonas en primoz m niet doen

-1
Wieler-Joke 17 april 2023 om 12:16

Als een Powless die misschien nog eens niet start na zijn val in de amstel 2 sterren krijgt, ziet het er niet goed uit voor de rest. Ik verwacht een Pogacar die met 10 seconden voorsprong wint, al uitbollend in de laatste 30 meter.

-1
Dikke Vrouw 16 april 2023 om 19:59

Zwakke deelnemersveld pogi wint m ..

-2
peterwinnen 17 april 2023 om 10:43

Euhm….als dit een zwak deelnemersveld is, weet ik niet wanneer je dan over een sterk deelnemersveld zou willen praten?

3
Dikke Vrouw 18 april 2023 om 22:18

Nou geen remco , geen jonas , geen Ala , geen rogola , geen teuns noem maar op ..

0
mauri 19 april 2023 om 13:51

Geen Vlasov

0
zietemgaan 16 april 2023 om 23:38

Eigenlijk kan je enkel pogacar hier sterren geven. Al de rest is wishfull thinking, hopen tegen beter weten in

-2
Lars Maden 17 april 2023 om 01:50

Bedroevend deelnemersveld.

-2
Deef Dubbeldammer 19 april 2023 om 12:09

Bij de bijtjes, bedoel je?

1
mauri 19 april 2023 om 13:55

Bedroevende reactie (zoals zo vaak)

0
S.t.B 17 april 2023 om 08:06

Wat zie ik Maassen toch graag mopperen. Tongval, mimiek, lichaamshouding. Frans is op z’n best als Frans het even niet meer ziet zitten. Verheug me nu al op nog twee van die interviews, te weten woensdag en zondag.
Als JV niet heel snel zijn echte kopmannen van stal haalt gaat het hele klassieke voorjaar als een nachtkaars uit. Er is nog één plek vrij voor de WP. Haal Primoz van de Teide!

-3

Headlines

Populair

Materiaalzone