Dylan Teuns wint Waalse Pijl na duel met Alejandro Valverde
foto: Cor Vos
Nick Doup woensdag 20 april 2022 om 16:17

Dylan Teuns wint Waalse Pijl na duel met Alejandro Valverde

Dylan Teuns heeft de Waalse Pijl 2022 gewonnen. Na een koers van ruim 202 kilometer, die pas diep in de finale openbrak, was de Belgische kopman van Bahrain Victorious de beste op de loeisteile Muur van Hoei. Hij bleef Alejandro Valverde en Aleksandr Vlasov voor.

Een eerste vluchtpoging met onder meer Ruben Apers en Sébastien Reichenbach had weinig succes, maar na 30 kilometer was het raak voor acht renners: Jimmy Janssens (Alpecin-Fenix), Pierre Rolland (B&B Hotels-KTM), Bruno Armirail (Groupama-FDJ), Valentin Ferron (TotalEnergies), Simon Guglielmi (Arkéa-Samsic), Daryl Impey (Israel-Premier Tech), Chris Juul-Jensen (BikeExchange-Jayco) en Morten Hulgaard (Uno-X).

Bingoal Pauwels Sauces WB en Sport Vlaanderen-Baloise misten een pion in de vlucht en dus trokken namens die ploegen respectievelijk Luc Wirtgen en Jens Reynders in de tegenaanval. Na een lange achtervolging sloten zij aan, waardoor er een kopgroep van tien man ontstond. INEOS Grenadiers, Quick-Step-Alpha Vinyl en UAE Emirates reden daarachter op kop van het peloton, op ruim drie minuten achterstand.

De vroege vlucht op pad – foto: Cor Vos

Tom Pidcock moet vroeg lossen
De koplopers begonnen met een voorsprong van ongeveer twee minuten aan de drie lokale rondes, met daarin de Côte d’Ereffe (2 km à 5,5%), Côte de Cherave (1,4 km à 7,9%) en de Muur van Hoei (1,2 km à 10,4%). Op de eerste passage van de Muur, op ruim 60 kilometer van de finish, had de kopgroep nog een minuut van die voorgift over. Voor wie het daar al wel game over was: Tom Pidcock. De Brit had wat kopwerk gedaan, loste vroeg en gaf op.

Net na de top probeerde Bahrain Victorious de koers zwaarder te maken, maar meer dan het peloton wat uitdunnen deed de ploeg niet. Ondertussen bleven vooraan Armirail, Janssens, Ferron, Guglielmi en Impey over op de tweede beklimming van de Côte d’Ereffe. Zij kregen Jan Bakelants achter zich aan, want hij ging alleen in de tegenaanval, maar hij werd snel weer gegrepen.

Pogacar keert terug na pech, slecht moment Vingegaard
Pech was er voor topfavoriet Tadej Pogacar, die op ruim 40 kilometer van de meet een lekke band kreeg. Pas vlak voor de Côte de Cherave wist hij terug te keren in het peloton, op een moment dat EF Education-EasyPost versnelde en Simon Carr wegreed. Voor Jumbo-Visma-kopman Jonas Vingegaard ging het daar te hard. Hij loste al vroeg en wist niet meer terug te keren.

Het peloton op de Muur van Hoei – foto: Cor Vos

De tweede passage van de Muur van Hoei werd in groep opgereden, en ondanks wat speldenprikjes bleef alles bij elkaar bij het ingaan van de derde lokale ronde. Vooraan werd de kopgroep groter, want Carr sloot aan bij de vijf. En de Brit reed heel snel weer weg, samen met de Fransman Ferron. Zij bleven het langst uit de greep van het peloton, maar werden uiteindelijk 9 kilometer voor de streep in de kraag gevat.

Vansevenant en Kragh Andersen openen finale
Voorin het peloton waren het vooral INEOS Grenadiers en Bahrain Victorious die zich lieten zien, terwijl ook de andere favorieten zich positioneerden. Op de laatste Côte de Cherave trok Cofidis ten aanval in dienst van Rémy Rochas. Hij kreeg Mauri Vansevenant en Søren Kragh Andersen mee, maar in de afdaling kon Rochas het tempo van de Deen niet volgen. Vansevenant speelde vervolgens het ploegspel; hij volgde Kragh Andersen, maar mocht niet mee rijden.

Even was het gat met het kopduo 20 seconden, maar aan de voet van de laatste Muur van Hoei was dat gedicht tot 10 seconden. Op 900 meter van de meet volgde een hergroepering, waarna het aan de grote mannen was. Movistar nam de kop in dienst van Alejandro Valverde.

Teuns rijdt iedereen uit het wiel
Ruim 300 meter voor de finish begonnen Aleksandr Vlasov en Valverde vervolgens aan hun sprint, maar zij werden overvleugeld door Dylan Teuns. De heuvelspecialist van Bahrain Victorious bepaalde het tempo en zorgde ervoor dat andere favorieten als Pogacar en Alaphilippe kraakten. Vlasov haakte eveneens af en ook Valverde zette zich neer na een nieuwe versnelling van Teuns in de laatste 100 meter. Hij trok zo de overwinning naar zich toe, voor Valverde, Vlasov, Alaphilippe en Daniel Felipe Mártinez.

foto: Cor Vos

 
77 Reacties
Sorteer op:
20 april 2022
Ploeg heeft ervoor gereden, mooie winnaar! En Pogacar die niet alles wint, stiekem ook wel lekker. EDIT: en de interviews met Teuns, zijn een klein cadeautje aan ons.
  20 april 2022
  Ze reden voor Poels natuurlijk, haha mooie poets bakken ze daarmee. Lijkt steeds meer een gebruik te worden om de tegenstanders zand in de ogen te strooien voorafgaand aan de koers. Al denk ik dat weinig mensen geloofden dat ze ook echt voor Wout zouden rijden natuurlijk.
  Eh eh.. 1 van Bora en 1 van Movistar. Geen flauw idee wie die gasten zijn. Mooie kerel.
  20 april 2022
  @Krakowic. één ding weet je zeker, als je Poels kopman maakt, dan rijdt hij achteruit.
20 april 2022
Deze koers en dit parcours liegen nooit, de sterkste wint altijd. Mooie overwinning voor Teuns, dik verdiend! Al had de koers ook dit jaar weer 200,8 km korter mogen zijn.
Leuke verrassing, leuke winnaar.
20 april 2022
Topper! Mooie zege voor deze gozer. Zijn vrije rol goed ten gelde gemaakt.
20 april 2022
Ik neem mijn woorden terug, hij kan toch rechtstreeks winnen tegen Alaphilippe en Pogacar. Sjiek!
20 april 2022
Klote koers, leuke winnaar
20 april 2022
Dylan is met de loop der jaren toch bezig een mooie erelijst op te bouwen. Klasse gedaan hier!! Daarnaast mijn bewondering voor de meest krasse knar in het peloton Valverde. Zo mee kunnen doen voor de prijzen als 40+, Respect!! Koers op zichzelf ouderwets voorspelbaar maar zo erg is dat niet, tegenvallend natuurlijk weer QSA en Poga is ook niet onoverwinnelijk.
20 april 2022
Teunske kletst al de grote mannen 1 voor 1 los uit het wiel! Stevig voorjaar rijdt die en blijkbaar heeft hij nog steeds zijn kanonschot in huis op de muurtjes. Beter dan ooit zelfs. Bala ook weer van de partij, wat past deze aankomst hem als een handschoen. Flip heeft het nog nét niet, maar voor hem moet het meer dan ooit in Luik gebeuren. Pogi dan toch niet onklopbaar, de vormcurve wat aan het zakken of een gebrek aan ervaring hier? Vlasov, Martinez en uiteraard Woods had ik hier ook wel verwacht, maar ze waren geen partij voor Teuns. Blijft een hypervoorspelbare koers, maar de apotheose had ik toch niet verwacht.
20 april 2022
Ab Normaal nog wakker?
20 april 2022
Zoals altijd...voorspelbare koers.
20 april 2022
Nogal een verrassende uitslag
20 april 2022
en dan nu Patje voor de sfeer
20 april 2022
Top 11, 11 verschillende ploegen
  20 april 2022
  Viel me ook al op. Top 16 zelfs. Moet een WT record zijn.
  20 april 2022
  Je hebt gelijk, dacht bij UAE dat Pogacar daarboven stond maar 12 is Pogacar zelf dus.
  20 april 2022
  Volgende keer gewoon met 1 renner per ploeg starten aan de voet van de muur.
20 april 2022
Elk jaar ga ik er weer vroeg voor zitten met hoop op spektakel, maar uiteindelijk altijd hetzelfde liedje. “Volgend jaar kijk ik alleen het laatste kwartier”, nam ik me dan voor en neem ik me nu weer voor, maar helaas vergeet ik telkens mijn belofte. M.a.w.: wat is het toch een flutkoers en wat ben ik naïef.
  20 april 2022
  Haha.. Dit is heeeeel herkenbaar
Helemaal top dit! Ooit brak hij hier door, inclusief kopman-bravoure-en-allures ten gevolge. Toen brak hij mentaal omdat hij het niet door kon zetten, bijna huilend vd mic. Ging jarenlang naar zijn koersgoesting zoeken en wat voor coureur hij was, groeide beetje bij beetje, werd een compleet renner en wint nu jáááren later zijn doorbraakkoers. Mooi!
20 april 2022
Mooi dat Engels van Teuns.
  20 april 2022
  Z’n engels is beter dan z’n Nederlands
Flip gokte trouwens verkeerd, púúr op het wiel van Pogiboy. Faites-vos-jeux
20 april 2022
Valverde mag toch nooit stoppen, wat een held.
  20 april 2022
  Heeft in ieder geval weer aan z'n PCS-ranking gewerkt. Nu over Anquetil heen. Moet-ie ook wel want er is een jonkie onderweg hé.
  20 april 2022
  @Kleomantre Van zeven naar zes all time, wel wel… En ik zie dat Cavendish ondertussen Rebellin voorbij is naar het plek 26, terwijl Gilbert daarachter plafonneert… Dolle pret in het bejaardentehuis!
20 april 2022
Nooit meer met Annemiek praten meneer Valverde ....
20 april 2022
Indrukwekkend! Ik dacht hele tijd: Pogacar en Alaphilippe zullen wel nog komen. Pogacar zette zich neer, vervolgens kraakte Alaphilippe, moest Vlasov passen. Ai, duel met die oude, die gaat er over heen, nee, Teunske versnelt nog eens en houdt Mister Muur van Hoei af.
  20 april 2022
  Als je 5 keer wint en 9 keer podium ben je na een 2e plaats niet meteen mister muur van huy af ;)
  20 april 2022
  Hij zegt dat Teuns Mister Muur van Huy afhoudt. Niet dat Valverde nu Mister Muur van Huy af is.
20 april 2022
Pogaçar en Cosnefroy vielen tegen op de Muur. Teuns geen verrassing, ligt hem goed en is in vorm. Had het persoonlijk Valverde wel gegund om nog een keer als eerste boven te komen.
20 april 2022
Die Vlasov is toch ook sterk hoor, knap!
20 april 2022
Mauri is mijn held vandaag. Sporza had vooraf de kaart quickstep getrokken?
  20 april 2022
  Mauri is de antiheld, de schlemiel zelfs als je kijkt waar de kopman eindigt. Echte helden van de dag: iedereen die iets ondernam, met Carr en Kragh Andersen op kop.
De Belgen toch wel weer wat aardige semi-klassiekers gewonnen dit jaar, maar voor de monumenten doen de Noorderburen het toch beter. Zonder dollen, mooie vis voor Teuns, sympathieke gast, ijzersterke renner. Ook 'leuk' om wat namen er hier doorheen te zien zakken die ik niet had verwacht: Poga en (in mindere mate) Flip. Het waren drie leuke minuten.
  20 april 2022
  Klopt, de grote vis bij de Belgen ontbreekt nog, maar er is nog een laatste kans op zondag!
  20 april 2022
  Van der Poel is ook een Vlaming
  20 april 2022
  Qua vlaggetje achter zijn naam niet. Verder eigenlijk wel
  Hij is nog eerder Fransman dan Vlaming. Hij is net zo Vlaams als ik, op z'n accent na.
  20 april 2022
  Geen Belg die Van der Poel als een Belg ziet hoor.
  Hoe kan dat in vredesnaam? Hij is er cultureel opgegroeid, naar school gegaan heeft nooit elders gewoond. Hoe hardnekkig is zoiets dan?
  Er is toch ook geen Belg die Verstappen als Belg ziet? Die heeft nota bene nog een Belgische moeder.
  20 april 2022
  ‘t Is de zoon van sluwe Adrie natuurlijk, die in de jaren ‘80 regelmatig de degens kruiste met Vanderaerden en andere Planckaert… Denk dat Stybar, McEwen die erfenis niet hebben en nog sneller als halve (aangetrouwde) Belgen beschouwd worden. Als zo’n Kevin Vermaerke begint te winnen, wordt die ongetwijfeld ook geadopteerd… Net zoals de zanger Gotye na zijn wereldhit plots Belg werd door zijn roots… en Bob Geldof en Brian Eno omwille van een Belgische grootouder ook een stukje van ons zijn… Verder helpt het natuurlijk ook niet dat MVDP in een oranje truitje aan allerhande kampioenschappen deelneemt…
  20 april 2022
  Wat Romans zegt. Dat is toch bizar gewoon? Hij is gewoon 'van' Kapellen, doet aan cyclocross en praat Vlaemsch
  20 april 2022
  Dat heeft wellicht te maken met dat oranje truitje tijdens WK's, OS en die Nederlandse kampioenentrui in het veld en op de weg. Voor de perceptie hier is dat dan geen Belg. Ik pleit ook schuldig hoor.
  20 april 2022
  v.d.Poel heeft pas nog een uitspraak gedaan als hij zich een belg zou voelen nooit in het oranje of in rood wit blauw zou rijden. Kampioenschappen met de jeugd altijd in Nederland.
20 april 2022
Hup Bahrein! All for the glorious, victorious nation.

Reacties zijn gesloten.