Nieuwe tegenvaller voor Alaphilippe: Fransman moet ook passen voor Waalse Pijl
foto: Cor Vos
woensdag 12 april 2023 om 11:45

Nieuwe tegenvaller voor Alaphilippe: Fransman moet ook passen voor Waalse Pijl

Dat Julian Alaphilippe zondag niet zal deelnemen aan de Amstel Gold Race was al bekend, maar de Fransman kan volgende week ook geen gooi doen naar een vierde zege in de Waalse Pijl. De renner van Soudal Quick-Step kampt met een slijmbeursontsteking aan zijn knie. Ook zijn deelname aan Luik-Bastenaken-Luik is in gevaar.

Het is voorlopig nog niet het seizoen van Julian Alaphilippe. De tweevoudige wereldkampioen speelt in de écht grote koersen voorlopig een bijrol en kwam in de Ronde van Vlaanderen tot overmaat van ramp ten val. De 30-jarige coureur kampt sinds zijn crash met knieproblemen. Alaphilippe zit momenteel aan de antibiotica vanwege een slijmbeursontsteking aan de knie, zo heeft de Fransman laten weten aan L’Équipe.

Alaphilippe kan voorlopig niet fietsen en moet passen voor de Amstel Gold Race en nu dus ook de Waalse Pijl. Dit is voor de klassiekerspecialist een bittere pil, gezien zijn eerdere uitslagen in de Ardennenklassieker. In 2018, 2019 en 2021 was hij nog de beste op de Muur van Hoei. Ook werd hij al eens tweede in de Waalse Pijl, om precies te zijn in 2015 en 2016.

Wat met Luik-Bastenaken-Luik?
Luik-Bastenaken-Luik staat mogelijk nog wel op zijn programma, al tempert Alaphilippe wel meteen de verwachtingen. “Als alles goed gaat, zal ik nog in Luik kunnen starten. Dat zal echter wel volledig in dienst van Remco (titelverdediger Remco Evenepoel, red.) zijn. Ik hoop de ploeg op die manier nog te kunnen helpen en het eerste deel van het seizoen goed af te sluiten, maar ik denk zelf al aan de Tour de France.”

RIDE Magazine
10 Reacties
Sorteer op:
12 april 2023 12:45
Begint een dure knaap te worden voor Patlef. En dan te bedenken dat het nog maar een paar jaar geleden is dat ze bij wijze van spreken voor elke koers een blik kopmannen en schaduwkopmannen open konden trekken die ook allemaal voor de prijzen reden. Het kan verkeren.
    12 april 2023 17:19
    Dergelijke conclusies zijn toch redelijk zever.
    De ploeg is erg veranderd om een GT te kunnen winnen er daarop voor te borduren. De breedte die men had mbt de voorjaar klassiekers is ermee uitgedund en bovendien heeft Lulu afgelopen jaren nogal wat pech bekend zoals ook vorig jaar van fiets opgereden worden in Brabantse Pijl.

    Lefevre heeft hem nochtans altijd keurig zijn dikke salaris betaald maar dat zal veranderen. Hoewel nog nooit zijn er minder gaan verdienen zonzei hij. Als dat aan de orde was dan vertrokken ze allemaal.
    Benieuwd of Allaphilipe zijn zakken straks elders gaat vullen of water bij de wijn wil doen om toch bij de man te blijven die hij enorm waardeert. Het kan want Lefevre gaat in zo'n geval over op lager loon en agressiever bonussysteem.
    13 april 2023 01:10
    Zo, zo, zo .... Dikke zever zelfs ... ?!?

    Dan krijg ik toch altijd de neiging de ploegen van de afgelopen seizoenen eens naast elkaar te leggen. Want al dat talent en klimgeweld dat Remco gaat helpen in de grote rondes zijn mij dan toch even ontgaan. Volgens mij zijn Hirt en De Wilder erbij gekomen voor de grote rondes in de afgelopen twee jaar (Tussen aanhalingstekens mag je daar misschien zelfs Vervaeke nog aan toevoegen.), maar heb je ondertussen ook een betere Almeida die is vertrokken.

    Maar om nu te zeggen dat de hele ploeg veranderd is, nee toch niet bepaald. Ik zou het eens even moeten nakijken, maar volgens mij fietst 95% van de renners die de afgelopen jaren al in dienst waren voor Lefevere nog steeds bij hem.

    Alaphilippe (2014), Asgreen (2018), Bagioli (2020), Ballerini (2020), Cattaneo (2020), Cavagna (2017), Cerny (2021), Declercq (2017), Devenyns (2017), Evenepoel (2019), Jakobsen (2018), Knox (2018), Lampaert (2015), Masnada (2020), Morkov (2018), Schmid (2022), Sénechal (2018), Serry (2013), Steimle (2019), Svrcek (2022), van Tricht (2021), van Lerberghe (2020), Vansevenant (2020), van Wilder (2022), Vernon (2022), Vervaeke (2022)



    Afgelopen winter zijn de volgende renners erbij gekomen : Hirt, Merlier, Pedersen. Nu niet bepaald volk waarmee je de grote rondes gaat binnenslepen, al is Hirt wel een mooie dat geef ik ruiterlijk toe.

    En vertrokken : Cavendish, Honoré, Keisse (gestopt), Steels (gestopt).

    Dus ik zie die geweldige omschakeling van Klassieker ploeg richting Ronde ploeg nog even niet. En de kern voor de klassiekers is al een aantal jaren onveranderd.

    Want het jaar hiervoor vertrokken Hodeg, Bennet, Almeida, Archbold en Garrison. En heb je heuvelaar/sprinter Schmid met daarnaast van Tricht, Svrcek, Vernon en Vervaeke daarvoor terug gekregen.

    Dus sorry als het mij nog even ontgaat "die grote omschakeling". Voorlopig is de hele klassieke kern al minimaal drie jaar hetzelfde, en voor het ronde werk heb je anderhalve kracht gewonnen ten opzichte van wat er vertrokken is.


    Maar het kan natuurlijk ook gewoon zijn dat ik er geen kloot van begrijp. hehehe ;)


    On-topic ...> Ik hoop dat Julian snel de wind weer eens in de zeilen mag hebben, want dat is toch wel zo'n beetje de grootste pechvogel van het hele peloton aan het worden. En een fitte Alaphilippe zie ik nog steeds de strijd aangaan met die andere "groten".
    13 april 2023 07:41
    Stilstand is achteruitgang. Hele peloton is harder gaan rijden zo lijkt het met Jumbo en de Grote Drie voorop. Dan is rekenen op je bestaande succesformule achterhaald
12 april 2023 12:03
Wie weet ligt er wel een masterplan klaar, verschijnt ie zeer zielig kijkend aan de start en gaat ie uit armoede in de vlucht mee..

Ze zagen hem pas terug in Outremeuse, op de rue Routure met PATLEF een heerlijk glas rood wegnippend.
12 april 2023 12:09
Volgend jaar toch maar deels een ander programma rijden dan met bijvoorbeeld Tour des Alpes, Ardeche, Drome, Strade Bianche, Tirreno-Adriatico, Milaan-Sanremo, Baskenland, Amstel, Waalse Pijl en Luik. Dat gestuiter over de kasseien lijkt Alaphilippe niet echt goed te liggen en hij kan in zijn eentje de Vlaamse ploeg van Soudal-Quick Step niet uit het slop trekken.
    12 april 2023 12:24
    De ronde die hij goed reed was in prachtig, windloos weer in het najaar. In zulke omstandigheden wordt de ronde vanaf 2012 gewoon een klimkoers.

    Hij is sowieso een mooiweerrijder, daar moet je rekening mee houden als ploeg.
12 april 2023 13:12
Tijd dat ie dat zinkende schip gaat verlaten.
12 april 2023 17:11
Zo'n ontsteking kun je niet forceren en kan veel tijd nodig hebben.

Reacties zijn gesloten.