Voorbeschouwing: Waalse Pijl 2022

Voorbeschouwing: Waalse Pijl 2022

foto: Cor Vos

woensdag 20 april 2022 om 07:30

Na een adembenemend voorjaar met razend spannende en lange finales in de kassei- en eerste heuvelklassiekers, wacht nu misschien wel de voorspelbaarste koers van het jaar. De steile pentes van de Muur van Hoei boezemen veel renners angst in, waardoor de beslissing vaak valt in het absolute slot. Springveren als Julian Alaphilippe en Alejandro Valverde kicken echter op de Muur, wat een mooie strijd met alleskunner Tadej Pogačar op kan leveren. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Wie Waalse Pijl zegt, zegt in één adem Muur van Hoei. Maar de oorsprong van de Ardennenklassieker ligt ergens anders. Zoals zo vaak met wielerwedstrijden, was het de Brusselse krant Les Sports die in 1936 zichzelf wat extra in de verf wilde zetten. De grote eigenaar, Albert Van Laethem, wilde de verkoop wat stimuleren, en dacht daarbij aan een wielerwedstrijd in de Ardennen.

De koers doorkruiste Wallonië volledig van west naar oost, vanuit Doornik, langs Charlerloi, Namen en Hoei, tot in Luik. Toen nog op Paasmaandag, de dag na Parijs-Roubaix. Thuijsrijder Philemon De Meersman is voor altijd de eerste naam op de erelijst van de Waalse Pijl. De start- en aankomstplaatsen waren in die beginjaren redelijk variabel, maar finishes in Luik, Charleroi, Marcinelle en Verviers komen het meest terug.

Een van de laatste zeges zonder pelotonsprint in Hoei: Mario Aerts in 2002 – foto: Cor Vos

Stonden er toen al mooie namen op de erelijst? Absoluut. Om er maar enkele te noemen: Marcel Kint (driemaal), Rik Van Steenbergen (tweemaal), Fausto Coppi, Raymond Poulidor, Eddy Merckx (driemaal), Roger De Vlaeminck, Joop Zoetemelk, Bernard Hinault en Francesco Moser.

Vanaf 1985 was de Waalse Pijl toe aan extra stabiliteit. De Muur van Hoei was voortaan de nieuwe thuis van deze Ardennenklassieker, die de koers meteen een eigen karakter gaf. Het verhaal gaat dat de organisatie deze klim opzocht om met Claude Criquielion nog eens een Waal te zien juichen, wat dat jaar (na twee vlakke finishes in Hoei) ook meteen lukte. Met steile pentes tot 20% werd de Waalse Pijl echt specialistenwerk, wat ook te zien is aan de erelijst. Klimmers met een stevige acceleratie in de benen, zoals Moreno Argentin (driemaal), Michele Bartoli, Danilo Di Luca en Cadel Evans, juichten voortaan in de Waalse Pijl.

Een aparte melding is er nog voor Alejandro Valverde, die in 2006 voor het eerst de beste was op de Muur van Hoei. Opvallend genoeg kwam de Spanjaard pas op latere leeftijd weer regelmatig winnen. Op zijn 33ste, 34ste, 35ste en 36ste sprintte Valverde immers viermaal op rij naar de zege. Met vijf triomfen is dat tot op de dag van vandaag nog altijd een record.

Alaphilippe en Valverde: de koningen van Hoei – foto: Cor Vos

Laatste tien winnaars Waalse Pijl
2021: flag-fr Julian Alaphilippe
2020: flag-ch Marc Hirschi
2019: flag-fr Julian Alaphilippe
2018: flag-fr Julian Alaphilippe
2017: flag-es Alejandro Valverde
2016: flag-es Alejandro Valverde
2015: flag-es Alejandro Valverde
2014: flag-es Alejandro Valverde
2013: flag-es Daniel Moreno
2012: flag-es Joaquim Rodríguez


Vorig jaar

Vorig jaar sloegen WorldTour-renners Alex Howes, Sylvain Moniquet, Sander Armée en Maurits Lammertink en ProTour-coureur Julian Mertens de handen ineen en zagen even later Diego Rosa, Louis Vervaeke en Simone Velasco aansluiten. De kopgroep mocht vijf minuten wegrijden van het peloton, waar INEOS Grenadiers, Movistar, Jumbo-Visma en Deceuninck-Quick Step goed samenwerkten om het gat onder controle te houden.

Op de eerste omloop rond Hoei liep de voorsprong van de vluchters terug tot een minuut. Daar losten Rosa, Velasco en Mertens uit de ontsnapping. Vanuit het peloton ging Simon Geschke in de tegenaanval met onder meer Tao Geoghegan Hart en Mauri Vansevenant, maar de andere teams waren alert. Ook Tim Wellens kwam net na de Muur van Hoei niet weg.

Met nog veertig seconden begonnen de overgebleven vluchters aan de Côte d’Ereffe, waar Howes moest lossen. Daardoor bleven Moniquet, die ondanks zijn 23 jaar indruk maakte, Vervaeke, Armée en Lammertink vooraan over. Groupama-FDJ, dat met Madouas, David Gaudu en Rudy Molard met meerdere troeven aan de start stond, leidde het peloton over de Ereffe.

Alaphilippe was weer heer en meester vorig jaar – foto: Cor Vos

De dalende aanloop naar de Chemin des Gueues was voor het peloton een lange sprint, waar vooral AG2R Citroën en INEOS Grenadiers naar voren kwamen. Wellens viel opnieuw aan, deze keer kreeg de Lotto Soudal-renner Omar Fraile en Ilan Van Wilder mee, maar op de top was hun moment alweer voorbij. Alle aandacht ging daarna naar Maurits Lammertink, die als laatste vroege vluchter alleen op de Muur van Hoei afstormde.

Een grote groep begon daarachter aan de steile slotklim. Michał Kwiatkowski leidde het pak vanaf de voet en reed op het steilste deel nog altijd op kop. Met 350 meter te gaan achtte de Sloveense favoriet Primož Roglič zijn moment gekomen. Julian Alaphilippe slaagde erin om erbij te komen en ging er in de laatste tientallen meters over. Goed voor zijn derde overwinning in Hoei.

Uitslag Waalse Pijl 2021
1. flag-fr Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step)
2. flag-si Primoz Roglic (Jumbo-Visma) in z.t.
3. flag-es Alejandro Valverde (Movistar) op 6s
4. flag-ca Michael Woods (Israel Start-Up Nation) op 8s
5. flag-fr Warren Barguil (Arkea-Samsic) op 11s


Parcours

De Waalse Pijl zal ook dit jaar allicht zijn traditionele verloop richting de laatste beklimming van de Muur van Hoei kennen, maar onderweg is wel het een en ander gewijzigd. Zo vertrekken de renners voor het eerst in de geschiedenis vanuit Blegny, een dorpje met een kleine 13.000 inwoners pal tussen Luik en Maastricht in.

Van daaruit krijgen de renners 115 kilometer voor de wielen geschoven met maar twee officiële hellingen: de Côte de Tancrémont en Côte des Forges na respectievelijk 44 en 55 kilometer. Wil dat zeggen dat de aanloopfase verder biljartvlak is? Natuurlijk niet. Op Waalse bodem, waar de renners ook dorpjes zoals Aubel, Pepinster (vorig jaar nog zeer zwaar getroffen door overstromingen), Hamoir en Modave kruisen, gaat het continu op en af.

Op 80 kilometer van de aankomst komen de renners op vertrouwd terrein. Dan wacht voor het eerst de Côte d’Ereffe, die al een aantal jaar een sleutelrol speelt in de finale van de Waalse Pijl. Met zijn 2 kilometer aan 5,8% is de Ereffe niet supersteil, maar van daaruit is het telkens nog maar 18,5 kilometer tot de Muur van Hoei.

Tussenin wacht ook nog de Côte de Cherave, vorig jaar nog vervangen door de nieuwe Côte du Chemin des Geuses. De Cherave is met zijn 1,4 kilometer aan 7,9% een pak steiler, en zelfs maar 5,7 kilometer voor de Muur. Op papier de ideale springplank dus.

Alleen leert de praktijk ons dat de Muur van Hoei te veel angst inboezemt om daar al vuurwerk te verwachten. Op papier is deze iconische Muur 1,2 kilometer aan 10,4%, maar tussen de 800 en 200 meter van de streep gaan de percentages zelden onder de 15%. In de binnenbochten durven ze zelfs oplopen tot 20%. Timing is hier altijd cruciaal, want zelfs in de laatste 200 meter kan nog veel terrein worden goedgemaakt.

In totaal moeten de renners dit rondje met de drie scherprechters drie keer afleggen, met dus passages op de Muur van Hoei op 62 en 31 kilometer van de streep, en dan nog een laatste keer om voor de overwinning te sprinten bovenop de Muur van Hoei.

Woensdag 20 april, Waalse Pijl: Blegny – Hoei (192 km)
Start: 11.25 uur
Finish: tussen 16.19 en 16.47 uur


Favorieten

Op zich is de Waalse Pijl niet moeilijk te voorspellen. Onderweg proberen enkele renners met minder punch in de benen het, maar uiteindelijk zijn het toch de blokken van de springveren die de wedstrijd zullen controleren. De Waalse Pijl heeft dankzij zijn WorldTour-statuut de achttien WorldTeams aan de start, aangevuld met ProTeams Alpecin-Fenix, Arkea-Samsic, Bingoal Pauwels Sauces WB, TotalEnergies, B&B Hotels-KTM, Sport Vlaanderen-Baloise en Uno-X.

Pogacar is ook een uitstekend eendagscoureur – foto: Cor Vos

Vorig jaar moesten ze in extremis afhaken door een coronageval binnen de entourage, maar nu is UAE Emirates wel present. Kopman Tadej Pogačar zal dus moeten terugvallen op zijn ervaring van 2020, toen hij als piepjonge knaap al negende werd in de klimklassieker. Intussen is Pogi nog wat explosiever geworden, en bovendien in topvorm. Hoe hij de UAE Tour en Tirreno-Adriatico naar zijn hand zette was indrukwekkend, maar zijn rushes in de Strade Bianche en Ronde van Vlaanderen zijn dat eigenlijk nog meer. Pogačar is minstens zo’n sterke eendagsrenner als ronderenner, en wil de Waalse Pijl ook nog graag op zijn palmares.

Concurrentie is er ook binnen de eigen ploeg, want daar hebben ze nu ook een herboren Marc Hirschi. De jonge Zwitser kwam in 2019 als een komeet binnen bij de profs, met zijn winst in de Waalse Pijl in het najaar van 2020 als hoogtepunt. Vorig jaar werd hij nog gehinderd door gezondheids- en transferperikelen, maar nu zou de nog altijd maar 23-jarige Hirschi terug op zijn beste niveau moeten zijn. Per Sempre Alfredo staat al op zijn palmares, en welke rol in de ploeg krijgt hij in deze Waalse Pijl?

Wereldkampioen Julian Alaphilippe kan voor zege nummer vier in Hoei gaan, iets wat alleen Valverde (vijf keer) beter doet. Maar bij Alaphilippe heb je dit seizoen toch wat het gevoel dat bij de hele Quick-Step-Alpha Vinyl-ploeg heerst: net niet goed genoeg om mee te doen voor de hoogste prijzen. Oké, het geluk stond niet aan zijn zijde met een vroege val in de Strade Bianche en een aanrijding in de Brabantse Pijl. Maar ook in het Baskenland was zijn timing vaak niet aan de ideale kant, waardoor hij twee sprints uit handen gaf. Kan hij het op zijn vertrouwde Muur wél?

Hoe vroeg legt Evenepoel zich plat? – foto: Cor Vos

Of durft ploegmaat Remco Evenepoel het van ver te proberen? Evenepoel is zo iemand die deze koers weleens wat extra peper en zout zou durven geven. De 22-jarige Belg moet het niet hebben van zijn punch, maar beschikt wel over de nodige hardrijderscapaciteiten. Maar of ook de ploegleiding van Quick-Step-Alpha Vinyl in dat verhaal meegaat, is een ander verhaal. Nu ze nog altijd geen klassieke zege op WorldTour-niveau op zak hebben, zet dat misschien aan tot risico’s.

Sterk blok nummer drie is dat van INEOS Grenadiers, dat al het hele voorjaar niet uit het wedstrijdbeeld weg te denken is. Ook nu zien we niet één iemand die er bovenuit steekt, maar met Daniel Felipe Martinez, Tom Pidcock en Michal Kwiatkowski misschien wel drie kandidaat-winnaars. De Colombiaan schatten we op papier het hoogst in. Net het Baskenland gewonnen, en in diezelfde wedstrijd zelfs Alaphilippe erop gelegd in de sprint. Dan zit het met die explosiviteit wel snor.

Wat Pidcock betreft, is het wat in het duister tasten. In de afgelopen klassiekers zat de Brit er telkens bij, maar die extra versnelling zat niet in de benen. Ploegmaats Kwiatkowski en Magnus Sheffield profiteerden van zijn aanwezigheid in de achtervolging, maar zelf indruk maken zat er sinds zijn maagproblemen nog niet in. Als explosief lichtgewicht zou de aankomst alleszins op zijn lijf geschreven moeten zijn (vorig jaar was hij nog zesde), al kan je dat ook zeggen van Kwiatkowski. De Pool reed al vier keer top-10, maar heeft wel Parijs-Roubaix in de benen.

Wat heeft de 41-jarige Valverde nog in de tank? – foto: Cor Vos

Misschien nog het grootste vraagteken van allemaal: Alejandro Valverde. De recordhouder stapte een maand geleden nog vermoeid uit de Ronde van Catalonië, sindsdien was het wat stil rondom hem. Zelfs bij de Spaanse media is er amper een update over zijn gezondheidstoestand te vinden. De 41-jarige Murciaan was voordien nochtans goed in vorm, met een tweede plaats in de Strade Bianche als hoogtepunt. We verwachten dus terug een gezonde Valverde aan de start, op zoek naar zege nummer vijf. Oké, zijn punch is niet meer zo goed als vijf jaar geleden, toen je Valverde al bij de start met zekerheid kon opschrijven. Maar vlak de ex-wereldkampioen nooit volledig uit.

Primož Roglič is er in de Waalse klassiekers niet bij, want de sterke Sloveen sukkelt met knieproblemen. Dat biedt bij Jumbo-Visma dan weer kansen voor Jonas Vingegaard, die als stand-in voor Roglic al een paar keer schitterde. Vingegaard reed zijn twee vorige Waalse Pijls telkens volledig in dienst, en dus kunnen we zijn kunnen op de Muur nog niet echt inschatten. Wel beschikt Vingegaard op papier over alle kwaliteiten die nodig zijn om er mee te strijden. Ook Tiesj Benoot oogde op de Keutenberg in de Amstel Gold Race behoorlijk explosief.

Dat kan men ook zeggen van Michael Woods (Israel-Premier Tech) en Sergio Higuita (BORA-hansgrohe). Beiden zijn van die typische springveren, die op de Muur van Hoei wel vaker boven zichzelf uitstijgen. Zo eindigde Woods bij de laatste twee edities nog derde en vierde, maar de 35-jarige Canadees zoekt wel nog zijn beste benen dit seizoen. Higuita vond die wel in de Algarve en Catalonië, die hij zelfs winnend afsloot. Maar ook hij begon daarna te sukkelen en zal dus met vraagtekens naar Blegny afreizen.

Cosnefroy verdient een grote zege – foto: Cor Vos

Wél in topvorm? Benoit Cosnefroy. Wat verdient de AG2R Citroën eindelijk die grote overwinning. Tweede in de Waalse Pijl van 2020, tweede in de Brabantse Pijl van vorige week én vooral: tweede in de meest recente Amstel Gold Race. Daar moet nu ook maar eens winst in een klassieker bijkomen. De renners van INEOS Grenadiers waren de afgelopen weken de nagels aan de doodskist van de 26-jarige Cosnefroy, die allicht op revanche teert. Ook de Waalse Pijl zou de Franse man-in-vorm uitstekend moeten liggen. Is het nu wel prijs?

Outsiders? Dan denken we spontaan aan het Groupama-FDJ-trio Valentin Madouas-David Gaudu-Rudy Molard, Michael Matthews (BikeExchange-Jayco), maar ook Xandro Meurisse (Alpecin-Fenix), Tim Wellens en Andreas Kron (Lotto Soudal), Alexander Kamp (Trek-Segafredo), Alexis Vuillermoz (TotalEnergies). Maar stiekem zijn we vooral benieuwd naar Warren Barguil (Arkea-Samsic) en toptalent Tobias Halland Johannessen (Uno-X).


Favorieten volgens WielerFlits
**** Tadej Pogačar
*** Julian Alaphilippe, Benoit Cosnefroy
** Daniel Felipe Martinez, Jonas Vingegaard, Alejandro Valverde
* Tom Pidcock, Michael Woods, Sergio Higuita, Marc Hirschi

Website organisatie
Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en TV

Volgens Weeronline krijgen de renners woensdag te maken met nogal gunstige weersomstandigheden. Met 10 graden in de ochtend en maximaal 16 graden in de middag hebben de renners geen last van verkrampte spieren door de kou, maar ook geen oververhitting op het warmste moment van de dag. Er zijn zonnige perioden en wolkenvelden. Er is wel kans op een bui, maar de kans dat het droog blijft is net wat groter.

Wat de live-uitzending op televisie betreft, zijn zowel Sporza op Eén als Eurosport 2 vanaf 14.30 uur present voor de hele finale.


Dit artikel delen:

55 Reacties

Marik 18 april 2022 om 08:10

Pogacar met 2 vingers in de neus.
Al hoop ik dat Remco dwars door de omerta van deze gesloten koers gaat rijden. Lekker aanvallen op 60 km van de meet en het peloton dat te laat komt. Dat zal ze leren om de koers pas op 1,5 km van de meet spannend te maken.

0
Sven1 18 april 2022 om 09:31

Ik vind het toch spijtig dat veel mensen denken dat Pogacar met twee vingers in de neus gaat winnen. Koers is heel onvoorspelbaar en dat is dit seizoen weer maar eens gebleken. Na de winst van Wout van Aert in de Omloop aan het begin van het seizoen dacht iedereen dat hij makkelijk de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix zou gaan winnen, zeker in de afwezigheid van Mathieu Van der Poel. Dat is toch ook maar weer eens anders gelopen. Net zoals quasi niemand had verwacht dat Dylan Parijs-Roubaix ging winnen. In Milaan-San Remo was het vooraf ook zeer duidelijk dat Pogacar en van Aert wel eens even weg zouden gaan rijden op de Poggio, maar dat is toch ook anders uitgedraaid. Net zoals niemand verwacht had dat Sheffield de Brabantse Pijl ging winnen, Kwiatkowski de Amstel Gold Race, Girmay Gent-Wevelgem,…

Wat ik wil zeggen is dat voor veel koersen vooraf de winnaar al wordt opgeschreven, maar dat dit vaak toch niet gebeurt. De koers moet nog altijd gereden worden. In de Waalse Pijl zie ik Alaphilippe ook zeker niet kansloos tegenover Pogacar.

0
Marik 18 april 2022 om 09:51

Waarvan akte Sven, toch vrees ik dat Pogacar met 2 vingers in de neus gaat winnen

0
Kannibaal 18 april 2022 om 21:26

Van Baarle die Parijs-Roubaix zou winnen, was echt niet zo’n gekke voorspelling. VDP was al minder in de Amstel, Van Aert was een onzekere factor, en Ineos had een ijzersterk blok. Van Baarle was al tweede in Vlaanderen, dus het was niet zo gek om op hem te gokken, ook al was in de pers niet de grote favoriet. Ikzelf heb hem ook nog overwogen als winnaar, al ben ik uiteindelijk voor Sheffield gegaan. Moeilijk om de juiste Inlos-man te kiezen.

0
Pietgat 18 april 2022 om 22:48

Ik vind het ook heel spijtig dat mensen denken dat Pogacar met 2 vingers in de neus gaat winnen. Welke hand gaat hij daarvoor trouwens gebruiken? Afwisselend? Eerst rechts om vooraan klein te kunnen schakelen, daarna links voor de beslissende versnelling, en tenslotte 1 van beide om zo toch een beetje juichend over de meet te kunnen komen? Dat lijkt me allemaal weinig waarschijnlijk, en vooral supergevaarlijk. Maar hij wint wel. Zeker.

0
Boomie1 19 april 2022 om 08:35

@Sven1: zie daar de invloed van de media, die ook hun werk doen. Wout van Aert had toch ook gewoon meegedaan om de winst in de Ronde?

Corona zal altijd zijn invloed hebben. Pogacar kan morgen ook positief testen.

0
CrazyVonkyStyl3 19 april 2022 om 23:31

Ik ga toch voor onze oude sluwe vos die ons allemaal voor de allerlaatste keer zijn kunstje laat zien.

0
Gunther Leonhardt 18 april 2022 om 08:18

Over het hoofd gezien: Enric Mas

0
KimJungPoels 18 april 2022 om 08:26

En Aleksandr Vlasov. Die is dit seizoen behoorlijk goed op de muurtjes. Al kan de aanwezigheid van Vingegaard een probleem zijn.

0
ThorHushovd 18 april 2022 om 08:40

Haha lol Kim. Vingegaard werd in eigen land ook al de wielren-kegelaar genoemd

0
Thijmen.cycling 19 april 2022 om 07:17

Thor, heb je een bron? Ik ben nu namelijk ook wel benieuwd.

0
ThorHushovd 19 april 2022 om 10:41

Feltet.dk! Sowieso een tip als een mooie, professionele wielrenwebsite. Alleen kan ik me voorstellen dat de taal een barriere vormt. Google Translate werkt niet perfect, maar maakt de context wel helder hoe een verhaal gebracht wordt. Heb het idee dat Feltet zelfs de voorloper is van sites zoals deze (WF), maar weet dat niet zeker.

0
djerkson 18 april 2022 om 08:27

Dylan Teuns is normaal gezien een outsider na zijn eerdere podium hier en na blijk van een uitstekende vorm, maar hoe fel hakt zijn gedwongen Roubaix erop in? Na Benoot zijn verschroeiende versnelling op de Keutenberg, acht ik hem niet helemaal kansloos.

0
Ab Normaal 18 april 2022 om 09:17

Ben je serieus? Tussen rasechte muurtjes renners? Ik acht de kans zeker aanwezig dat ze beiden bij de eerste 20 eindigen, maar ze zijn 100% kansloos voor de zege.

0
djerkson 18 april 2022 om 09:29

Rechtstreeks tegen Pogacar of Alaphilippe schieten beiden zeker tekort hoor, maar ik acht hen niet minder kansloos dan pakweg Vingegaard. Op een goede dag met een vreemd koersverloop kan alles. Factoren zoals een Evenepoel of een offensief koersend Ineos (die niet gaan kunnen wachten) kunnen deze koers eerder openbreken. Een ontsnapping is zeker niet uitgesloten dit jaar.

0
KimJungPoels 18 april 2022 om 09:38

Teuns was ooit een muurtjes specialist, maar lijkt me inmiddels toch meer een klassiek type geworden. Kans is erg klein dat hij wint.

Zou wel leuk zijn als we nu eens echt een Waalse pijl krijgen die vroeg open breekt. Maar is toch eigenlijk nooit het geval haha.

0
Kopinkas 18 april 2022 om 20:56

@Ab
Teuns stond hier ooit op het podium hoor (al zie ik het hem nu niet nadoen)

0
Mystery Rider 19 april 2022 om 08:44

Heeft PR wel niet uitgereden, maar is wel slechts 1 van de drie renners die PR en Waalse Pijl combineren (Gianni Vermeersch en de blijkbaar onvermoeibare Kwiat!!!)

0
Boomie1 19 april 2022 om 08:49

@Djerkson: Ook Alaphilippe kan niks doen aan deze Pogacar. Zeker niet na z’n val afgelopen woensdag. Cosnefroy komt nog het dichtste denk ik.

0
Wheely 18 april 2022 om 09:47

Ik hoop dat Valverde de jonkies nog 1 keer zijn ouwe taaie achterste laat zien. Die omhooggevallen snotneuzen kunnen nog een hoop leren van de oude krijger wat betreft koersinstinct, stuurmanskunst en timing.

0
TheBigShow 18 april 2022 om 20:31

In LBL vorig jaar liet hij daar niets van zien in de sprint en werd ie door snotneus Pogacar in het hemdje gezet ;)

Maar ik hoop met je mee

0
thorsen 18 april 2022 om 12:12

Ervaring is hier belangrijk. Valverde en Alaphilippe hebben het kunstje geperfectioneerd, en weten precies waar ze aan moeten gaan. We hebben nog wel eens wat topper gezien hier die dachten aan te gaan en het niet tot de finish haalden.

Maar als er iemand is die dit gewoon meteen wint is het natuurlijk Pogacar.

*** Alaphilippe
** Valverde
* Pogacar

0
Alfons Haavers 18 april 2022 om 12:28

Pogi reed de Waalse Pijl al 2x en werd er in 2020 9de.

0
Zenon J. 18 april 2022 om 16:40

Johannesen kan wel eens de verrassing van de dag worden. Niet voor winst, maar tussen 5 en 10 lijkt mij zeker mogelijk

0
ThorHushovd 18 april 2022 om 21:53

Wat zou daar verrassend aan zijn?

0
Maenhout 18 april 2022 om 17:29

Wout van Aert doet mee en Matthieu van der Poel niet. Wint Wout met vier vingers in de neus. Toch?

0
Alfons Haavers 18 april 2022 om 17:30

Van Aert doet niet mee.

0
micheline 18 april 2022 om 18:42

niemand spreekt hier over Barguil , in goede doen en regelmatig top10 gereden

0
Kopinkas 18 april 2022 om 21:20

Onbegrijpelijk dat die geen ster krijgt inderdaad.

Zelf wil ik wel eens zien wat Martinez hier kan.

0
Mystery Rider 19 april 2022 om 08:47

@Kopinkas – ik heb ook gestemd op Martinez, zoals gewoonlijk komt Ineos hier weer met een megateam aan de start, maar ik wil ook wel eens zien hoe ver Martinez op de muur kan komen – op zijn minst podium, vermoed ik!

0
Dikke Vrouw 18 april 2022 om 21:00

Ik zou Ala toch evenveel stemmen geven als pogi boy , dat de beste muur kikker moge winnen !

0
Cyclingfever 18 april 2022 om 21:25

Jezus, wat een deelnemersveld is me dat zeg. UAE met Ayuso, Hirschi & Pogacar, kunnen allemaal meedingen voor de eerste plaats. Volgende namen verwacht ik ook veel van: Vlasov, het trio Lafay-Herrada-Izagirre, gaudu-madouas, clarke, mas, Kragh Andersen, Stannard-Meurisse, Johannessen, Barguil, Latour, Matthews, Kron. Dat wordt drummen op de muur!

0
Brabander 19 april 2022 om 02:42

Hoewel de koers voor de Muur van Huy vaak slaapverwekkend is, is de laatste beklimming ervan toch wel mijn persoonlijke hoogtepunt van het wielerjaar. Zoals de Scheldeprijs het officieuze WK sprint is, is dit het officieuze WK punchen. Puntje van de bankwerk

0
Mystery Rider 19 april 2022 om 08:56

Het is en blijft een indrukwekkende klim!

Ik hoop dit jaar dat het plan Quikstep is om Evenepoel heel vroeg vooruit te sturen en Flip achter de hand te houden…het probleem is dan welke andere ploegen sturen iemand mee en rijden die dan mooi rond.

Sowieso staan de meeste top ploegen toch aan de start met enkele schaduwfavorieten (UAE – Ayuso, Hirshi, Pogi, INEOS – Pidcock, Martinez, ook Bahrain en Movistar) – dus iemand meesturen met REV kan dan wel!

0
Michelangelo 19 april 2022 om 09:12

Blijft heerlijk die naïviteit. Welke grote koers is recentelijk gewonnen door evenepoel die vroeg ten aanval trekt?

Dat kan in kleine koersjes waar de tegenstand niet groot is en qs het dominante blok. Maar evenepoel fietst echt niet zomaar weg van een wt peloton om dan met een paar minuten voorsprong aan te komen.

Ik geef hem meer kans in een demarrage op een paar km van de streep. Eventueel mee ingeleid door de rest van de ploeg die ergens het gaatje laat vallen.

0
Kopinkas 19 april 2022 om 12:38

Welk gaatje quickstep ook laat vallen voor Evenepoel of Vansevenant (in wie ik hier eigenlijk meer geloof), Ineos plamuurt dat toch onmiddellijk toe?
Of stuurt twee man mee die Evenepoel er genadeloos afwapperen op de Muur (of Ben Ahin als ze vroeger zouden gaan).

0
Mystery Rider 20 april 2022 om 10:09

@Michelangelo – nergens in mijn scenario staat dat REV wint, ik hoop alleen dat hij vroeg ten aanval trekt met een groepje subfavorieten en dat die voor de overwinning gaan op de muur :)

Je hebt gelijk mbt tot mijn naïviteit, zo gaat het natuurlijk niet aflopen in de Waalse Pijl, waarom je Remco en andere wedstrijden er dan weer moet bijhalen begrijp ik niet. Ik ben geen fanboy – ik wil alleen een mooie koers zien.

En mijn stem ging naar Martinez!

0
platteprijs 19 april 2022 om 07:59

Een van saaiste voorjaarswedstrijden. Dit jaar wordt ie waarschijnlijk zelfs voorbijgestreefd door de Scheldeprijs. Tegen beter weten in elk jaar weer kijken en hopen dat de wedstrijd vroeger losbarst. Misschien moeten ze terug naar het oude parcours met finish in Verviers.

0
Ricardo Otxoa 19 april 2022 om 08:42

Niet iedere koers hoeft onvoorspelbaar te verlopen om interessant te zijn. Wat mij betreft mag er best wat ‘saai’ werk tussen zitten dat voorspelbaar is. En één keer een semiklassieke aankomst op Huy op een gans wielervoorjaar hoort daar wat mij betreft zeker bij.

0
makkelijk 19 april 2022 om 08:39

Vorig jaar dacht ook iedereen dat Roglic gemakkelijk zou winnen. Viel toch tegen. Pogacar is een ander kaliber in steile klimmen dus zal wel winnen maar voor de poule zou ik gewoon op martinez inzetten.

0
the student 19 april 2022 om 10:28

De wedstrijd die je helemaal kan overslaan op de laatste paar kilometer na.

0
Kartouche 19 april 2022 om 10:49

Ik zet om 4 uur de televisie aan. Dan mis ik niets van de wedstrijd.

0
toiletduck 19 april 2022 om 11:54

Copy-paste van mn tekst van vorig jaar, nu nog meer het geval met Pogacar die Hirschi en Ayuso voor hem in de trein heeft… Hoewel diezelfde Pogacar dan misschien nog wel de eerste is die gewoon voor de lol al eerder de knuppel in het hoenderhok gooit.

toiletduck 19 APRIL 2021 OM 13:48
Ik snap er werkelijk niets van waarom vrijwel het complete peloton zich jaar in jaar uit naar de slachtbank laat leiden in deze koers, werkelijk zonde. Van de ~20 ploegen zijn er normaal gezien 3 die écht kans maken op de overwinning. Tel er daar 5 bij op die dénken dat kunnen winnen en je bent er wel. Dan snap ik daar buiten wel dat de kleinere ploegen ook wel rijden voor de kans op een plek tussen de 5 en 10, maar dan heb je het ook wel gehad. Wat heeft een Valverde, Schachmann of Mollema nou aan een 5e plek in deze wedstrijd?

Neem nou zo’n Ineos, met oa Carapaz, Geoghan Hart, Kwiat, Yates én Pidcock. Die hebben toch veel meer baat bij een harde en open koers om uiteindelijk één van hun mannen solo Hoei op te sturen, dan om te gokken dat Pidcock Roglic en Pogacar erop legt? Moet je ook nog ns niet de pech hebben dat je onderaan verkeerd schakelt of lek rijdt.

Kortom: ik vind de manier waarop het gros van de ploegen koerst eigenlijk een belediging voor het mooie parcours. Tot zover mijn beklag ;)

0
Massimo Bataille 19 april 2022 om 17:06

Zeggen we dat ook al niet jaar en dag van Sanremo? Waarom niet eens de boel laten ontploffen op de Cipressa – want als de grote tenoren gaan op op de Poggio kunnen er ook niet veel volgen.
Nu geef ik idd wel toe dat Poggio nog minder lastig is en dus moeilijker is om verschil te maken + afdaling richting Via Roma.
Maar uiteindelijk gebeurt het ook gewoon nooit, net als men in de Waalse pijl altijd wacht om hun pijl af te schieten op de laatste keer Hoei.

0
toiletduck 20 april 2022 om 12:05

@Massimo: grotendeels met je eens, al was toevallig dit jaar wel echt anders op de Cipressa. Ik heb het in het recente verleden niet zien gebeuren dat ze met 20 man aan de Poggio begonnen.

Een aanval is m.i. niet altijd een splijtende demarrage van 1 man die door de 3 sterksten beantwoord wordt, maar kan ook prima van een ploeg zijn die doortrekt/alles op de kant zet waardoor er een kleine groep overblijft.

Als ze vandaag met UAE en/of QS en/of TJV al vroeg tempo maken op de slotklim en daardoor met ~25 man de laatste 40km in gaan, vind ik persoonlijk dat er wel sprake is van ‘aanvallend koersen’.

Anyway, ik zie dat allemaal niet gebeuren hier hoor ;)

0
Japsie 19 april 2022 om 13:38

Ik kan wel genieten van deze koers. Zeker na al die chaotische en prachtige koersen van de laatste tijd is een koers als de WP ook wel eens weer fraai. Wachten, timen, positioneren, dreigen, inhouden, kijken en dan die machtsexplosie bergop.

0
Michelangelo 19 april 2022 om 17:32

Eigenlijk enkel dat laatste… voor de rest is het heel vaak een oninteressante koers helaas.

Neemt niet weg dat het goed is dat ook dit soort koersen bestaan, net als de Scheldeprijs. Het geeft de mannen en vrouwen in de niche van “kort steil klimmetje oppoeffen” ook gewoon hun eigen droomkoers. Vroeger was de AGR eigenlijk bijna vergelijkbaar met de aankomst bovenop de Cauberg, maar daar hebben ze drastisch aangepast. Van mij mag het dan ook lekker blijven zoals het is om ook deze niche te blijven bedienen.

0
Baukema Tomoulin 19 april 2022 om 18:41

Tja, in de klassiekers is deze niche inderdaad alleen, maar er zijn jaarlijks tal van etappes in rittenkoersen die ook voor deze renners zijn. Mûr de Bretagne, in de Tirreno, alles in Spanje, Wilunga Hill, in de woestijnkoersen. Als springveer kan je heel wat meer winnen dan enkel Waalse Pijl in je carrière.

0
Brabander 19 april 2022 om 21:29

Maar de Waalse Pijl is gewoon het officieuze WK Punchen. Wat mij betreft het hoogst haalbare voor de heren springveren

0
Niek en Bob 19 april 2022 om 20:05

Heel veel zin in de koers! Onderaan erg goede koffie. Toen wij daar zaten kwamen we de bult alleen niet meer op. Het zou mooi zijn als een van de jongelingen van Jumbo in de aanval gaat.

0
Joachim 19 april 2022 om 20:47

“Dan zit het met die explosiviteit wel snor.”

Ik hoop dat deze bewust was. :)

0
Wildebert 19 april 2022 om 23:20

Hoewel ik zijn manieren niet echt pruim, verwacht ik veel van Evenepoel, alias E. van Hoei. Zit nog vol met frustratie, heeft gogme om vroeger te gaan en kan lang zijn grote motor laten ronken. Yep, zou op R(H)em gokken.

0
bunchsprinter 19 april 2022 om 23:57

Deze gaat naar alaphillipe. Pogi wordt geklopt

0
remcovdk 20 april 2022 om 08:20

Hoe denken jullie over Bling ten opzichte van Pidcock?

0
Diskob 20 april 2022 om 09:46

Bling start niet. Ziek. Maar in normale omstandigheden: altijd Pidcock.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone