Daniel Moreno zegeviert in Waalse Pijl

woensdag 17 april 2013 om 17:04
Daniel Moreno

foto: Sirotti

Daniel Moreno heeft de Waalse Pijl op zijn naam geschreven. De renner van Katusha volgt zo zijn kopman Joaquim Rodriguez op. Op de Muur van Hoei konden de Colombianen Sergio Henao en Carlos Betancur het dichtst in de buurt blijven van de vinnige Spanjaard.

Al na enkele kilometers liet het peloton vroege ontsnappers Pirmin Lang en Gilles Devillers rijden. Accent-Wanty – erg attractief in de Amstel Gold Race – had niemand mee, en stuurde klimmer Jurgen Van Goolen in de achtervolging. Niet veel later maakte de Belg de aansluiting. De groep nam een voorsprong van maximaal 9’30”, maar onder impuls van BMC Racing en Movistar – respectievelijk in dienst van Philippe Gilbert en Alejandro Valverde – slonk de voorsprong zienderogen.

Vlak voor de tweede passage op de Muur van Hoei opende Laurens Ten Dam de debatten. De Nederlander kreeg Fransman Romain Bardet met zich mee, en liet hem prompt achter op de bevreesde Muur. Wel kreeg Ten Dam het gezelschap van Simon Geschke. Het tweetal mocht van de BMC-troepen maximaal 25 seconden wegrijden. In Hoei kreeg underdog Ryder Hesjedal wel met materiaalpech te maken, hij moest een fikse inspanning leveren om weer aansluiting te vinden bij het peloton.

Het duo Ten Dam – Bardet kreeg het intussen knaplastig om de voorsprong vast te houden. Enkele kilometers voor de voet van de Muur van Hoei waren ze er aan voor de moeite. Alle favorieten begonnen goed gepositioneerd aan de beruchte Muur, maar de eerste aanval kwam van outsider Carlos Betancur. De jonge Colombiaan nam snel een ruime voorsprong, en kon die ook lang vasthouden. Philippe Gilbert zette als eerste de tegenaanval in, maar viel vervolgens volledig stil. Daniel Moreno profiteerde daarvan om de tegenstand uit het wiel te knallen.

Henao Moreno Betancour

foto: Sirotti

Waalse Pijl 2013 (WT)
1. Daniel Moreno (Spanje/Katusha Team)
2. Sergio Henao (Colombia/Team Sky)
3. Carlos Betancur (Colombia/Ag2r-La Mondiale)
4. Daniel Martin (Ierland/Garmin-Sharp)
5. Michal Kwiatkowski (Polen/Omega Pharma-Quickstep)
6. Joaquim Rodriguez (Spanje/Katusha Team)
7. Alejandro Valverde (Spanje/Movistar Team)
8. Igor Anton (Spanje/Euskaltel-Euskadi)
9. Bauke Mollema (Nederland/Blanco Pro Cycling)
10. Rinaldo Nocentini (Italië/Ag2r-La Mondiale)

14. Tom-Jelte Slagter (Nederland/Blanco Pro Cycling)
15. Philippe Gilbert (België/BMC Racing)
Volledige uitslag

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone