Julian Alaphilippe klopt Roglic en wint zijn derde Waalse Pijl
foto: Cor Vos
woensdag 21 april 2021 om 16:09

Julian Alaphilippe klopt Roglic en wint zijn derde Waalse Pijl

Julian Alaphilippe heeft voor de derde keer in zijn carrière de Waalse Pijl achter zijn naam gezet. Op de steile Muur van Hoei wist hij in de slotfase nog voorbij te gaan aan Primož Roglič, die met een lange sprint de koers naar zijn hand probeerde te zetten.

Achttien jaar. Zolang was het al geleden dat de Waalse Pijl voor het laatst vóór de Muur van Hoei werd beslist. Toentertijd wist een kopgroep stand te houden, waarna Igor Astarloa kon winnen. In de jaren daarna wachtten de toppers steeds op de laatste passage van de steile helling in Hoei. Werd dat patroon dit seizoen doorbroken, of kwam wederom alles op de slotklim aan? Charleroi kreeg voor het eerst sinds jaren de start van de wedstrijd toegewezen. Van daaruit trok de route in oostelijke richting naar Hoei, waar twee plaatselijke ronden, over de Côte d’Ereffe, de Chemin des Gueuses en de Muur van Hoei van elk 31,8 kilometer, de koers moesten beslissen.

Geen UAE Emirates na positieve coronatests
Marc Hirschi verdedigde zijn titel niet. Zijn team UAE Emirates maakte ’s ochtends bekend dat het zich terugtrok voor de klassieker, nadat Diego Ulissi en een medewerker een positieve coronatest hadden teruggekregen. Naast de Zwitser en de Italiaanse veteraan stond dus ook Tadej Pogačar, die op voorhand bij de favorieten werd gerekend, niet aan het vertrek. Om kwart over elf werd in het sportpaleis Dôme het startsein gegeven voor de 85e Waalse Pijl en gelijk werd er aangevallen. Onder meer Loïc Vliegen, Arne Marit en Mathijs Paasschens probeerden een ontsnapping op te zetten, maar het peloton was onwillig om hen weg te laten rijden.

foto: Cor Vos

Na twintig kilometer werd de vlucht van de dag gevormd. WorldTour-renners Alex Howes, Sylvain Moniquet, Sander Armée en Maurits Lammertink en ProTour-coureur Julian Mertens sloegen de handen ineen en zij zagen even later Diego Rosa, Louis Vervaeke en Simone Velasco aansluiten. De kopgroep mocht vijf minuten wegrijden van het peloton, waar INEOS Grenadiers, Movistar, Jumbo-Visma en DQS samenwerkten om het gat onder controle te houden. Na halfkoers begon het verschil terug te lopen en op de eerste beklimming van de Muur van Hoei, op zestig kilometer van de streep, reden de acht vluchters nog drie minuten vooruit.

Howes moest door materiaalproblemen de kopgroep even laten gaan, maar met een nieuwe fiets kon de Amerikaanse kampioen terugkeren. Op de eerste omloop rond Hoei liep de voorsprong van de vluchters verder terug tot een minuut op de tweede beklimming van de Muur van Hoei. Daar losten Rosa, Velasco en Mertens uit de ontsnapping. Vanuit het peloton ging Simon Geschke in de tegenaanval met onder meer Tao Geoghegan Hart en Mauri Vansevenant, maar de andere teams waren alert. Ook Tim Wellens kwam net na de Muur van Hoei niet weg. Vanaf dat moment was het nog dertig kilometer naar de streep.

Favoriet Tom Pidcock betrokken bij een val
De nervositeit in het peloton nam toe, waarbij ook werd gevallen. Met nog 28 kilometer te gaan waren Thomas Pidcock, zondag tweede in de Amstel Gold Race, Valentin Madouas en Philippe Gilbert bij een crash betrokken. Iedereen kon weer op de fiets klimmen en voortrijden. Met nog veertig seconden begonnen de overgebleven vluchters aan de Côte d’Ereffe, waar Howes moest lossen. Daardoor bleven Moniquet, die ondanks zijn 23 jaar indruk maakte, Vervaeke, Armée en Lammertink vooraan over. Groupama-FDJ, dat met Madouas, David Gaudu en Rudy Molard met meerdere troeven aan de start stond, leidde het peloton over de Ereffe.

foto: Cor Vos

De aanloop naar de Chemin des Gueues was voor het peloton een lange sprint, waarbij AG2R Citroën en INEOS Grenadiers naar voren kwamen. Wellens viel aan de voet van de klim opnieuw aan, waarmee hij de koers probeerde te ontbranden. De Belg van Lotto Soudal kreeg Omar Fraile en Ilan Van Wilder mee, maar zij werden op de top bijgehaald. Op dat moment reed alleen Maurits Lammertink nog vooruit. De Nederlander bleek de sterkste van de vroege vlucht en bewees zijn ploeg Intermarché-Wanty-Gobert mooie reclame. Pas aan de voet van de laatste beklimming van de Muur van Hoei werd hij ingerekend.

AG2R Citroën voerde op dat moment het peloton aan, waarna Mikkel Frølich Honoré samen met Jan Tratnik de boel probeerde te ontregelen. Toch begon een grote groep aan de steile helling. Michał Kwiatkowski leidde het pak op de eerste meters van de klim, terwijl de favorieten zich in de sprints van de koers positioneerden. Kwiatkowski reed op het steile deel van de klim nog altijd op kop. Met nog 350 meter te gaan probeerde Primož Roglič met een gewaagde aanval de rest te verschalken, maar de Sloveen kon zijn inspanning niet tot aan de aankomst doortrekken. Julian Alaphilippe slaagde erin om erbij te komen en sprintte in de laatste tientallen meters naar zijn derde overwinning in Hoei. Het is voor het eerst sinds Cadel Evans in 2010 dat een renner in de Ardense klassieker als wereldkampioen zegeviert.

RIDE Magazine
146 Reacties
Sorteer op:
21 april 2021 16:10
Denk dat Primoz niet in de gaten had dat Alla er kort aan zat te komen. Geen oortjes ?
Ik heb sterk het idee dat Roglic niet in de gaten had dat ie zo snel al werd bijgehaald.
    21 april 2021 16:14
    Hij stond te klein.
    21 april 2021 16:21
    Dan verkeerde hij in goed gezelschap, want Herbert Dijkstra had het ook niet in de gaten...
21 april 2021 16:11
Roglic nooit omgekeken en schrok dat hij er zat, probeerde nog te versnellen maar helaas. Toch een beetje hoogmoed
    21 april 2021 16:14
    Wat nou hoogmoed? Alaphilippe was gewoon beter qua timing en Roglic kon niet heter op dat moment.
    21 april 2021 16:16
    Hoogmoed door te vroeg aan te gaan en niet meer om te kijken. Keek pas helemaal op het laatst en schrok toen. Hij versnelde toen nog iets.
    21 april 2021 16:17
    Waarom is het hoogmoed om de aanval te zoeken? Dude, serieus...
    hij versnelde inderdaad toen Fliep langszij kwam, maar heel veel overtuiging zat daar niet meer achter.
    21 april 2021 16:25
    Goeie revanche van flipje tov LBL vorig jaar
    21 april 2021 16:32
    Als hij lang wacht wordt hij zeker uit het wiel gereden door de nog explosievere Alaphilipe. Dus logisch dat Roglic zijn push wat langer maakt. Om dit hoogmoed te noemen als dat niet lukt vind ik op zijn zachtst gezegd apart.
    21 april 2021 16:47
    @Yeez
    Wat zeg je nou, hoogmoed? Hij ging en versnelde prima door, maar Allaphilipe kan dit ook goed en was iets slimmer.
    21 april 2021 20:40
    Nauwelijks parcours kennis
21 april 2021 16:12
Roglic gunt overwinning aan Alaphilippe
    21 april 2021 16:24
    Ala had de overwinning moeten gunnen aan Rogla, laatsgenoemde reed immers vlak voor de lijn nog als eerste.
21 april 2021 16:12
Oef...Roglic ging wel van erg ver als je het mij vraagt...
Maar een ijzersterke sprint van Julian, deze overwinning had hij wel nodig
21 april 2021 16:12
Roglic net te vroeg aangegaan, Alaphilippe laat zien dat ze hem hier te vroeg afschreven..
21 april 2021 16:13
Ja, Primoz verkeek zich toch op Alaphilippe. Hij was te laat om nog aan te zetten toen Alaphilippe er eenmaal langs was. Heel sterk gereden, maar Ala was toch net iets sterker.
21 april 2021 16:13
Toch altijd genieten van Flippie zijn mokerpunch. Roglic heel sterk, maar mist hier wellicht wat ervaring. Bala ongezien op zijn 41ste en Pidcockje vandaag weggeblazen. Laatste kilometer blijft smullen, de rest kan je gewoon overslaan.
    21 april 2021 16:17
    Pidcock weggeblazen is wat overdreven. Hij moest na de valpartij wat achtervolgen, dat zal hem vast wat krachten gekost en hij wordt toch nog zesde!
    21 april 2021 16:20
    Zeker niet slecht, maar zat waar hij moest zitten en Alaphilippe liet hem gewoon achter alsof hij stilstond. Moet toch beetje ontnuchterend zijn.
    21 april 2021 16:28
    Ook zat pidcock veel te slecht geplaatst. Kost hem nog wat extra krachte. Maar podium zat er niet in vandaag. Tullet ook knap 12de en andere veldrijder hermans 14de.
    21 april 2021 20:41
    Weggeblazen? Zelf nog niet op de muur gereden mss?
21 april 2021 16:14
Wat een fout van Roglic zeg..
    21 april 2021 16:15
    Stukje ervaring wat hij mist op deze aankomst.
    21 april 2021 16:24
    Ook maar een mens, gelukkig maar anders won die alles. Juist leuk om te zien dat hij zo "vroeg" aanging.
21 april 2021 16:14
Saai, saaier, saaist. Zonder Pogacar zal het in LBL ook wellicht weer loeisaai worden.
    21 april 2021 16:23
    Dat zie ik toch anders. Ik heb Pogacar niet nodig om van koers te genieten hoor. Integendeel bijna!
    21 april 2021 16:25
    Met Pogacar erbij had de koers niet anders geweest vandaag hoor.
    21 april 2021 16:59
    Weet ik. Waalse pijl is altijd saai.
    21 april 2021 17:03
    War ging Poga dan wel gedaan hebben om de koers opwindend te maken? Een demarrage plaatsen na 3km en met 5 min voorsprong winnen? De eerste en tweede beklimming van de muur volledig op zijn achterwiel afwerken? Vertel het ons vlug, we kunnen amper wachten...
    21 april 2021 20:23
    @de nieuweMerckx je doet blijkbaar aan zelfkastijding.
21 april 2021 16:14
Vandaag wederom duidelijk dat ervaring toch een belangrijke factor is om als eerste bovenaan die muur te komen. De timing van Alaphilippe en Valverde was zoveel beter, alleen Valverde is gewoon niet meer goed genoeg.
    21 april 2021 16:24
    100% eens Magician!
    21 april 2021 16:26
    Meest bijzondere van de timing van Alaphillipe is dat hij heel het seizoen als een spreekwoordelijke "drol" rondrijdt, maar er nu toch staat.
    21 april 2021 16:29
    Valverde zijn timing qua positie was vandaag nochtans niet goed; moest van erg ver beginnen aan de slotklim
    21 april 2021 16:36
    Valverde was inderdaad dramatisch gepositioneerd, maar het leek mij meer op niet beter kunnen met dat tempo en gedrum om de plekjes. Had het zichtbaar even moeilijk.
    21 april 2021 16:44
    Woods zat ook echt op plek 20 ofzo toen Roglic aan ging, en toch nog 4e boven.
    21 april 2021 20:43
    Inderdaad
21 april 2021 16:14
Te vroeg van roglic, volgend jaar winnen.
    21 april 2021 16:23
    Why not eh
    21 april 2021 16:25
    If he has the legs eh
    21 april 2021 16:51
    Als volgend jaar van der Poel aan de start staat dan gaat dat lastig worden.
    21 april 2021 18:48
    Als er iemand slecht is in op de juiste positie aan een klim beginnen is het vdp wel. Strade was mogelijk omdat je met 3 niet zo gauw slecht gepositioneerd zit. Wellicht is er dan eindelijk koers voordat we bij de laatste klim zijn in de Waalse Pijl. Vdp's beste kans is om met een klein elite groepje aan de voet komen na een moordende koers. Wellicht zelfs goed om WP te verplaatsen naar februari of maart ivm guur weer wind enzo, dan is van der Poels winstkans het grootst in dr Waalse Pijl.
21 april 2021 16:14
Verschil in gewicht tussen Allaphilippe en Roglic is 3kg. Roglic 3kg minder licht. 62kg voor Allaphilippe en 65kg voor Roglic.
21 april 2021 16:14
Lammertink zeer sterk, Roglic zal misschien aan parcourskennis gelegen hebben, maar toch een verdiende overwinning van Flipke. Misschien dat hij nu vertrokken is, want de Vlaamse Klassiekers was huilen met de pet op. Cosnefroy zat vroeg op de beklimming alleen, al reed Paret-Peintre precies zijn eigen koers.
21 april 2021 16:15
Met zn vd Broecke replica baardje
21 april 2021 16:15
Alaphilippe had nog geluk dat Pidcock ook versnelde anders zat hij ingesloten. Mooie overwinning voor de regenboog.
21 april 2021 16:17
Die Lammertink heeft ook een fraaie koers gereden. Tot aan de voet van de Muur stuipgetrokken.
21 april 2021 16:17
Gaap, wat een flutkoers is dit toch ook
    21 april 2021 16:18
    Koers is hier altijd hetzelfde. Vanmiddag toch veel genoten van de mooie ontluikende natuur en omgeving.
    21 april 2021 16:22
    x 3 ja.

    Het is daarbij juist een relatief saai stuk Ardennen, maak een pijl van helemaal zuid via Dinant-Namur naar Huy en je hebt ontluikende natuur factor 10.
    21 april 2021 16:46
    Dan moet je effe naar het podium kijken.
21 april 2021 16:18
En ook hier wint de wereldkampioen. Toch toeval denk ik, maar wel opvallend.
    21 april 2021 16:30
    Er won maar een trui vandaag, inderdaad!
21 april 2021 16:18
Roglic hier toch echt onnozel geweest door Flip al als verslagen te zien, staan ze qua Ardennenfinishbloopers ook weer gelijk. Maar het pikantste nieuws van de dag lijkt toch echt te zijn dat Valverde aankomende week gewoon echt mee gaat spelen in een jacht op Luik nr 5, ik vind dat echt heel bijzonder, 41 toch?
    21 april 2021 16:20
    Jij vindt de bloopers vergelijkbaar?!
    21 april 2021 16:24
    Het zijn totaal verschillende maar wel allebei domme fouten die je wat mij betreft de overwinning kosten. Ik denk dat Roglic het helemaal in zich had om vandaag de Waalse pijl te pakken.
    21 april 2021 16:26
    Heeft hij echt gezegd dat hij hem al als verslagen zag?

    Ik zag het als een poging om een sprint met Fliep te voorkomen, en bijna likte het. Geen schande hier tweede te worden. Maar hee, zo zie ik het.
    21 april 2021 16:29
    De blunder van Fluppie kostte hem uiteindelijk niks, want hij werd toch teruggezet in de uitslag.
21 april 2021 16:18
Wat een draak van een koers. Saaier dan Milaan-San Remo. Dankzij Roglic is de wedstrijd wel 100 meter interessanter dan de voorgaande jaren. Mooie prestatie van Lammertink. Zijn vorm is goed, hopelijk gaat hij binnenkort ook een (kleinere) wedstrijd winnen. Ooit werd hem toch talent toegedicht.
    21 april 2021 16:32
    Zonder talent wordt je geen prof.
21 april 2021 16:19
Alaphilippe leek nog niet echt de vorm te pakken te hebben, maar plots staat hij er weer. Daar kun je alleen maar bewondering voor hebben.
    21 april 2021 16:26
    Zelfde geldt voor Anna eigenlijk, die lui zijn niet voor niets wereldkampioen.
21 april 2021 16:19
Over Britse talenten gesproken: de 19-jarige Tulett wordt hier gewoon 12e! In dezelfde tijd als Mollema.
    21 april 2021 16:25
    Weer een veldrijder. En met dezelfde tijd als Mollema kun je het nog ver schoppen.
    21 april 2021 16:28
    Knappe uitslag! Zelfde tijd als Mollema is enkel de groten gegeven.
    21 april 2021 16:33
    Ik zie het anders. Zelfde tijd als Mollema is iedere deelnemer gegeven!
21 april 2021 16:20
Oersaai. En Roglic is misschien toch 50 meter te vroeg beginnen koersen.
21 april 2021 16:20
Op zich niet verrassend dat Alaphillipe hier wint, want dit is natuurlijk een aankomst helemaal op zijn lijf geschreven.

Maar het is pas de eerste keer dit jaar dat hij boven de rest uitsteekt. Op de Cauberg en eigenlijk ook op andere "Alaphillipe-stukken" in andere koersen moest hij steeds lossen of passen. Dus in die zin was het voor mij toch wel een verrassing.

Vraag me af of Roglic de allerallerlaatste druppel eruit geperst heeft. Het leek alsof hij toch nog even aan kon zetten toen het te laat was.

Verder: Clement is net zo erg als Wuyts als het gaat om ondersteuning. Blijkbaar een fixatie / frustratie. Alsof het zo vanzelfsprekend is om de hele dag met iemand in het wiel te rijden (ook Alaphillipe was wel eens het wiel kwijt, net als Valverde). En als je in het peloton zit maakt het weinig uit welke kleur shirt het wiel voor je heeft lijkt me. Dan is het misschien wel veel vermoeiender om steeds te proberen het wiel van je ploegmakker te houden....
    21 april 2021 16:37
    Weer eentje bij voor Patje en the Wolfpack!

    Verder; als meerdere reporters het beginnen te zien..
    21 april 2021 17:00
    Hoe breng je het steeds op om bij elke jouw niet-gezinde winnaar een zouteloos mompelverhaal met als hoofdboodschap 'voor de vorm en om gezeik te besparen zeg ik respect, maar eigenlijk is het gewoon kut' te ontwerpen?
    21 april 2021 17:07
    Wat is je punt, Romans?

    Dat ik me afvraag waar "jouw chouchou" zijn benen ineens gevonden heeft? Of heb je gewoon weer last van je dagelijkse toetsenbord-diarree, waarbij je heel vaak moet, maar er vaak niet meer uit komt dan vormeloos gepruttel?
    21 april 2021 18:25
    Mijn punt is dat jij een Deceunickzeikgeit bent, en de werkelijke diarree jouw constante nuilstroom richting hen. Tegenwoordig zijn er geeneens Jumbobashers meer die zo’n non niveau weten te halen, knap.
    21 april 2021 18:45
    Ik heb geen moeite met reporters die een vermeend gebrek aan ondersteuning zien maar vooral een probleem als diezelfde reporters zwijgen als die ondersteuning top is zoals in Baskenland. Dan wordt er opeens geen positieve opmerking gemaakt over Vingegaard en Oomen bv maar is het de koers die zo loopt (credits Boogerd/Traksel) Selectieve kritiek, die je vooral gebruikt om wat sluimerende antipathie tegen een renner (Roglic en Clement is een bekend verhaal) is niet iets wat op mijn sympathie kan rekenen. Vandaag had men bv het knechtenwerk van Oomen die Carapaz terughaalt kunnen benoemen maar dat was kennelijk iets te veel eer voor de ploeg.
    En verder moeten een aantal reporters eens duidelijk maken wat hun dwars zit, vorig jaar was de ploeg veel te sterk en was dat een probleem en nu met diverse renners aan de kant en weer moeiteloos in de Top 2 van best presterende ploegen is het weer mager qua ondersteuning.
    21 april 2021 18:47
    “Maar het is pas de eerste keer dit jaar dat hij boven de rest uitsteekt.”
    De gewonnen rit in de Tirreno waarin hij Van Aert uit het wiel kletst en Van der Poel voorblijft reken je voor het gemak niet mee?
    21 april 2021 18:52
    Dus op de man en nul inhoud... tja, zo kennen we je allemaal romans.

    Tip; pak wat norit: help niet tegen inhoudloze posts maar misschien wel tegen je toetsenbord diarree
    21 april 2021 18:56
    Ik laat aan anderen welke conclusie ze liever delen. En je gemekker over schrijfstijl is naast boring ook off topic.
    21 april 2021 19:18
    @Murcia,
    Kan me daar helemaal in vinden. Vandaag vond ik de geel-zwarten prima rijden, Oomen rijdt op een cruciaal punt een gat dicht. Roglic heeft op geen moment alleen gezeten.

    Ik vraag me ook af in hoeverre je energie spaart als je "in formatie" door het peloton probeert te rijden. Kun je dan niet veel beter in je eentje van wiel naar wiel gaan? Ik ben benieuwd of Roglic nou echt zo heel veel onnodig in de wind heeft moeten rijden. Ik had meer het idee dat Clement helemaal los ging.

    @Jacco, terechte correctie, is inderdaad de tweede keer. Toen inderdaad de snelste van een groepssprint bergop. Maar de overtuiging die je vorig jaar en de jaren ervoor zag op korte nijdige klimmetjes heb ik eigenlijk nu pas voor het eerst gezien. In mijn ogen het best getypeerd door zijn aanval in de RVV dit jaar op de Koppenberg vergeleken met die van vorig jaar. Vorig jaar stond er echt haar op, dit jaar allesbehalve...
    21 april 2021 19:22
    Dus? Hmmmmmmmmm.
    21 april 2021 21:36
    Ik sluit me 100% aan bij Romans.
21 april 2021 16:21
Roglic gewoon beresterk. Hij kan echt alles.

Reacties zijn gesloten.