Julian Alaphilippe volgt zichzelf op in de Waalse Pijl

woensdag 24 april 2019 om 16:25
Julian Alaphilippe volgt zichzelf op in de Waalse Pijl

foto: Cor Vos

Julian Alaphilippe heeft de 83e editie van de Waalse Pijl gewonnen. Op de afmattende Muur van Hoei versloeg hij Jakob Fuglsang, die op de tweede plaats eindigde. Diego Ulissi werd derde. De jonge Bjorg Lambrecht reed knap naar de vierde plek.

Julian Alaphilippe onttroonde vorig jaar Alejandro Valverde na vier jaar als koning van de Muur van Hoei. Ook dit seizoen leek de tweestrijd tussen de Fransman en de Spanjaard er weer te komen, maar in tegenstelling tot voorgaande jaren was de renner van Deceuninck-Quick Step de torenhoge favoriet. Er waren al overwinningen in Strade Bianche en Milaan-San Remo en ook in de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race streed hij mee om de zege.

Vanuit Ans kregen de renners in de eerste koershelft de Côte de Tancrémont en de Côte des Forges voor de kiezen, maar het zwaartepunt lag duidelijk in het tweede deel met een plaatselijke omloop met daarin achtereenvolgens de Côte d’Ereffe, de Côte de Cherave en de Muur. Deze ronde van 29 kilometer moest driemaal worden afgelegd. Laatstgenoemde klim, beroemd en berucht, zou de wedstrijd in de slotkilometer in een definitieve plooi leggen.

Vijf vroege vluchters
Vijf renners lieten zich niet ontmoedigen door het parcours en kozen al vroeg in de koers de aanval. Koen Bouwman en Kenneth Van Rooy sloegen de handen ineen en hadden gezelschap van Robin Carpenter, Joey Rosskopf en Tom Wirtgen. Dit vijftal reed lange tijd zo’n vijf minuten voor het pak uit en begon met 3:40 voorsprong op 77 kilometer van de streep aan de plaatselijke ronde rond aankomstplaats Hoei. Movistar en UAE Emirates bepaalden daarachter het tempo.

foto: Cor Vos

Op de eerste passage van de Cherave moest Van Rooy de kopgroep laten gaan en op de volgende klim, de eerste beklimming van de Muur, was ook Wirtgen eraan. De Belg en de Luxemburger werden even later bijgehaald door Cesare Benedetti, Pierre-Luc Périchon en Damiano Caruso, die de tegenaanval hadden ingezet vanuit het peloton. Bouwman, Carpenter en Rosskopf begonnen met zo’n twee minuten marge aan de laatste vijftig kilometer.

Daarna nam de nervositeit toe en werd de koers opgeschrikt door enkele valpartijen. Ion Izagirre en Michael Albasini gingen tegen de vlakte en amper vijf kilometer later crashten met Roman Kreuziger, Domenico Pozzovivo en Adam Yates nog enkele bekende namen. En op de Cherave losten Dan Martin en Peter Sagan uit het peloton. Intussen waren de eerste achtervolgers weer ingerekend en reed Rosskopf uit de kopgroep tijdens de tweede passage van de Muur.

Aanval Maczynski en Mohoric in de finale
Ook de Amerikaan zou het niet lang meer uithouden vooraan en op 28 kilometer werd ook hij bijgehaald: daarmee kon de finale beginnen. Er wachtte de renners nog een laatste plaatselijke omloop rond Hoei met achtereenvolgens de Ereffe, Cherave en de Muur. Tomasz Marczynski ontsnapte in aanloop naar de Ereffe en pakte 0:25 voorsprong. Meesterdaler Matej Mohoric opende op de top de achtervolging, maar Deceuninck-Quick Step controleerde.

foto: Cor Vos

Op negen kilometer voegde Mohoric zich bij Marczynski. De verschillen waren echter klein en op de Cherave reed Enric Mas met het peloton in zijn wiel het laatste gaatje dicht. Topfavoriet Alaphilippe volgde het wiel van zijn Spaanse ploegmaat en ook Michał Kwiatkowski koerste alert van voren. Een sterk uitgedund peloton snelde af op de laatste beklimming van de moordende Muur, waar opnieuw de koers in een definitieve plooi zou worden gelegd.

Lotto Soudal dat met Bjorg Lambrecht, Jelle Vanendert en Tim Wellens goed vertegenwoordigd was, bepaalde in de beginfase van de 1,3 kilometer lange klim het tempo. De topfavorieten volgden dicht bij elkaar op de tweede rij. Vanendert was hier vorig jaar nog derde en maakte opnieuw een goede indruk. Kwiatkowski nam even later het commando over, terwijl Alaphilippe geduldig zijn kansen afwachtte met Jakob Fuglsang en Alejandro Valverde aan zijn zijde.

Strijd tussen Fuglsang en Alaphilippe
Toen het echt steil werd, worstelde Fuglsang zich naar de kop. Alaphilippe zag het gevaar, versnelde, reed daarbij Valverde uit het wiel en danste naar de achterderailleur van de Deense koploper. Op 250 meter van de meet keek de Fransman om en zag hij dat ze een gaatje hadden. Later keek hij nog eens tweemaal achterom om dan op ruim 100 meter zijn sprint in te zetten. Fuglsang beet de tanden op elkaar, maar kon niet voorkomen dat Alaphilippe hem passeerde.

Hoewel de Fransman er niet in slaagde weg te rijden bij zijn Deense collega met wie hij dit seizoen al eens een robbertje uitvocht in Strade Bianche en de Amstel Gold Race, had hij aan een fietslengte voldoende om zichzelf op te volgen op de erelijst van de Waalse Pijl. Voor Fuglsang restte de tweede plaats. Diego Ulissi werd op 0:06 derde. Kort daarachter klom Bjorg Lambrecht knap naar de vierde plek, voor Maximilian Schachmann en Bauke Mollema.

Dit artikel delen:

101 Reacties

Marcel1112 24 april 2019 om 16:27

AGR toch tien leuker om naar te kijken dan WP en LBL.

0
hartstikkebedankt 24 april 2019 om 16:27

Hoeveel vingers passen er eigenlijk in de neus van Alaphilippe? Het is gevaarlijk om te zeggen maar de sleet lijkt er bij Valverde toch wel op te komen. Wel apart dat Dan Martin er zo snel af lag trouwens, die leek toch dik in orde.

0
ditisdavid 24 april 2019 om 16:29

Als Valverde in zijn koers geen toptien meer haalt, is dat een veeg teken. Je kan zeggen dat hij eerder in het jaar beter leek, maar ten eerste was hij nooit zo sterk als in eerdere jaren en ten tweede is hij nooit uit vorm rond deze tijd.

0
ghostwriter 24 april 2019 om 16:30

Edit redactie: Niet doen

Waarom niet? Mag ik niet benoemen dat het wel heel opvallend is dat Valverde na zijn gewonnen WK opeens een stuk minder is dan daarvoor en dat ik gezien zijn verleden als veroordeeld dopeur daar de reden wel voor weet?

0
r525 24 april 2019 om 17:32

Oké alwetende ghostwriter, we zullen allen getrouw naar u luisteren.

0
Gilberto 24 april 2019 om 17:45

Sowieso gaan echt de jaartjes nu wel tellen, maar vergeten we ook voor het gemak even dat hij Vlaanderen tussendoor meepakte?

0
Elvs 24 april 2019 om 16:27

Schattig wel dat er toch elk jaar weer ploegen zijn die denken dat ze hier de topfavoriet kunnen verslaan (eerst Valverde, nu Alaphilippe). Het spreekwoord een ezel stoot zich niet 2x aan dezelfde steen gaat voor deze koers zeker niet op.

0
Gilberto 24 april 2019 om 17:47

Ik betrap mij ook telkens weer op deze mening, maar toch te makkelijk vanaf de bank. Devenyns en Mas nodigden nou niet bepaald uit tot wegspringen

0
MDKIDW 24 april 2019 om 16:28

dat was close fuglsang kwam nog vrij dichtbij op het laatst. maar flip wederom de sterkste

Bauke 6e dacht ik

0
martini151 24 april 2019 om 16:28

Alaphillipe gewoon de sterkste en de beste in dit soort koersen. In AGR was hij dat eigenlijk ook, maar liet hij zich foppen (Wat voor een prachtkoers zorgde).

Enige kans is vroeg aanvallen of Alaphillipe uit de kast lokken.

Kanttekening over mijn opmerking dat dit een saaie koers is. Mocht dit Mathieu zijn geweest, stond ik ook op de bank nu.

0
Panclaro 24 april 2019 om 16:33

Zal Alaphilippe uit de kast komen zondag ? Of wordt hij toch beter uit zijn tent gelokt ? :)

0
martini151 24 april 2019 om 16:37

Uit de kast lokken is een nieuw spreekwoord. Ik moet alleen nog even bedenken wat het betekent.

0
ditisdavid 24 april 2019 om 16:40

Zolang de Amstel spetterend blijft en Luik dat weer wordt, heb ik er niet zo'n probleem mee dat dit niet meer is dan een WK punchen. Drie loodzware Ardennenfinales in acht dagen zou er waarschijnlijk toe leiden dat renners als Alaphilippe de Amstel over zouden slaan om in Luik nog fris te zijn, en er zijn al zo weinig koersen waar zulke types tegen de beste kasseienrenners om de knikkers rijden.

0
Mwielerfan 24 april 2019 om 17:19

Mee eens, prima als de wp zo is. Ik vind de beklimming van huy altijd prachtig. Zolang Luik en agr maar niet een slap aftreksel ervan is of zijn

0
sven241 24 april 2019 om 16:28

Zoals verwacht, volgend jaar klopt MvdP hem natuurlijk. Fuglsang weer heel sterk, maar mist net die punch.
Valverde rond de 8e plek, na het ultime doel het wereldkampioensschap toch iets minder.

0
Mwielerfan 24 april 2019 om 17:21

Hoop dat fuglsang Luik pakt

0
Romāns Vainšteins 24 april 2019 om 16:29

Als Fuglsang het aandurft om vanaf de redoute te gaan moet hij die Alaphilippe achter zich kunnen houden zondag. Vandaag was Mas een gigantisch voordeel, heeft Vino de ruimte om daar bijv Angel Lopez tegenover te zetten ? Astana zal QS moeten gaan slopen met een knotsgekke koers vanaf de Wanne want Flippie mag sneller zijn maar Fuglsang is de taaiere toch.

0
josemanuelfuente 24 april 2019 om 16:29

Samen met Scheldeprijs altijd de saaiste koers

0
Man met de hamer 24 april 2019 om 16:30

Voortaan schriftelijk afdoen deze koers. Bij zowel de vrouwen als de mannen.

0
thorsen 24 april 2019 om 16:31

Lambrecht 4e, die zie ik hier in de toekomst nog wel eens winnen.

0
dikkechaap 24 april 2019 om 16:40

Eens, werd een beetje onderschat (vooral door zichzelf en zijn ploeg lijkt het). Met zijn vorm en postuur geen verrassing natuurlijk, en volgend jaar verwacht ik hem in het wiel van flip.

0
Grobbel 24 april 2019 om 17:09

Er is elk jaar wel een jong talent dat een hele deftige uitslag neerzet, maar uiteindelijk blijkt toch de gedoodverfde hyperspecialist telkens maar weer te winnen.

0
dikkechaap 24 april 2019 om 17:17

@Grobbel
Vorig jaar gezien?

Maar hier winnen is inderdaad voor weinig mannen weggelegd, vandaar dat ik hem volgend jaar hoogstens in het wiel van flip verwacht.

0
Mwielerfan 24 april 2019 om 17:38

Ik had dit wel als mogelijk gezien, al had 9de ook gekund en had ik podium niet verwacht. Dus een prestatie op de top van waar ik hem nu toe in staat achtte op dit moment.
Volgend jaar dus beter? Dachten we ook van gesink en mollema maar daar is 4 a 5 toch de max gebleken. Teuns is ook zo'n renner die na een top prestatie zich nog niet verbeterd heeft. Al denk ik dat lambrecht wel echt voor dit soort aankomsten gemaakt is.
Dat zijn team en Vlaamse media hem downplayde mag geen verbazing zijn. Cliché de Vlaamse underdog spelen.

0
koos verrek 24 april 2019 om 16:31

Geeeeeuw. Ben ik effe blij dat ik niet gekeken heb

0
ikbenprocycling 24 april 2019 om 17:08

zelf de laatste 10k puur voor de kalendercompleetheid aangegluurd, voel me daardoor weer erg hardcore nu

0
Koersmaniak 24 april 2019 om 16:33

Sterk van Fuglsang, hij kan er niet aan doen dat hij niet die explosiviteit heeft als een Alaphilippe.
Zoals Jose zegt: bij Lotto mogen ze volgend jaar hun volgorde voor de Waalse Pijl herschikken: laat Wellens aanvallen, Vanendert meesterknecht en Lambrecht kopman.

0
Mwielerfan 24 april 2019 om 17:41

Wat deden ze nu dan? Vanendert is altijd wisselvallig dus mede kopman max als lambrecht stabiel blijkt. Wellens wordt beweerd dat hij dit kan, maar heb hem nog nooit tussen de wereldtop gezien op een steile muur.

0
djerkson 24 april 2019 om 19:08

Bwa, vorig jaar werd Wellens hier zevende, toch tussen de wereldtop. Vorig jaar in de Ruta Del Sol reed hij op zo een aankomst Landa, Fuglsang etc op afstand. Hij kan het wel, maar een ereplaats lijkt hier het hoogt haalbare. Zondag regen in Luik en ik wil het nog zien.

0
Mwielerfan 24 april 2019 om 20:49

Was dat net zo steil? Ik kijk niet alles maar zie hem nooit op zulke steile hellingen vooraan.
En 7de is OK hoor maar dat lijkt me gewoon z’n max. Dat is nou niet bepaald meedoen voor winst. En was het niet dat hij bij het afvlakkende deel nog 3 renners inhaalde? Dat kan hij goed nl op vals plat en heuvel terrein harder fietsen dan veel andere

0
djerkson 24 april 2019 om 21:06

Dat was een steile aankomst, maar in voorbereiding op het seizoen is Wellens altijd steengoed. Als het te steil wordt zoals hier, moet hij afhaken. Wellens is zeker top 20 van de wereld, op een goede dag kan hij een grote koers kan winnen, maar het moet dan allemaal meezitten. De topklassiekers lijken voorlopig net boven zijn mogelijkheden te zijn.

0
Mwielerfan 25 april 2019 om 10:16

Aah wellicht is het het voorjaar effect inderdaad, dank voor de toelichting. Ik denk zelf zeker dat hij een grote eendagskoers kan winnen, maar dan wel één zoals Luik waar vanaf 30km aangaan soms lukt.

0
josi 24 april 2019 om 16:33

De verwachte winnaar, hoewel Fuglsang knap dichtbij bleef, zou mooi zijn als die LBL mocht winnen. Verder Valverde toch wel erg zwak voor zijn doen.

0
Dirty Derrick 24 april 2019 om 16:35

De man van het voorjaar schrijft er weer eentje bij…

0
koos verrek 24 april 2019 om 16:37

Wel benieuwd of ala nog steeds z’n koekebakker zal zijn als ie volgend jaar bij Total rij

0
Vic413 24 april 2019 om 16:37

Jakob en Julian , samen cruisen door Toscane, samen de Amstel gold race weggeven en nu een dikke knuffel direct na de finish. Prachtig koppel.

0
Mwielerfan 24 april 2019 om 17:42

Haha mooi

0
d christerius 24 april 2019 om 16:40

Gooit hier toch gewoon de deur dicht op het moment dat Fuglsang langszij komt!?

0
Gilberto 24 april 2019 om 17:51

Toen ik het live zag, dacht ik ook ff, nounou, volgens mij hindert hij Fuglsang hier want die leek echt voorbij te komen. Maar in de herhaling van bovenaf viel het wel mee

0
AJBS 24 april 2019 om 17:55

Nonsens. Kijk maar eens naar de helikopterbeelden.

0
LyndaLid 24 april 2019 om 16:40

Nog iemand zin om het voorbeschouwingstopic terug te lezen?

Fuglsang topfavoriet voor Luik.

Doodzonde dat Yates eruit valt, dat had ik nog weleens willen zien….

0
krypton 24 april 2019 om 16:44

Doe nou niet…

0
LyndaLid 24 april 2019 om 16:44

Toch wel

0
Random wielerliefhebber. 24 april 2019 om 16:48

Het probleem met Fuglsang is dat hij deze koers nooit gaat winnen. Hij is niet snel genoeg, een ander zoals Valverde/Kwiatkowski kan op een goede dag winnen van Alafilippe.

Fuglsang momenteel niet, daarom is hem topfavoriet noemen onrealistisch, hij is simpelweg geen winnaars type.

Al moet LBL hem nog wat beter liggen.

Je had het wel aardig mis met de lottos die hier zo'n beetje de sterkste ploeg aan de start hadden, zoals ik vooraf al aangaf

0
LyndaLid 24 april 2019 om 17:00

Fuglsang was ook niet DE topfavoriet, voor mij. De discussie ging over hem en Schachmann. En we hebben het ook niet over Lotto gehad.

Lees maar even terug, is lachen. En daarmee Schluss.

0
Kelder is de Man 24 april 2019 om 18:52

Terug gelezen en meteen printscreen.. in het mapje LL heeft de beste koerskennis.

Krypton.. lol

0
Sunrider 24 april 2019 om 16:40

Het karakter van deze koers is nu eenmaal anders, ik vind dit niet saai het is een afvalrace. Alaphilippe kon een beresterke Fuglsang maar net de baas. Wel jammer van die valpartijen weer. Pozzovivo en Kreuziger toch danig geblesseerd en Adam Yates uitgeschakeld hierdoor.

0
HoofdIsVrij 24 april 2019 om 16:44

Toch wel een leukere Waalse Pijl dan andere jaren door die groep die het probeerde. Wel weer de verwachtte winnaar.

Valverde met het jaar teveel.

0
Mwielerfan 24 april 2019 om 17:52

Dat laatste begin ik ook te denken. Ook wel goed dat hij een mens blijkt misschien. Of toch de vloek?

0
Chasse_patate 24 april 2019 om 16:47

Diskwalificatie lijkt en terecht voor ala. Gooit fugelsang bijna de hekken in met zijn zwiep naar rechts.

0
Lalsacien 24 april 2019 om 16:56

Je diskwalificeert eerder jezelf met deze opmerking. Kijk de herhaling nog maar eens na.

0
AJBS 24 april 2019 om 17:56

Inderdaad, Alaphilippe deed helemaal niks mis, tot spijt van wie het benijdt.

0
xistnc 24 april 2019 om 18:30

Ik vond dat idd ook geen zuivere beweging, maar te weinig om een probleem van te maken.

0
EricV 24 april 2019 om 16:57

Gelukkig is deze koers doordeweeks en kan je er niet elke keer in trappen om heel de dag voor de tv te zitten

0
Jean Dumas 24 april 2019 om 16:57

Die arme Fugl ziet zondag op de Roche des Faucons weer een Flipje in zijn wiel voor de volgende twintig kilometer.

0
Mwielerfan 24 april 2019 om 17:54

Aan zijn team en hem om dat te voorkomen dus. En wellicht iets voor fuglsang om vol voor lombardije te gaan? Wk slippen zoals nibali. Zie hem Emilia ook wel winnen. Het is trouwens iets met au faucons dacht ik, of aux

0
EddyB1958 24 april 2019 om 18:27

Het is Côte de la Roche-aux-Faucons, la Roche-aux-Faucons in het Nederlands de Valken Rots.

0
Mwielerfan 24 april 2019 om 20:50

Dank

0
Hollow Knight 24 april 2019 om 17:00

Fuglsang wint LBL denk ik, wat rijdt die sterk zeg. De hellingen daar moeten hem beter liggen. De koers is ook tactischer en moeilijker te controleren, wat hem goed uitkomt.

Alaphilippe sowieso de beste eendagsrenner van het voorjaar, spijtig voor hem dat iedereen enkel over MVDP praat.

0
dikkechaap 24 april 2019 om 17:04

Alle eendagskoersen waar ze samen aan deelnamen heeft MVDP gewonnen.

0
Hollow Knight 24 april 2019 om 17:06

VDP won AGR enkel omdat Fuglsang & Alaphilippe dom reden in de laatste 5KM. VDP lag er gewoon af.

Brabantse Pijl is geen topkoers.

Voor de rest reden ze niets samen.

0
Emergo 24 april 2019 om 17:07

Iedereen ???????????

0
dikkechaap 24 april 2019 om 17:24

Twee uit twee dus. MvdP reed in de AGR ook dom door op 43km al te demarreren, dat kostte hem de kracht om met Fuglsang en Ala mee te springen toen ze gingen. Uiteindelijk is dat allemaal hypothetisch, en wint hij gewoon.

De Brabantse Pijl mag dan geen topkoers zijn, hij sprintte Ala daar gewoon los uit het wiel.

Qua overwinningen in het voorjaar spant Alaphillipe uiteraard de kroon. Maar dat betekent niet dat hij “sowieso” de beste eendagsrenner is. Gelukkig voor ons kun je daar lekker over speculeren.

0
Mwielerfan 24 april 2019 om 18:01

Als vdp de beste man wil zijn moet hij maar meer rijden

0
Pol 24 april 2019 om 18:28

@Mwielerfan
Weer zo een ontzettende domme opmerking, je opmerkingen worden steeds dommer en dommer.Dommerik

0
yo-eddy 24 april 2019 om 18:43

Vlaflip de beste bij gratie van MvdP ;)
Mathieu heeft andere zaken aan zijn hoofd dan het continue degraderen van Vlaflip en consorten. Lekker beetje mountainbiken met de grote mannen.

0
Doordrijver 24 april 2019 om 19:16

@Hollow Knight
Alaflip laat heus die Brabantse pijl niet liggen als ie kan winnen hoor. Die werd gewoon snoeihard geklopt.

In de AGR was ook VdP de sterkere man. Fuglsang heeft daar al het werk gedaan en klopte hem nog in de spurt ook. Die spurt van Alaflip waar overigens geen greintje power meer op zat. Op de Cauberg werd de kloof ook immens veel kleiner omdat flippie niet harder kon. Jacob moest het weer opknappen.

0
Mwielerfan 24 april 2019 om 20:53

@pol iemand die twee a drie topwedstrijden rijdt van een serie van 7 moet wel van heel goede huizen komen om in 2 a 3 races over al die 7 de beste te zijn. Ik ben vast niet de enige die er zo over denkt.
Dat jij daarover direct begint te beledigen zegt enkel wat over jezelf.

0
rennerske 24 april 2019 om 17:03

@LyndaLid
Niet teruggelezen, dat gaat me te ver, maar eerlijk is eerlijk, jouw kijk op de koers is als altijd goed beargumenteerd en geformuleerd. Waarvoor hulde.

0
  • 1
  • 2

Net binnen

Populair

Materiaalzone