Voorbeschouwing: Volta Ciclista a Catalunya 2019
foto: Cor Vos
maandag 25 maart 2019 om 08:00

Voorbeschouwing: Volta Ciclista a Catalunya 2019

Met de 99e editie van de Volta Ciclista a Catalunya (2.UWT) staat er voor de klassementsrenners een nieuwe belangrijke test te wachten in aanloop naar de Ardennenklassiekers en de grote rondes. De Catalaanse rittenkoers begint maandag in Calella en eindigt zeven dagen later traditiegetrouw aan de voet van de Montjuïc in Barcelona. WielerFlits blikt vooruit!

Historie

Wie naar Catalonië wordt gevraagd, zal zich al snel de nodige associaties herinneren. ‘FC Barcelona!’ zal de sportliefhebber al snel uitroepen. Inderdaad, de veelvoudig Spaans kampioen en meervoudig winnaar van de UEFA-cup en de Champions League is tot ver buiten Spanje bekend. De club zou zelfs op steun van het Vaticaan kunnen rekenen! Vanuit alle windstreken wordt stadion Camp Nou bezocht om een glimp op te vangen van baltovenaar Lionel Messi.

Traditiegetrouw wordt gefinisht aan de voet van de Montjuïc – foto: Cor Vos

Wie al eens in Barcelona is geweest, zal wijzen op het historische centrum van de stad, de nieuwe stranden en de oude haven, waarmee Catalonië in de middeleeuwen zijn politieke en economische macht vestigde. Of op het sierlijke Park Güell, waarin je uren kan ronddwalen en even kan uitrusten op de bekende slingerende stenen banken die zijn ingelegd met felgekleurde mozaïek.

En wellicht zal er ook een belletje gaan rinkelen bij de Sagrada Família, het kolossale kerkgebouw van Antoni Gaudí. Wie er binnentreedt, wordt verrast door een duizelingwekkende hoeveelheid vormen en kleuren. Nog altijd wordt er gewerkt aan de Onvoltooide, maar het einde van de bouw is in zicht. bij de honderdste sterfdag van Gaudí in 2026 moet het werk voltooid zijn. Dan moet ook de boven alles uitrijzende Christustoren klaar zijn.

Hiervan zei Gaudí dat deze niet de hoogte van Barcelona’s stadsberg Montjuïc mocht overstijgen. De Montjuïc, die ook wel wordt gezien als de magische berg. De berg was in het verleden het decor van de Wereldtentoonstelling en de Olympische Spelen en hier kan je urenlang vertoeven zonder je te vervelen. Het bruggetje naar de Ronde van Catalonië is snel geslagen, want aan de voet van de klim finisht inmiddels traditiegetrouw de Catalaanse rittenkoers.

Zoenen voor Nairo Quintana, de eindwinnaar in 2016 – foto: Cor Vos

De historie van de Volta Ciclista a Catalunya gaat terug tot 1911, toen van 6-8 januari de eerste editie werd gehouden. Sebastià Masdeu won twee van de drie etappes en werd de eerste eindwinnaar. Ook in de twee jaar erna stond een Spanjaard op het hoogste treetje van het podium. Na de noodgedwongen pauze door de Eerste Wereldoorlog werd de Fransman Joseph Pelletier in 1920 de eerste buitenlandse winnaar van de koers.

Maar ook in de jaren die volgden waren het met name de Spanjaarden die het hoogste woord voerden. Het was in die periode eind jaren twintig, begin jaren dertig dat Mariano Cañardo zijn zeven eindzeges pakte, tot op de dag van vandaag een record. Alejandro Valverde zorgde vorig jaar voor de 61e Spaanse eindzege, waarmee het Zuid-Europese land het veel beter doet dan Frankrijk (elf eindzeges) en Italië (negen eindzeges).

Driemaal was een Belg de beste in de Ronde van Catalonië. Ricardo Van Genechten was in 1958 de eerste op de erelijst, in 1968 gevolgd door Eddy Merckx en in 1977 door Freddy Maertens. Arie den Hartog is met zijn eindzege in 1966 de enige Nederlandse winnaar van de Catalaanse rittenkoers, waarin voorts alleen ook Joop Zoetemelk (derde in 1977) en Johan van der Velden (tweede in 1980) het tot het podium schopten.

Simon Yates legde in 2018 hier de basis voor een topjaar – foto: Cor Vos

Tegenwoordig valt de Ronde van Catalonië onder auspiciën van de ASO, die ook verantwoordelijk is voor de organisatie van de Tour de France. De groen-witte trui wordt uitgereikt aan de leider in het algemeen klassement, voorts liggen er ook truien klaar voor de leiders van het berg-, jongeren- en puntenklassement en de beste Catalaanse renner. De laatste twee jaar streek Alejandro Valverde met de belangrijkste eer.

Laatste tien winnaars
2018: flag-es Alejandro Valverde
2017: flag-es Alejandro Valverde
2016: flag-co Nairo Quintana
2015: flag-au Richie Porte
2014: flag-es Joaquim Rodríguez
2013: flag-ie Dan Martin
2012: flag-ch Michael Albasini
2011: flag-it Michele Scarponi
2010: flag-es Joaquim Rodríguez
2009: flag-es Alejandro Valverde

Het eindpodium van 2018: Pierre Latour, Alejandro Valverde en Nairo Quintana – foto: Cor Vos

Vorig jaar was Álvaro José Hodeg een klasse apart in de openingsrit van de Ronde van Catalonië. In Calella liet de Colombiaanse sprinter het volledige peloton zijn hielen zien en na afloop mocht hij dan ook de eerste leiderstrui aantrekken. Die raakte hij een dag later dan alweer kwijt aan Valverde, die in Valls een dubbelslag sloeg. In een uitgedunde groepssprint rekende hij overtuigend af met Daryl Impey en Jay McCarthy. Een nieuwe eindzege stond alvast in de verf.

Dat was buiten Thomas De Gendt gerekend. De aanvalslustige Belg won de ingekorte derde rit vanuit de vroege vlucht en nam daarmee de leiding over in het klassement. Een dag later zette Valverde de verhoudingen recht door de koninginnenrit naar zijn hand te zetten en de leiderstrui weer over te nemen van De Gendt, die zijn inspanningen moest bekopen. Ook in de dagen erna hield Valverde stand. Ritzeges waren er nog voor Jarlinson Pantano en Max Schachmann.

De slotetappe zou vervolgens uitdraaien op een felbetwiste strijd. Het was de hele dag nerveus en op het lokale circuit rond de Montjuïc in Barcelona veranderde het wedstrijdbeeld constant. Daarbij ging ook Egan Bernal, tweede in het klassement, tegen de vlakte en die kon daardoor de koers vroegtijdig beëindigen. Uiteindelijk pakte Simon Yates, die we later in het jaar nog enkele malen zouden tegenkomen, de ritzege en stelde Valverde zijn klassement veilig.

Top-5 vorig jaar
1. flag-es Alejandro Valverde (Movistar Team) in 28u 25m07s
2. flag-co Nairo Quintana (Movistar Team) op 29s
3. flag-fr Pierre Latour (AG2R La Mondiale) op 47s
4. flag-gb Simon Yates (Mitchelton-Scott) op 47s
5. flag-es Marc Soler (Movistar Team) op 1m10s


Parcours

De Ronde van Catalonië telt zeven etappes aan totaal 1179 kilometer. De rittenkoers begint in Calella, waarin al meteen de 1000 meter hoogte wordt doorkruist. Het zwaartepunt ligt echter in de derde en vierde etappe, waarin wordt gereden naar 2000 meter hoogte en de aankomst bergop ligt. Barcelona is het decor van de slotrit met de meervoudige passage van de Montjuïc.

Maandag 25 maart – Etappe 1: Calella – Calella (164 km)

De 99e Ronde van Catalonië wordt afgetrapt aan de kust. Vanuit Calella maakt het peloton een grote lus in noordwestelijke richting om na 163,7 kilometer hier ook weer terug te keren voor de finish. In deze rit gaan de renners meteen de hoogte in met drie beklimmingen van eerste categorie. Nadat zij de benen vast konden opwarmen op de Port de Collsacreu, wachten namelijk de Port de Santa Fe del Monseny (17,5 km aan 5,4%), de Alt El Muntanyà (3,9 km aan 7,3%) en de Coll Formic (6,6 km aan 4,9%).

Vooral de tweede is een vals ding met stijgingspercentages tot liefst 18%. Na de Col Formic is het echter nog bijna 55 kilometer tot de finish, waardoor wellicht veel renners weer kunnen samenkomen in het peloton en er kan worden gesprint om de ritzege.

Start: 12.55 uur
Finish: 16.49 – 17.13 uur

Dinsdag 26 maart – Etappe 2: Mataró – Sant Feliu de Guíxols (179,6 km)

Na de pittige start van de Ronde van Catalonië staat een dag later de ‘makkelijkste’ etappe op het programma, want de rit naar Sant Feliu de Guíxols telt de minste hoogtemeters (2195 meter). Stilte voor de storm, want op de volgende twee dagen moet het peloton serieus aan de bak. Vanuit kustplaats Mataró rijden de renners in noordoostelijke richting naar Girona. De populaire trainingsplaats laten zij ditmaal links liggen.

Onderweg staan hen drie beklimmingen van derde categorie te wachten, waarvan de top van de laatste op bijna 25 kilometer van de finish in Sant Feliu de Guíxols.

Update: De passage onderweg door het dorpje Palafrugell is geschrapt vanwege wegwerkzaamheden. Dat heeft niet veel veranderingen in de route van deze dag tot gevolg.

Start: 12.50 uur
Finish: 16.49 – 17.12 uur

Woensdag 27 maart – Etappe 3: Sant Feliu de Guíxols – Vallter 2000 (179 km)

Van de minst zware gaan we naar de zwaarste etappe in het etappeschema. Met liefst 4126 hoogtemeters spant deze rit de kroon en ook de aankomst mag er zijn; skioord Vallter 2000 doet zijn naam eer aan, want het is op een hoogte gelegen van 2150 meter. De organisatie van de Ronde van Catalonië heeft dan ook hier de finishlijn ingetekend voor deze derde dag. Vanuit de start in Sant Feliu de Guíxols valt het met het klimwerk aanvankelijk mee.

Half koers beginnen de wegen wel al op te lopen, maar pas na 120 kilometer breekt de hel los met eerst de Port d’Oix (7,7 km aan 5,2%) van eerste categorie – vrijwel direct gevolgd door de Port de Rocabruna (7,3 km aan 5,8%). Het hoofdmaal moet dan nog komen als de renners na 167,8 kilometer de voet bereiken van de klim naar Vallter 2000 (11,2 km aan 7,6%) van buitencategorie, waar de stijgingspercentages oplopen tot 18%.

Start: 12.00 uur
Finish: 16.42 – 17.15 uur

Donderdag 28 maart – Etappe 4: Llanars – La Molina (150,3 km)

Aan de voet van de slotklim van gisteren wordt het startsein gegeven voor opnieuw een stevige etappe, waarin 3597 hoogtemeters moeten worden bedwongen. Llanars is aangewezen als vertrekplaats en daarvandaan koerst het peloton eerst naar de Coll de Coubet (9,2 km aan 5,5%), de eerste van vier beklimmingen die op het menu staan. Na de top volgen 33 kilometers van betrekkelijke rust tot de voet van de Port de la Creueta (19,9 km aan 4,7%), de tweede en laatste klim van buitencategorie deze week.

Vanaf de top is het nog ruim 55 kilometer tot de streep, maar wie had gedacht dat er een gemakkelijke slotfase zou volgen komt bedrogen uit. Er volgt namelijk nog een dubbele beklimming naar wintersportdorp La Molina, waar ook de aankomst is ingetekend na een klim van 12,1 kilometer aan 4,4%.

Start: 12.50 uur
Finish: 16.47 – 17.15 uur

Vrijdag 29 maart – Etappe 5: Puigcerdà – Sant Cugat del Vallès (188,1 km)

De letterlijke hoogtepunten van deze Ronde van Catalonië zijn achter de rug, maar eindstation Barcelona is nog niet bereikt. Eerst wacht het peloton nog de langste etappe van de ronde, namelijk die van Puigcerdà naar Sant Cugat del Vallès over 188,1 kilometer. Vanuit het vertrek is het meteen klimmen geblazen naar de top van de Port de la Collada de Toses (20,5 km aan 3,1%) van eerste categorie, maar daarmee is het wel meteen gedaan met het voornaamste klimwerk. Het blijft echter nog op-en-af gaan tot aan de finish op de Avinguda de Gràcia van Sant Cugat del Vallès.

Start: 12.40 uur
Finish: 16.45 – 17.22 uur

Zaterdag 30 maart – Etappe 6: Valls – Vila-Seca (174,3 km)

Vanuit Sant Cugat del Vallès had de karavaan binnen een halfuurtje in de binnenstad van Barcelona gestaan, maar de voorlaatste etappe wordt een stuk westelijker afgewerkt. Valls is de startplaats voor deze zesde rit en van daaruit rijdt het peloton eerst richting de heuvels waar nog twee beklimmingen van derde categorie in het routeboek staan. Nog voor half koers zijn deze beklimmingen al achter de rug en wordt afgedaald naar zeeniveau.

Via de populaire badplaatsen Cambrils, Salou en Platja de la Pineda passeren de renners voor de eerste keer de finish in Vila-Seca, waarna nog een regionale omloop van ruim veertig kilometer volgt.

UpdateDe zesde etappe is flink veranderd ten opzichte van de eerste versie. Onder meer de lokale ronde van veertig kilometer is geschrapt. Het zwaartepunt ligt daardoor meer in het midden van de etappe, dan ver aan het begin van de rit.

Start: 12.45 uur
Finish: 16.48 – 17.13 uur

Zondag 31 maart – Etappe 7: Barcelona-Montjuïc – Barcelona-Montjuïc (143,1 km)

Op zondag bereiken de renners dan eindelijk miljoenenstad Barcelona, waar nabij het Plaza de España het startsein wordt gegeven voor de slotetappe – met slechts 143,1 kilometer de kortste rit van deze week. Een makkie wordt het niet en deze laatste dag heeft al vaker garant gestaan voor spektakel. In de buitengebieden rijdt het peloton nog eenmaal door de heuvels om na ruim tachtig kilometer terug te keren in de elfde grootste stad van Europa.

Daar staan de renners nog de bekende stadsberg Montjuïc te wachten, in het verleden het decor voor de Olympische Spelen en de Wereldtentoonstelling. Liefst achtmaal ziet het publiek hen passeren op deze klim (2,1 km aan 5,2%). De heuvel kent enkele lastige passages en een harde koers kan de koers hier doen uitdraaien op een ware uitputtingsslag.

Tip voor bezoekers van deze slotetappe: begin je bezoek op de top van de Montjuïc en loop elke ronde steeds lager, zodat je aan de voet de finish nog kunt zien!

Start: 10.55 uur
Finish: 14.05 – 14.24 uur


Favorieten

Alle achttien WorldTour-teams zijn automatisch verzekerd van een startbewijs voor de Ronde van Catalonië. Het veld is aangevuld met zeven ProContinentale ploegen, waaronder het Nederlandse Roompot-Charles en het Belgische Wanty-Gobert. De andere gelukkige ploegen zijn Burgos-BH, Caja Rural-Seguros RGA, Cofidis, Euskadi-Murias en Arkéa-Samsic.

Chris Froome en Egan Bernal – foto: Cor Vos

Groot werd er uitgepakt deze week in de media over de overname van Team Sky. De succesvolle ploeg is per 1 mei in handen van chemiebedrijf Ineos, waarmee de toekomst is zekergesteld. Tot dat moment wordt nog gekoerst onder de huidige naam en op papier heeft Team Sky een ploeg aan het vertrek in Catalonië om van te likkebaarden. Met Egan Bernal, Iván Ramiro Sosa en de teruggekeerde Chris Froome heeft de ploeg in elk geval klinkende namen aan boord.

Bernal heeft nog een appeltje te schillen met de Catalaanse rittenkoers. Lange tijd had de Colombiaan uitzicht op een podiumplek, maar door een harde val in de afdaling van de Montjuïc zag hij een goede klassering in rook opgaan. Hij brak daarbij zijn sleutelbeen en schouderblad en stond enige tijd buitenspel. Bernal herpakte zich echter goed en was ook dit seizoen al op dreef. Een sterk optreden in de Tour Colombia werd opgevolgd door eindwinst in Parijs-Nice.

In Catalonië heeft hij landgenoot Sosa aan zijn zijde, net als in Parijs-Nice. De jonge Colombiaan, die afgelopen winter overkwam van Androni Giocattoli-Sidermec, was dit jaar al tweede in de Tour Colombia. Viervoudig Tourwinnaar Froome keert in Catalonië terug in competitie, nadat hij moest passen voor de UAE Tour door vermoeidheid. Het is koffiedik kijken hoe de Brit terugkeert in de koers, maar een mindere Froome kan ook van waarde zijn voor zijn ploegmaats.

Alejandro Valverde – foto: Cor Vos

Ook Movistar heeft enkele namen aan het vertrek die niet misstaan op het hoogste podium. Alejandro Valverde kan wedijveren met de belangrijkste namen uit de historie van de Ronde van Catalonië. Zo staat hij met drie eindzeges op gelijke hoogte met Tourlegende Miguel Indurain en moet hij alleen Mariano Cañardo (zeven eindzeges) voor zich dulden. De wereldkampioen is al op dreef met podiumplaatsen in de Volta a Valenciana, de Vuelta a Murcia en de UAE Tour.

Met Nairo Quintana treft hij in Catalonië een ploeggenoot, die eveneens in vorm is. Opnieuw jaagt de Colombiaan zijn gele Tourdroom na en hij onderstreepte zijn ambities al in de Tour Colombia, waarin hij een rit won en vijfde eindigde in het klassement, en in Parijs-Nice. In de Franse rittenkoers reed hij zondag naar de tweede plek achter landgenoot Egan Bernal, die hij deze week opnieuw treft. Andere toppers bij Movistar zijn Richard Carapaz en Marc Soler.

Miguel Ángel López – foto: Cor Vos

Astana is de derde ploeg met een sterke selectie aan het vertrek. Kopmannen zijn Miguel Ángel López en Pello Bilbao, die zich allebei al lieten opmerken dit seizoen. López won al vroeg dit seizoen de sterk bezette Tour Colombia. In de eerste etappes van Parijs-Nice verloor hij dan al veel tijd in de waaieretappes, maar in de bergrit naar de Col de Turini redde hij de meubelen met een tweede plek. In Catalonië treft hij een parcours dat hem op het lijf is geschreven.

Ook ploegmaat Bilbao reed zich al in de kijker. Hij begon het jaar sterk met een derde plaats in de Volta a Valenciana en ook in de Vuelta a Murcia reed hij naar die plek. Tevens won hij er de openingsrit naar San Javier. Ook in de Ruta del Sol eindigde hij kort op de vierde plaats. Damen met López vormt hij een sterke tandem bij Astana.

Enric Mas – foto: Cor Vos

Het regende dit seizoen al overwinningen bij Deceuninck-Quick Step – de teller staat inmiddels op achttien stuks – en als we de lijn doortrekken, volgt er ook minstens een dagsucces in de Ronde van Catalonië. Vorig jaar won de ploeg er nog twee keer. Met Enric Mas lijkt de Belgische formatie ditmaal een belangrijke kandidaat voor het klassement aan boord te hebben. De jongeling baarde vorig seizoen opzien met de tweede plek in La Vuelta en was dit seizoen al vierde in de Algarve.

Net als afgelopen seizoen stelt Mitchelton-Scott beide broertjes Yates op in de Ronde van Catalonië. Door een rugblessure moest Adam Yates vorig jaar de strijd vroegtijdig staken, dus de Brit heeft nog een rekening te vereffenen met deze koers. Wat resultaten betreft doet Adam het dit seizoen tot op heden het beste van de twee. Na een achtste plaats in de Volta a Valencia volgde een vijfde in de Ruta del Sol. En in de Tirreno zag hij nipt de eindzege aan zijn neus voorbij gaan.

Simon Yates – foto: Cor Vos

Met een 41e plaats in de Ruta del Sol en een 25e in Parijs-Nice bleef Simon Yates ver verwijderd van de podiumplaatsen, maar desondanks lijkt het met zijn vorm wel snor te zitten. De winnaar van de Vuelta a España 2018 won namelijk op indrukwekkende wijze de rit naar Granada in de Ruta del Sol en verraste in Parijs-Nice met zijn zege in de tijdrit naar Barbentane. Ook in de ritten naar de Col de Turini en Nice koerste hij attent van voren.

Romain Bardet heeft een druk weekend voor de boeg met eerst Milaan-San Remo om maandag aan de start te staan van de Ronde van Catalonië, de route die ook Alejandro Valverde volgt overigens. De Fransman reed al driemaal top-10 in deze rittenkoers en moet daartoe opnieuw in staat zijn. Zijn seizoensstart geeft daar alvast alle aanleiding toe. Met een tweede plaats in de Tour du Haut Var en een vijfde in Parijs-Nice kan hij namelijk al goede cijfers overleggen.

Steven Kruijswijk – foto: Cor Vos

Steven Kruijswijk stak zijn ambities voor de Catalaanse ronde niet onder stoelen of banken. Het podium halen, is namelijk het doel van de kopman van Jumbo-Visma. Met Sepp Kuss, Floris De Tier en Antwan Tolhoek is hij alvast goed omringd in de bergetappes. Kruijswijk reed dit seizoen pas een koers, maar in de Ruta del Sol eindigde hij wel meteen als derde na vijf dagen attent voorin te hebben gekoerst.

Net als landgenoot Bardet reed Thibaut Pinot al meermaals naar de top-10 in de Ronde van Catalonië. Vorig jaar nog was plek tien weggelegd voor de Fransman van Groupama-FDJ, die dit seizoen al de Tour du Haut Var op zijn naam schreef. Toen was hij al vierde geëindigd in de Tour de La Provence medio februari. De nog altijd pas 28-jarige Pinot besloot Tirreno-Adriatico dinsdag als vijfde, dus met de vorm zit het wel goed.


Favorieten volgens WielerFlits

**** Egan Bernal
*** Nairo Quintana, Alejandro Valverde
** Miguel Ángel López, Enric Mas, Adam Yates
* Romain Bardet, Steven Kruijswijk, Thibaut Pinot, Simon Yates

Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)


Weer en tv

Naar verwachting staat de Ronde van Catalonië een zonnige week te wachten met temperaturen variërend van 17-21 °C. Er wordt een matige wind verwacht aan windkracht drie. De Catalaanse rittenkoers is rechtstreeks te volgen op Eurosport.

RIDE Magazine
25 Reacties
Sorteer op:
23 maart 2019 13:18
ik had Daniel Martin en Aru toch ook minstens 1 ster gegeven...
    23 maart 2019 19:02
    Aru? Ik zie niet hoe die in dit veld überhaupt podium zou moeten halen
    23 maart 2019 20:53
    Je weet nooit... als hij echt fit is zulle we dn wel zien
    24 maart 2019 08:53
    Aru is voorlopig out...

    Voor de reden zie http://www.cyclingnews.com/news/fabio-aru-to-miss-giro-ditalia-due-to-iliac-artery-operation/
    24 maart 2019 09:09
    eindelijk is er ontdekt wat het probleem is bij Aru. Ik weet zeker hij komt er sterker uit dan ooit.
23 maart 2019 14:29
Als Kruijswijk weer attent meerijdt dan zie ik hem wel dicht naderen bij de top-drie.
Met de ondersteuning van Tolhoek en Kuss moet 't toch wel mogelijk zijn. Go Stevie.
23 maart 2019 17:25
Heb er zin in, ben weer heel benieuwd of een NLer met hangen en wurgen de derde podiumplek kan halen/vasthouden.
23 maart 2019 18:26
Wat dachten jullie van Mike Woods?
23 maart 2019 20:51
Wat een idioot sterk deelnemersveld, zeker zonder tijdrit waardoor en geen klimmer automatisch wordt uitgeschakeld
24 maart 2019 08:51
Inderdaad idioot sterk deelnemersveld.

Hoe kan Kruijswijk hier in hemelsnaam een top5 realiseren, zou je zeggen. Hij is helemaal niet explosief, dus zal geen enkele rit in de top eindigen, of zie ik dat verkeed?

Jammer dat er geen ITT in zit, zonder een tijdrit toch een onthand rondje.
    24 maart 2019 13:22
    Niet elke ronde hoeft toch hetzelfde te zijn? Juist het fijne van wielrennen
24 maart 2019 10:10
Edit: Aangepast
24 maart 2019 13:33
@Redactie
Het parcours van etappe 2 en 6 zijn enkele dagen geleden aangepast (zie https://www.voltacatalunya.cat/en/news/2019/modifications-at-the-route-of-the-volta/179). In ieder geval het profiel van etappe 6 klopt naar mijn weten niet (meer), want die is uit het routeboek wat volgens de organisatie dus niet bijgewerkt is.
    24 maart 2019 13:36
    Profiel van etappe 2 lijkt ook niet te kloppen. Die is trouwens ook op de officiële site niet bijgewerkt en klopt niet met het tijdschema.
24 maart 2019 18:50
Gaaf rondje met een top deelnemersveld , dat belooft wat
24 maart 2019 20:30
Zal tussen Bernal en Simon Yates gaan voor eindoverwinning AK.
    24 maart 2019 22:46
    Toch zet ik Porte en Quintana er ook bij.
24 maart 2019 22:58
Jammer dat de Remco van de deelnemerslijst is gehaalt
25 maart 2019 02:06
Idioot sterk deelnemersveld. Denk dat dit het sterkste deelnemersveld van een ronde van een week is die ik ooit heb gezien. Dat bij zo'n ronde renners als Dan Martin, Zakarin, Porte, Kelderman, Jesus Herrada, Barguil etc geen eens genoemd worden in de sterrenverdeling zegt al genoeg.
25 maart 2019 07:52
Gaat idd een heerlijk rondje worden met een heerlijk deelnemersveld! Mitchelton en movistar komen sterk opdraven, maar lees in de voorbeschouwing niks over education first, die toch met een heel sterk klimmersblok komen met woods voorop.
25 maart 2019 08:36
vamos Mas en hodeg!!!!!
25 maart 2019 08:46
Kruijswijk zegt op een podiumplaats te mikken maar een top 10 zou al knap zijn gezien de concurrentie. Kruijswijk is normaliser pas (relatief aan zijn concurrenten) in de tweede en derde week van een grote ronde op z’n best door zijn goede herstelvermogen. In een kleine ronde met zo veel toppers verwacht ik maximaal een top 5 klassering en eigenlijk een 7-9 plaats.
25 maart 2019 09:32
Opmerkelijk weinig steun voor Nairo in de poll.
25 maart 2019 11:57
Froome dan ?

Reacties zijn gesloten.