Voorbeschouwing: Tour of Guangxi 2019
foto: Cor Vos
woensdag 16 oktober 2019 om 20:00

Voorbeschouwing: Tour of Guangxi 2019

Een koers in de categorie ‘O ja, die hadden we ook nog’. Nee, de Tour of Guangxi zal vermoedelijk nimmer de meest populaire koers op de kalender worden. Of de spectaculairste. Toch is de officieel laatste koers van het wielerseizoen een mooie gelegenheid om de zegeteller nog wat op te kalefateren. Naast de renners stroopt ook WielerFlits ook nog een keer de mouwen op en we blikken uitgebreid vooruit op de laatste WorldTour-ronde van het jaar.

Historie

De fiets heeft op alle continenten (uitgezonderd Antarctica misschien) een belangrijke rol gespeeld, en ons geliefde vervoermiddel doet dat eigenlijk nog steeds. Fietsen veranderen levens, leg dat maar eens voor aan de coureurs van Dimension Data. In een Aziatisch clichébeeld komt de fiets ook voor. Hardwerkende vrouw met rijsthoed op haar hoofd die de zonsopgang tegemoet rijdt en haar fiets gebruikt om allerhande zaken te vervoeren. Of googel eens naar de beroemde en beruchte Ho Chi Minh-route. Het eerste plaatje dat je te zien krijgt in de zoekresultaten is een colonne mensen die de fiets gebruikt om strijders aan het front te bevoorraden. En zo zijn er nog talloze voorbeelden te bedenken.

Volgens Katie Melua zijn er negen miljoen fietsen te vinden in Beijing, maar een groot wielerland is China desondanks niet. Als we u vragen om zoveel mogelijk Chinese coureurs op te noemen, hoe ver komt u dan? Drie is ook voor grote wielernerds al een prestatie, tien lijkt schier onmogelijk. Meijing Wang rijdt voor WorldTour-ploeg Bahrain Merida, maar of we hem over een jaar of tien nog levendig kunnen herinneren? We wagen het te betwijfelen.

De meest bekende Chinese coureur moet haast Ji Cheng zijn. Hij is de eerste Chinees die aan de start verscheen van elke van de drie grote rondes, en hij wist zowel de Giro, de Tour als de Vuelta ook nog uit te rijden. In de Ronde van Frankrijk werd hij tevens de eerste Aziaat die de Rode Lantaarn wist te veroveren. Het is dat de legendarische Abdel-Kader Zaaf in 1951 al een keer laatste werd in de eindrangschikking, anders zou Breakaway Killer Cheng de boeken in zijn gegaan als de eerste niet-Europese winnaar van de Rode Lantaarn.

foto: Cor Vos

Heden ten dage staat Lyu Xianjing bekend als het grootste Chinese talent. Xianjing is van origine een mountainbiker, maar op de weg doet hij het ook meer dan behoorlijk. Vorig jaar werd hij vijfde in de Tour of Hainan en derde in de Tour of Fuzhou. Dit seizoen schreef hij de Tour of China II op zijn naam, terwijl hij bij de Aziatische wielerkampioenschappen tweede werd in de wegrit. Hij hoopt komend jaar van de partij te kunnen zijn bij de Olympische Spelen van Tokio. De Tour of Guangxi zal hij dit jaar in ieder geval nog niet betwisten, maar het is zeker interessant om zijn ontwikkeling in de gaten te houden. Wie weet slaagt hij er op een mooie dag in deze wedstrijd te winnen…

Voorlopig blijft het vooral bij dromen van een Chinese renner die de strijd aan kan binden met de Dumoulins, Alaphilippes en Bernals van deze wereld. En voorlopig zal het ook nog wel even duren eer we een Chinese ploeg op het hoogste niveau te zien krijgen. Weet u nog van de plannen die er nog geen jaar geleden waren voor het opzetten van een Chinese WorldTour-ploeg? Sinds het ambitieuze plan is ontvouwd is het akelig stil geworden rondom het project, waardoor het in ieder geval voorlopig een utopie blijft.

In de Volksrepubliek worden elk jaar een hoop door de UCI erkende wedstrijden georganiseerd. De eerste Chinese koers op de kalender van 2019 was de Tour of Hainan, georganiseerd in oktober 2018. De eerste wedstrijd in 2019 vond plaats in mei: in de Women’s WorldTour-wedstrijd Tour of Chongming Island won Lorena Wiebes alle etappes. Quanzhou Bay, Fuzhou, Zhoushan Island en Taiyuan zijn nog meer namen die aan Chinese koers worden gekoppeld. Zonder twijfel de grootste wedstrijd op Chinese bodem is de Tour of Qinghai Lake, die ook wel het Aziatische equivalent van de Tour de France wordt genoemd. Twee weken wordt er gekoerst op het Qinghai-Tibetaans Plateau. Stel het je voor: zo’n tweeduizend kilometer koersen door een een geheel vreemd, geïsoleerd en soms zelfs desolaat gebied. De hygiëne laat nog weleens te wensen over, het eten is niet afgestemd op de westerse standaarden en de hoogte heeft ook z’n impact. Het zijn allemaal factoren die bijdragen aan de legendarische status van de race.

En dan is er dus nog de Ronde van Guangxi. Een koers zonder al te veel historie aangezien dit pas de derde editie van de rittenwedstrijd is. Het kan worden gezien als de opvolger van de Ronde van Beijing, die haar bestaan onder meer dankte aan de Olympische Spelen van 2008. Beijing hield het na een paar edities voor gezien en na een paar jaar zonder Chinese eindeseizoenswedstrijd was daar ineens de Ronde van Gaungxi. De WorldTour-status was onder het mom van globalisering en vermoedelijk ook dankzij een leuke som geld snel geregeld. De eerste editie was een prooi voor Tim Wellens en vorig jaar haalde Gianni Moscon nog een paar welkome WorldTour-punten op.

Alle winnaars Tour of Guangxi
2018: flag-it Gianni Moscon
2017: flag-be Tim Wellens


Vorig jaar

De tweede editie van de Ronde van Guangxi was een behoorlijk succesvolle voor de Nederlandse sprinters. Zo won Dylan Groenewegen de openingsrit, wat hem twee dagen in de leiderstrui opleverde. Dankzij een zege in de derde rit mocht ook Fabio Jakobsen de trui een dagje aantrekken.

Het klassement werd echter gemaakt in de vierde etappe. Op Mashan Nongla Scenic Spot was het Gianni Moscon die weg wist te rijden van alles en iedereen. Het Italiaanse enfant terrible zou als eerste boven komen en hij zou twee dagen later ook de winnaarstrofee de lucht in mogen steken. De laatste etappe was weer prooi voor Jakobsen, tussendoor wisten Pascal Ackermann en Matteo Trentin ook nog te zegevieren.

Top-5 Tour of Guangxi 2018
1. flag-it Gianni Moscon (Team Sky)
2. flag-at Felix Großschartner (BORA-hansgrohe)
3. flag-ru Sergei Chernetski (Astana)
4. flag-fr Rémi Cavagna (Quick-Step Floors)
5. flag-es Carlos Verona (Mitchelton-Scott)

Gianni Moscon zal zijn titel niet verdedigen – foto: Cor Vos


Parcours

Over een afstand van 973 kilometer slingert de koerskaravaan zich door het zuid-westen van China. Ondanks dat het parcours globaal gezien niet veel veranderingen heeft doorgemaakt zijn er toch enkele zaken over de route die besproken moeten worden. Ook is het handig om wat te weten over het koersen in China. In het perspraatje van Lotto Soudal geeft Mario Aerts aan dat de Ronde van Guangxi wel wat verschilt met een gemiddelde Europese wedstrijd: “Zo zijn er weinig tot geen rotondes, verkeerseilanden of andere hindernissen. De wegen zijn er doorgaans breed en er werd ook speciaal nieuw asfalt gelegd voor de wedstrijd.”

Even schakelen dus.

Donderdag 17 oktober, etappe 1: Beihai – Beihai (135,6 km)

Aan de Golf van Tonkin ligt Beihai, een stad waarvan werd voorspeld dat het tussen 2005 en 2020 de snelst groeiende stad ter wereld zou zijn. De stadsprefectuur kan pochen met misschien wel het mooiste strand van China, Silver Beach. Veel veranderd aan het concept van deze traditionele openingsrit is er niet. De renners moeten rondes afleggen met daarin steeds een klimmetje. De Gauntou heeft de afgelopen jaren echter geen eerste massasprint kunnen beletten, dus het ligt niet in de lijn der verwachtingen dat dat dit jaar zal gebeuren. In plaats van twee rondes door de stad zijn het nu echter drie omlopen.

Start: flag-nl 05.25 uur
Finish: flag-nl 08.32-08.48 uur

Vrijdag 18 oktober, etappe 2: Beihai – Qinzhou (152,3 km)

Op dag twee verlaat het peloton de omvangrijke havenstad om koers te zetten richting Qinzhou, ook al een ferme havenstad. In de omliggende wateren van Qinzhou leven de Chinese witte dolfijnen, die met uitsterven worden bedreigd. Het parcours is niet zo vlak als dat van een gemiddelde wedstrijd in de Beemster, maar heel veel scheelt het ook niet. De sprinters zullen verheugd zijn. Van bovenaf doet de plaatselijke omloop in Qinzhou trouwens enigszins denken aan het beruchte ‘Vierkantje Beemster’, aangezien de finale over brede, kaarsrechte wegen voert.

Start: flag-nl 05.10 uur
Finish: flag-nl 08.35-08.54 uur

Zaterdag 19 oktober, etappe 3: Nanning – Nanning (143 km)

Na een verplaatsing is het peloton aangekomen in Nanning, de hoofdstad van de regio Guangxi. Gedurende de hele dag is de miljoenenstad gastheer van de derde etappe. Nanning leeft van de handel en het toerisme, maar investeert ook nadrukkelijk in de wetenschap, het onderwijs en de gezondheidszorg. Het meer zuidelijke gedeelte van de stad kenmerkt zich door het nodige reliëf: het ligt namelijk in het Qingxiu-gebergte.

Voor het eerst lijken de sprinters niet aan zet in de Tour of Guangxi. De 143 kilometer lange etappe kent namelijk 1425 hoogtemeters. De beklimming van Qingxiu Mountain die in totaal vijf keer op het programma staat ligt niet al te ver van de finish. Eenmaal op de top is het namelijk nog geen zes kilometer naar de meet.

Start: flag-nl 05.20 uur
Finish: flag-nl 08.31-08.48 uur

Zondag 20 oktober, etappe 4: Nanning – Mashan Nongla Scenic Spot (161,4 km)

De dag waarop alle klassementsmannen zich hebben verheugd. Iedereen die nog een beetje moraal in de tank heeft na een lang, slopend seizoen zal reikhalzend uitkijken naar de vierde rit. Vanuit Nanning gaat het over een afstand van iets meer dan 160 kilometer naar Mashan Nongla Scenic Spot. En, het moet gezegd, het is er inderdaad schilderachtig. De klim is iets meer dan drie kilometer lang. Eerst wordt er geklommen naar de bergprijs. Daarna is het circa anderhalve kilometer doorharken naar de top. Wie daar als eerste bovenkomt heeft goede kans om de eindrangschikking te winnen.

Start: flag-nl 04.45 uur
Finish: flag-nl 08.29-08.51 uur

Maandag 21 oktober, etappe 5: Liuzhou- Guilin (212,2 km)

Liuzhou is een industriestad met een groot ijzer- en staalcomplex. Met ongeveer anderhalf miljoen inwoners is het een stad waar de meeste Europese steden een puntje aan kunnen zuigen, maar in China is het een middelgrote stad. De industrie heeft ervoor gezorgd dat de lucht behoorlijk is vervuild, maar de stad heeft ook een revolutionair idee gelanceerd om dit tegen te gaan. Volgend jaar staat de bouw van een heuse bosstad gepland. In het huizencomplex is vervolgens plaats voor dertigduizend bewoners, veertigduizend bomen en een miljoen planten.

Via een glooiend parcours komen de renners na iets meer dan 200 kilometer aan in Guilin, een van de belangrijkste toeristische hotspots. Daar zijn naar alle verwachting de sprinters weer aan zet.

Start: flag-nl 04.40 uur
Finish: flag-nl 09.30-09.59 uur

Dinsdag 22 oktober, etappe 6: Guilin – Guilin (168,3 km)

Sprinten gaat het peloton vermoedelijk ook doen in de laatste etappe, die start en finisht in Guilin. De stad aan de river de Li is zoals gezegd een belangrijke trekpleister. Dat komt vooral door de karakteristieke karsttorens die je buiten de stad kunt vinden. De stad wordt tevens gebruikt als uitvalsbasis om de rijstvelden van Longsheng te bezoeken, maar daar komen de renners niet in de buurt. De karstbergen gaan de renners daarentegen wel zien.

In de slotetappe trekken de coureurs vanuit Guilin naar het zuiden, richting de adembenemende Yueliang Shan. Maar ook de rest van de bergen rondom Yangshuo liegen er niet om. Het is niet voor niets dat de soms wel 200 meter hoge karstbergen te zien zijn op het briefje van 20 Yuan. Als het meest zuidelijke punt is gepasseerd moeten twee klimmetjes worden bedwongen op de weg terug naar Guilin. Hier wordt na net geen 170 kilometer uitgemaakt wie de laatste wedstrijd van wielerjaar 2019 wint.

Start: flag-nl 04.45 uur
Finish: flag-nl 08.30-08.50 uur


Favorieten

Wie heeft er na een lang, slopend wielerseizoen nog wat poeier in de benen? Wie verteert de omstandigheden het best en wie kan de hellinkjes goed verteren? Als we afgaan op resultaten in het verleden zou Felix Großschartner een renner kunnen zijn om op in te zetten. Vorig jaar was hij best of the rest na Gianni Moscon. Kan de Oostenrijker van BORA-hansgrohe dit jaar na de Ronde van Turkije nog een WorldTour-ronde op zijn naam schrijven? De kans is echter ook aanwezig dat hij moet knechten voor ploegmaat Maximilian Schachmann, die over nog meer kwaliteiten beschikt. De twee klassementsritten zouden hem als gegoten moeten liggen.

Maximilian Schachmann – foto: Cor Vos

Rémi Cavagna werd vorig jaar vierde in de Ronde van Guangxi, waardoor hij nog lekker wat WorldTour-punten opraapte. Altijd lekker. Ditmaal lijkt hij wederom de aangewezen man om namens The Wolfpack voor een klassement te gaan, al lijken er op papier wel een ris renners beter bergop te kunnen rijden. Te denken valt aan ploeggenoot Enric Mas, maar bijvoorbeeld ook Hugh Carthy. Hij is een van de betere klimmers die aan de start staan. De Ronde van Lombardije bleek er voor hem nog te veel aan na zijn crash in de Vuelta, maar in de Gran Piemonte kon hij al goed mee. Een veertiende plaats op Oropa is niet waar je het als wielrenner voor doet, maar het is wel weer een teken dat hij na zijn valpartij nog iets van zijn seizoen wil maken. Wellicht kan hij in China nog een mooie uitslag rijden, of is de eer binnen de roze formatie aan Daniel Martinez? Ook de Colombiaan zou hier natuurlijk prima uit de voeten moeten kunnen. Misschien nog wel beter zelfs…

Lang zag het ernaar uit dat Simon Spilak naar Bahrain Merida zou gaan, maar onlangs maakte hij ineens bekend dat hij ermee stopt aan het einde van het seizoen. De Ronde van Guangxi wordt dus zijn laatste wedstrijd als professioneel wielrenner. Kan de Sloveen nog een keer meedoen om de knikkers of gaat een ploeggenoot als Ilnur Zakarin worden uitgespeeld als kopman? Koersen waarin het nogal eens slecht weer is en het bergop loopt moeten hem in elk geval liggen. Of zwaait hij af zonder laatste wapenfeit? Met Spilak weet je het maar nooit. Dat geldt ook voor David de la Cruz, Team Ineos’ belangrijkste hoop op een goed klassement in de laatste wedstrijd van het seizoen. Als hij zijn benen van de Ronde van Burgos (en dan met name die van de Picon Blanco) weer vindt is hij een gevaarlijke klant.

Jumbo-Visma heeft al vijftig zeges in de tas, maar ze zouden natuurlijk maar wat graag het seizoen met een overwinning afsluiten. Laurens De Plus lijkt hiervoor de aangewezen man. Hij hoeft nu eens geen rekening met kopmannen te houden, maar kan zelf voor een resultaat gaan. Wellicht kan Antwan Tolhoek het stokje overnemen als bij de Belg het vet van de soep blijkt te zijn. Lotto Soudal mag met name met Carl Fredrik Hagen hopen op een mooi eindresultaat. Een andere Noor, Odd Christian Eiking zou Wanty-Gobert een mooi resultaat in een WorldTour-wedstrijd kunnen bezorgen. Guillaume Martin zou het overigens ook kunnen doen namens de Belgische ProContinentale formatie.

UPDATE 16 oktober: Laurens De Plus staat niet aan het vertrek

Sprinters zijn er ook genoeg. Pascal Ackermann en Fernando Gaviria zijn de grootste namen. Van Matteo Trentin, Kristoffer Halvorssen, Phil Bauhaus, Jakub Mareczko, Moreno Hofland, Danny van Poppel, Nikias Arndt en Degenkolb mag ook iets worden verwacht.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Maximilian Schachmann
*** Daniel Martinez, Enric Mas
** Hugh CarthyFelix Großschartner, Rémi Cavagna
* Carl Fredrik Hagen, Odd Christian Eiking, Simon Spilak, David de la Cruz

Website organisatie
Deelnemerslijst


Weer en tv

De Ronde van Guangxi heeft de voorbije twee jaar al diverse dagen gehad waarop het de hele dag stortregende. Geen prettige afsluiting van een wielerseizoen natuurlijk, maar nu lijkt het er volgens de voorspellingen op dat de renners het zullen treffen met het weer. Toch houden we een slag om de arm, in China weet je het immers maar nooit.

Voor het eerst in de geschiedenis van de Ronde van Guangxi zal de wedstrijd live te volgen zijn. Live-uitzendingen worden alle dagen aangeboden door Velon via Facebook en Twitter.


RIDE Magazine
24 Reacties
Sorteer op:
15 oktober 2019 10:02
Vingegaard op zo’n niet te lange slotklim kan ook
15 oktober 2019 10:12
Schachmann in deze vorm? Ik gok op iemand die nog wel wat vorm heeft, iemand als Villela.
15 oktober 2019 10:32
Het zal iemand moeten zijn die zich niet laat afleiden door de schitterende natuur. Echt wonderbaarlijk mooi daar, ik ben er een 8-tal jaar geleden geweest en wil nog elke zomer terug...
15 oktober 2019 10:40
Geen extra alinea om de sprinters te bespreken?
    15 oktober 2019 11:03
    Halvorssen, Ackermann, Bauhaus, Mareczko, Hofland, Trentin, Van Poppel, Gaviria, Degenkolb, Arndt.
15 oktober 2019 10:52
Ik laat Ackermann winnen
15 oktober 2019 11:34
Odd Christian Eiking rijdt niet mee volgens de startlijst.
Het zal aan Martin, Meurisse en De Gendt zijn om voldoende punten te verzamelen voor Wanty.
15 oktober 2019 12:00
De Plus doet toch niet meer mee.
15 oktober 2019 14:08
Calmejane lijkt me hier een van de favorieten met dit parcours. Ook gezien de punten die behaald kunnne worden. Zakarin schijnt ook mee te doen en kan winnen als hij nog enige motivatie heeft.
    15 oktober 2019 14:15
    Ik las jouw eerste zin op de voorpagina van WF bij de laatste comments en dacht dat hoorde bij het nieuwe parkoers van de Tour. Moest toch ff grinniken toen het om de Tour of Guangxi bleek te gaan.
    15 oktober 2019 14:26
    Hahaha
    16 oktober 2019 20:22
    Op welke plaats in het klassement zie je Mas en Schachmann eindigen? Kwestie dat ik nog enige hoop mag koesteren op een goeie plaats in mijn jaarpronostiek.
15 oktober 2019 14:42
In principe is het gewoon Enric Mas die hier sowieso podium gaat rijden. Of weet WF meer, dat hij niet start ofzo?
    15 oktober 2019 16:34
    Nee QS heeft de selectie al bevestigd met hem. Lijkt mij gewoon topfavoriet.
15 oktober 2019 20:48
@thorhushovd De redactie is een beetje slordig in het schrijven van het artikel en maakt zinnen niet af of laat zinnen krom eindigen. WF begint over Remi Cavagna en maakt daarna een verwijzing naar een ploeggenoot, zonder Mas te noemen, maar koppelt daar wel gelijk Hugh Carthy aan....
    16 oktober 2019 00:12
    Zo hee, om maar een voorbeeld te noemen. Slordig en gek geschreven voorbeschouwing. Nog heel even redactie, dan mag je wel even in winterslaap.
    16 oktober 2019 08:50
    Ze hebben er nog altijd niet op geanticipeerd door het aan te passen. Interview met QS leert dat Mas voor eindzege gaat.
15 oktober 2019 21:47
Hoe laat (West Europese tijd) beginnen de uitzendingen gebruikelijk? Zal wel in de ochtend zijn lijkt mij?
15 oktober 2019 21:51
Edit redactie: Bedankt, is aangepast
15 oktober 2019 23:21
Dus de eerste etappe is voor ons donderdagochtend?
    16 oktober 2019 07:48
    @tijmen, klopt.

    En zoals reeds in een andere reactie al is genoemd: vreemd dat Mas niet genoemd wordt. Wat mij betreft ***** voor hem.

Reacties zijn gesloten.