Plannen voor eerste Chinese WorldTour-ploeg in 2020

woensdag 3 oktober 2018 om 15:36
Plannen voor eerste Chinese WorldTour-ploeg in 2020

foto: Sirotti (archiefbeeld)

Als het aan de initiatiefnemers van het Global Cycling Project ligt, wordt de WorldTour uitgebreid met een Chinese wielerploeg. Volgens Cyclingnews werken onder meer ex-renners Brian Smith en Shane Sutton momenteel aan het nieuwe team, dat in 2020 deel moet uitmaken van de hoogste divisie. Het team zou in 2024 een Chinese winnaar van de Tour de France moeten leveren.

Een WorldTour-licentie en een Chinese Tourwinnaar zijn slechts twee ambities van het team, blijkt uit de website die door de initiatiefnemers uit de grond is gestampt. Zo wil de ploeg geen bijrol spelen, maar een gevestigde naam worden in de wielersport. Ook wordt er gesproken over een Europese ontwikkelingsploeg, waarin Chinees talent kan rijpen.

“Het Global Cycling Project zal de eerste Chinese wielerploeg van de WorldTour leveren, met de visie en passie om de grootste professionele wielerploeg ter wereld voort te brengen”, zegt Tim Kay, die als CEO aan het project verbonden is. Hij heeft een achtergrond in de vastgoedwereld en is eigenaar van een makelaarskantoor.

Licenties lijken vergeven
Er is echter nog veel onduidelijk. Zo wordt op de website namelijk gerept over een plekje in de WorldTour van 2019. Alle licenties voor komend jaar lijken echter al vergeven. Op navraag door Cyclingnews antwoordde Brian Smith dat men zich nu richt op een ticket voor 2020.

Ook wordt er gesproken over een ‘exclusieve Chinese sponsor’, maar een naam wordt niet genoemd. Uit de bewoordingen die op de website worden gebruikt, lijkt de deur bovendien nog open te staan voor nieuwe geldschieters.

Dit artikel delen:

27 Reacties

Chris Van Uden 3 oktober 2018 om 15:39

Binnen 5 jaar een Chinese Tourwinnaar lijkt mij een aardig hoog verwachtingspatroon van deze ploeg…

Mathieu Moller 3 oktober 2018 om 15:42

Als er nou tenminste een groot Chinees talent rondreed, zou het kunnen. Iemand een idee wie deze winnaar zou moeten zijn?

ah-ja 3 oktober 2018 om 15:46

Schijnt dat ze daar echt voor staan in genetische manipulatie en zo. Dus het zou zomaar kunnen dat deze ambities op hun plaats zijn.

west 3 oktober 2018 om 15:46

Na UAE en Bahrein kan je hier natuurlijk nog maar weinig van zeggen.
Alleen een Chinees die in 2024 de tour wint zie ik niet voor 2034 gebeuren. ;) Die moet dan nu al ongeveer 22-23 zijn. En ik kan geen Chinese renner bedenken die überhaupt enigszins interessante uitslagen rijdt. Ook op de baan of MTB niet. Anderzijds; Froome reed ook als een Keniaanse kneus rond bij Barloworld….

AlfredoBinda 3 oktober 2018 om 15:48

Klinkt als behoorlijke grootheidswaanzin om in 2020 al tot de WorldTour te behoren. En zelfs als het zou lukken, dan gaat de Chinese inbreng qua renners minimaal zijn. Of ze contracteren een paar Chinezen voor de show die er in werkelijk eigenlijk helemaal niet zo veel van kunnen.

Bovendien zou ik het vreselijk vinden als een figuur als Shane Sutton weer betrokken raakt bij de wielersport. Laat die man alsjeblieft lekker wegblijven.

Grobbel 3 oktober 2018 om 16:08

"In april 2016 nam Shane Sutton ontslag als technisch directeur van de Britse wielerploeg na beschuldigingen van diverse kanten dat hij opmerkingen gemaakt zou hebben die discriminerend zijn voor paralympiërs en voor vrouwen."
(https://nl.wikipedia.org/wiki/Shane_Sutton)

Ah, nu weet ik weer waar ik die naam van kende. Maar nee, die hoef ik niet per se terug te zien nee.

En verder: ik geloof best dat er in China genoeg geld is om het budget voor een WT-ploeg op te hoesten, maar als dat direct wordt gekoppeld aan prestaties van Chinese coureurs wordt het nog vrij lastig voor de langetermijns-stabiliteit. Op dit moment lijken er inderdaad geen opvallende talenten rond te rijden, al zou je in een land van 1 miljard inwoners op zich wel wat goede renners moeten kunnen vinden. Maar dan moet die sport eerst een beetje gaan leven onder de bevolking lijkt me, en zelfs met een beetje kundig opleiden zie ik nog geen echte doorbraak binnen 10 jaar…

KnightBiker 3 oktober 2018 om 16:16

Met voldoende geld en een vreemdelingen legioen gaat dat best, De moeilijkheid zit hem in het verkrijgen van Chinese renners: die zouden er in potentie nu al moeten zijn.

Ik wil niet racistisch zijn Maar volgens mij hebben aziaten gemmideld minder Hart en long capaciteiten, zoals Afrikanen juist heel veel capaciteiten hebben voor duursport. Zodoende een Chinees individu vinden die die capaciteiten heeft om In De top mee te doen lijkt me heel lastig. (Caleb Ewan is misschien De uitzondering als Aziaat die succesvol is, maar is sprinter en geen klassements renner)
(Aziaten hebben bij mijn weten weer een bovengemmideld reactie vermogen, goed voor tennis, tafeltennis badminton etc. – Ik zie eerder succes In een sport als voetbal, sprinten etc.) (graag reageren want Ik sla De plank wellicht volledig mis…)

Een Afrikaans WT team Met Afrikaans talent zou volgens mij veel Meer kans maken op succes binnen De gestelde termijn…

Desalnietemin: Ik wil Het zien! Inclusief wedstrijden en andere investeringen in China die het wielrennen internationaler maken.

De ambitie van in 5 jaar een Tour winnaar produceren is wel risicovol: om De doelstelling te verlwezelijken is een USPostal doping programma wel was great aanlokkelijk om op poten te zetten…

Ik vermoed dat Shimano graag zou investeren zoals ze dat Ook bij Skill-Shimano deden.

reusjen 3 oktober 2018 om 16:44

@Knightbiker
Er is al veel onderzoek gedaan naar de aanleg voor bepaalde sporten van mensen uit bepaalde gebieden. Op fysiek vlak is er echter geen bewijs dat de oorzaak van het overwicht van bijv. Afrikanen in de marathon hier verband mee houdt. De oplossing moet gezocht worden op sociologisch gebied. Voor veel Kenianen bijv. is hardlopen het enige voorbeeld dat ze hebben om armoede te ontvluchten. Er wordt hier dan ook vanaf jonge leeftijd op grote mate hardgelopen. Je kunt het vergelijken met de hardnekkige mythe dat negroïde personen beter kunnen dansen dan blanken, ook dit heeft alles te maken met de omgeving waarin mensen opgroeien ipv met fysieke superioriteit.

Veloburto 3 oktober 2018 om 23:05

@reusjen, de top 41 van 100m sprint tijden bij de mannen zijn allemaal gelopen door donkere mannen. Veelal Jamaicanen. Bizar veel goede marathonlopers komen uit Kenia of Ethiopie. Dit heeft echt wel met hun lichaamsbouw en etniciteit te maken hoor.

Mwielerfan 3 oktober 2018 om 23:38

Ja want dat ze uit een bepaald land komen zegt niks over cultuur maar wel over genen???
Kenianen en Ethiopiërs trainen makkelijk veel op hoogte en er zijn geen out of competitie controles. Jamaica heeft de intensiefste sprint cultuur van de wereld.

KnightBiker 4 oktober 2018 om 00:18

@reusjen – dat genetica geen rol speelt verbaast mij.. het staat haaks op wat mij bekent is, maar Het kunnen volkswijsheden zijn die je in ieder artikel over marathon rennen terug krijgt. Het lijkt mij echter sterk dat het klopt wat je beweert, al zou Ik De wereld graag zo zien dat iedereen bij aanvang gelijk is qua capaciteiten. Het is volgens mij toch echt als Met pygmeeen: sommige eigenschappen komen keer voor In bepaalde bevolkingsgroepen.
Daarbij speelt cultuur onmiskenbaar Ook een grote rol, anders zou je moeten concluderen dat vlamingen goed zijn In cyclocross dankzij een vlaamsch gen…

@mwielerfan : en die colombianen van indiaanse komaf dan? Die hebben echt De genetische aanpassing om op hoogte te presteren.

reusjen 4 oktober 2018 om 14:18

@veloburto
Nee, daar is geen enkel bewijs voor. Het klopt dat het meerendeel van de lopers uit die landen komen, maar dat heeft niet te maken met genetische superioriteit. In die landen wordt vanaf jonge leeftijd zoveel gelopen dat er automatisch heel veel talent naar voren komt. Ook de beleving is heel anders als ook de manier van trainen. Het is voor veel Kenianen een overlevingsstrategie.

@Knightbiker
Bovenstaande geldt in beperkte mate ook voor de vlamingen, ze groeien op met het veldrijden, daarom lijkt het of ze er beter in zijn.
Wat natuurlijk wel bewezen is, is dat volken die op grote hoogte leven een verhoogde zuurstofopname hebben, deze mensen zijn in de basis meer geschikt voor sporten waarvoor dit van belang is.

Birdheart 3 oktober 2018 om 16:11

Edit redactie: Dank, aangepast

rahimns 3 oktober 2018 om 16:19

Die UCI plannen zijn toch al lang van de baan… maar dan nog zie ik nog niet welke WT-ploeg in 2020 een stapje terug gaat doen, alle ploegen hebben doorlopende contracten afgesloten met renners ook al voor 2020. Lijkt me dat die ploeg voorlopig in de wachtkamer zal moeten gaan zitten. Qua geld zal het geen probleem zijn in China net zoals nu die ploegen uit het midden-oosten is er daar geld genoeg.

Edit redactie: Dank, aangepast

LucasR 3 oktober 2018 om 16:19

Het gaat over een Chinese WT-ploeg en ik lees alleen de namen van Britten. Waar is de logica?

KnightBiker 3 oktober 2018 om 16:22

Je hebt ervaring nodig om je ploeg op poten te zetten: die vind je niet in China

Verweggistan 3 oktober 2018 om 18:09

Begin eerst eens met een CT ploeg. Kijken of dat lukt; dan wordt je PCT en tegen die tijd komt er of een plekje vrij of heeft er nog een ploeg een sponsor nodig en kun je je zoals CCC inkopen.

Polleke 3 oktober 2018 om 20:24

Achteraan aansluiten in de rij met andere grappenmakers…Riis, Alonso en Biver staan daar ook al….

Baukema Tomoulin 3 oktober 2018 om 21:43

Hadden we 2 jaar geleden niet TJ sports ofzo dat als Chinese ploeg Lampre ging overkopen? Maar toen puntje bij paaltje kwam kwamen ze niet met geld over de balk en nam uae het over. Net als bij Vitesse in het voetbal. Ik geloof niet meer zo in het geld van Chinese investeerders in europese ploegen.

Viktrodriguez 4 oktober 2018 om 00:59

Op het eerste oog lijken het me ook niet de makkelijkste mee te onderhandelen/samen te werken. Naast jouw voorbeelden duurde het ook heel lang met tig deadlines voor de verkoop van ADO rond was en bij AC Milan duurde het zelfs jaren voor er witte rook uit het San Siro kwam. Wat dat betreft kun je zeuren wat je wil over die Arabieren, maar die zijn toch een stukje daadkrachtiger en betrouwbaarder.

Ik denk trouwens niet dat Shimano meteen happig is als Japans bedrijf bij een Chinese ploeg. Net als dat Giant als Taiwanees bedrijf als eventuele leverancier ook best politiek gevoelig ligt.

Overigens hebben ze een soortgelijke grootheidswaanzin al in het voetbal, waar ze ook al geen cultuur of verstand van zaken hebben. Daar denken ze ook al binnen 10-15 jaar mee te kunnen doen om de wereldtitel, terwijl dat alleen al de revolutietijd in het Duitse voetbal was. Ze schijnen daar kwaliteit en kwantiteit door elkaar te halen.

ddjong67 4 oktober 2018 om 04:52

k vraag me af van diegenen die reageren wie er wel eens (langere)tijd in china geweest is … En vraag me af wie china enigzins volgt … ze staan wel altijd top 5 op olympische zomer spelen in medaillespiegel aller tijden (en als je alleen gouden medailes telt gaan ze naar plek 4). Dat heeft niet zozeer te maken met talent op bepaald gebied (motoriek of reactievermogen) maar vooral met strategie en karakter van chinese bevolking. Je kunt het leuk vinden of niet, als china een doel maakt van goed zijn in wielersport (wat ik zelf betwijfel) dan gaan ze er goed in worden. Het is niet kwestie van of, maar dan meer kwestie van wanneer. En ze hebben meer geld dan je in je imagination kunt bevatten .. En oosterse culturen hebben geduld … China denkt niet ‘korte termijn’ …. Verder heb ik er geen belang bij en geen mening over.

kielabokki 4 oktober 2018 om 06:45

Is er 1 China? Zijn alle Oosterse culturen op 1 berg te gooien?

ddjong67 4 oktober 2018 om 07:29

@kielabokki .. er is wel een een-china beleid :) -> https://nl.wikipedia.org/wiki/Een-Chinabeleid en tav 1 berg .. ga es tijdje in pacific wonen .. heel leerzaam …

@vikrodriquez -> volgens mij hebben taiwan een politiek geschil maar desondanks een innige handelsrelatie … en ze hebben geen grootheids waanzin zonder groot te zijn … maak je geen illusies .. er gebeurd weinig in de wereld als china tegen is .. je hoort er weinig van omdat dat niet hun stijl is. Maar china is een ‘baas’. Ga maar es in Afrika kijken wie daar de bauxiet opraapt .. en ga maar es kijken wie de commodity markets beheerst … just open your eyes …

kielabokki 4 oktober 2018 om 09:56

Als jij bekend bent met China dan weet je dat het een flinke diversiteit kent.

Maar als China mij financieel ook wil ondersteunen dan verander ik graag van mening! ;-)

west 4 oktober 2018 om 12:10

Het grote verschil tussen de Chinezen en die Arabieren is dat het vermogen van de Chinezen allemaal in vastgoed en ondernemingen zit, en dat die Arabieren de miljoenen gewoon in dollars en goud hebben liggen.

ddjong67 4 oktober 2018 om 19:23

een ander (niet onbelangrijk) verschil tussen China en KSA is dat GDP van china 20% van de wereldeconomie is en van KSA (Saudi) 1% … ;)

ddjong67 7 oktober 2018 om 04:06

@veloburto @reusjen

ik kan me vergissen maar vlgs mij is er wel sprake van genetische aanleg en hier is ook veel onderzoek naar gedaan.. Er zijn meerdere factoren naar wat ik begreep:

– de skeletbouw (dunne enkels, dunne onderbenen) zorgen voor laag energie verbruik bij verplaatsen van benen
– zorgt voor hele lage BMI wat op zijn beurt voor hoge VO2 max zorgt
– spier constructie (achilles etc) : -> https://runningscience.co.za/2017/09/03/morphological-and-biomechanical-traits-of-world-class-runners/

Ik ben geen specialist ,maar denk wel dat zo’n dominantie niet kan komen door iets anders dan genetische aanleg, maar het blijft natuurlijk hard werken ;)

Headlines

Materiaalzone

Populair