Voorbeschouwing: Ton Dolmans Trofee 2019

Door , zaterdag 4 mei 2019 om 21:00
Voorbeschouwing: Ton Dolmans Trofee 2019

foto: Topcompetitie/Léon van Bon

Voor het eerst dit jaar is het klimmen geblazen in de Topcompetitie! Aanstaande zondag staat in Stein voor de derde keer de Ton Dolmans Trofee op het programma. Blijft Coen Vermeltfoort in het bezit van de oranje leiderstrui? WielerFlits blikt vooruit!

Historie

Wie aan beklimmingen in Zuid-Limburg denkt, denkt al snel aan de Vaalserberg, de Cauberg, de Eyserbosweg en de Keutenberg. Waar men niet zo snel aan zal denken, zijn de beklimmingen die iets noordelijker gelegen liggen. Welke wielertoerist is bekend met de Snijdersberg, de Slingerberg, de Moorveldseberg of Maasberg? Dat zullen er niet heel erg veel zijn.

Toch zijn deze beklimmingen zeker de moeite waard om eens op te rijden als je in de buurt bent. De Maasberg is bijvoorbeeld de enige (natuurlijke) kasseienklim in Nederland, terwijl de stijgingspercentages op de Snijdersberg menig wielrenner scheel zal laten kijken. Armand van Mulken zal hier hetzelfde over gedacht hebben toen hij besloot het districtskampioenschap in 2013 te organiseren in Stein. Dit districtskampioenschap beviel dusdanig goed, dat in 2016 voor het eerst de Ton Dolmans Trofee op het programma stond.

Robbert de Greef won in 2017 – foto: Topcompetitie

De Ton Dolmans Trofee maakte in dat jaar nog onderdeel uit van de Clubcompetitie. Ronan van Zandbeek bekroonde in deze editie een solo met de overwinning en werd daarmee de eerste winnaar van de Limburgse wedstrijd. Een jaar later trad de wedstrijd toe tot de Topcompetitie. Het was uitgerekend deze wedstrijd waarin de pas overleden Robbert de Greef de basis legde voor zijn eindzege in de Topcompetitie en daarmee een profcontract bij Roompot-Oranje Peloton over de streep haalde. Normaal gesproken zou hij zondag aan de start hebben gestaan, maar hij kwam spijtig genoeg vorige week te overlijden.

Laatste winnaars Ton Dolmans Trofee
2018: flag-nl Kelvin van den Dool
2017: flag-nl Robbert de Greef
2016: flag-nl Ronan van Zandbeek


Vorig jaar

Kelvin van den Dool wint de Ton Dolmans Trofee 2018 – foto: Topcompetitie

In de Ton Dolmans Trofee van vorig jaar wist een achttal zich te onderscheiden van de rest van het peloton, waar de voormalige Topcompetitie-leider Rick van Breda en man-in-vorm Maarten van Trijp een slechte dag kenden. Jaap Kooijman, Kelvin van den Dool, Rick Ottema, René Hooghiemster, Jason van Dalen en Jim Lindenburg waren de Continental-renners die mee waren, terwijl Arno KleinJan en Jeen de Jong zich als clubrenners ook knap wisten te handhaven.

In volle finale leek Van Dalen op weg te zijn naar de overwinning, maar hij werd in de hectische slotkilometers overvleugeld door de de excellerende Van den Dool en KleinJan, die op deze manier voor grote glimlachen bij hun ploegen zorgden.

Top-5 Ton Dolmans Trofee 2018
1. flag-nl Kelvin van den Dool (Vlasman)
2. flag-nl Arno KleinJan (GRC Jan van Arckel)
3. flag-nl Jason van Dalen (Delta Cycling Rotterdam)
4. flag-nl Rick Ottema (Alecto)
5. flag-nl Jaap Kooijman (Vlasman)


Parcours

Het peloton kan zijn lol op in de Ton Dolmans Trofee: de coureurs zullen op zondag 5 mei liefst 190 kilometer door het Limburgse landschap slingeren. De beklimmingen van de Moorveldsberg, de Slingerberg, Terstraten, de Adsteeg en de Snijdersberg moeten onderweg voor de schifting en voor het spektakel in de koers zorgen. Limburg zou Limburg echter niet zijn als het tussen deze beklimmingen niet ook continu op en af zou gaan. Wie het verschil wil maken in de Ton Dolmans Trofee, heeft naast deze hellingen nog veel meer mogelijkheden om dat te doen in de vele oplopende straten.

Het parcours is opgebouwd uit drie grote omlopen van vijftig kilometer en uit een kleine omloop van 34 kilometer. Nadat het startschot om 12.00 uur vanuit Stein heeft geklonken, zetten de renners direct koers richting de Moorveldsberg, die na zeven kilometer wedstrijd de renners direct al aan het klimmen zet. Vervolgens rijdt het peloton in oostelijke richting naar de klim in Terstraten. Daarna gaat het via de Adsteeg weer in westelijke richting naar finishplaats Stein, waar het peloton de grote omloop nog tweemaal zal rijden.

Als deze drie grote omlopen zijn afgehaspeld, staat er nog 34 kilometer op de teller. In deze laatste fase moet blijken wie de Ton Dolmans Trofee 2019 op zijn naam zal schrijven. Renners kunnen in deze ronde nog het verschil maken op de Slingerberg – die op 23 kilometer van de meet is gesitueerd – en de Snijdersberg, die opdoemt in de laatste tien kilometer. De Slingerberg is in totaal 900 meter lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 4,4%, terwijl de Snijdersberg 800 meter lang is en een gemiddeld stijgingspercentage van 6,6% heeft. Wie denkt dat deze beklimmingen makkelijk zijn, heeft het mis. Beide beklimmingen hebben een steil stuk dat meer dan 10% bedraagt.

Na de Ton Dolmans Trofee zal de Topcompetitie sowieso een nieuwe leider in het bergklassement hebben. Leider Dennis van der Horst, die in de Ster van Zwolle de trui had veroverd, rijdt momenteel de Carpathian Couriers Race en is er dus niet bij in Stein aanstaande zondag. Punten voor de bergtrui zijn er te behalen op de Slingerberg (4x), Terstraten (3x) en de Adsteeg (3x).

Start: 12.00 uur
Finish: 16.45 uur


Favorieten

Wie gaat er in de Ton Dolmans Trofee 2019 met de bloemen vandoor? Wie het antwoord op die vraag heeft, zal veel geld kunnen verdienen. Er staan dit jaar – net als vorig jaar – namelijk veel coureurs aan de start die de Ton Dolmans Trofee zomaar eens zouden kunnen winnen. De overwinning van Van den Dool hadden maar weinigen vorig jaar voorspeld, evenals het sterke rijden van Arno KleinJan. Dit jaar zou een dergelijk scenario zich opnieuw voor kunnen doen.

De topfavoriet is een coureur die undercover voor een clubploeg uitkomt in de Ton Dolmans Trofee. Zijn naam is Jeroen Meijers. Meijers verruilde afgelopen winter na twee seizoenen Roompot-Nederlandse Loterij voor het Aziatische Taiyuan Miogee Cycling Team en is zondag te herkennen in het tenue van Jumbo-Visma-de Jonge Renner. Meijers heeft een flinke staat van dienst in het peloton met meerdere topklasseringen in 2.HC-koersen achter zijn naam en recentelijk bewees hij nog over een goede vorm te beschikken door tiende te worden in een heuvelachtige 2.2-koers in Maleisië. Bij Jumbo-Visma-de Jonge Renner treft Meijers daarnaast in Wim Wittenberg en Bryan Bouwmans twee ploeggenoten aan die uitstekend in vorm zijn en hem tot de finale kunnen bijstaan.

Jeroen Meijers is bekend met winnen in Limburg – foto: Léon van Bon / Topcompetitie (archief)

Ook van de aanwezige Continental-teams mag het een en ander verwacht worden. Een aantal klimmers aast al een tijdje op deze wedstrijd, terwijl sommige rappe coureurs zichzelf nu ook hopen te bewijzen in de heuvels. Coen Vermeltfoort is een sprinter die dat in het verleden al meerdere malen deed. De Alecto-coureur is sterk genoeg om de Limburgse heuvels te overleven en daar in een spurt vervolgens van te profiteren. Alecto zal dan wel het peloton compact moeten houden. Arvid de Kleijn is de andere spurter die in de Ton Dolmans Trofee hoopt te bevestigen. In de Volta Limburg Classic zat de kopman van Metec-TKH er al goed bij tussen de klimmers, terwijl hij in de Ton Dolmans Trofee al eens achtste werd. Bewijst de Gelderlander zondag opnieuw een stap te hebben gezet?

Wie naar klimmers op de startlijst zoekt, zal zijn ogen snel laten vallen op de gebroeders Van den Dool. De voor Vlasman uitkomende Kelvin van den Dool was vorig jaar de beste coureur in de wedstrijd, waarna hij in de Ronde van Limburg met een tweede plaats later opnieuw bevestigde. Als één iemand deze Topcompetitie-koersen dus beheerst, is hij het wel. Prolongeert de 23-jarige klimmer zijn titel? Met coureurs als Hartthijs de Vries en Jaap Kooijman aan zijn zijde bij Vlasman is dat zeker mogelijk.

Kelvin van den Dool in actie – foto: Topcompetitie / Léon van Bon

Het broertje van Kelvin is eveneens kanshebber voor de winst in de Ton Dolmans Trofee. Jens van den Dool mag namens Metec-TKH voor eigen kans gaan. Van den Dool bewees in de schaduw van ploeggenoten als De Kleijn en Krul in de Tour du Loir et Cher twee weken geleden met een zeventiende plaats in het eindklassement dat het met de conditie wel snor zit. Alhoewel Van den Dool er vaak goed bij zit in grote UCI-wedstrijden, is hij (nog) geen echter afmaker. Kan hij het wel een niveautje lager in de Ton Dolmans Trofee?

Sjoerd Bax is de derde renner van Metec-TKH die zomaar eens met de overwinning aan de haal kan gaan. Bax reed net als Van den Dool een verdienstelijke Tour du Loir et Cher en draagt inmiddels alweer een schat aan Continental-ervaring met zich mee. Geef Bax een zware koers en hij komt bovendrijven: vorig jaar bewees hij dat nog in de Ardense Pijl, waar hij op het podium eindigde. Daarnaast weet de coureur uit Gorinchem hoe het is om te winnen in Limburg: twee jaar geleden toonde hij zich al eens de beste in de HLB Van Daal Eurode Omloop.

Sjoerd Bax – foto: Metec-TKH

Ook Adriaan Janssen moet dit kunnen. Alhoewel de verwachte doorbraak van de 23-jarige Janssen – die in 2017 nog even stagiair was bij LottoNL-Jumbo – is uitgebleven, is hij een coureur om rekening mee te houden. Dit jaar toonde Janssen zijn vorm met een vijfde plaats in de Dorpenomloop Drenthe, terwijl hij vorig jaar de HLB Van Daal Eurode Omloop als derde besloot. Voegt de Monkey Town-a Bloc-coureur na zijn overwinning in 2017 in de Omloop van de Braakman zondag weer een nieuwe Topcompetitie-overwinning toe aan zijn palmares?  Mocht Janssen het niet af kunnen maken voor zijn team, dan heeft de ploeg altijd nog Wim Kleiman, Jeen de Jong en de piepjonge Alex Molenaar – onlangs nog winnaar van het jongerenklassement in de Portugese klimkoers GP Beiras (2.1) – achter de hand.

Ten slotte mogen ook twee clubrenners zich tot het lijstje der favorieten scharen. Timo de Jong van VolkerWessels-Merckx is een van deze clubrenners en maakte indruk afgelopen maand met zijn zege in de Arden Challenge, terwijl hij zich ook al liet zien in de Grote Omloop van de Veenkoloniën, de Craft Ster van Zwolle en de Omloop van de Houtse Linies. De Jong klopte in de Arden Challenge Jelle Johannink, die ook aan de start staat zondag in Stein, en Jasper Ockeloen. De andere clubrenner is Jarno Gmelich Meijling, die dit jaar voor UWTC De Volharding uitkomt. De 29-jarige coureur draagt een schat aan ervaring met zich mee en is op een goede dag dodelijk in de Limburgse koersen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Jeroen Meijers
*** Coen Vermeltfoort, Arvid de Kleijn
** Kelvin van den Dool, Sjoerd Bax, Jens van den Dool
* Adriaan Janssen, Timo de Jong, Jarno Gmelich Meijling, Hartthijs de Vries

Website organisatie
Deelnemerslijst


Weer en TV

Een klein beetje bewolking, een klein beetje wind, een klein beetje regen, maar ook een klein beetje zon. De weersomstandigheden zullen weinig invloed op de Ton Dolmans Trofee hebben. Windkracht twee is niet genoeg om verschillen te maken, terwijl een temperatuur van 11 graden Celcius en een millimeter verwachte neerslag niet voor paniek bij de renners zal zorgen. De wedstrijd is niet live op tv te zien. Wel zal Eurosport 1 later in de week een samenvatting uitzenden.


Dit artikel delen:

2 Reacties

Beekman 4 mei 2019 om 11:19

Het is niet Arnold maar Armand van Mulken, voormalig renner van o.a. de Driessens formatie.

The98Joker 4 mei 2019 om 12:06

Om over de vele taalvouten maar te zwijgen ;)

Headlines

Materiaalzone

Populair

Poll