Voorbeschouwing: Ton Dolmans Trofee 2017
foto: Léon van Bon / Topcompetitie
Youri IJnsen zondag 23 april 2017 om 08:00

Voorbeschouwing: Ton Dolmans Trofee 2017

De Topcompetitie-reeks gaat verder met alweer de derde wedstrijd. Na een massasprint in de Ster van Zwolle en de kasseien uit de Omloop van de Braakman, is het nu tijd voor de eerste Limburgse heuvels. In en rond Stein vindt de Ton Dolmans Trofee plaats. WielerFlits blikt vooruit.

Historie & parcours
Onder aanvoering van Armand van Mulken is Stein sinds 2013 opnieuw het middelpunt van een zware, nationale wedstrijd. In eerste instantie werd er drie jaar lang een districtskampioenschap georganiseerd. In 2016 vormde diezelfde omloop voor het eerste de Ton Dolmans Trofee, vernoemd naar de voormalig organisator van onder andere de Ronde van Limburg. De eendagskoers maakte vorig seizoen deel uit van de Clubcompetitie. Ronan van Zandbeek zat in de finale mee in een kopgroep en viel op zes kilometer van de meet aan. Daarna zouden zijn concurrenten hem niet meer terugzien.

Het parcours bevindt zich in het zuiden van Limburg. Stein is het epicentrum voor een omloop van 47 kilometer, die de renners vier keer afleggen. In totaal staat er zondag dus 188 kilometer op het programma. De omloop, die vanuit Stein langs Meerssen, Nuth, Beek en Elsloo gaat, volgt een glooiende parcours. In iedere ronde liggen vier beklimmingen, waarop in de eerste drie omlopen bergpunten te verdienen zijn. Dat zijn de Brugstraat (na 0,3 kilometer), de Snijdersberg (na 7,3 kilometer), Terstraten (na 25,1 kilometer) en de Adsteeg (31,3 kilometer). Dat laatste klimmetje kennen we nog als de voormalige finish van de Ronde van Limburg en vormt waarschijnlijk de scherprechter in deze koers.

Eerste en laatste winnaar flag-nl Ton Dolmans Trofee
2016: flag-nl Ronan van Zandbeek

Favorieten
Het afgelopen seizoen hebben veel renners uit de nationale top de overstap gemaakt naar de profs. Daarom is het een beetje koffiedik kijken wat betreft het koersverloop. Het zou namelijk zo maar eens kunnen dat de wedstrijd niet zwaar genoeg is voor de beste Nederlandse continentale klimmers om het verschil te maken. Of weegt de opeenvolging van de verschillende klimmetjes toch door bij de rappere mannen?

**** flag-nl Jasper Ockeloen

foto: Topcompetitie/Léon van Bon

Al een paar jaar staat Jasper Ockeloen te boek als een van de beste klimmers in het Nederlandse continentale circuit. Een kans op het profniveau kreeg hij echter nooit. De relatief eenvoudigste manier om dat wél te doen, is door de Topcompetitie te winnen. Een eerste stap is winnen in Stein. Het is de vraag of de vier heuveltjes in de omloop genoeg zijn voor Ockeloen, of dat hij vanaf de laatste keer Adsteeg moet soleren. Schenkt hij de nieuwe MonkeyTown-ploeg een overwinning?

*** flag-nl Joey van Rhee & flag-nl Rick Ottema

Joey van Rhee – foto: Topcompetitie/Léon van Bon

Voor Joey van Rhee had 2016 het jaar van de waarheid moeten zijn. Na een goede Topcompetitie in 2015, leek hij het afgelopen seizoen klaar om mee te strijden voor de eindoverwinning. Een hardnekkige knieblessure strooide roet in het eten, maar de renner van Destil-Piels lijkt helemaal terug te zijn. Afgelopen week eindigde hij nog als zevende in de Franse rittenkoers Tour du Loir et Cher. In de heuvels komt Van Rhee het beste tot zijn recht.

Rick Ottema – foto: Léon van Bon/Topcompetitie

Bij Baby-Dump hebben ze meerdere ijzers in het vuur. Het grootste stuk heet Rick Ottema. De Muntendammer kan op vrijwel alle parcoursen in Nederland goed uit de voeten en ook in Limburg moet men rekening met hem houden. Zo eindigde Ottema vorig jaar als tweede achter Jetse Bol in de Drielandenomloop, die dit jaar geen deel uit maakt van de Topcompetitie-cyclus. Hij won de voorbije week het bergklassement in de Tour du Loir et Cher.

** flag-nl Jan-Willem van Schip, flag-nl Adriaan Janssen & flag-nl Jasper de Laat

Jan-Willem van Schip – foto: Léon van Bon

Delta Cycling Rotterdam kan in de Ton Dolmans Trofee weer over haar sterkste renner beschikken. Jan-Willem van Schip is teruggekeerd van het WK baanwielrennen in Hongkong en staat zondag in Stein aan de start. De 22-jarige coureur wist vorige maand nog de Ronde van Drenthe te winnen, waarna zijn zaakwaarnemers hem direct hebben aangeboden bij vier WorldTour-teams. Laat hij in de Limburgse heuvels zien dat hij klaar is voor die stap?

Adriaan Janssen in Omloop van de Braakman – foto: Léon van Bon

De meeste succesvolle ploeg uit de Topcompetitie 2017 is SEG Racing Academy. Zij wonnen namelijk de eerste twee manches uit het regelmatigheidsklassement. De meest verrassende was Adriaan Janssen in de Omloop van de Braakman. De renner uit Diepenveen komt normaal gesproken het best uit de verf in tijdritten en rittenkoersen met heuvels, maar liet in en rond Philippine zien dat hij ook over kasseien kan dokkeren. In Limburg moet de drager van de oranje leiderstrui ook mee kunnen, waardoor een tweede zege tot de mogelijkheden behoort.

Jasper de Laat – foto: Metec-TKH

Metec-TKH presented by Mantel beschikt over een sterke selectie, maar heeft niet direct een renner in huis die het absolute kopmanschap mag dragen. Jasper de Laat is wel iemand die in deze wedstrijd kan overleven. Hoewel de eerstejaars elite vooral te boek staat als een talentvol sprinter, kan hij wedstrijden met een aantal heuvels erin ook prima aan. In de Trofeo Almar (Nation’s Cup U23) van vorig seizoen vond hij een vergelijkbaar parcours. Tegen de internationale top in zijn leeftijdscategorie werd hij daar zesde.

* flag-nl Merijn Korevaar, flag-nl Jasper Bovenhuis, flag-nl Piotr Havik & flag-nl Martijn de Jong

Merijn Korevaar droeg vorig jaar een paar keer de jongerentrui – foto: Topcompetitie/Léon van Bon

Naast Ottema mag Baby-Dump eveneens hopen op een zege met Merijn Korevaar. De 22-jarige coureur uit het Zuid-Hollandse Groot-Ammers kan net als zijn ploeggenoot op meerdere terreinen uit de voeten. Het liefste vertoeft hij echter in Limburg. Daar vindt Korevaar met de Ton Dolmans Trofee misschien wel een koers die op zijn lijf geschreven is. De verschillende heuveltjes zijn er misschien te veel aan voor de pure sprinters, maar ook Korevaar beschikt in een select groepje over rappe benen.

Jasper Bovenhuis, vierde van links – foto: Marcel Koch

Jasper Bovenhuis is nog zo’n alleskunner, die nergens écht in uitblinkt. Hij reed dit seizoen in het nationale circuit al een paar top-15 noteringen bijeen, maar een zege ontbreekt nog altijd. De nieuwe Vlasman-ploeg van Ton Welling zet vol in op de Topcompetitie en wil hem met Bovenhuis winnen. Voor de voormalig renner van An Post-Chain Reaction is het dan wel stilaan tijd om punten te gaan verzamelen en dus moet hij scoren in Limburg. Gezien zijn diverse capaciteiten en snelle benen, moet dat mogelijk zijn.

Piotr Havik – foto: Léon van Bon

Als uithangbord van het nieuwe BEAT Cycling-project is Piotr Havik dit seizoen goed bezig. Hij boekte dit seizoen al vier overwinningen, waarvan zijn rit- en eindzege in de Arden Challenge van de voorbije week het meest in het oog springen. In het shirt van Westland Wil Vooruit gaat hij in en rond Stein op zoek naar de overwinning. Zijn vorm is getuige zijn prestaties in de Belgische Arden Challenge in orde; de concurrentie is gewaarschuwd.

De SEG-ploeg mist nogal wat renners – foto: WielerFlits

Hoewel SEG Racing Academy vanwege blessures en de Tour de Bretagne met slechts vijf renners start in de Ton Dolmans Trofee, hebben ook zij een extra wapen tot hun beschikking. De 21-jarige Arnhemmer Martijn de Jong is namelijk een klimtalent en woont sinds deze winter in het Spaanse Girona. Hij wil zich daar ontwikkelen tot een echte berggeit en naar verluidt zijn zijn trainingscijfers en wattages indrukwekkend. Kan hij die omzetten in een nieuwe zege voor zijn ploeg in de Topcompetitie?

Outsiders
Omdat de eerst klimkoers van het jaar voor iedereen wennen is, zou het zo maar kunnen zijn dat er een outsider met de zege aan de haal gaat. Wat dat betreft beschikken alle Nederlandse continentale teams over meerdere opties. Denk maar eens aan Daan Meijers (Delta Cycling Rotterdam), Gert-Jan Bosman, Twan Brusselman, Tim Kerkhof (Destil-Piels), Tijmen Eising, Dylan Bouwmans, Sjoerd Kouwenhoven, Jarno Gmelich Meijling (Metec-TKH), Robbert de Greef en Folkert Ootstra (Baby-Dump). Die laatste is misschien wel de grootste dark horse.

Toch mogen we het scenario van een sprint met een omvangrijke groep niet helemaal wegstrepen. Het is de vraag of mannen als Fabio Jakobsen (SEG Racing Academy), Arvid de Kleijn (Baby-Dump) en Jim Lindenburg (Metec-TKH) kunnen overleven. Maar als zij dat doen, dan zijn er maar weinig jongens sneller. Bij de clubteams is het vooral uitkijken naar Jelmer Asjes, Mike Terpstra (Wielerploeg Groot-Amsterdam), Wouter Mol, Sebastiaan Pot, Sjors Dekker (West-Frisia), Martin Kelderman (UWTC De Volharding) en de Steinse thuisrijder Remco Esselaar (TWC Het Snelle Wiel). Hij werd vorig jaar tweede achter Van Zandbeek.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Jasper Ockeloen
*** Joey van Rhee, Rick Ottema
** Jan-Willem van Schip, Adriaan Janssen, Jasper de Laat
* Martijn de Jong, Merijn Korevaar, Jasper Bovenhuis, Piotr Havik

Officiele website
Voorlopige deelnemerslijst

Weer en TV
In en om Stein is het zondag redelijk koersweer. De temperatuur schommelt in de middag rond de tien à elf graden Celsius. De wind komt met kracht twee uit het noordwesten. Beelden van de koers zullen komende week in samenvatting op Eurosport te zien zijn.

RIDE Magazine
2 Reacties
Sorteer op:
22 april 2017 14:05
Ik heb die Jan Willem van het Schip al paar keer flink bezig zien zijn, dus ik zie hem hier ook weer top 3 rijden.
23 april 2017 09:55
Adriaan Janssen op 2 sterren zetten en dan kijken naar de topfavoriet Nee dan heb je er verstand van.

Reacties zijn gesloten.