Voorbeschouwing: Superprestige Niel 2023 – Alle toppers present bij de mannen
foto: Cor Vos
Niels Bastiaens zaterdag 11 november 2023 om 12:15

Voorbeschouwing: Superprestige Niel 2023 – Alle toppers present bij de mannen

11 november, dan is het traditiegetrouw tijd voor de Jaarmarktcross in Niel. Voor het tweede jaar op rij maakt die deel uit van de Telenet Superprestige, met mooie namen aan de start. Bij de vrouwen is het nu aan Ceylin del Carmen Alvarado om haar kans te grijpen, bij de mannen mogen Thibau Nys, Eli Iserbyt, Lars van der Haar en Michael Vanthourenhout het uitvechten. WielerFlits blikt vooruit!

Historie


Laatste tien winnaars flag-be Jaarmarktcross Niel
Mannen
2022: flag-be Laurens Sweeck
2021: flag-be Eli Iserbyt
2020: flag-be Laurens Sweeck
2019: flag-nl Mathieu van der Poel
2018: flag-nl Mathieu van der Poel
2017: flag-be Toon Aerts
2016: flag-be Toon Aerts
2015: flag-be Kevin Pauwels
2014: flag-be Sven Nys
2013: flag-be Sven Nys

Vrouwen
2022: flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado
2021: flag-nl Lucinda Brand
2020: flag-nl Lucinda Brand
2019: flag-nl Lucinda Brand
2018: flag-be Sanne Cant
2017: flag-gb Nikki Brammeier
2016: flag-be Sanne Cant
2015: flag-be Sanne Cant
2014: flag-be Sanne Cant
2013: flag-be Sanne Cant


Vorig jaar

Mannen

Telenet Superprestige 2022-2023
Uitslag mannen – manche 3 in flag-be Niel

1. flag-be Laurens Sweeck (Crelan-Fristads) in 1u01m28s
2. flag-nl Lars van der Haar (Baloise Trek Lions) op 3s
3. flag-be Michael Vanthourenhout (Pauwels-Sauzen-Bingoal) op 35s
4. flag-be Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 41s
5. flag-be Witse Meeussen (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 44s

Vrouwen

Telenet Superprestige 2022-2023
Uitslag vrouwen – manche 3 in flag-be Niel

1. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado (Alpecin-Deceuninck) in 48m04s
2. flag-nl Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 5s
3. flag-nl Inge van der Heijden (777) op 54s
4. flag-nl Aniek van Alphen (777) op 1m03s
5. flag-be Sanne Cant (Crelan-Fristads) op 1m08s

Parcours

De opvallendste wijziging aan het parcours, is de gloednieuwe aankomstlijn. Die lag de voorbije jaren steevast in de Antwerpsestraat, dicht tegen het centrum van Niel. Nu worden de start en aankomst verplaatst naar een meer centraal deel van het parcours, in de Kwaede Wielstraat. “De cross valt al jaren samen met de kermis. Het centrum is dan heel druk, en om die twee evenementen uit elkaar te trekken, is er ons gevraagd om de start en aankomst vlakbij de materiaalpost te leggen, op een mooie brede baan”, zegt parcoursbouwer Erwin Vervecken.

“Daardoor wordt de cross wat compacter. Het publiek dat centraal staat, ziet de renners overal rondom zich passeren, wat de wedstrijd alleen maar attractiever maakt.” Met dank aan de Nielse dijk, die een centrale rol speelt in de Jaarmarktcross. De renners bereiken die via een steile afdaling, waarna ze aan hoge snelheid in de zogenaamde ‘blubberzone’ komen.

Aangezien de regen deze week stevig huishoudt, kunnen de renners daar tot de enkels in het slijk zakken. Volgens de traditie, vindt Vervecken. “Dat gaat erg pittig zijn, het wordt meteen ook de langste loopzone van de cross. Daarna volgen nog een paar taluds, waar de renners naar boven op de berm zullen moeten kruipen. Vorig jaar had je twee à drie zulke stukken, die de mannen soms naar boven konden rijden. Nu zullen ze toch vier à vijf keer kort van de fiets moeten.”

De zwaarste zone wacht helemaal aan het einde van de ronde. De zogenaamde Muur van Niel, een passage van 500 meter door het bos, die pas in 2021 aan het parcours werd toegevoegd. “Dat wordt de apotheose van de cross, want vanaf daar is het nog maar 500 meter tot de finish. De renners moeten niet meer rond de vijver heenrijden, maar worden meteen richting de nieuwe aankomstlijn gestuurd.”

Verder wachten er op het rondje, vooral in de beginfase, ook wat technische zones. Zo krijgen de renners vlak na de passage bij de materiaalpost de Parels van Niel voorgeschoteld, het gekende wasbord voor de publiekstent. Ook heel wat scherpe bochtjes en een zandbak van zestig meter zullen de techniek op de proef stellen, maar de verschillen zullen vooral in de modder gemaakt worden.


Praktische info

Programma
09.30 uur: Eerstejaars nieuwelingen
10.30 uur: Tweedejaars nieuwelingen
12.00 uur: Junioren, mannen
13.40 uur: Vrouwen, elite en U23
15.10 uur: Mannen, elite en U23

Locatie en inkom
Kwaede Wielstraat, Niel
Inkom: €17 (€15 in de voorverkoopt/m 10 november)

Website organisatie
Website Telenet Superprestige

Deelnemerslijst mannen
Deelnemerslijst vrouwen

Klassement Superprestige 2023-2024, mannen elite
1. flag-be Eli Iserbyt – 30 punten
2. flag-nl Lars van der Haar – 27 punten
3. flag-be Michael Vanthourenhout – 27 punten
4. flag-ch Kevin Kuhn – 21 punten
5. flag-be Gerben Kuypers – 20 punten

Klassement Superprestige 2023-2024, vrouwen elite
1. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado – 29 punten
2. flag-nl Annemarie Worst – 26 punten
3. flag-nl Inge van der Heijden – 24 punten
4. flag-nl Aniek van Alphen – 23 punten
5. flag-be Marion Norbert-Riberolle – 17 punten


Favorieten mannen

In de Jaarmarktcross van Niel tekenen zaterdag alle toppers van het moment present. Een vaststelling waar de UCI niet mee kon lachen, want een dag later laat Thibau Nys de Wereldbeker in Dendermonde wél aan zich voorbijgaan.

Michael Vanthourenhout mag zijn trui gewoon houden! – foto: Cor Vos

Gezien de vele regenval van afgelopen week, die zich de komende dagen overigens nog zal voortzetten, is het niet onlogisch om Europees kampioen Michael Vanthourenhout te verwachten. De West-Vlaming leek de afgelopen weken niet super op dreef, maar bewees ieders ongelijk op het EK in Pontchâteau. “Michael is na Amerika wat teruggevallen door ziekte, waardoor hij minder in beeld is geweest”, zegt manager Jurgen Mettepenningen ons. “Maar wat we niet mogen vergeten: zijn grote doel lag sowieso pas in Pontchâteau. Daar zagen we weer de Michael die vorig jaar een heel seizoen lang grote koersen kon winnen. Nu is hij terug, en willen we een front vormen met Eli en Michael.”

Eli, dan heeft Mettepenningen het over Eli Iserbyt, die andere kopman van Pauwels Sauzen-Bingoal. In Frankrijk viel Iserbyt pas voor het eerst dit seizoen naast het podium, maar dat hoeft niet meteen iets te betekenen met het oog op komend weekend. Op papier is Vanthourenhout een van de besten ter wereld in de zware ploetercrossen, maar ook Iserbyt kan daar iets van. Voor die laatste is het vooral belangrijk dat er niet té veel gelopen moet worden. Een extra motivatie voor Iserbyt: tot nu toe heeft hij de maximale score in de Telenet Superprestige, iets wat hij niet graag zal afgeven.

Baloise Trek Lions, die we voor het EK nog bestempelden als de meest dominante ploeg van het moment, zet daar stevige concurrentie tegenover. Met Thibau Nys beschikken ze nog altijd over een straffe kopman. Off-days, zoals in Maasmechelen en het EK, wisselen zich voorlopig af met dagen waarop er niets aan hem te doen is – kijk maar naar de Koppenbergcross. Allemaal heel logisch op 20-jarige leeftijd. Na vijf dagen waarin hij het iets rustiger aan kon doen, verwachten we dan ook weer de beste versie van Nys in Niel. We weten nog niet goed of vlakke ploetercrossen zoals deze hem al liggen, maar wat kan Nys niet?

Wat heeft Lars van der Haar nog in de tank? – foto: Cor Vos

Tijdens de vorige editie vochten Nys’ ploegmaat Lars van der Haar en Laurens Sweeck een spannende strijd uit voor de overwinning. Het is dus niet onlogisch dat we hen hier opnieuw verwachten. Sweeck won trouwens twee van de laatste drie edities, al lag het er toen wel wat droger bij. Feit is: de renner uit Schriek groeit stilaan weer naar zijn beste vorm toe, nadat een kuitblessure hem enige tijd aan de kant hield. In Niel kan hij de volgende stap in zijn ontwikkeling zetten, nadat het EK niet super verliep: nog eens een klassementscross winnen.

Een outsider voor een mooie notering zoeken we bij Cameron Mason, de nummer twee van het EK. De jonge Brit kon zijn eigen ogen niet geloven toen hij daar de dichtste ereplaats mocht opeisen, maar het zal zeker niet zijn laatste zijn. Mason houdt van zware crossen, waarin je tot diep met je enkels in de modder zakt, dus is hij in Niel aan het juiste adres. Ook Lander Loockx, Niels Vandeputte, Felipe Orts en Gerben Kuypers, die maar niet van zijn slechte starten afkomt, mogen hoop koesteren op een mooie uitslag.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Michael Vanthourenhout
** Eli Iserbyt, Thibau Nys
* Lars van der Haar, Laurens Sweeck, Cameron Mason


Favorieten vrouwen

Voor Ceylin del Carmen Alvarado is het tijd om te oogsten! Haar grote concurrente, kersvers Europese kampioene Fem van Empel, is begonnen aan haar welverdiende rustpauze van twee weekends, terwijl ploegmate Puck Pieterse volgende week in het Franse Troyes haar terugkeer naar de cross maakt. En dus is het rijk nu even aan ex-wereldkampioene Alvarado, die ook vorig jaar in Niel een emotionele zege boekte. We zouden bijna vergeten dat de Nederlandse uitstekend aan het crossen is, met 29 punten in de Superprestige zit ze momenteel zelfs op amper één punt van het maximum.

Denise Betsema blijft het grote vraagteken. Op de Koppenberg toonde de Texelse zich als de grootste uitdaagster van Fem van Empel, maar niet veel later meldde ze zich af bij bondscoach Gerben de Knegt voor het EK. Betsema wilde naar eigen zeggen nog wat extra trainingsarbeid inlassen, met het oog op de drukke periode die eraan zit te komen. Dat lijkt ons een verstandige keuze, eentje die Betsema hier meteen een mooi resultaat oplevert? Het zou het uithandbord van Pauwels Sauzen-Bingoal deugd doen.

Hoe is Betsema teruggekeerd uit haar trainingsperiode? – foto: Cor Vos

Vergeet ook Inge van der Heijden niet. De Nederlandse van Corendon-Crelan blijft altijd wat in de schaduw van haar landgenotes, maar blijft intussen de mooie noteringen opstapelen. Van der Heijden viel de laatste weken vaak nét naast het podium – op Overijse na – maar houdt ook wel van een lastige cross. Aniek van Alphen (Cyclocross Reds) bevindt zich in een gelijkaardige positie. De vierde en vijfde plaatsen stapelen zich bij haar op, maar op een goede dag – zoals in Maasmechelen – is ook zij podiumrijp.

Daar vlak onder wacht bovendien een heel rijtje rensters dat aanspraak kan maken op een mooie notering. Daarbij Annemarie Worst, de Luxemburgse snelle startster Marie Schreiber, Alicia Franck, Marion Nobert-Riberolle, Laura Verdonschot, Leonie Bentveld, Anna Kay en Sanne Cant.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Ceylin del Carmen Alvarado
** Inge van der Heijden, Denise Betsema
* Aniek van Alphen, Annemarie Worst, Marie Schreiber


Weer en tv

In België moet je voor de live-uitzending van de mannen en vrouwen elitecrossen bij de open kanalen van Telenet Play Sports en Proximus Pickx zijn. Nederlanders kunnen dan weer afstemmen op Eurosport 1, of gewoon kijken via de online kanalen van Eurosport.nl/Discovery+/GCN+. Op alle kanalen kun je vanaf 13.30 uur terecht voor de vrouwen, en vanaf 15.00 uur voor de uitzending van de mannen.

Zoals door Vervecken geopperd, zal het ploeteren worden in Niel. De grote boosdoener is de regenval, die volgens Meteovista niet miniem zal zijn. Donderdag en vrijdag valt de grootste nattigheid, maar ook zaterdag zelf kunnen we nog buiten met in totaal zo’n 4,6 mm neerslag verwachten. De temperaturen liggen niet hoger dan 9 graden Celsius en de wind blaast aan 3 Beaufort.

RIDE Magazine
13 Reacties
Sorteer op:
11 november 2023 15:35
Volledig eens met ernstige appel. Alsof de. Ross alleen i teressant is als de zgn top 3 meedoet. Je hoeft niet te kijken als het deel emers eld je niet aanstaat.
  11 november 2023 15:45
  Piet Lut zet zich zelf voor schut
  11 november 2023 16:54
  @Loonwerker pas je bericht even aan anders mag je naast Piet staan.
12 november 2023 15:59
Liever naast Piet staan dan hem zijn gang laten gaan
9 november 2023 19:38
alle toppers present bij de mannen? haha

de toppers gaan nog aan cx seizoen beginnen. Dit is het jaarlijkse voorseizoen waar de minderen de kruimels mogen eten
  11 november 2023 12:49
  We missen er nog 3, je hebt gelijk de kruimels worden nu no verdeeld.
  11 november 2023 14:36
  Aan alle wijsneuzen met hun 'ha ha'-reacties: jullie plaat blijft hangen, stop er nu maar mee. Voor eens en voor altijd: wat kunnen de andere veldrijders er aan doen dat die 2,5 anderen niet meerijden? Wat maakt het overigens uit? De wedstrijden zijn nu trouwens veel boeiender dan wanneer Wout of Mathieu meedoen. En hoezo 'kruimels'? Waarom zijn de wedstrijden die al verreden werden en nog worden verreden zonder die 2,5 'kruimels'? Is alles wat geen WK is een 'kruimel'? Leg dat eens even uit. Misschien moeten jullie eens naar een cross gaan kijken in plaats van flauwekul op jullie toetsenbordje te zitten rammen.
  11 november 2023 15:12
  @EA

  Dat heet het 'opperaapslaafsyndroom': als absolute bystander gaan haha'en in de naam van iemand die toevallig megagoed is in propjetjappen (een propje tussen duim en ringvinger over 2,5 meter met zo mooi mogelijk boogje in een ikeabakje laten landen), of iets anders zoals wielrennen.
11 november 2023 11:39
Deelnemerslijst is dat tevens startnummer? Zo ja wat is dan de reden dat iemand met een UCI ranking op plaats 36 nummer 1 heeft ?
  11 november 2023 14:28
  ja, Vanthourenhout heeft startnr. 1, als Europees kampioen, in afwezigheid van de wereldkampioen die anders nr. 1 zou dragen. Hij is overigens UCI nr. 4; geen idee waar je die 36 vandaan haalt.
  11 november 2023 18:31
  @Appel Sanne Cant, de nummer 36 op de UCI ranglijst, heeft startnummer 1.
11 november 2023 12:15
Wat een kop, alle toppers doen mee bij de mannen. Je mist de complete top 3.

Reacties zijn gesloten.