Voorbeschouwing: Superprestige Merksplas 2023 – Nieuwe zege voor Eli Iserbyt?
foto: Cor Vos
Zeger Schaeken zaterdag 18 november 2023 om 13:25

Voorbeschouwing: Superprestige Merksplas 2023 – Nieuwe zege voor Eli Iserbyt?

Eli Iserbyt en Ceylin del Carmen Alvarado zijn meer dan goed begonnen aan hun campagne in de Telenet Superprestige. Iserbyt doet het zelfs perfect met drie zeges in drie crossen. Krijgen we zaterdag in Merksplas wat meer strijd te zien? WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Laatste tien winnaars flag-be Merksplas
Mannen
2022: flag-be Laurens Sweeck
2021: flag-be Eli Iserbyt
2020: flag-be Michael Vanthourenhout
2019: flag-nl Mathieu van der Poel
2018: flag-nl Mathieu van der Poel
2017: flag-nl Mathieu van der Poel
2016: flag-nl Mathieu van der Poel
2015: flag-nl Mathieu van der Poel
2014: flag-be Sven Nys
2013: flag-be Sven Nys

Vrouwen
2022: flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado
2021: flag-nl Lucinda Brand
2020: flag-nl Lucinda Brand
2019: flag-be Sanne Cant
2018: flag-be Sanne Cant
2017: flag-nl Sophie de Boer
2016: flag-be Sanne Cant
2015: flag-be Sanne Cant
2014: flag-gb Nikki Harris
2013: flag-be Sanne Cant


Vorig jaar

Uitslag mannen – Superprestige in flag-be Merksplas
1. flag-be Laurens Sweeck (Crelan-Corendon) in 59m39s
2. flag-nl Lars van der Haar (Baloise Trek Lions) op 5s
3. flag-be Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 40s
4. flag-be Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 53s
5. flag-nl Ryan Kamp (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 1m10s

 


Uitslag vrouwen – Superprestige in flag-be Merksplas
1. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado (Alpecin-Deceuninck) in 44m28s
2. flag-nl Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 18s
3. flag-nl Inge van der Heijden (Crelan-Corendon) op 26s
4. flag-nl Lucinda Brand (Baloise Trek Lions) op 33s
5. flag-gb Zoe Bäckstedt (EF Education-TIBCO-SVB) op 43s

 


Parcours

De omloop in Merksplas-Kolonie bestaat uit een mix van weiland, zandwegen, bospaden en kasseien. Daarnaast zijn er een aantal diverse hindernissen zoals een brug, balkjes, een zandbak en een schuine kant. Samengevat: een gezonde afwisseling tussen een aantal zware passages en een aantal beter berijdbare stroken.

Technische capaciteiten zijn ook een van de vereisten om te winnen in Merksplas. Zo is de passage in het bos (links op de foto) best technisch. Verder wacht daar ook een trappenpartij op de renners, waardoor het echt een belangrijke passage is in het parcours.

Mocht het verschil daar toch nog niet gemaakt zijn, volgt er op het einde van het rondje een nieuwe kans. De laatste drie hindernissen – de balkjes, de zandbak en de laatste brug – volgen elkaar daar namelijk in sneltempo op. Er zijn met andere woorden genoeg plaatsen om het verschil te maken in Merksplas.

Door het regenweer heeft de organisatie op het laatste moment nog aanpassingen moeten doorvoeren. Frans Hillen, een vrijwilliger, legt uit wat er is aangepast. “We zouden een maïsveld dubbel gebruiken, in twee richtingen, maar dat gaat niet meer. We hebben dat moeten verbouwen. Het was echt niet te doen in twee richtingen. Ik ben er zeker van dat sommige renners daar anders zouden blijven steken, ze zouden er niet zijn uitgeraakt.”


Programma en info

Programma zaterdag 18 november 2023
12.00 uur: Junioren mannen
13.40 uur: Elite vrouwen en jeugdcategorieën
15.10 uur: Elite mannen

Locatie
Centrum van Merksplas, op het Domein Kolonie Merksplas. De start en aankomst is in de Kapelstraat, 2330 Merksplas.

Publieksinformatie
Tickets kosten €14 in voorverkoop. De dagprijs bedraagt €16,5. Kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis binnen.

Praktische info
Website organisatie
Website Telenet Superprestige

Deelnemerslijst vrouwen
Deelnemerslijst mannen

Tussenstand Superprestige mannen na Niel 
1. flag-be Eli Iserbyt – 45 punten
2. flag-be Laurens Sweeck – 31 punten
3. flag-be Gerben Kuypers – 27 punten
4. flag-ch Kevin Kuhn – 27 punten
5. flag-nl Lars van der Haar – 27 punten

Tussenstand Superprestige vrouwen na Niel
1. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado – 44 punten
2. flag-nl Annemarie Worst – 39 punten
3. flag-nl Aniek van Alphen – 37 punten
4. flag-be Marion Norbert-Riberolle – 27 punten
5. flag-nl Denise Betsema – 25 punten


Favorieten mannen

Eli Iserbyt krijgt zaterdag een mooie kans om vier op vier te scoren in de Superprestige in Merksplas. Belangrijke concurrenten als Lars van der Haar, Thibau Nys en Pim Ronhaar slaan de cross over en richten zich op zondag. Iserbyt is bijgevolg de grote favoriet voor de overwinning. De renner van Pauwels Sauzen-Bingoal wil de drie klassementen winnen en is in de Wereldbeker en Superprestige alvast zeer goed bezig. In dat laatste klassement heeft hij al een zeer ruime voorsprong van veertien punten op zijn eerste belager.

Dat is Laurens Sweeck. Sweeck is meteen ook de grote uitdager van Iserbyt zondag. De renner van Crelan-Fristads is in goede doen en heeft goede herinneringen aan de cross in Merksplas. Vorig jaar won hij namelijk de Aardbeiencross voor Lars van der Haar en Michael Vanthourenhout. Krijgen we weer eens een duel te zien tussen oud-ploeggenoten Iserbyt en Sweeck?

Iserbyt (links) en Sweeck (rechts) zijn de twee topfavorieten voor zaterdag – foto: Cor Vos

Joris Nieuwenhuis kan ook meedoen voor de overwinning. Dat bewees hij vorige week in Niel, toen hij tot in de slotronde streed voor de zege. Nieuwenhuis is de enige man van Baloise Trek Lions die zowel in Merksplas als Troyes zal rijden, dus heeft hij met andere woorden een eer hoog te houden.

Gerben Kuyperskrijgt een mooie kans zich nog een keer in de kijker te rijden. Vorig weekend eindigde hij nog voor het eerst in de top-5 van een wereldbekermanche. Tot slot noemen we ook nog Felipe Orts (die derde werd in Niel), Ryan Kamp, Kevin Kuhn, Witse Meeussen, Niels Vandeputte en Toon Vandebosch.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Eli Iserbyt
** Laurens Sweeck, Joris Nieuwenhuis
* Gerben Kuypers, Felipe Orts, Niels Vandeputte

Deelnemerslijst mannen


Favorieten vrouwen

Bij de vrouwen is het duidelijk wie de grote favoriete is. Dat is Ceylin del Carmen Alvarado, die na de rustperiode van Fem van Empel ongenaakbaar is in het veld. Zowel in Niel als in Dendermonde won de Nederlandse renster van Alpecin-Deceuninck met een grote voorsprong. De cross is Merksplas ligt Alvarado daarbovenop ook, want vorig jaar was ze er al eens de beste. Kan er iemand in de buurt komen?

Wel, dan zal dat Lucinda Brand moeten zijn. Brand dook afgelopen zondag voor de eerste keer in het veld sinds haar stevige schouderblessure. Die rentree verliep goed, ze legde beslag op de tweede plaats en liet Alvarado niet té ver wegrijden. Het is duidelijk dat Brand de renster is die het vuur aan de schenen van Alvarado moet leggen, terwijl we wachten op Fem van Empel, Puck Pieterse en Shirin van Anrooij.

Brand (links) en Alvarado in Dendermonde – foto: Cor Vos

De vrouwen van Cyclocross Reds zijn echter ook niet kansloos. Dan hebben we het over Aniek van Alphen en Annemarie Worst. Van Alphen was de renster die afgelopen zaterdag in Niel het dichtste bij Alvarado kon blijven. In Dendermonde had ze een mindere dag. Worst kende een weekend met veel pech. In Niel verloor ze op het laatste moment nog haar tweede plaats en in Dendermonde was ze kansloos door problemen met haar schoen. De conditie van Worst is wel goed, dus zal ze gebrand zijn om dat nog een keer te tonen.

Voor Inge van der Heijden zijn het lastige weken. Haar conditie is óók goed, maar modder is niet haar terrein. Zij moet hopen dat het snel stopt met regenen. Manon Bakker en Marion Norbert-Riberolle, ploeggenoten van Van der Heijden bij Crelan-Fristads, daarentegen smullen van de lastige vlakke crossen. Zij kunnen een gooi doen naar een top-5 of meer. Tot slot noemen we ook nog Sanne Cant, Laura Verdonschot, Alicia Franck en Denise Betsema. Een top-10 zou een goed resultaat zijn voor deze vier vrouwen. Van Betsema verwachten we normaal meer, maar zij zit nog even in het sukkelstraatje.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Ceylin del Carmen Alvarado
** Lucinda Brand, Annemarie Worst
* Aniek van Alphen, Marion Norbert-Riberolle, Manon Bakker

Deelnemerslijst vrouwen


Weer en TV

Regen, regen en regen. Dat beschrijft het weer de laatste tijd best accuraat. Ook zaterdag zal dat zo zijn. Weeronline verwacht namelijk flink wat neerslag in en rond Merksplas. Daarnaast zal er een stevige wind staan met een kracht van 4 Beaufort. Warm zullen de renners het ook niet hebben, want de temperaturen zullen niet boven de 10 graden Celsius komen.

De Superprestige Merksplas is natuurlijk live te volgen op TV. Zo kan je terecht bij Sporza, op Canvas (vrouwen) en VRT1 (mannen). Zij starten met hun uitzending om 13.30 uur. Op dat moment kan je ook zappen naar Eurosport 1. Verder kan je de cross ook bekijken via de online kanalen van Eurosport.nl/Discovery+/GCN+. Voor meer informatie kan je altijd terecht in onze tv-gids ‘Wielrennen op TV’.

RIDE Magazine
5 Reacties
Sorteer op:
17 november 2023 21:08
Op Ziggo staat ook Canvas (vrouwen) en VRT1 (mannen).
18 november 2023 08:39
@Zeger en Ardoisier bedankt. Ik zie het nu ook staan.
17 november 2023 18:52
@Zeger weet je zeker dat Sporza de wedstrijd op tv uitzendt? Op hun website staat namelijk niet dat er een tv-uitzending is, alleen een livestream.
    17 november 2023 18:55
    Volgens de programmatie van mijn televisie zenden ze het morgen gewoon uit, eerst op Canvas (vrouwen) en daarna op VRT1 (mannen). https://www.telenet.tv/nl/epg/initial
18 november 2023 12:56
Ik kijk naar buiten en denk "zij liever dan ik"... De modderplas van Merksplas?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.