Voorbeschouwing: Simac Omloop der Kempen 2017
Riesebeek toonde zich vorig jaar de beste - foto: Léon van Bon
Youri IJnsen zondag 21 mei 2017 om 08:00

Voorbeschouwing: Simac Omloop der Kempen 2017

Tussen alle roze truien, Amerikaanse tifosi en Noorse fjorden door, staat er ook in eigen land weer een koers op het programma. In het zuiden van het land werkt het peloton komende zondag de Simac Omloop der Kempen af. Het is de vierde manche uit de Topcompetitie, waarin Adriaan Janssen nog steeds aan de leiding gaat. WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De Omloop der Kempen is in 2017 toe aan haar 69ste editie. Tot 1998 was de koers alleen toegankelijk voor amateurs. Dat wil overigens niets zeggen, want met Jo de Roo, Fedor den Hertog, Leo van Vliet, Jean-Paul van Poppel en Rudie Kemna staan er enkele renners op het palmares die later uitgroeiden tot goede profs. Vorig jaar wist Oscar Riesebeek de zege voor zich op te eisen. Hij versloeg Jasper de Laat, met wie we destijds voor het eerst kennismaakten.

Laatste tien winnaars flag-nl Omloop der Kempen
2007: flag-nl Lars Boom
2008: flag-nl Job Vissers
2009: flag-nl Theo Bos
2010: flag-nl Stefan van Dijk
2011: flag-nl Jos Pronk
2012: flag-be Nico Eeckhout
2013: flag-it Eugenio Alafaci
2014: flag-au Luke Davison
2015: flag-nl Jochem Hoekstra
2016: flag-nl Oscar Riesebeek

Parcours
Kempens Mooiste kent niet heel veel hoogtemeters. Onder de rook van Eindhoven Airport is Veldhoven het epicentrum van deze wedstrijd. De koers begint met een zuidelijke lus richting Luijksgestel. Daar gaat het peloton heel kort over de grens met België, waar de enige bergsprint van de dag ligt. Via De Hoek, Hoge- en Lage Mierde trekt het via Bladel weer in de richting van Veldhoven.

Daar is voor het eerst in jaren geen doortocht halverwege de wedstrijd. Kort voor Veldhoven steken de renners namelijk weer linksaf, waarna de noordelijke lus het peloton in onder andere Middelbeers brengt. Ook hierna gaat het weer via Bladel naar Veldhoven. Daar wachten vervolgens nog twee lokale rondes van 11,1 kilometer. In totaal leggen de coureurs zondag 186,9 kilometer af.

Favorieten

De Omloop der Kempen is een vlakke koers, maar een massasprint is niet altijd evident geweest in Veldhoven. Dat bleek vorig jaar nog maar eens, toen er een duo voorop bleef na een lange en vooral erg natte koers. De verrassende nummer twee van vorig jaar, Jasper de Laat, geldt dit jaar als een van de topfavorieten. Hij hoeft de wedstrijd niet per se in een sprint af te maken.

foto: Léon van Bon

Ook de Nederlandse beloftenkampioen Fabio Jakobsen laat dit seizoen zien dat hij veel meer is dan alleen een sprinter. De renner van SEG Racing Academy mocht dit seizoen al vier keer juichen, maar slechts een van die zeges boekte hij in een massasprint. Vorige week won hij nog de Ronde van Noord-Holland. Arvid de Kleijn werd daar tweede. De snelle man van Baby-Dump is dit seizoen goed op dreef. Hij eindigde in alle voorgaande Topcompetitie-koersen bij de eerste twintig.

foto: Léon van Bon

Het is niet ondenkbaar dat zondag een kopgroep vooruit blijft. In dat geval is het aan Jan-Willem van Schip om mee te zitten. De sterke krachtpatser van Delta Cycling Rotterdam is op zoek naar een profploeg voor volgend seizoen en wil in de Omloop der Kempen maar wat graag aantonen dat hij er klaar voor is. Twan Brusselman (Destil-Piels) en Jasper Bovenhuis (Vlasman) zullen ongetwijfeld met Van Schip mee op pad willen trekken, als de situatie daarom vraagt. Brusselman en Bovenhuis beschikken over een sterk eindschot.

foto: Léon van Bon/Topcompetitie

Wanneer het peloton in de finale uit elkaar spat en er een elitegroep overblijft, liggen er kansen voor renners die vaak komen bovendrijven in het nationale circuit. Zo zal Rick Ottema ongetwijfeld het shirt van Baby-Dump willen tonen. Joey van Rhee is bezig aan een goed seizoen en ook hij zal in de finale zijn mannetje willen staan. Jongens als Luuc Bugter en Jim Lindenburg willen hier ook tonen dat hun resultaten dit jaar geen toevalstreffers zijn.

foto: Topcompetitie / Léon van Bon

Topcompetitie-leider Adriaan Janssen voerde in de Omloop van de Braakman een prachtige solo op. Die kans zal hij niet snel weer krijgen, maar hij behoort wel tot de outsiders. Dat doen ook mannen als Tim Kerkhof, Ivar Slik, Robbert de Greef, Sebastiaan Pot, Martin Kelderman en Ronan van Zandbeek. Wanneer het toch op een massasprint aankomt, zijn Jakobsen, De Kleijn en De Laat gewaarschuwd voor Jeff Vermeulen, Wim Stroetinga en Remco te Brake.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Fabio Jakobsen
*** Jan-Willem van Schip, Jasper de Laat
** Twan Brusselman, Arvid de Kleijn, Jasper Bovenhuis
* Rick Ottema, Luuc Bugter, Jim Lindenburg, Joey van Rhee

Weer en tv
Niets wijst qua weersvoorspelling op een harde wedstrijd voor zondag. Het waait zwak tot matig met windkracht twee uit het zuiden. Het is bewolkt met af en toe ruimte voor de zon. Regen blijft uit en het kwik stijgt tot 21 graden Celsius. Kortom: er ligt de renners mooi koersweer in het verschiet!

De koers is niet live op tv te volgen. Later deze week is er op Eurosport 1 wel een ruime samenvatting te zien. Bespreek het wedstrijdverloop in een Volg Hier op WielerFlits.

 
2 Reacties
Sorteer op:
20 mei 2017
Go #TeamFabio
20 mei 2017
Die bergsprint is maar een viaduct over de snelweg :P

Reacties zijn gesloten.