Voorbeschouwing: Ronde van Limburg 2017

Door , zondag 4 juni 2017 om 09:45
Voorbeschouwing: Ronde van Limburg 2017

foto: Léon van Bon

De Topcompetitie gaat zondag verder met haar vijfde van in totaal acht manches. Voor de mannen zonder tijdrijderscapaciteiten is nu het moment om toe te slaan, omdat de volgende twee wedstrijden tijdritten zijn. In de heuvels van de Ronde van Limburg zullen de sterkste mannen in deze Topcompetitie boven komen drijven. Deze koers mag je overigens niet verwarren met de Belgische Ronde van Limburg (1.1); die staat volgende week op het programma. WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De Ronde van Limburg is de oudste koers van de gelijknamige provincie en loopt daardoor al langer terug dan bijvoorbeeld de Amstel Gold Race. In 1948 vond de eerste editie plaats, waarin Evert Grift – later dat jaar actief op de Olympische Spelen – het zegegebaar maakte. Het jaar nadien vond er net als in 2003 en 2013 geen wedstrijd plaats. Mathieu Dohmen was in de jaren zeventig een heel talentvol amateur, met onder meer een ritzege in de Ronde van de Toekomst. Hij zou samen met Louis de Koning (1988 en 1996) als enige twee keer winnen. Dohmen deed dat achtereenvolgens in 1973 en 1974.

Verschillende grote namen uit het vaderlandse wielrennen sieren de erelijst van de Ronde van Limburg. Onder meer Jan Janssen, Gerben Karstens, Fedor den Hertog, Henk Lubberding, Leo van Vliet, Johan Lammerts, Gert Jakobs, Han Vaanhold, Matthé Pronk, Sebastian Langeveld, Johnny Hoogerland en Ramon Sinkeldam schreven deze koers al op hun naam. Vorig jaar voegde Martijn Budding zich bij dit rijtje. Gert-Jan Bosman en Jetse Bol mochten na een sprintje mee op het podium met Budding, die solo aankwam. Later dat jaar tekende de renner van Rabobank Development een contract bij Roompot-Nederlandse Loterij.

Laatste tien winnaars flag-nl Ronde van Limburg
2006: flag-nl Joost van Leijen
2007: flag-nl Wim Botman
2008: flag-nl Johnny Hoogerland
2009: flag-nl Thijs Al
2010: flag-nl Maarten de Jonge
2011: flag-nl Ramon Sinkeldam
2012: flag-nl Bart van Haaren
2014: flag-nl Peter Schulting
2015: flag-nl Jochem Hoekstra
2016: flag-nl Martijn Budding

Parcours
Vanuit Stein trekt het peloton eerst naar het meest zuidelijke deel van Limburg, waar de renners over bekende wegen en klimmetjes uit de Amstel Gold Race rijden. In de eerste grote lus van 108,5 kilometer zijn onder meer de Eyserbosweg, de Gulpenerberg en de Cauberg opgenomen, waar ook de strijd voor de bolletjestrui zal losbarsten. Na die lange lus door de provincie, krijgt het peloton vervolgens twee rondes van 21,9 kilometer voor de voeten. Daarin zijn de Maasberg en de Adsteeg de scherprechters. Daarna volgen nog eens twee lokale rondjes van 11 kilometer in en rondom finishplaats Beek, waarin de Adsteeg andermaal de lastigste beklimming is. Na de laatste passage van dat bergje, is het nog twee kilometer tot aan de finish in de Hubertusstraat.

Favorieten
De beste renners uit het Nederlandse circuit zijn de laatste twee seizoenen uit de Topcompetitie gevist door de profploegen. Dat zorgt in Limburg waarschijnlijk voor een open strijd, omdat meerdere coureurs nu het idee hebben dat ze mee kunnen strijden voor de overwinning. Wie pakt de tweede Limburgse zege na de Ton Dolmans Trofee?

Ockeloen in de Ronde van Limburg van vorig jaar – foto: Léon van Bon

**** flag-nl Jasper Ockeloen
De grootste favoriet voor dit soort wedstrijden van de laatste jaren, schopte het nog niet tot prof. Hoewel Jasper Ockeloen dat nog altijd dolgraag zou willen, lukt het hem maar niet om eens flink uit te pakken. De laatste twee jaren werd hij in de Ronde van Limburg steeds vijfde. Lukt het de 27-jarige Dordtenaar nu wel om de zege te pakken en de aandacht te trekken van profploegen?

*** flag-nl Joey van Rhee & flag-nl Robbert de Greef
Ook Joey van Rhee wil zich maar wat graag prof noemen. De 24-jarige renner van Destil-Piels zag het seizoen 2016 grotendeels in het water vallen door een slepende knieblessure, maar is dit jaar helemaal terug. Van Rhee is terug te vinden op plek vijftien in het klassement van de Topcompetitie, maar dat kan er na de zware koersen in Limburg heel anders uit gaan zien. In dit soort wedstrijden doet Van Rhee steevast mee met de beste mannen.

De Greef staat bovenaan in de Topcompetitie – Foto: Leon van Bon/Topcompetitie.nu

Topcompetitie-leider Robbert de Greef staat een simpele taak te wachten: zijn oranje leiderstrui verdedigen. Maar zo simpel als het er staat, is het natuurlijk niet. De 25-jarige renner van Baby-Dump dankt zijn leidende positie vooral aan zijn overwinning in de Ton Dolmans Trofee en de derde stek in de Omloop der Kempen. Zet De Greef zijn leidende positie kracht bij?

** flag-nl Jasper de Laat, flag-nl Peter Schulting & flag-nl Adriaan Janssen
Bij Metec-TKH presented by Mantel rekenen ze andermaal op Jasper de Laat. De 23-jarige Noord-Brabander ontwikkelde zich de afgelopen anderhalf jaar stormachtig. Hij beschikt over een stel snelle benen, schuwt de aanval niet en kan bovendien een aantal heuveltjes overleven. Tussen de profs werd De Laat al knap vijftiende in een zware editie van de Volta Limburg Classic. Dat kunstje wil hij zondag maar wat graag herhalen.

Eind maart brak Peter Schulting zijn sleutelbeen, een aantal ribben en liep hij een klaplong op bij een zware val in de Ronde van Woensdrecht. Inmiddels is de renner van Destil-Piels hiervan hersteld en liet hij in de vorige week verreden Flèche du Sud zien dat zijn vorm ook weer in orde is. Als oud-winnaar moeten we Schulting zeker tot de favorieten rekenen, ook omdat zijn ploeg met een sterk blok start.

Adriaan Janssen in Omloop van de Braakman – foto : Leon van Bon

Voor de door pech achtervolgde SEG Racing Academy kon het seizoen in de Topcompetitie niet beter beginnen. Het won met de Ster van Zwolle (Fabio Jakobsen) en de Omloop van de Braakman namelijk de eerste twee manches. Adriaan Janssen was verantwoordelijk voor dat laatste wapenfeit. Nadien mocht hij ook de leiderstrui aantrekken. In de Limburgse heuvels moet Janssen ook meekunnen. Hij staat slechts twintig punten achter op De Greef.

* flag-nl Rick Ottema, flag-nl Ike Groen, flag-nl Hartthijs de Vries & flag-nl Jelmer Asjes
Voor Baby-Dump werd de Ton Dolmans Trofee een mooi succes. In de finale bleef er een kopgroep over van zeven renners, met daarbij twee renners van de formatie van Piet Rooijakkers. Op een van de klimmetjes liet Rick Ottema een gaatje voor ploeggenoot De Greef, die daardoor kon wegrijden en de zege pakte. Ottema zelf werd daarachter vervolgens tweede. Een resultaat dat ook zondag zeker tot de mogelijkheden behoort.

Bij Delta Cycling Rotterdam kunnen ze terugkijken op een succesvolle An Post Ras in Ierland. Ike Groen was daar de beste man voor de ploeg van Jim van den Berg en Frank Kwanten in het eindklassement; hij werd tweede. Ook in de Ton Dolmans Trofee (zesde) kwam Groen al bovendrijven. Zijn vorm is dus groeiende, maar winnen zat er voor hem nog niet in. Weet hij dat zondag in de Ronde van Limburg wel voor elkaar te boxen?

Hartthijs de Vries kwam recent hard ten val – foto: Petros Gkotsis

Voor SEG Racing is het nog niet het meest gelukkige seizoen, ondanks de prestaties van onder meer Jakobsen en Janssen. Het blessureleed lijkt maar te blijven komen. Ook Hartthijs de Vries ondervond dat aan den lijve, toen hij een kleine vier weken geleden door een achterruit van een auto vloog. De Vries hield daar diepe snijwonden in zijn aangezicht en nek – tezamen met een gebroken neus – aan over. Het is daarom even afwachten hoe het hem vergaat. Als hij er geen last van ondervindt, is de 20-jarige Fries namelijk een van de grote favorieten voor winst.

Bij de clubs zijn er ook diverse sterke renners die het Limburgse heuvelland graag verwelkomen. Jelmer Asjes van Wielerploeg Groot-Amsterdam is er daar een van. De 29-jarige coureur had al snel door dat hij geen profambities mocht koesteren, maar in het Nederlandse circuit komt hij in Limburg altijd bovendrijven. Zo werd Asjes in 2011 tweede in de Ronde van Limburg, nadat hij met Sinkeldam en Daan Olivier de beste in koers bleek te zijn. Kan hij zondag op een hogere trede plaatsnemen?

Outsiders
Omdat een echte topfavoriet ontbreekt, is het lijstje met outsiders voor de overwinning des te groter. Metec-TKH kan bouwen op meerdere pionnen, met onder meer Tijmen Eising, Sjoerd Kouwenhoven en de jonge Jim Lindenburg (derde in de Topcompetitie). Bij Destil-Piels hebben ze ook nog Gert-Jan Bosman (vorig jaar tweede) en Tim Kerkhof achter de hand, terwijl Daan Meijers namens Delta Cycling Rotterdam nog een rit wist te winnen in de An Post Ras.

Wat kan Piotr Havik? – foto: Léon van Bon/Topcompetitie

Baby-Dump heeft ook Folkert Oostra nog achter de hand, maar hij kan net als Jasper Bovenhuis (Vlasman) nog niet overtuigen dit jaar. Bij Monkey Town is het verder uitkijken naar wat Bram Nolten en oud-winnaar (2010) Maarten de Jonge kunnen. SEG Racing Academy heeft met de Brit Gabriel Cullaigh en Jan Maas ook nog twee extra ijzers in het vuur. Bij de clubs zijn Piotr Havik (Westland Wil Vooruit), Mike Terpstra (Wielerploeg Groot-Amsterdam), Sebastiaan Pot (West-Frisia), Martin Kelderman (UWTC De Volharding) en Ronan van Zandbeek (Willebrord Wil Vooruit) gevaarlijke outsiders.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Jasper Ockeloen
*** Joey van Rhee, Robbert de Greef
** Jasper de Laat, Peter Schulting, Adriaan Janssen
* Rick Ottema, Ike Groen, Hartthijs de Vries, Jelmer Asjes

Deelnemerslijst

Weer en tv
In het zuiden van Limburg wacht het peloton zondag een aangename dag. Het kwik stijgt ’s middags tot 21 graden Celsius. Door bewolking is er slechts af en toe ruimte voor de zon en zelfs een paar regendruppels zijn niet uitgesloten. Het waait aan windkracht drie uit het westen. De koers is niet live op tv te zien. Bespreek het verloop van de koers in de Volg Hier op WielerFlits.

Dit artikel delen:

9 Reacties

achtpuntzes 3 juni 2017 om 13:24

benieuwd welke fietsen er zullen worden gestolen.

kelderfan 3 juni 2017 om 13:36

Ik denk, dat die Jan Maas kan verrassen; al goed Ronde de l’Isard.

Duvel 3 juni 2017 om 13:39

Ik zag gisteren ook een ploegleiderswagen van Roompot in Maastricht, er reed ook nog een ploegleiderswagen van een andere ploeg achteraan. Waar zouden zij koersen? Ze hebben mensen in Luxemburg rijden, maar niet in de Hammer series noch de ronde van Limburg.

limburgia 3 juni 2017 om 13:43

Waar is de tijd dat er tig Limburgse renners bij de favorieten hoorden.
Is dit door het beleid dat en nog nauwelijks wedstrijden voor elite zonder
contract en beloften zijn ?
Slechte beurt van de Limburgse wielerclubs en deputé Koopmans die liever
de BOBO uithangt bij de Vips uit het wielrennen en andere hotemetoten .
Limburg "de wielerprovincie " van Nederland , maar wel op enige supergoede
profs na geen wielrenners meer heeft .

achtpuntzes 3 juni 2017 om 13:43

@ Duvel:
het kan zijn dat je ze niet gezien hebt, maar Roompot doet wel degelijk mee aan de hammer series.

dumoman 3 juni 2017 om 13:44

@duvel wel in de hammerserie

Piti18 3 juni 2017 om 13:54

Ik verwacht veel van Johan Mühren. Heeft het afgelopen jaar ontzettend veel progressie gemaakt. Hardrijder pur sang met een stel goede klimbenen en bovendien rap aan de meet.

Duvel 3 juni 2017 om 13:57

Dat verklaart ;) Dat ik ze niet had gezien komt dan doordat ik alleen de top 10 ploegen in de uitslag heb gezien.

thijssss 3 juni 2017 om 15:16

Edit redactie: Bedankt, is aangepast.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair