Voorbeschouwing: Ronde van Drenthe 2021

Voorbeschouwing: Ronde van Drenthe 2021

foto: Cor Vos

zondag 24 oktober 2021 om 07:15

Na een jaar afwezigheid keert de Ronde van Drenthe weer terug op de wielerkalender. Niet in maart, maar in oktober. Het betekent dat het seizoen er bijna op zit. Wie gaat er zondag met een heerlijk gevoel de winter in? WielerFlits blikt vooruit.

Historie

De Ronde van Drenthe is na de Amstel Gold Race de grootste profwedstrijd van Nederland, maar dat is niet altijd zo geweest. De wielerkoers was sinds zijn eerste editie in 1960 tot en met 2004 namelijk een amateurwedstrijd. Pas in 2005 trad de Ronde van Drenthe toe tot de Europe Tour en kreeg het een 1.1-status op de UCI-kalender. In 2018 kreeg de Drentse koers een opwaardering en werd het tijdelijk een 1.HC-wedstrijd, maar dit jaar is de race toch weer een niveautje lager.

Het karakter van de koers is wel altijd hetzelfde gebleven. Sinds jaar en dag zijn de keien in de Drentse bossen de scherprechter van de Ronde van Drenthe. En die willen er nog wel eens slecht bij liggen. Het is niet voor niets dat de Ronde van Drenthe ook wel eens de kleine Hel van het Noorden wordt genoemd. Dat komt overigens ook omdat Parijs-Roubaix en de Ronde van Drenthe vaak in hetzelfde weekend worden verreden. Een renner wist in zijn carrière zowel de Ronde van Drenthe als Parijs-Roubaix te winnen. Hennie Kuiper zette in 1972 op 23-jarige leeftijd de Ronde van Drenthe achter zijn naam, waarna hij in 1983 op het vélodrome in Roubaix zegevierde.

Theuns wint de Ronde van Drenthe in 2015 – foto: Anton Vos/Cor Vos

Kuiper is niet de enige grote naam op de erelijst van de Ronde van Drenthe. Ook Erik Dekker en Karsten Kroon gingen er ooit met de zege vandoor in Hoogeveen. In de afgelopen jaren wonnen renners als Pim Ligthart, Jan-Willem van Schip, Bert-Jan Lindeman, Edward Theuns en Kenny van Hummel hier.

Laatste tien winnaars Ronde van Drenthe
2020: Niet verreden vanwege de coronacrisis
2019: flag-nl Pim Ligthart
2018: flag-cz František Sisr
2017: flag-nl Jan-Willem van Schip
2016: flag-nl Jesper Asselman
2015: flag-be Edward Theuns
2014: flag-be Kenny Dehaes
2013: flag-se Alexander Wetterhall
2012: flag-nl Bert-Jan Lindeman
2011: flag-nl Kenny van Hummel


Vorig jaar

Door het coronavirus werd de Ronde van Drenthe vorig jaar afgelast en dit jaar uitgesteld. Dat betekent dat de laatste editie van de Drentse wedstrijd alweer van maart 2019 dateert. Toen Pim Ligthart nog wielrenner was en toen Robbert de Greef nog leefde. Zij waren de uitblinkers in dat jaar.

Pim Ligthart was in 2019 de beste – foto: Cor Vos

De wedstrijd werd gekleurd door een grote kopgroep, met daarin onder meer streekrenner Elmar Reinders, Edward Planckaert, Hugo Hofstetter, Ligthart en De Greef. Op de laatste keienstrook in de lokale ronde rond Echten ontsnapte Ligthart. Hij kreeg trainingsmaatje De Greef met zich mee. De twee reden een voorsprong van een halve minuut bij elkaar. De Est Aksel Nõmmela en de Let Emīls Liepiņš (beiden Wallonie Bruxelles) gingen in de achtervolging, maar kwamen niet tot bij de koplopers.

De twee Nederlanders zouden samen voor de overwinning gaan strijden. Aan de finish bleek Ligthart afgetekend de sterkste. De voormalig Nederlands kampioen klopte zijn vluchtmakker met enkele fietslengtes. Voor De Greef zou het de beste prestatie uit zijn carrière zijn.

Uitslag Ronde van Drenthe 2019
1. flag-nl Pim Ligthart (Direct Energie)
2. flag-nl Robbert de Greef (Alecto)
3. flag-it Nicola Bagioli (Nippo-Vini Fantini)
4. flag-lv Emils Liepins (Wallonie Bruxelles)
5. flag-fr Hugo Hofstetter (Cofidis)


Parcours

De Ronde van Drenthe gaat tegenwoordig niet meer van start in Emmen, maar in Assen. Dat betekent dat de wielerkoers een kilometer of dertig korter is dan de afgelopen jaren. In oostelijke richting vertrekt de ronde na de start om 12.00 uur in de richting van Gieten, maar spannend is de wedstrijd dan nog niet echt. Voorbij Gieten staan de eerste twee koeienstroken van de dag op het menu: de Steenhopenweg (1,7 kilometer) en de Houtvesterweg (2 kilometer).

Daarna gaan renners in zuidelijke richting door naar Borger, bekend van de hunebedden, Exloo, Schoonoord, Wezup en Drijber. Honderd kilometer heeft het peloton er dan al op zitten, en ook al enkele zware keienstroken, zoals die van de Voorbosweg (3,6 kilometer), Bosrand (400 meter), de Valtherzandweg (3,8 kilometer), de Schaapstreek (3,3 kilometer) en de Boswachterij (1,1 kilometer). De finale gaat dan beginnen, want de aankomst in Drijber betekent dat de VAM-berg voor de eerste keer opdoemt. Met nog 89 kilometer te gaan rijden ze voor het eerst over de geasfalteerde vuilnishoop.

Krap 16 kilometer later bereikt het peloton voor het eerst de finish aan de Alteveerstraat in Hoogeveen. Een ronde van dertig kilometer met daarin nog een passage van de VAM-berg volgt dan nog, voordat het peloton weer in de Alteveerstraat aankomt voor de slotronde van 43 kilometer. En daarin komt de VAM-berg nog eens drie keer terug…

Op een van die drie passages moet de forcing gevoerd worden, want als het hier niet lukt, gaan we vermoedelijk sprinten in Hoogeveen iets voor half vijf.

Datum: Zondag 24 oktober
Start: 12.00 uur
Finish: tussen 16.19 en 16.27 uur
Afstand: 188,5 kilometer


Favorieten

De Ronde van Drenthe verwelkomt dit jaar twee WorldTour-ploegen en twee ProTeams. Dat zijn misschien wat minder teams van de hoogste twee niveaus dan er afgelopen jaar, nog voor de afgelasting, aan de start zouden staan. Maar dat heeft natuurlijk ook te maken met veranderende omstandigheden. De Ronde van Drenthe is dit jaar namelijk voor het eerst weer een 1.1-wedstrijd en ook de plaats op de kalender is een stuk minder aantrekkelijk. Desalniettemin kan de organisatie blij zijn met het deelnemersveld; een aantal Nederlandse toppers staan aan het vertrek in Assen.

De topfavoriet is namelijk de beste Nederlandse sprinter van de afgelopen jaren. Met de opleidingsploeg van Jumbo-Visma staat hij aan het vertrek in Drenthe. Dylan Groenewegen hoopt in de Ronde van Drenthe zijn seizoen op een goede manier af te sluiten. Met drie zeges, waarvan geen een op WorldTour-niveau, zal de Amsterdammer niet geheel tevreden terugkijken op zijn jaar. En dus is een zege in Hoogeveen zeer welkom. Het parcours moet Groenewegen liggen, want zonder zware keienstroken in de laatste 90 kilometer en maar zes passages van de VAM-berg ligt een massasprint in de lijn der verwachting. Rick Pluimers en Lars Boven zullen zich ook ongetwijfeld laten zien in deze wedstrijd.

Op de startlijst vinden we nog een paar rappe mannen, die misschien niet even snel zijn als Groenewegen, maar wel met duidelijke winstambities starten in Drenthe. En geef ze eens ongelijk, want enkele coureurs rijden een prima seizoen. Nils Eekhoff, bijvoorbeeld. Na een sterke Parijs-Roubaix en Tour of Britain hoopt de renner van Team DSM dat het in de Ronde van Drenthe eens raak mag zijn. Een zege ontbreekt nog, maar hier moet het mogelijk zijn. De passages van de VAM-berg spelen in zijn voordeel. Mat hier Groenewegen af, en ga met overschot in de benen het duel aan in een sprint. Casper van Uden is de ijzersterke back-up bij de Duitse ploeg.

Nils Eekhoff vs Wout Van Aert in de Tour of Britain – foto: Cor Vos

Dan door naar een Belgische sprinter van een Belgische ploeg. Zonder zege dit jaar hadden we hem waarschijnlijk niet zoveel sterren gegeven als nu het geval is, maar terugkijkend op het afgelopen seizoen komt de overwinning van Arne Marit in de Grand Prix du Morbihan ook niet uit de lucht vallen. De 22-jarige renner van Sport Vlaanderen-Baloise werd zevende in Parijs-Tours, vierde in de Dorpenomloop Rucphen en vierde in de Gooikse Pijl, alleen al in de afgelopen anderhalve maand. Het is dus veilig om te zeggen dat Marit er ook in Drenthe bij gaat zitten. Maar of hij Groenewegen kan kloppen? In Morbihan vinkte hij Bryan Coquard en Elia Viviani van zijn lijstje af, maar die staan toch nog een rang onder Groenewegen. Timothy Dupont is een andere Belgische spurter die we hier kansen toedichten. De 33-jarige Dupont sloeg dit jaar toe in de Ster van Bessèges.

De Nederlandse continentalteams hopen in het geval van een sprint goed voor de dag te komen met een korte ereplaats of misschien nog wel meer. We denken dan meteen aan Coen Vermeltfoort, die deze wedstrijd al won in 2008 (!). Destijds kwam hij solo over de meet in Hoogeveen. Meer dan een minuut later werden Stefan van Dijk en Fulco van Gulik tweede en derde. Een vergelijkbaar scenario verwachten wij door het nieuwe parcours niet, maar in een sprint kan Vermeltfoort toch zeker weer ver komen. Stan Van Tricht is de snelle man bij SEG Racing Academy, Martijn Budding bij BEAT en Martins Pluto bij ABLOC.

Vermeltfoort wint de Ronde van Drenthe in 2008 – foto: Cor Vos

We gaan verder met twee Nederlandse rasaanvallers die er alles aan zullen doen om een sprint te voorkomen in Hoogeveen en daar met hun kwaliteiten ook nog eens in kunnen slagen. Taco van der Hoorn bewees het al meerdere keren dit jaar. Zijn zege in de Giro d’Italia staat natuurlijk iedereen nog bij. In de rit naar Canale jaagde het peloton voluit op de kopman van Intermarché-Wanty-Gobert, maar hield hij wonder boven wonder vier tellen over aan de meet om zo de grootste zege uit zijn loopbaan te boeken. In de Benelux Tour en de Omloop van het Houtland herhaalde hij dat kunststukje nog maar eens, telkens met vier tellen voorsprong op het peloton. De laatste passage van de VAM-berg op 14 kilometer van de streep zou een uitgelezen kans voor Van der Hoorn zijn om het hier nog eens te proberen.

In Elmar Reinders zou hij dan een goede compagnon kunnen vinden. De 29-jarige Nederlander doet het goed dit seizoen bij Riwal, waar hij onder meer zeges boekte in Denemarken en in de PWZ Zuidenveldtour. Afgelopen week werd hij nog derde in de Ster van Zwolle, dus met de vorm zit het wel goed. Kiest hij zondag voor de aanval? Reinders verlengde deze week nog zijn contract bij Riwal.

Taco van der Hoorn juicht in de Giro – foto: LaPresse

Tot slot rest ons niets anders dan het benoemen van een aantal outsiders. Kim Heiduk is van hen misschien wel de gevaarlijkste. De Duitse beloftenkampioen besloot de Ster van Zwolle vorige week als vierde, om maar een indicatie te geven van zijn kwaliteiten. Vermoedelijk zal hij in zijn laatste wedstrijd voor Team Lotto-Kernhaus zijn ploeg een afscheidscadeautje willen geven, want volgend jaar is hij prof. Andere kanshebbers: Timo de Jong (VolkerWessels), Roy Eefting en Axel van der Tuuk, (Nederlandse selectie) en Stanislaw Aniolkowski (Wallonie-Bruxelles).


Favorieten volgens WielerFlits
**** Dylan Groenewegen
*** Arne Marit, Nils Eekhoff
** Taco van der Hoorn, Elmar Reinders, Coen Vermeltfoort
* Stan Van Tricht, Timothy Dupont, Kim Heiduk, Martijn Budding

Website organisatie
Deelnemerslijst


Weer en TV

Aankomende zondag blijft het droog in Drenthe en wordt het ongeveer 10 graden Celsius. De wind kan met windkracht 3 uit het Zuiden nog wel eens een rol van betekenis gaan spelen. De Ronde van Drenthe wordt dit jaar niet live uitgezonden.


Dit artikel delen:

22 Reacties

Merlinappa 22 oktober 2021 om 08:35

Prachtige omgeving om te fietsen, ook als je niet van keienstroken houdt. Maar ik zou ze zeker fietsen, als je een beetje zoekt (op komoot) kan je heel veel verborgen pareltjes vinden in de bossen op de Hondsrug.

Overigens zijn de meeste keistroken vrij goed te fietsen; vaak zijn ze (met name) in het midden helemaal volgegroeid met mos waardoor ze niet meer echt stuiteren, maar meer kietelen, vooral in vergelijking met de echte kasseien in Roubaix bijvoorbeeld. Al zijn er een paar uitzonderingen, zoals de Steenhopenweg, wat echt een rotstrook is. Ook is Staatsbos een aanrader, 6km lang keien door het bos, al zijn ze hier en daar een beetje overgroeid.

Mooie koers ook, jammer dat de mannen niet wordt uitgezonden. De vrouwen gelukkig wel (waar is hun voorbeschouwing?). Al verwacht ik bij de mannen toch weinig selectie op de keien als ze droog liggen. Als het nat wordt zijn ze spekglad overigens.

Jvosje90 22 oktober 2021 om 08:50

Er staat bij Parcours dat de koers start in Hoogeveen. Dit moet Assen zijn denk ik?

platteprijs 22 oktober 2021 om 09:09

Rijdt Eekhoff nu echt zo sterk? In de ronde van GB vond ik ‘m juist tegenvallen en in PB vooral te vroeg met zijn krachten smijten.

lampje 22 oktober 2021 om 09:27

Die man wordt het hele jaar al overal best overschat inderdaad.

Youri IJnsen 22 oktober 2021 om 09:33

Daar viel Eekhoff in een van de eerste ritten. Daarvoor was hij zeker op punt. Zie je aan alles. In Parijs-Roubaix heeft hij niet veel fout gedaan, denk ik. In de finale was hij er toch niet bij geweest. Voor hetzelfde geldt had hij hetzelfde kunnen bewerkstelligen als Florian Vermeersch.

platteprijs 22 oktober 2021 om 16:27

Ik heb niet meegekregen dat hij in Engeland gevallen is, maar je moet naar zijn hele seizoen kijken. En dan valt Eekhoff gewoon tegen. Hij kan veel meer. Ik hoop dat hij dat in 2022 wel gaat bewijzen.

Chasse_patate 22 oktober 2021 om 09:56

Dylan kan hier eigenlijk alleen maar verliezen. Tegenstand is nog minder dan Cavendish had in de tour. Parcours is alleen iets zwaarder dan in de tour haha

Marik 22 oktober 2021 om 10:59

Dit wordt natuurlijk een prooi voor Taco.

Wheely 22 oktober 2021 om 11:07

Onze eigen kasseienkoers van de vallende bladeren. Zou een mooie afsluiter zijn voor Taco inderdaad.

Theo Bovengemiddelkamp 22 oktober 2021 om 12:03

Geen Muur van Drenthe in het parkoers?

Hylke 22 oktober 2021 om 15:05

De muur van Emmen is uit het parcours gehaald vanwege werkzaamheden!
In plaats daarvan wordt een extra rondje vamberg gereden

hartstikkebedankt 22 oktober 2021 om 13:55

Jammer dat de ronde bij het verzetten zo'n lelijke plek op de kalender heeft gekregen. Het deelnemersveld was al nooit vetpot, maar er valt toch meer uit te halen. Altijd een mooie koers volgens mij. Zou het mooi vinden als het een wat prominenter plekje zou kunnen krijgen met bijbehorende deelnemers. Een paar dagen voor de Benelux Tour bijvoorbeeld, die vaak in Noord-Nederland begint en deelnemers heeft die ook goed op dit parcours zouden passen.

Mwielerfan 24 oktober 2021 om 16:15

Mooi plan inderdaad

Marik 22 oktober 2021 om 13:59

@redactie, er zijn al eerder reacties over gekomen, maar kunnen jullie wat doen aan de manier van reclame aanbieden? De verschillende banners tuimelen soms over elkaar heen, wat het leesgemak ernstig verhindert. Daar zijn vast wat vriendelijker manier voor te bedenken.

Marco 22 oktober 2021 om 15:04

Veel erger, dat ding wat je steeds weg moet klikken staat in 90% van de tijd hetzelfde als op de pagina zelf

Marco 22 oktober 2021 om 15:05

Dus Jumbo-Visma Development Team neemt Groenewegen mee…

Antwanito Antwanos 22 oktober 2021 om 22:08

Klinkt opmerkelijk, maar dat is het ook wel een beetje.

Mwielerfan 24 oktober 2021 om 16:17

Als ie dan in die maanden z’n contract inlevert. Anders zeer onterecht tegenover andere deelnemers

lo squalo dello Stretto 22 oktober 2021 om 16:00

Dat er nog koersen zijn? Dacht dat iedereen al in vakantiemodus was

Marco 22 oktober 2021 om 16:05

Startlijst al gezien?

Viktrodriguez 23 oktober 2021 om 18:33

Ik weet zo net niet of Groenewegen wel de topfavoriet is hier, ook al heeft ie sportief de grootste naam. Uiteindelijk is er eigenlijk maar één manier waarop hij kan winnen en dat is met een (massa)spurt. Ik zie niemand dat willen en zijn eigen ploeg zie ik ook niet de sterkste in koers zijn, laat staan of ze wel een trein kunnen vormen voor hem. Daarnaast toch een parcours die hardere koers uitademt.

Ruben 23 oktober 2021 om 19:53

Dupont is van de startlijst gehaald.
Net als een ploegmaat van ‘m. Zie PCS.

Headlines

Materiaalzone

Populair